In dit artikel gaan we het hebben over een eiwit-tekort in je lijf.
We gaan bespreken hoe een eiwit-tekort in je lijf kan ontstaan en welk effect een eiwit-tekort heeft op de werking van je lijf.
Lees je mee?
De NEB-waarde van eiwitten
Je voeding bevat eiwitten.
Deze eiwitten kan je onderverdelen in twee soorten eiwitten:
- Eiwitten van plantaardige oorsprong.
- Eiwitten van dierlijke oorsprong.
De vertering van deze eiwitten verloopt niet in alle gevallen even goed.
De benutting van deze eiwitten verloopt ook niet in alle gevallen even goed
Wanneer de eiwitten in je voeding niet goed verteerd en benut kunnen worden in en door je lijf, dan hebben ze weinig waarde voor je lijf.
De waarde welke de eiwitten in je voeding hebben voor je lijf kan uitgedrukt worden in een percentage genaamd de NEB-waarde.
NEB staat voor:
- Netto eiwit benutting.
Deze NEB-waarde geeft weer welk percentage van een specifiek eiwit benut kan worden door je lijf.
Conclusie:
- Een eiwit-tekort kan ontstaan in je lijf wanneer de eiwitten welke aanwezig zijn in je voeding een lage NEB-waarde hebben (niet goed verteerd en niet goed benut kunnen worden in en door je lijf).
De vertering van eiwitten
De eiwitten in je voeding kunnen enkel goed verteerd worden wanneer:
- De aminozuren waaruit het eiwit is opgebouwd nog intact zijn.
- Voldoende eiwit-splitsende enzymen aanwezig zijn in je spijsverteringskanaal.
- De eiwit-splitsende enzymen in je spijsverteringkanaal goed kunnen functioneren.
Intacte aminozuren bevatten de eiwitten in je voeding enkel wanneer ze niet te sterk verhit zijn geweest en niet samen met suikers verhit zijn geweest.
Eiwit-splitsende enzymen zijn enkel aanwezig in je spijsverteringskanaal en kunnen enkel goed functioneren, wanneer de productie van spijsverteringssappen (zoals maagzuur, maagsap, darmsap en alvleeskliersap) goed verloopt en de slijmvlieslaag in je spijsverteringskanaal intact is.
De productie van maagzuur en maagsap verloopt enkel goed, wanneer je voeding naast eiwitten (welke je maag niet snel vullen) ook regelmatig voeding met vocht en fermenteerbare vezels (zoals verse groenten) bevat (welke je maag wel vullen).
De productie van alvleeskliersap verloopt enkel goed, wanneer je voeding naast eiwitten ook regelmatig vetten met intacte vetzuren bevat.
De slijmvlieslaag in je spijsverteringskanaal kan enkel intact blijven, wanneer je voeding naast eiwitten en vetten ook regelmatig vocht, fermenteerbare voedingsvezels en essentiële suikers (allen aanwezig in verse groenten) bevat en regelmatig de vetzuren omega 3 en 6 bevat.
Conclusie:
- Een eiwit-tekort kan ontstaan in je lijf wanneer de bronnen van eiwit welke aanwezig zijn in je voeding sterk verhit zijn geweest, verhit zijn geweest samen met suikers en onvoldoende aangevuld worden met bronnen van vet met intacte vetzuren en verse groenten.
De benutting van eiwitten
De eiwitten in je voeding kunnen enkel goed benut worden als bouwstof, wanneer ze alle essentiële aminozuren (aminozuren welke niet door je lichaam zelf gevormd kunnen worden) leveren.
De eiwitten in je voeding leveren alle essentiële aminozuren enkel wanneer ze van dierlijke oorsprong zijn.
Conclusie:
- Een eiwit-tekort kan ontstaan in je lijf wanneer de bronnen van eiwit welke aanwezig zijn in je voeding uitsluitend van plantaardige oorsprong zijn.
Spijsvertering
Wanneer er een eiwit-tekort heerst in je lijf, dan:
- Zal de productie van het maaghormoon gastrine verslechteren.
- Vindt er onvoldoende productie van maagzuur plaats.
Wanneer er onvoldoende productie van maagzuur plaatsvindt, dan:
- Zal ook de productie van het darmhormoon secretine verslechteren.
- Vindt er onvoldoende productie van darmsap plaats.
Wanneer er onvoldoende productie van darmsap plaatsvindt, dan:
- Zal de optimale zuurtegraad in je darmen verstoord raken.
- Zal de enzymwerking in je darmen verslechteren.
- Zal de vertering van je voeding verslechteren.
- Zal het transport van voedingsstoffen doorheen je darmwand verslechteren.
- Zal je darmflora verstoord raken.
- Zal je darmwand geïrriteerd raken.
- Zullen darmklachten ontstaan.
Conclusie:
- Een eiwit-tekort leidt tot een slechte vertering van je voeding.
Stofwisseling
Wanneer er een eiwit-tekort heerst in je lijf, dan:
- Kunnen transport-eiwitten niet goed gevormd worden.
- Kunnen nieuwe voedingsstoffen niet goed gevormd worden.
- Kunnen peptide-hormonen niet goed gevormd worden.
- Kunnen voedingsstoffen en hormonen niet goed getransporteerd worden door je bloedbaan en celmembranen.
Wanneer voedingsstoffen en hormonen niet goed gevormd en getransporteerd kunnen worden door je bloedbaan en celmembranen, dan zal de stofwisseling in je lijf sterk beperkt gaan verlopen.
Wanneer de stofwisseling in je lijf sterk beperkt verloopt, dan:
- Zal enkel de afbraak van glucose in je spiercellen nog plaatsvinden.
- Zal de zuurtegraad in je lijf oplopen.
- Zal je lichaam (en vooral je spierweefsel) beschadigd raken.
- Zal je geestelijke en lichamelijk gezondheid verslechteren.
Conclusie:
- Een eiwit-tekort leidt tot een slecht verlopende stofwisseling in je lijf.
Vetpercentage
Wanneer er een eiwit-tekort heerst in je lijf, dan:
- Kunnen transport-eiwitten niet goed gevormd worden.
- Kan glucose niet goed getransporteerd worden door je bloedbaan en celmembranen.
- Kunnen vetzuren niet goed getransporteerd worden door je bloedbaan en celmembranen.
- Kan zuurstof niet goed getransporteerd worden door je bloedbaan en celmembranen.
Wanneer vetzuren, glucose en zuurstof niet goed getransporteerd kunnen worden door je bloedbaan en celmembranen, dan kunnen vetzuren niet verbrand worden in de mitochondriën van je cellen.
Wanneer vetzuren niet goed verbrand kunnen worden in de mitochondriën van je cellen, dan kan je vetpercentage niet dalen.
Conclusie:
- Een eiwit-tekort leidt tot een slechte verbranding van vet in je lijf.
Add comment