Onnodig overwerken
tired-out
Wanneer je over moet werken, kost dat je meer tijd en energie dan wanneer je dit niet hoeft…toch?
Wanneer dit overwerken echter niet dagelijks hoeft, in goed overleg is besloten en voor een “groter doel en van nut” is en dit voordelen oplevert voor de toekomst van het bedrijf waar je voor werkt en dan uiteindelijk ook voor jou echter, zal niemand erg gestrest raken, wanneer dit zo af en toe zal plaatsvinden..toch?

Gisteren schetste ik de “ideale werkgever”.
Deze kan zich vaak wel “zo af en toe” laten overwerken van diens werknemers permitteren ZONDER dat hij meteen als gevolg en als reactie daarop gefrustreerde of gedemotiveerde werknemers in zijn bedrijf heeft lopen.
VOORAL wanneer deze werkgever dit aankondigt, dit in goed overleg plaatsvindt, daarop inspeelt door gunstige werkomstandigheden te scheppen: frequentere materiaal-aanvoer, een ontspannen werksfeer etc. en daarna ook wel weer een rustige werksfeer en mogelijkheid tot ontspanning biedt.

DAN vormt dit overwerken zo af en toe voor de werknemers niet zozeer een belasting en kan het zelfs, wanneer dit overwerken is bedoeld om een probleem te verhelpen of een deadline te halen voor een nieuwe of belangrijke klant, meehelpen op de weg naar een juist beter lopend bedrijf en beter lopende onderneming, waar niet alleen de werkgever, maar toch ook de werknemers wel weer baat bij zullen en kunnen hebben in de toekomst!

Dit valt dus niet onder “onnodig overwerken”, maar “nuttige extra inspanning”.

Met betrekking tot jouzelf en je eigen lijf en stofwisseling in dit lijf, wil dit zeggen dat de verbranding best af en toe wat hoger mag en kan en zal komen te liggen en nooit helemaal constant kan en hoeft te zijn of in balans met de herstellende en opbouwende processen in je lichaam, wanneer die hogere verbranding ook maar nut heeft voor de algehele gezondheid, dus lange termijn en je jezelf hier dan ook wel naar voedt, dus hierop inspeelt qua voeding.

Bijvoorbeeld wanneer door sport, ziekte, medicatiegebruik, een heersende ontsteking, aandachtsvergende zorgen door ziekte in je familie of deadline op je werk etc. door een tijdelijk interne “stressfactor” de verbranding hoger ligt, maar jij hier met je voeding goed op inspeelt door dit te beseffen en jezelf ook en JUIST in de situatie optimaal blijft voeden en hierbij des te meer aan de bouwstoffen hierbij te denken, dan kan schade en belasting ten tijde van die tijdelijke stress voorkomen worden en hoeft de algehele stofwisseling op lange termijn hier niet onder te leiden.
In het geval van sport met daar tegenover wel ook weer voldoende ontspanning, kan deze tijdelijke stress en daardoor mogelijke spieropbouw, wanneer je je goed en bewust voedt, zelfs zorgen voor daarna zelfs een betere stofwisseling en hormoonbalans in je lichaam die dan des te beter om kan gaan met eventuele TIJDELIJKE stressmomenten!

Ja, je organen moeten bij deze stress dus “overwerken”, maar in dit geval ook wel erg nuttig en noodzakelijk (bij het bestrijden van ziekte bijvoorbeeld) overwerken, dus zeker niet “nutteloos of onnodig overwerken”.

Je hebt echter naast ideale werkgevers ook niet bepaald “ideale” werkgevers, dus eigenlijk “slechte of egoïstische werkgevers”, welke zich meer om zichzelf en wat zijzelf leuk vinden om te doen en hun dagen mee te vullen bekommeren, dan dat ze zich met hun eigen bedrijf bezighouden, dus ook niet zozeer bezighouden met het voorkomen van faillissement, bevorderen van de werksfeer of motivatie van de werknemers.

Dit soort toch wel wat “egoïstische werkgevers” of “hun eigen rol in het bedrijf-onderschattende werkgevers”, dus werkgevers, welke niet gunstig bijdragen aan de toekomst van hun eigen bedrijf, maar niet beter weten, dus onbewust hier nadelig aan bijdragen, dergelijke werkgevers zie je veelal tegenwoordig, waardoor veel bedrijven ook komen en gaan en niet lang stand houden helaas.

Dit soort werkgevers en de effecten van hun houding op het functioneren binnen het bedrijf, zal ik de komende tijd gaan schetsen, waar wij allemaal werkgevers zijn van ons eigen bedrijf (ons lijf) en onze rol en houding, wellicht al wel aan het uitvoeren zijn, maar natuurlijk altijd ook nog kunnen en mogen wijzigen voor de toekomst van ons bedrijf (we hebben ons al een eetpatroon eigen gemaakt, maar die kan en mag natuurlijk altijd gewijzigd worden, wanneer dit een nadelig eetpatroon zou zijn m.b.t. het functioneren van je lijf)!

Dit soort egoïstische werkgevers hebben de neiging hun werknemers regelmatig, dus niet af en toe, te laten overwerken en dan NIET netjes in overleg met de werknemers en dan vaak ook nog niet eens met een hoger doel of een groei van het bedrijf als geheel als gevolg!
DAT is natuurlijk een hele nare vorm van overwerken voor de werknemers die dit maar allemaal zo op hun bordje krijgen en DAARUIT kan natuurlijk op den duur WEL stress ontstaan en een neergang van het bedrijf betekenen met sowieso moeheid en demotivatie op de werkvloer.

DAT valt dus wel onder “onnodig overwerken” en DIE vorm is dus WEL schadelijk voor het bedrijf in zijn geheel.

Met betrekking tot jouw lijf en de stofwisseling in je lijf wil dit zeggen dat wanneer jij je eten behoorlijk onbewust en ongeïnteresseerd kiest.
Dus wanneer jij zelf wil bepalen wat en wanneer je eet, ongeacht of dit nu iets voedzaams betreft of niet, totaal geen rekening houdend welke belasting dit vormt of kan vormen voor je lijf en welk effect dit heeft en kan hebben op de algehele gezondheid van je lijf, de stofwisseling binnen je lijf en dus ook zoiets als gewicht.
Dat je dan totaal zelf NIET gunstig bijdraagt aan je eigen gezondheid en je je lichaam behoorlijk aan het belasten bent en stress levert.

Deze ongeïnteresseerde en toch wel wat egoïstische vorm van eten zie je overal om je heen helaas en dus tevens mensen welke hun lichaam met hetgeen ze eten flinke stress bezorgen, maar zich hier niet altijd van bewust zijn en dus niet intentioneel zichzelf slecht voeden, waardoor de gezondheid en fitheid bij velen tegenwoordig heel wat mankementen vertoont en ziektes, klachten, maar ook gewichtsproblemen toenemen.

De effecten van JOUW manier van eten, dus JOUW omgang met je lijf en hoe en waarmee JIJ je voedt op JOUW gezondheid, stofwisseling en dus ook gewicht, zal ik aan de hand van een aantal (veel voorkomende) voorbeelden de komende dagen schetsen.

Deze manier van ongeïnteresseerd, egoïstisch en/of “onbewust van de nadelige consequenties” jezelf voeden, levert je lijf stress, maar dan dus NIET een vorm van stress, welke op lange termijn ergens goed voor is of waar je tijdig op inspeelt door het bewust bieden van meer goede voeding, ten tijde van die stress, maar een vorm van stress, mogelijk zelfs chronische stress kan worden, wanneer je deze houding niet sporadisch, maar constant hebt en aanhoudt, waarmee dus WEL schade aangericht wordt aan je lijf, in je lijf, je organen, cellen etc. en uiteindelijk ten koste gaat of zal gaan van de optimale stofwisseling!

DAT valt dus wel onder “onnodig overwerken” en dus STRESS voor je lijf.
En stress…dat is schadelijk voor je lijf en dus voor jou!

Maar dan is er NOG een vorm van onnodig overwerken!
Een vorm welke los staat van de bewuste houding van de werkgever!
Een vorm van stress welke in je lijf kan ontstaan en schade kan berokkenen en net zo goed ook nadelig effect heeft op de stofwisseling, los van JOUW bewuste voeding, dus hetgeen jij je lichaam aan stoffen, middels het eten hebt gegeven!

Soms gaan werknemers in je lijf namelijk harder werken, onrustig werken, voelen ze zich opgejaagd en gaan ze overwerken, terwijl jij daar zelf als werkgever niet eens zozeer iets van weet of opdracht toe hebt gegeven of zelf om hebt gevraagd of eigenhandig voor hebt gezorgd door zomaar allemaal nieuwe opdrachten met deadlines of extra materiaal te leveren!

Soms gaan bepaalde organen en celstofwisselingsprocessen dus sneller verlopen, zal de nadruk gelegd worden op verbranding en minder op herstel en opbouw in je lijf en worden deze processen actiever en sneller uitgevoerd en heerst er dan ook interne stress zonder dat jij je zozeer anders bent gaan voeden en zonder dat jij aan het sporten bent of ziek zou zijn of iets dergelijks!

En dit alles zonder dat dit nodig lijkt of blijkt!
DAT valt dus ook duidelijk onder onnodig overwerken!
Op zo’n moment is je stofwisseling dan ook NIET optimaal doorheen heel je lijf en als je het dan over dingen als gezondheid en afvallen hebt: in zo’n situatie van heersende stress en onnodig overwerken, ben je dan ook vatbaar en heb je kans aan te komen in gewicht en SOWIESO geen vet te verbranden, ook al heb je als werkgever hier niet zozeer bewust iets aan bijgedragen of opdracht toe gegeven OF heb jij je niet eens zozeer anders of minder goed of minder bewust gevoed!

Ja, gewoon bewust en goed eten DAT deed je, en dan toch NIET afvallen!
DAT kennen we wel hè en vinden we allemaal behoorlijk onbegrijpelijk, maar zeer zeker ook behoorlijk frustrerend!

Waardoor en hoe ontstaat deze vorm van stress en “onnodig overwerken”?

Dit heeft te maken met stressvolle omstandigheden, welke JIJ als werkgever of “voeder van je lijf”ervaart om je heen en JOU net zo goed beïnvloeden.

Hoe kunnen deze externe factoren in vredesnaam, wanneer ik als werkgever vervolgens niks anders doe qua levering aan mijn bedrijf of wanneer ik vervolgens niet zozeer anders eet of mezelf anders of slechter voed, nadelige invloed hebben op mijn bedrijf en mijn werknemers en stress leveren in mijn lijf en de stofwisseling benadelen?!

Dit alles heeft ook weer te maken met de contactpersonen binnen je bedrijf, ofwel je hersen- en zenuwcellen binnen je lijf.

Eerder las je al dat deze erg stressgevoelig zijn en dat ook zij als enige, zowel contact onderhouden met jou als werkgever, maar ook met de werknemers op de werkvloer binnen je bedrijf.
Je zenuw- en hersencellen “communiceren” dan ook zowel met de “buitenwereld” en “voelen” deze met jou, maar “communiceren” ook met je lichaamscellen, middels signaaloverdrachten door het hele lijf.

Wanneer deze contactpersonen zelf onrust ervaren en erg druk en onrustig worden, kunnen ze zowel jou als werkgever, maar ook de werknemers op de werkvloer onrustig maken en stress bezorgen en opjutten en pushen om harder te werken, terwijl ze normaal, wanneer ze ZELF kalm zijn ook de werknemers wel kunnen kalmeren.
Dit lukt hen echter niet goed, wanneer ze zelf geprikkeld en chagerijnig, moe en overwerkt zin.

Wanneer zenuw- en hersencellen dan ook overprikkeld raken en er veel hersenprocessen plaats vinden, zullen ze allerlei stress-signalen gaan uitzenden naar zowel jou, maar ook naar lichaamscellen en weefsels elders in het lichaam, waar ze anders in rustige en ontspannen toestand, met normale, minimale prikkeling en normale zenuw- en hersenprocessen juist kalmerende signalen kunnen uitzenden, waardoor alle lichaamsprocessen goed en kalm kunnen verlopen en stofwisseling optimaal verloopt.
Dit raakt echter behoorlijk verstoord, wanneer zenuwen en hersenen overprikkeld raken.

Hiervoor hoef jij als werkgever niet eens iets geks te doen.
Niet iets naars of vervelends te leveren aan materialen, je hoeft niet eens hen uit te schelden om hen onrustig te maken, deze contactpersonen, nee, doordat zijzelf zo gevoelig zijn, zullen zij zelfs al onrustig worden, wanneer jij als werkgever je onrustig voelt en stress hebt om hele andere zaken, totaal je bedrijf niet betreffend!

Normaal, wanneer jij als werkgever gestrest en onrustig bent komt daar vaak een slechtere of te late of incomplete levering aan materialen of een slechte kwaliteit aan materialen uit voort en zal er sowieso als gevolg stress in je bedrijf heersen en moet men in je bedrijf als gevolg daarvan overwerken.
Maar dus ook, wanneer jij WEL stress ervaart maar NIET anders of slechter gaat leveren, gaan en kunnen je contactpersonen je werknemers in je bedrijf dus gewoon al aanzetten tot overwerken: onnodig overwerken!
Gevolg: stress op de werkvloer, maar totaal nutteloos!

Jij hoeft dus ook helemaal niks geks te hebben gegeten.
Niet eens anders te hebben gegeten of slechter of onregelmatiger, maar wanneer je zenuw- en hersencellen, doordat deze je “ervaring” en “gevoel” zijn, zullen zij dus ook wanneer jijzelf zorgen om je heen hebt (zieke mensen om je heen hebt, verdrietige mensen, negatieve mensen etc. dus wanneer jijzelf stress ervaart om hele andere dingen dan jezelf of je gezondheid) dit “oppikken” en “meevoelen”!

Normaal, wanneer je gestrest bent of onrustig, ga je vaak ook wel onregelmatiger eten, slechter eten, minder aan de zorg voor jezelf en je voeding denken of waarde hieraan hechten of aandacht aan besteden en zal, wanneer je dat zou doen, je lichaam sowieso ook stress ervaren door dan ook jouw toedoen en jouw manier van voeden.
Maar dus ook, wanneer jij WEL zelf stress ervaart, maar in staat bent jezelf nog WEL goed of “net als anders” te blijven voeden, gaan en kunnen je zenuw- en hersencellen dus alsnog stresssignalen je lijf insturen en heeft JOUW stress dus indirect WEL ook invloed op de stofwisseling en uiteindelijk dus ook op dingen als gewicht!

Gevolg: Stress in je lijf, stress-stoffen en stresshormonen in je lijf, maar totaal nutteloos; zonder dat er daadwerkelijk een andere of hogere verbranding ergens zozeer hoeft plaats te vinden!

Dit verklaart dat wanneer je bij wijze van spreken twee precies gelijke dagen zou hebben qua inname van voeding, maar de omstandigheden tussen die twee dagen WEL verschillen met de ene dag een negatieve sfeer en negatieve emoties en een negatieve omgeving en de andere dag een positieve sfeer, emoties en omgeving, dat je stofwisseling die twee dagen zeer verschillend uitgevoerd kan en zal worden op en tijdens die twee dagen en je gewichtsverloop hierdoor beïnvloed wordt en kan worden!

Conclusie en tip dan ook m.b.t. de wens tot afvallen:
Niet enkel focussen op hetgeen je eet of niet eet, maar OOK focussen op jezelf en JOUW stressniveau en mate van ontspanning daarbij!
Deze voeding moet je dan ook zelf WEL als ontspannen en NIET stressvol ervaren en je omgeving moet hierop ook zo min mogelijk negatief van invloed zijn, anders kan je heel leuk voor jouw doen “heel goed” of bewust anders eten, maar zal er van afvallen, weinig terecht komen!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!