Onrust in en van lichaam en geest en ons “gezonde verstand”
Onrust en stress in je hoofd en in je lijf, daar gaan we het vandaag over hebben.
Velen ervaren dit namelijk heden ten dage: ONRUST!
Ons leefpatroon (welke veel druk op ons uitoefent) speelt hier niet bepaald een gunstige rol in, maar ons hedendaagse eetpatroon ook niet bepaald!
Enkel de voeding die je eet en de stoffen dit bevat zouden bij stress rust kunnen bieden, want rust komt helaas niet zomaar vanzelf.
Zonder voeding met daarin de juiste (essentiële) ONTZURENDE voedingsstoffen aanwezig, kan en zal je rust van lichaam en geest helaas dan ook NIET kunnen bereiken wanneer er eenmaal onrust heerst.
Ons lichaam en vooral onze geest heeft dus ons ECHT nodig om rust in en van lichaam en geest te verkrijgen en behouden.
Ons lichaam heeft namelijk bepaalde ESSENTIËLE voedingsstoffen nodig om rust te verkrijgen en stress te bestrijden.
Essentiële voedingsstoffen betreffen voedingsstoffen die enkel wijzelf middels ons eten het lichaam kunnen bieden en welke ons lichaam dus NIET in staat is zelf te vormen.
Helaas schiet de hedendaagse voeding tekort in juist deze rustgevende ESSENTIËLE voedingsstoffen en staat deze helaas WEL bol van onrustige stoffen.
- Wist je dat met aanhoudende onrust en stress in je lijf je lichaam (en geest) uitgeput raakt JUIST van rustgevende voedingsstoffen?
- Wist je dat met aanhoudende onrust en stress in je lijf je hersenen (zenuwen) op den duur schade ondervinden en degenereren zonder dat ze weer kunnen regenereren?
- Wist je dat door aanhoudende onrust en stress de prikkelgeleiding in je hoofd, lijf en hersenen op den duur niet goed en vooral niet rustig meer kan en zal verlopen door een overschot in onrustige, verzurende stoffen en vooral een tekort in rustgevende, ontzurende stoffen?
- Wist je dan ook dat door aanhoudende onrust en stress we op den duur in staat zijn zomaar gekke, nare, vreemde en negatieve dingen te doen waar we met ons gezonde verstand zelf niet eens bij kunnen?
- Wist je namelijk dat door aanhoudende onrust en stress (en de schade dit kan brengen in je hersenpan) je op den duur zelfs onverschillig kan worden in je doen en laten?
- Wist je dan ook dat door aanhoudende onrust en stress er eigenlijk op den duur helemaal geen sprake meer is van een “gezond verstand”?
En dit kan dus allemaal zomaar ontstaan vanuit tekorten in rustgevende, ontzurende voedingsstoffen en overschotten in onrustige, verzurende voedingsstoffen aanwezig in ons aller hedendaags eetpatroon!
Met z’n allen vragen we ons deze week/dit weekend af hoe het toch komt dat er zoveel haat en verderf heerst in de wereld.
Hoe mensen toch in “vredesnaam” in staat zijn dergelijke haatdragende, gevoelloze acties te ondernemen tegenover onschuldige mensen.
We kunnen er met ons gezonde verstand niet bij en willen en kunnen dit niet begrijpen.
Vandaag gaan we onder de loep nemen hoe onze hedendaagse voeding HELAAS bijdraagt aan het op den duur niet bepaald meer hebben van een “gezond verstand”.
We gaan het vandaag hebben over hoe ons hedendaags eetpatroon ons aan kan zetten tot dwingende, negatieve acties.
We gaan het vandaag hebben over hoe onze hedendaagse voeding bijdraagt aan een aanhoudende onrust in ons lichaam en vooral onze geest!
Lees je mee?
Onrust we kennen het allemaal:
Geestelijke en lichamelijke moeheid ervaren, zonder een voor jou duidelijke oorzaak (die dag).
Een onverklaarbaar onrust-gevoel ervaren en maar niet kunnen ontspannen of stil kunnen zitten.
Het ervaren van gemoedsschommelingen.
Concentratieverlies.
Het ervaren van chaggerijnigheid en prikkelbaarheid.
Emoties (welke alle kanten op vliegen), soms zelfs onverklaarbaar zonder duidelijk aanleiding.
Dit alles zijn tekenen van onrust en disbalans.
Onrust en disbalans kent ALTIJD een samenhang met hormonen en neurotransmitters (de signaalstoffen aanwezig in ons lijf).
Bij stress en onrust zijn deze stoffen helaas NIET in balans.
Een balans tussen stimulerende en remmende processen (processen welke deze signaalstoffen zouden moeten “reguleren” in ons lijf) is dan ook ver te zoeken bij stress en onrust.
Erg vervelend zijn dit soort oncontroleerbare, onvoorspelbare en uiteenlopende gevoelens en ervaringen welke je maar niet kan herleiden en je ZOMAAR kan ervaren.
Velen van ons hebben hier echter mee te kampen en ervaren dit soort onrust.
Is dit gek, wanneer je naar onze eet- en leefstijl kijkt?
Valt dit wellicht zelfs wel onder andere DAARUIT te verklaren?
Ja, sowieso tot op zekere hoogte wanneer je kijkt naar de samenstelling van de stoffen in onze voeding en vervolgens ook de samenstelling van de stoffen in ons lijf, nadat wij dat hebben gegeten.
De stofsamenstelling van onze hedendaagse voeding draagt namelijk HEEL DUIDELIJK bij aan deze onrust welke je kan ervaren en welke velen ook met enige regelmaat wel ervaren.
Wellicht ervaar jijzelf ook wel met behoorlijke regelmaat dit soort onrust?!
Heb je echter ooit naar een koppeling gezocht met je voeding wanneer je je zo onrustig voelde?
Nee, vaak zijn we JUIST wanneer we ons onrustig voelen NIET bepaald bezig met onze voeding op een rustige of bewuste manier.
We hebben dan namelijk wel wat anders aan ons hoofd; we hebben DAN namelijk zeer vervelende, overheersende onrust een en tevens in ons hoofd!
Deze onrust is echter ZEKER (tot op zekere hoogte) het gevolg van onze hedendaagse voedingskeuze, samenhangend met ons hedendaags gedrag.
Deze onrust is dus NIET zomaar en komt dus niet ZOMAAR uit de lucht vallen vaak!
Het fijne aan DAT besef is dat je dan van daaruit beseft dat deze onrust (welke we vaak ervaren als ZOMAAR en OPEENS voorkomend bij je, dus een onrust, welke je overvalt en daardoor ziet als NERGENS echt duidelijk mee samenhangend en daardoor ook ONCONTROLEERBAAR en NIET te beïnvloeden lijkt en voelt), dus tot op zekere hoogte WEL te verklaren is en WEL ergens mee samenhangt (met o.a. dus de stofsamenstelling in onze voeding EN vervolgens ook ons lijf) en dus OOK tot op zekere hoogte WEL te beïnvloeden is en zal zijn en dus OOK tot op zekere hoogte te controleren is, wanneer we eens bewust naar DIE stofsamenstelling gaan kijken.
Dit gaan we vandaag dan ook doen.
Kijken naar de stofsamenstelling in onze voeding, maar vervolgens OOK de stofsamenstelling in ons lijf en hoe deze HEEL DUIDELIJK bij kan dragen aan het ervaren van ONRUST!!!!!
Brandstoffen en glucose (stoffen welke onrust en alertheid in je lijf kunnen veroorzaken) is en zijn ALTIJD wel in je lijf aanwezig, maar waar is “de rest”?!
Wist je dat glucose (een stofje dat als brandstofbron kan dienen om verbrandingsreacties in onze cellen mee uit te kunnen voeren), ALTIJD in enige mate in ons lijf (namelijk in onze bloedbaan) aanwezig is?
Wist je dat uit deze brandstof (maar sowieso eigenlijk wel uit ALLE brandstoffen), energie gevormd kan worden, maar dat enkel het HEBBEN van energie ERG onrustig en ook alert kan maken, wanneer je eigenlijk nog niks kan met die energie of niet weet of en wat je er mee kan en moet, dus wanneer dat onzeker en onduidelijk is of onhaalbaar blijkt?
Ja, ZELFS wanneer je een hele poos niks zou hebben gegeten of wanneer je beperkt zou hebben gegeten, zelfs DAN zit er dus ALTIJD wel ENIGE MATE glucose in onze bloedbaan.
ALTIJD zit er dus WEL een “onrust-stofje” SOWIESO in ons lijf (in onze bloedbaan) en daardoor OOK constant wel in ons hoofd.
Om dit “alertmakende en onrust-biedende” goedje (glucose), zit ons lijf dan ook eigenlijk NOOIT verlegen.
Dit wil zeggen dat ons lichaam ALTIJD wel over mogelijke brandstofbronnen kan beschikken welke als brandstof gebruikt kunnen worden in verbrandingsreacties in onze cellen.
Deze schieten NOOIT tekort en kunnen NOOIT “op” raken.
- Hoe kan het dat de aanwezigheid van glucose in je bloedbaan zelfs gegarandeerd is wanneer je zelf NIET of al heel lang NIET of HEEL WEINIGÂ bronnen van glucose (koolhydraten) in je lichaam hebt “gestopt” en deze niet of minimaal hebt gegeten?
- Hoe kan het dan dat er ALTIJD wel een bepaalde “dosis” glucose HOE DAN OOK alsnog altijd WEL in je bloedbaan zit?
- Hoe kan het daar dan terecht komen?
- Hoe kan het dat wanneer je NU een injectienaald in je bloedbaan zou steken (terwijl je bijvoorbeeld al een dag NIKS met koolhydraten hebt gegeten en dan ook verwacht dat er toch echt ook GEEN glucose meer in je bloedbaan kan zitten), wanneer je de inhoud van je injectienaald met de stoffen aanwezig in je bloed zou onderzoeken, er TOCH glucose OOK zal worden aangetroffen?
Dit komt doordat glucose een zogenaamde niet-essentiële voedingsstof is!
Een niet-essentiële voedingsstof wil zeggen dat deze stof (glucose in dit geval) ons lijf ZELF vormen bij tekorten in de voeding!
Ons lijf kan en zal er dan ook EIGENHANDIG voor zorgen en kunnen zorgen dat ons bloedsuikergehalte ALTIJD binnen bepaalde waardes blijft met behulp van hormonen die DAAROVER gaan.
De lever is het orgaan welke de schone taak heeft (maar dus ook wel onder behoorlijke druk staat), om glucose nieuw te vormen uit ANDERE stoffen aanwezig in je lijf wanneer de bloedsuikerspiegel NIET door je voeding verhoogd zou worden of NIET GOED binnen bepaalde waardes gehouden zou worden door je voeding.
Dit is een ZEER belangrijke taak welke de lever krijgt toebedeeld en geen enkel ander orgaan kan en zal uitvoeren.
Deze lever helpt dus bij het constant houden van de bloedsuikerspiegel binnen bepaalde grenzen en waardes.
Dit reguleren van de bloedsuikerspiegel is zeer belangrijk om RUST in ons lijf en met name rust ons hoofd te kunnen ervaren en dus om hersenprocessen en prikkelgeleiding en ook communicatie door ons lijf en hoofd GOED en OPTIMAAL en met name ook RUSTIG en GECONTROLEERD en LOGISCH te kunnen laten plaatsvinden!!!
Dit is dan ook één van de HOOFD-prioriteiten van hormonen in ons lijf; het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Het reguleren van de bloedsuikerspiegel is namelijk NOODZAKELIJK om een hormoonbalans, algehele balans, maar dus OOK ZEKER balans in onze geest te garanderen en bewerkstelligen.
Enkel bij aanwezigheid van deze balans namelijk (en dus ook enkel bij een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel) kunnen processen in ons lijf goed verlopen (hersenprocessen vooral).
Processen op basis waarvan heel ons lijf dan weer aangestuurd kan en zal worden en op basis waarvan heel ons lijf dan ook meer of minder rustig of onrustig gemaakt kan worden (wanneer er meer of minder balans heerst)!
Druk ligt daarbij dus BEHOORLIJK op onze lever aangezien WIJ met ons gedrag en onze voeding helaas ZO wisselvallig en onvoorspelbaar zijn dat als op basis DAARVAN de bloedsuikerspiegel constant gehouden moet worden het ECHT NIET goed gaat komen en er ENORME onrust en chaos zou ontstaan in ons lijf (en vooral ons hoofd), welke dus ZEER STERK samenhangt met onze bloedsuikerspiegel en fluctuaties DAARIN.
De lever is dan ook een ZEER waardevol en belangrijk orgaan in deze kwestie welke zorg moet dragen voor hetgeen WIJZELF met ons gedrag en onze voeding ZEER onrustig kunnen maken.
Enkel de lever kan namelijk (samen met hormonen die ALTIJD gericht zijn op balans in het lijf) de bloedsuikerspiegel RUSTIG en OPTIMAAL controleren en reguleren!
Hormonen geven en verschaffen dan ook dagelijks en de hele dag door de levercellen “opdrachten” met betrekking tot wat te doen en wat aan te leveren qua voedingsstoffen om balans in het lijf en in de bloedbaan te verkrijgen.
Hormonen geven en verschaffen de levercellen tevens “opdrachten” welke processen in de levercellen moeten worden uitgevoerd om deze balans te garanderen en behouden.
Wanneer er redelijke rust in ons lijf heerst (dus wanneer WIJ er met ons gedrag en onze voeding GEEN potje van maken), zal en kan het hormoon glucagon betrekkelijk RUSTIG samen met de lever regelen dat wanneer de bloedsuikerspiegel wat zou schommelen en wat zou dalen en te laag zou dreigen te worden, dit PRIMA wel weer RUSTIG gereguleerd kan en zal worden.
In dat geval zul jij je dan ook betrekkelijk rustig kunnen voelen waarschijnlijk en kunnen hersenprocessen ook vaak wel betrekkelijk rustig en goed verlopen.
In dat geval is er namelijk totaal geen reden tot onrust.
De bloedsuikerspiegel is namelijk goed gereguleerd.
Dit betekent dat er een goede balans in de bloedbaan heerst tussen rustige, ontzurende voedingsstoffen en onrustige, verzurende stoffen.
Dit betekent dat de zuurgraad in de bloedbaan optimaal is: licht basisch.
Wanneer wij er echter met en door ons gedrag en onze voeding WEL een potje van maken (en dingen doen en eten, welke enorme disbalans en onrust in het lijf veroorzaken en welke een verzurende uitwerking hebben op ons lijf), zal helaas het hormoon glucagon dit allemaal NIET rustig zelf met behulp van de lever nog kunnen regelen en reguleren, maar zullen stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol hierbij te hulp moeten schieten om alle onrust en disbalans (welke wijzelf veroorzaken), maar weer TRACHTEN te reguleren en controleren en zo spoedig mogelijk weer rust en balans in ons lijf te brengen.
Zolang deze stresshormonen geproduceerd moeten worden en er GEEN rustige en stabiele bloedsuikerspiegel heerst (maar er een VERHOOGDE bloedsuikerspiegel heerst), zul jij helaas ook GEEN rust kunnen “ervaren” aangezien (om hersenprocessen RUSTIG te kunnen laten verlopen) een stabiele NIET VERHOOGDE bloedsuikerspiegel SOWIESO vereist is!
Maar is DAT genoeg (een niet-verhoogde bloedsuikerspiegel en dus de afwezigheid van stresshormonen), wanneer daar WEL sprake van zou zijn (wat vaak helaas al niet eens het geval is)?
Stel er heerst WEL een redelijk stabiele bloedsuikerspiegel en stel er is dus WEL een stabiele dosis glucose aanwezig in onze bloedbaan (beschikbaar voor onze hersencellen om brandstof uit te putten om deze vervolgens om te zetten tot energie om hersenprocessen en prikkelgeleiding goed mee uit te kunnen voeren), zijn RUSTIGE hersenprocessen en GOEDE en vooral RUSTIGE prikkelgeleiding dan gegarandeerd?
Nee, helaas…alsnog niet..
Wat hebben hersen- en zenuwcellen namelijk VOORAL nodig behalve glucose?
We hebben het tot nu toe behalve over glucose (welke er dus wel ALTIJD is en ALTIJD beschikbaar is voor onze hersencellen), dus behalve “de brandstof waar energie uit geput kan worden voor hersenprocessen”, namelijk nog helemaal niet gehad over “de rest”.
“De rest” m.b.t. voedingsstoffen onze hersen- en zenuwcellen OOK nodig hebben om hersenprocessen RUSTIG uit te kunnen voeren buiten glucose om!
Nee, met ENKEL brandstof in de vorm van glucose ALTIJD WEL beschikbaar in en voor onze hersenen, ben je er dus en helaas nog niet!
Nee, met enkel een goede, rustige, constante aanvoer van glucose kunnen hersenprocessen alsnog NIET rustig uitgevoerd worden!
Sterker nog..
Wanneer glucose er kennelijk wel ALTIJD is en dus ALTIJD wel beschikbaar is in en voor onze hersenen en voor onze hersencellen, maar “de rest” (waar ik het zo over ga hebben) alsnog ontbreekt, zal er des te meer onrust heersen in onze hersenen!
Wanneer jijzelf namelijk ergens op moeten wachten, maar je weet niet zeker of hetgeen of degeen je op wacht wel komt, dan word je onrustig hè.
Nou, je hersencellen dus ook!
Onrustig wachten, DAT is bij wijze van spreken aan de orde in je hersenen namelijk wanneer glucose (dus brandstoffen welke omgezet KUNNEN worden door hersencellen in energie) WEL aanwezig zijn en deze (door enkel al hun aanwezigheid in de hersenen) de zenuw-receptorcellen al WEL prikkelen tot het uit moeten voeren van processen en het uitvoeren van prikkelgeleiding, maar er vervolgens “gewacht” moet worden op “de rest”, maar er vervolgens onzekerheid blijft bestaan of “de rest” wel komt en zo ja, wanneer dit komt.
DAT maakt ENORM onrustig!
Goed en vooral RUSTIG verlopende hersenprocessen en goed verlopende prikkelgeleiding is namelijk STERK afhankelijk niet zozeer en alleen van de aanwezigheid van brandstof in de hersenen (dus de aanwezigheid van glucose aldaar), maar eigenlijk nog veel meer van “de rest” als aanvulling op die glucose.
Zonder die REST kan er namelijk NIKS rustig en ook NIKS optimaal plaatsvinden in je hersenen, enkel en hooguit tijdelijk, slordig, gedeeltelijk en vooral ZEER onrustig en ongecontroleerd!
En DAT is dus wat velen van ons dan ook ervaren.
Velen ervaren DIE onrust.
Onrust die voortkomt uit het feit dat glucose ALTIJD wel aanwezig is in de hersenen en de zenuw-receptoren constant ook WEL prikkelt en aanzet tot het uitvoeren van processen, maar vervolgens in onzekerheid gewacht moet worden op “de rest” aan voedingsstoffen die DAARVOOR (voor het verder uit kunnen voeren van die processen) nodig is!
Wat wordt bedoeld met “de rest” aan voedingsstoffen, welke behalve glucose nodig is voor het uitvoeren van RUSTIGE hersenprocessen en prikkelgeleiding?
Hersen- en zenuwcellen welk soort processen voeren deze eigenlijk zoal uit?
Hersen- en zenuwcellen zijn CONSTANT bezig met het afgeven van neurotransmitters en ook CONSTANT bezig met het tot stand brengen van een actiepotentiaal in je zenuwvezels om DAARNA deze neurotransmitters van receptorcel naar receptorcel te kunnen sturen om prikkelgeleiding tussen zenuwbanen en zenuw-receptor-cellen te laten plaatsvinden doorheen je hoofd en lijf.
Deze neurotransmitters en deze actie-potentialen sturen (stimuleren of remmen) ALLERLEI processen in je lijf.
Deze actie-potentialen en neurotransmitters bepalen dan ook HEEL VEEL bij en in het ervaren van rust of onrust EN in en bij het hebben of ervaren van balans in het lijf.
Om deze hersenprocessen in hersen- en zenuwcellen goed en rustig en vooral optimaal uit te kunnen voeren, zijn deze cellen afhankelijk van de aanwezigheid van ALLE benodigde (rustgevende) bouwstoffen in het hersenweefsel:
– Essentiële vitamines en mineralen (in optimale balans tot elkaar)
– Essentiële aminozuren
– Essentiële vetzuren
Wist je namelijk dat NU (ja NU Ã la minute), zomaar op een willekeurig moment er al ALLERLEI en LEGIO signalen overgedragen MOETEN worden in je hersenen als gevolg van LEGIO prikkels welke je niet NU alleen, maar dus ELK MOMENT van de dag (dus ook NU alweer), ervaart, “opneemt”, “ontvangt” en “binnen krijgt”?
Voor een optimale en vooral RUSTIGE prikkelgeleiding van AL DIE prikkels die je DAGELIJKS ontvangt, is dus niet ENKEL glucose nodig, maar om juist een RUSTIGE prikkelgeleiding van al die prikkels doorheen je hoofd en lijf mogelijk te maken, (prikkelgeleiding welke je tevens kunnen doen voelen en waarnemen en welke ook allerlei processen doorheen je lijf moeten aansturen), RUSTIG en GECONTROLEERD te laten plaatsvinden, daar zijn (behalve glucose), HEEL VEEL (veel meer dan in andere delen van je lijf) en dus ELK moment v.d. dag zelfs (wanneer er prikkels te verwerken zijn en jij “indrukken opdoet” en “nadenkt”), deze bovengenoemde en al veel vaker door mij benoemde zeer belangrijke ESSENTIËLE bouwstoffen (vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren) JUIST voor nodig!
Glucose, ja, dat stofje is er wel (las je eerder), maar juist die ZEER BELANGRIJKE (om rust te kunnen ervaren) essentiële bouwstoffen DIE zijn er niet zomaar in je hersenen, maar helaas bij velen ook al niet voldoende in het verdere lijf.
Deze essentiële bouwstoffen die zijn ook NIET (zoals bij glucose WEL het geval is) altijd zomaar voorradig in de bloedbaan.
Deze kunnen in tegenstelling tot glucose (dat WEL in het lijf en in de bloedbaan bewaard kan blijven) NIET bewaard worden in de bloedbaan of je lijf namelijk.
Ja, ze zijn er wel deze bouwstoffen, maar dan “ingebouwd” in je waardevolle weefsels, zoals botten en spieren, maar ALSJEBLIEFT zeg, laat die daar alsjeblieft zitten!
DIE stoffen (de niet voorradige ESSENTIËLE bouwstoffen) moeten wij dus WEL voldoende eten wil je dat deze NIET uit je waardevolle weefsel geput en afgebroken moeten worden!
DIE essentiële bouwstoffen moeten wij dus (door ze dagelijks en veelvuldig WEL gecombineerd te eten) aanbieden aan de lever.
De lever welke deze stoffen altijd EERST zal “ontvangen” voor ze in de hersenen aan kunnen belanden.
Ja, ook weer die belangrijke lever (waarvan we net ook al lazen dat van DAT orgaan een behoorlijke mate van rust in ons lijf toch BEST BEHOORLIJK afhangt), heeft ook hierin de schone taak om AL DEZE essentiële bouwstoffen (wanneer het deze WEL regelmatig en ALLEMAAL zou ontvangen van ons) “door te sturen” naar de hersenen die deze stoffen ZO hard en ZO frequent ABSOLUUT nodig hebben.
Echter…
Wanneer onze lever enorm veel (veel te veel) ONRUSTIGE en ONNODIGE processen in diens EIGEN cellen te voltooien heeft, waar ook de lever zelf DEZE essentiële stoffen ALLEMAAL voor en bij en in nodig heeft, kan en zal deze lever dan alle essentiële bouwstoffen aan de hersenen kunnen leveren die de hersenen OOK en vooral ook CONSTANT nodig hebben?
Zal en kan de lever deze stoffen “doorspelen” aan de hersenen (zodat de hersenen niet alleen over glucose, maar ook “de rest” van benodigde stoffen zal kunnen beschikken om RUSTIGE prikkelgeleiding en hersenprocessen mee uit te voeren) wanneer het deze stoffen allemaal zelf nodig heeft voor diens eigen processen?
Nee!!
Wanneer onze lever deze essentiële bouwstoffen ZELF erg hard nodig heeft, kan en zal deze ze NIET doorsturen naar de hersenen, maar ze EERST zelf gebruiken.
Wat is dan ook ONZE taak (onze zeer belangrijke taak), wanneer wij GEEN of ZO MIN MOGELIJK onrust willen ervaren in ons hoofd en lijf en zo min mogelijk onverklaarbare moeheid, gemoedsschommelingen, extreme emoties, gekke reacties, prikkelbaarheid, een kort lontje etc. willen ervaren?
Onze taak is dan onze voeding VOORAL te baseren op RUSTGEVENDE stoffen (voeding welke ALLE essentiële voedingsstoffen voortdurend WEL bezit) EN waken voor teveel niet-essentiële, onrust-veroorzakende, geconcentreerde brandstoffen en verzurende stoffen (welke helaas heden ten dage HEEL VEEL voorkomen in geraffineerde voeding)!
Wat biedt ons dan ook rust (van lichaam en geest), kijkend naar onze voeding?
Wat zouden we onze lever (en vervolgens onze hersenen) dan ook ALTIJD en de hele dag door WEL gecombineerd aan moeten bieden?
- Ongeconcentreerde, vocht- en vezelrijke bronnen van essentiële vitamines en mineralen uit koolhydraten, zoals groenten en fruit (welke weinig niet-essentiële, onrustmakende en verzurende stoffen bezitten).
- Bronnen van essentiële aminozuren (in kleine porties, in ongeraffineerde vorm welke dan OOK alle essentiële vitamines en mineralen uit eiwitten nog bezitten).
- Bronnen van essentiële vetzuren (met de nadruk op de omega-3 vetzuren; deze in de overhand boven de omega-6-vetzuren voorkomend), in kleine porties, ongeraffineerd en koud gebruikt (welke dan OOK alle essentiële vetoplosbare vitamines en mineralen uit vetten nog bezitten).
Wat biedt onrust (van lichaam en vooral van geest), kijkend naar onze voeding?
- Overschotten aan niet-essentiële voedingsstoffen, vooral niet-essentiële brandstoffen, waaronder overschotten aan koolhydraten welke het stofje glucose geconcentreerd bezitten (welke vaak al MEER dan genoeg in ons lijf zit), maar ook overschotten in andere geconcentreerde brandstof-vormen (niet-essentiële vetzuren en niet-essentiële aminozuren)
- Onnatuurlijke, kunstmatige, niet-natuurlijke stoffen (welke een verzurende, onrustige uitwerking hebben op ons lichaam en de balans in het lijf verstoren)
- Toxische stoffen (welke een verzurende, onrustige uitwerking hebben op ons lichaam en de balans in het lijf verstoren)
- Sterke voedingsstoffenconcentraten en voedingsstof-isolaten van brandstofbronnen
- Zowat ALLE voeding welke een raffinageproces heeft doorgemaakt en daardoor vocht, vezels, ontzurende en ontstekingsremmende stoffen en ESSENTIËLE stoffen is verloren
Wist je namelijk dat ELKE hap welke je neemt boordevol niet-essentiële (voedings)stoffen al in je darmen en vervolgens ook en vooral bij de lever voor onrust zorgt en voor onrust kan en zal zorgen?
Het verwerken van niet-essentiële stoffen namelijk (middels een enzymreactie, welke de lever met AL DIE stoffen moet uitvoeren) om deze stoffen te kunnen verwerken, vereist HELAAS het “verbruik” van ESSENTIËLE voedingsstoffen!
Door het eten van voeding bestaand uit overwegend NIET-ESSENTIËLE voedingsstoffen, gaan dus bij de lever de ESSENTIËLE stoffen verloren die juist ZO HARD nodig zijn om de balans in het lijf en rust in je hoofd te garanderen!
Bestaat je voeding dan ook naar verhouding uit veel meer niet-essentiële stoffen dan dat deze essentiële stoffen bezit en schiet je misschien zelfs tekort aan essentiële voedingsstoffen, zal hieruit REGELRECHTE onrust ontstaan, aangezien de lever dan ENORM druk is met het verwerken van NIET-ESSENTIËLE stoffen (gebruik makend van de MINIMAAL aanwezige ESSENTIËLE stoffen), dat diezelfde lever op dat moment NIET goed in staat is (samen met de eerder genoemde hormonen) de bloedsuikerspiegel te reguleren EN ook niet in staat is of zal zijn de hersenen van hun NOODZAKELIJKE stoffen te voorzien om HUN belangrijke processen goed en vooral RUSTIG uit te kunnen laten voeren.
Onrust ontstaat dus uit een voeding met overwegend niet-essentiële stoffen en tekorten in essentiële stoffen!
Hoe zit het met de aanwezigheid van on rustige stoffen t.o.v. rustige stoffen aanwezig in jouw voeding?
Wil je eens een veel gebruikt voedingsmiddel uit je kastje pakken?
Wil je eens kijken naar de namen, genoemd bij de ingrediënten?
Welke herken je als “essentiëel”?
Welke ingrediënten herken je als zijnde “natuurlijke, onbewerkte, vitamine-bevattende stoffen, mineraal-bevattende stoffen, aminozuur-bevattende stoffen of vetzuur-bevattende stoffen”?
Hmmm…
Je moet VAST concluderen dat dit er maar weinig zijn hè!
Wellicht moet je zelfs wel concluderen dat je sowieso weinig snapt van de daar genoemde namen en of dit nou wel of geen essentiële voedingsstoffen betreffen hè!
Geloof me, wanneer jij een naam niet snapt of niet kan uitspreken of niet weet wat het is, is het vaak NIET een ONBEWERKTE, natuurlijke stof (en is de kans dat het essentiële voedingsstoffen betreft dan ook ERG klein).
In het geval van veel en vooral veel gekke namen qua ingrediënten op je verpakking, zij deze stoffen en betreffen deze ingrediënten OF kunstmatige stoffen (= niet-essentieel) OF stoffen welke al heel wat bewerkingsprocessen hebben ondergaan en uiteindelijk een isolaat of concentraat van een voedingsstoffen zijn geworden (welke vaak ook GEEN essentiële stoffen betreffen door de afwezigheid van vitamines en mineralen).
DAT is dus (voeding met een hele waslijst aan gekke ingrediënten waar je niks van snapt en geen flauw idee van hebt wat het eigenlijk is) veelal “onrustmakende” en verzurende stoffen en tevens “onnodige” en “niet-essentiële” stoffen welke ons lichaam uit balans halen.
Wil jij je graag rustig voelen?
Wil jij een rustgevend voedingspatroon aanleren?
Wil jij een eetpatroon aanleren gebaseerd op de aanwezigheid van alle ESSENTIËLE voedingsstoffen daar WEL in opgenomen?
Wil jij een eetpatroon welke hersenprocessen en prikkelgeleiding rustig doet laten verlopen?
Mail je me dan of kom je een keer langs?
Heeft dit alles vandaag beschreven, behalve met rust en balans in hoofd en lijf OOK nog iets te maken met afvallen (kan en zul je wellicht denken wanneer het jou met name DAAROM draait)?!
Ja, wel zeker!
Afvallen is namelijk pas mogelijk wanneer je lijf en hoofd in rust is, een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel heerst, er minimale verzurende stoffen aanwezig zijn in je bloedbaan, de zuurgraad dan ook licht basisch is in die bloedbaan en wanneer prikkelgeleiding als gevolg van dat alles RUSTIG verloopt.
Kan prikkelgeleiding namelijk NIET rustig verlopen, is je lijf alert, onrustig, komen stresshormonen tevoorschijn, wordt je bloedsuikerspiegel CONSTANT verhoogd, raakt je lichaam verzuurd en is je lichaam gericht op koolhydraat-verbranding en dus NIET op vet verbranding!
RUST en BALANS is dus voor een ieder aan te raden welk doel je ook maar hebt; gezondheid, balans, rust, maar dus ook gewichtsverlies!
En die RUST van lichaam en geest kan je dus wel degelijk en zeker ook beïnvloeden met je voeding lees je vandaag.
Om rust te ervaren in lijf en hoofd moet je lever dus met name goed gevoed worden en goed voorzien zijn met PURE en ESSENTIËLE stoffen welke het nodig heeft om DE REST van je lichaam RUSTIG van stoffen te kunnen voorzien en in balans te houden en moet deze lever dus NIET belast worden met allerlei onnatuurlijke, niet-essentiële, bewerkte stoffen, geconcentreerde brandstoffen, voedingsstof-isolaten, -concentraten, bestrijdingsmiddelen en toxines!
Add comment