Ons lichaam en dus ook jij, in de war
Iedereen heeft stoffen in diens lijf.
Voedingsstoffen, welke in de lichaamscellen in onze lichaamsweefsels en organen “gewisseld” worden.
Deze “stofwisselingsreacties” vinden constant plaats in een levend lichaam, hebben we al begrepen en heb je al kunnen lezen de afgelopen tijd.
Middels onze voeding voegen wij stoffen toe aan ons lijf.
Deze voegen we dus toe aan stoffen, die er ook al waren en zaten in ons lijf.
Voedingsstoffen; deze hebben “waarde” voor je lijf.
Althans, die KUNNEN ze hebben..
Deze kan je lichaam herkennen en vervolgens benutten in diens stofwisselingsreacties.
Vul jij met je voeding dan ook mooi op tijd DIE voedingsstoffen aan, welke in de tijd sinds het vorige moment je hebt gegeten door je lichaam zijn verbruikt in stofwisselingsreacties EN biedt jij ook nog eens extra stoffen om nieuwe, opbouwende en herstellende reacties mee uit te kunnen voeren EN om ontstane afbraakproducten uit eerdere verbrandingsreacties tijdig mee af te kunnen voeren, zoveel dat je lichaam OOK de benodigde stoffen krijgt van jou om OOK dat te doen (gedurende de nacht en gedurende rustmomenten vaak) dus wanneer je even niet eet en dus even geen stoffen toevoegt aan je lijf en je lichaam even niet aan het verbranden is, dan ben je jezelf behoorlijk goed aan het voeden zeg!
DAN houd je je stofwisseling zo optimaal mogelijk!
DAN beinvloed je deze gunstig!
DAN draag je gunstig bij aan het behouden van een balans in je lijf en een gunstige stofsamenstelling in je lijf!
De stoffen, welke jij echter eet en dus binnen krijgt, via je mond (GROTE voedingsstoffen).
Deze komen niet zomaar en meteen in te benutten vorm en toestand in je lijf terecht, maar gaan en moeten eerst nog allerlei bewerkingsstappen ondergaan om KLEINE stoffen te vormen, welke WEL je lijf in kunnen en deel kunnen nemen aan stofwisselingsreacties.
Daar is de voeding, zoals wij die eten nog te complex en te groot voor namelijk om METEEN te kunnen benutten.
Eenmaal tot die te benutten vorm verwerkt in je spijsverteringskanaal, dus tot losse “brokjes” glucose, aminozuren, vetzuren en vitamines en mineralen “opgebroken” en dus verteerd, kunnen en zullen deze te benutten vormen van voedingsstoffen pas in je lijf kunnen belanden en deel kunnen nemen aan de stofwisselingsprocessen in je lijf, welke overigens hoe dan ook tot die tijd al wel hebben plaatsgevonden met de al aanwezige stoffen in je lijf natuurlijk, want die stofwisseling blijft altijd wel doorgaan hoor, je lijf “wacht” bij wijze van spreken niet even tot de spijsvertering klaar is en via die weg weer nieuwe stoffen zijn gearriveerd, nee, tot die tijd, dus ook ten tijde van spijsvertering en zolang er nog geen nieuwe stoffen zijn gearriveerd in het lijf, gaat de stofwisseling door, maar dan met de stoffen welke nog en al aanwezig zijn in het lijf!
Echter, er kunnen en zullen GEEN optimale stofwisslingsreacties met stoffen in je lijf uitgevoerd worden als cellen, waarin deze voedingsstoffen uiteindelijk moeten belanden, geen “boodschap” krijgen met betrekking tot wat ze moeten doen met de aanwezige voedinggsstoffen: wat ze ofwel moeten afbreken en verbranden of wat ze moeten creëren en opbouwen met die stoffen!
Deze “boodschappen” krijgen ze door via de receptoren, welke op de cellen zitten.
Hormonen en neurotransmitters zijn “signaalstoffen”, welke zich binden aan deze receptoren en die deze boodschappen met betrekking tot wat er in de cel moet gebeuren, doorgeven.
Deze signaalstoffen, dus neurotransmitters (welke via zenuwbanen boodschappen overbrengen, razendsnel) en hormonen (welke via je bloed boodschappen over brengen; flink wat trager), worden “afgegeven” dus eigenlijk “actief gemaakt” als gevolg van OOK weer een prikkeling van receptorcellen in je lichaam.
Deze receptorcellen zitten doorheen heel je lichaam in allerlei “ruimtes”, holtes, klieren, weefsels en organen.
Deze receptorcellen “meten” ofwel “voelen” en “nemen waar” dat en of en soms ook welke stoffen er aanwezig zijn in een ruimte, weefsel, orgaan etc. ergens in je lichaam en geven vervolgens allerlei “boodschappen” door aan hersenen, maar ook andere organen, welke vervolgens met die stoffen te maken kunnen en zullen krijgen om hen alvast “op de hoogte te stellen” dat die stoffen aanwezig zijn in het lichaam en “eraan komen”, zodat daar al allerlei reacties en acties op “voorbereid” kunnen worden en gestart kunnen worden.
Wanneer voeding bijvoorbeeld in je mond terecht komt, zullen receptoren in je smaakpapillen al “waarnemen” welk soort stoffen dit betreffen.
Wordt een zoete smaak waargenomen, gaat er al een boodschap naar de alvleesklier, zodat deze weet dat er “koolhydraten aan komen” en zal deze insuline kunnen gaan afgeven.
Hiervan is dit orgaan dan al op de hoogte gesteld en dus al mooi op voorbereid.
Ook je hersenen worden bijvoorbeeld gerustgesteld, wanneer bepaalde voedingsstoffen in een bepaalde ruimte worden waargenomen, zodat zij alvast kalmerende, remmende stoffen zullen gaan overbrengen als teken dat er even niet opnieuw gegeten hoeft te worden en zullen zij ook signalen gaan uitzenden naar bepaalde organen en hen te kennen geven dat er voedingsstoffen aan komen om hen “gerust te stellen” ook kunnen bepaalde processen, alerte processen dan alvast op basis van dat vooruitzicht, wat geremd worden of gestaakt worden.
Zo ook in je maag.
Wanneer er voeding je maag in komt, zullen receptoren dit opmerken, waardoor signalen doorgestuurd worden naar het sluitklepje van de maag, maar ook naar de alvleesklier, welke dan “weet” dat er zo voeding aan komt en na de maag, vervolgens in de darmen zal belanden en deze “weet dan” dat deze sappen met enzymen moet gaan afgeven.
Ook zullen er signalen afgegeven worden waardoor maagsap wordt geproduceerd en afgegeven om de voeding in de maag te kunnen verwerken.
Wat een mooie mechanismes allemaal!
Als alles in je lichaam zo gestuurd en geregeld wordt door prikkeling en dus contact van en met deze receptoren, welke vervolgens hun boodschappen door zenden, zodat elk orgaan met diens cellen in je lichaam uiteindelijk van te voren al een beetje weet wat eraan komt en wat het zo moet gaan doen, wat een warboel moet er dan wel niet ontstaan, wanneer dit mechanisme niet werkt of zou werken, kan je je vast nu al een beetje voorstellen en inbeelden!
Wanneer deze (dus OH ZO belangrijke) receptoren niks waarnemen of niet goed meer kunnen waarnemen, hun boodschappen niet doorgeven, als gevolg neurotransmitters en hormonen hun boodschappen niet over kunnen brengen of niet weten welke boodschappen over te brengen, waardoor organen niet weten dat of welke stoffen “eraan” komen en OF er überhaupt stoffen “aan komen” laat staan wat ze daar dan vervolgens mee moeten of mogen; wat een chaos zal er dan wel niet ontstaan in je lijf zeg!
Als gevolg van het niet goed of helemaal niet of wisselend en onrustig prikkelen van receptoren, raakt je lichaam dan ook helemaal in de war en jij vervolgens ook.
Stofwisselingsreacties, welke wel uitgevoerd moeten worden, kunnen niet goed en sowieso niet rustig uitgevoerd worden en stofwisselingsreacties, welke niet uitgevoerd hadden moeten worden, worden wellicht WEL uitgevoerd als gevolg daarvan!
OEI OEI!!
Dat klinkt niet zo best hè.
Wist je dat we tegenwoordig voeding tot ons nemen welke al sterk bewerkt is en daardoor diens natuurlijke vorm en structuur wat heeft verloren en ook bepaalde micro-voedingsstoffen zal hebben verloren en dat we ook voeding eten en binnen krijgen, welke dermate bewerkt is dat daar stoffen aan zijn toegevoegd OF uit bewerking zijn ontstaan, welke niet eens onder voedingsstoffen vallen en welke geen voedingswaarde hebben?
Wist je dat door die stoffen in onze voeding tegenwoordig en uiteindelijk, wanneer wij die voeding eten, de aanwezigheid daarvan dus OOK WEL in ons lichaam en dus in onze holtes en ruimtes en weefsels en cellen en als eerste in ons spijsverteringskanaal en dus ook in je mond; door deze voeding alleen al in je mond te stoppen, ons hele lichaam in de war kan raken?
Ons lichaam kan bijvoorbeeld dan via de smaakreceptoren in je mondholte al een zoete smaak “opmerken” via deze receptoren, waardoor het al allerlei signalen uit gaat zenden om organen voor te bereiden op de komt van koolhydraten (aangezien je lichaam bij de smaak zoet, weet dat de voeding dan koolhydraten zou moeten bevatten), las je eerder al, maar het lichaam kan en zal vervolgens, wanneer dit zoet tegenwoordig uit kunstmatige zoetstof verkregen kan zijn, welke niet een vorm van koolhydraten bezit, welke onze bloedsuikerspiegel zo doet beïnvloeden als glucose dat doet, helemaal van slag kunnen raken en uit balans kunnen raken en verkeerd op voedingsstoffen gaan reageren en voorbereiden, wanneer het (door het “oppikken” van de smaak ZOET door receptoren) al helemaal voorbereidt op het “er zo aankomen” van koolhydraten, maar dit vervolgens helemaal niet het geval is, waardoor al allerlei acties op gang zijn gebracht, stoffen zijn afgegeven, zoals insuline, terwijl dit helemaal niet had gemoeten of gehoeven?!
Oei, daarvan raakt je lichaam flink in de war en uit balans.
Het wil processen uitvoeren, welke niet uit te voeren zijn of hadden moeten worden door uiteindelijke afwezigheid van stoffen, welke het dacht dat het zou krijgen!
Zo ook wordt de alvleesklier bijvoorbeeld door de aanwezigheid van stoffen in je maag, voorbereid op de komst van voeding zometeen (nadat het de maag verlaat) in de darmen, zodat deze alvast sappen met enzymen kan en zal gaan afgeven.
Enzymen echter kunnen enkel stoffen met voedingswaarde verteren en “herkennen” dat wil zeggen, voedingsstoffen, welke hun vitamines en mineralen nog WEL bezitten, welke dienstdoen als co-enzymen voor de enzymen; een soort van “samenwerkingsverband” hebben die!
Bewerkte voeding, welke wij veelvuldig eten tegenwoordig, bezitten deze niet altijd meer en bezit soms of eigenlijk best vaak wel toegevoegde of uit bewerking ontstane chemische of belastende stoffen.
Deze herkennen de enzymen in onze verterings-sappen dan weer niet en hebben daardoor enzymremmende eigenschappen die stoffen (die zijn ook eigenlijk helemaal niet bedoelt om in ons lijf te belanden hè!)
Gevolg is dat onze voeding niet goed of incompleet verteerd wordt en vervolgens lang niet alle stoffen daaruit opgenomen worden of kunnen worden in je bloed (deze zijn namelijk nog te groot, wanneer deze niet goed verteerd zijn), terwijl toen deze voeding je maag binnen kwam, er al WEL allerlei signalen wellicht naar hersenen en andere organen uit zijn gegaan, hen geruststellend en op de hoogte stellend, dat er WEL allerlei voedingsstoffen weer aangevuld zouden worden ZOMETEEN in het lijf, aangezien NORMAAL GESPROKEN (bij weinig bewerkte, pure, natuurlijke voeding) dit ook het geval is en zal zijn en voedingsstoffen, welke je mond in komen ook ZOMETEEN wel in het lijf belanden, aangezien DIE WEL goed verteerd kunnen worden!
Helaas pindakaas..organen kunnen wachten wat ze willen, zijn er zelfs al helemaal klaar voor, maar krijgen de stoffen, welke ze zouden krijgen niet, wanneer deze niet goed verteerd zijn en dus “achter blijven” in onze darmen!
Dan kan het ook nog eens zo zijn dat bepaalde macro-voedingsstoffen (grote voedingsstoffen, zoals glucose) WEL in enige mate in je bloed belanden via je darmwand, welke WEL verteerd konden worden uit het geheel van alle gekke stoffen, welke je hebt gegeten (misschien doordat deze glucose al in losse vorm, dus als een los molecuul, welke niet meer verteerd hoeft te worden tegenwoordig al in onze voeding kan zitten), maar deze vervolgens, eenmaal in je lijf, in je cellen alsnog niet goed “gewisseld” kunnen worden!
Dit mede doordat je hormonen al flink van slag kunnen zijn door alle wisselende boodschappen en niet goed doorgegeven boodschappen met betrekking tot wat er met de stoffen in de cellen moet gebeuren, maar vooral ook door tegenwoordig een zeer waarschijnlijke afwezigheid van micro-voedingsstoffen, dus vitamines en mineralen, in onze helaas vaak bewerkte voeding.
DEZE, dus vitamines en mineralen, zijn namelijk maar minimaal je bloedbaan in gekomen, maar zijn vervolgens WEL hoog nodig bij elke reactie met glucose (en aminozuren en vetzuren), welke al in je lichaam zat of vanuit je bewerkte voeding WEL je lijf in heeft kunnen komen!
Zijn deze (vitamines en mineralen) niet of onvoldoende aanwezig in je voeding, kun je nog zo leuk glucose, aminozuren en vetzuren hebben gegeten en in je lijf hebben zitten en dus toe hebben gevoegd aan je stofwisselingssysteem, maar zullen en kunnen ze niet goed gewisseld worden!
Houd dan ook je belangrijke signaalsysteem, welke ik vandaag heb beschreven en besproken, waarvan je nu weet dat HEEL BELANGRIJK is om balans te ervaren, intact en stop ENKEL voedzame voedingsstoffen in je lijf en dus je mond, welke je lichaam uiteindelijk ook wel kan herkennen en duidelijke en vooral ook terechte en kloppende en rustige boodschappen over door kan geven aan de rest van je lichaam, anders weet je lichaam op den duur niet meer wat met welke stoffen te doen en zal het uiteindelijk weinig nuttigs meer doen met de wellicht gunstige stoffen, welke je tussen alle andere stoffen misschien nog WEL binnen krijgt!
Wanneer jij je bewust bent (na het lezen hiervan) dat je een voeding hanteert, welke nogal veel stoffen bezit, welke ons lichaam eigenlijk niet goed kan herkennen en uit balans kan halen en in de war doet maken en wil jij meer rust en balans ervaren en je lichaam meer rust en balans bieden?
Sta jij open voor het optimaliseren van je voeding naar een voeding, welke je lichaam rust biedt en goed kan herkennen en verteren en verwerken?
Mail je me dan of kom je een keer langs en stuur je dit bericht door naar een ieder in je omgeving die hierin geïnteresseerd zou kunnen zijn, open voor staat OF waarvan je weet of inschat dat deze dit eens zou moeten lezen, aangezien deze dit alles wellicht totaal niet beseft?
Add comment