Ons koolhydraatgerichte eetpatroon vraagt gewoon om hormonale en geestelijke disbalans en overgewicht als gevolg op latere leeftijd!
Boterhammen of ontbijtgranen ’s ochtends, fruit, cracker of koekje tussendoor, boterhammen of crackers of een broodje als lunch, ’s avonds aardappelen, pasta of rijst, misschien nog een toetje na en ’s avonds ofwel niks, ofwel nog wat fruit of een koekje en wellicht in het weekend chipje, zoutje, stokbroodje etc.
Dit is zo ongeveer de voeding van de gemiddelde Nederlander en vast wel herkenbaar of niet?
Ik weet niet of je een beetje thuis bent in voedingsstoffen en wat wat is?
Je hebt koolhydraten, eiwitten en vetten; dat zijn de macronutriënten in onze voeding
Dan heb je ook nog de micronutriënten; de vitamines en mineralen die deze macronutriënten bevatten
Weet alvast: de macro-nutriënten, welke als brandstof of bouwstof worden gebruikt, zijn haast waardeloos, wanneer ze hun micro-nutriënten niet meer bevatten.
Verbrandings- en herstelprocessen kunnen namelijk enkel efficiënt uitgevoerd worden MET de micro-nutriënten, laten we dat alvast niet vergeten.
Ons dagelijks brood, crackers, fruit, koekjes, aardappels, pasta, rijst, toetje, chipje, zoutje en stokbroodje (en dan is dat nog een redelijk rustig en netjes eetpatroon hè, want meer snoep, koek en chips en ook nog een aanvulling met frisdrank en vruchtensappen en alcohol hierop is ook heel gebruikelijk) vallen ALLEN met name in de categorie koolhydraten.
Doe je toevallig wat kaas, vlees, vis of ei op je brood, zuivel bij je brood, vlees of vis bij je aardappels of rijst en smeer je wat boter op je brood en bereid je je avondmaaltijd in wat vet, ja dan heb je ook nog wel wat eiwitten en vetten, maar je ziet en leest al wel: de koolhydraten regeren en hebben de macht!
Zijn ze onbewerkt, puur natuur gehouden en gelaten en bevatten ze hun micro-nutriënten (vitamines en mineralen) nog, dan zou je deze koolhydraten optimaal kunnen benutten als brandstof, maar meer dan de helft hiervan zijn geen onbewerkte, maar bewerkte koolhydraat-producten, waardoor ze al minder micro-nutriënten (vitamines en mineralen) bevatten en dus al minder goed als brandstof benut kunnen worden.
Eet je zoals bovenstaand voorbeeld weergeeft, de hele dag door koolhydraten, dan is je lichaam de hele dag door bezig met verbrandingsprocessen.
Doordat dit bewerkte koolhydraten betreffen merendeels, vinden deze echter niet heel efficiënt plaats, dus dat geeft je lichaam al enige stress en disbalans.
Deze in-effectieve verbranding wordt nog meer vergroot door de afwezigheid van eiwitten en vetten aangezien deze nodig zijn om enzymreacties uit te voeren en bloedsuikerspiegel als ook de hormoonbalans te reguleren.
Koolhydraten kunnen namelijk heel makkelijk een verstorende werking hebben op hormoonbalans, maar ook de balans in je hersenen door het aanwakkeren van bepaalde stimulerende neurotransmitters, waar eiwitten en vetten deze balans juist weer kunnen vereffenen en daar waar de koolhydraten onrust bieden, de rust weer kunnen brengen.
Door de afwezigheid van eiwitten en vetten kan er dan ook na stimulatie en onrust, minder goed rust hervonden worden; wederom stress en disbalans voor je lichaam en geest vanuit deze scheve verhoudingen aan voedingsstoffen.
Dit maakt ons Nederlandse eetpatroon een behoorlijk onrust-gevend eetpatroon; het verstoort onze hormoonbalans EN geestesbalans. Sowieso door het overschot aan koolhydraten, maar dat niet alleen OOK door het tekort aan eiwitten en vetten!
Het eerste beginnen we ons steeds meer te beseffen, waardoor steeds meer mensen hun koolhydraten beginnen te verminderen, maar beseffen we dit tweede niet en staat hier niet een verhoging van eiwitten en vetten en ook van vezels, vitamines en mineralen tegenover, dan ben je wellicht wat onrustvoeding aan het minderen, maar kan je alsnog geen rust vinden en kan de balans alsnog niet hersteld worden, door nog steeds een tekort aan herstellende stoffen!
Overschotten aan brandstoffen, welke koolhydraten zijn, welke ons eetpatroon ook nog eens levert, want zoveel brandstof hebben we echt niet nodig daar waar we met name op onze stoel zitten de hele dag, meer dan (efficiënt) benut kunnen worden en dan met name de varianten zonder vezels, want vezels neutraliseren de darmflora gelukkig wel weer, verstoren niet alleen de hormoonbalans, maar ook de darmflora. Ze veranderen de zuurtegraad aldaar, waardoor enzymprocessen des te moeilijker kunnen verlopen (daar waar ze door de afwezigheid van vitamines en eiwitten al minder goed verliepen), de koolhydraten vervolgens nog minder efficiënt gebruikt kunnen worden voor verbrandingsprocessen en gisting kan plaatsvinden als ook schimmelvorming, welke door heel het maag- darmkanaal kan verspreiden.
Schade aan de darmwand kan uit dit alles, dus alleen al door de scheve verhoudingen in (voor ons) normale voedingsstoffen ontstaan; het leaky gut-syndroom (lekkende darm), waardoor voedingseiwitten in de bloedbaan kunnen belanden en ontstekingen veroorzaken, kan ontstaan, weerstand verlaagt als gevolg van dit alles en allerlei tekorten kunnen hieruit voortvloeien, aangezien voedingsstoffen niet goed afgebroken kunnen worden en micronutriënten niet vanuit de darmen kunnen worden opgenomen bij een verstoorde darmflora en/of beschadigde darm(wand). Als gevolg van deze verstoring in de darmen door scheve verhoudingen tussen veel (bewerkte) koolhydraten en een tekort aan eiwitten en vetten, ontstaat er dus stress in de darmen. De darmen welke in verband staan met je hersenen, kunnen vervolgens de geestesbalans niet behouden en ook intoleranties en allergieën kunnen ontstaan; stress in de darmen betekent dan ook al snel stress voor heel je lichaam en geest!
Je lichaam raakt uit balans; door aanhoudende stress raken je hormonen uit balans.
Je lichaam kan bij een disbalans de hormoonbalans wel herstellen, maar wat heeft het hiervoor nodig?
– Eiwitten en vetten en vezels, vitamines en mineralen (welke bijvoorbeeld met name groenten mooi en rijkelijk kunnen leveren)
– Periodes op je dag waar koolhydraten niet de overhand hebben en dus even geen actieve verbrandingsprocessen hiermee hoeven worden uitgevoerd. Je lichaam komt namelijk pas toe aan herstel van disbalans, wanneer het niet aan het verbranden is EN op dat moment geen stress heerst!
OEPS!!
Hiermee levert ons leuke Nederlandse eetpatroon dus al snel chronische stress en chronische disbalans voor lichaam en geest, aangezien dit eetpatroon haaks staat op deze voorwaarden om disbalans tegen te gaan en deze niet levert met logisch vervolg dan ook nog eens overgewicht, welke vanzelf voortkomt uit deze chronische disbalans.
Gek dat we veelvuldig in Nederland met overgewicht rondlopen, hormonale klachten ervaren, gemoedsklachten ervaren, niet lekker in ons vel zitten, darmklachten ervaren, intoleranties en allergieën zich uitbreiden etc?
Gek of wellicht wel een logisch vervolg van dit alles?
Tijd voor een ommezwaai?
Dit begint bij jezelf en hopelijk breidt zich dat dan uiteindelijk, wanneer we allemaal bij onszelf beginnen wel uit naar onze omgeving en vervolgens maatschappij in zijn geheel!
Wil jij weten hoe en waar deze ommezwaai te gaan aanbrengen, beginnend bij een ommezwaai in je eetpatroon naar minder stress-leverende voeding?
Mail je me of kom je een keer langs?
Add comment