Ondervoeding! Ach welnee..in Nederland toch niet! Dat zou je dan toch ook wel voelen/merken?!

Ondervoeding.
Wat wil dat zeggen of wat houdt dat in?
Je lichaam welke OFWEL alle noodzakelijke voedingsstoffen niet eens krijgt om goed te kunnen blijven functioneren OFWEL deze wel krijgt, maar deze niet goed verwerkt worden of kunnen worden in je lichaam, zodat je lichaam deze niet kan benutten om goed te kunnen blijven functioneren OFWEL een fijne combinatie van beide!
Wij leven in Nederland.
Wij eten de hele dag door.
Hebben overal eten tot onze beschikking.
Hebben over het algemeen geen ondergewicht, sterker nog: menigeen is iets tot iets meer te zwaar.
NEE..ondervoeding, daarvan is bij ons geen sprake!
Misschien enigszins bij mensen met geldproblemen of mensen die leven op frisdrank en makkelijke, vette, suikerrijke snacks en dus geen “gewone” maaltijden eten, maar de gemiddelde Nederlander….neee….hen zal dit niet betreffen: deze zal zeker niet ondervoed zijn!
TOCH loopt menigeen (en ja…dat kan heel goed ongemerkt IN EERSTE INSTANTIE) ondervoed rond in ons land en NEE, echt niet enkel de sociale minima, mensen die moeten leven van de voedselbank, mensen in armoe of achterstandswijken of mensen die enkel van fast/junkfood leven!
Wellicht jijzelf wel!
Hoogstwaarschijnlijk zonder dat jij het merkt of zijzelf en diegenen die dit betreft, dit beseffen, vaak wel een aantal mensen uit je omgeving…
Ja, die GEWONE Nederlander om de hoek!
Hoe kan dit, wanneer we ons niet zo voelen (tja..weet jij trouwens hoe ondervoeding voelt?!) en we niet te mager zijn EN de hele dag door met z’n allen gewoon aan het eten zijn!
Dit alles heeft te maken met de hedendaagse eetgewoontes welke we met z’n allen hanteren en met name met de samenstelling van onze hedendaagse voeding!
Voeding is normaal gesproken in te delen in 3 stoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten.
Koolhydraten vormen hiervan de brandstoffen (brandstoffen; deze kan je lichaam in een stress-situatie ZELF maken of vormen uit andere stoffen en lichaamsreserves), welke niet-essentieel genoemd worden, doordat het lichaam deze zelf kan vormen, dus kan en zal je niet snel tekort kunnen komen.
Vetten KUNNEN brandstoffen vormen, maar dit enkel, wanneer er een tekort aan koolhydraten zou zijn (welke er in ons land niet al te snel is of al te vaak voor komt) en moeten en kunnen dan ook met name benut en gebruikt worden als bouw/herstelstof in ons lichaam.
Sommige vetzuren is ons lichaam OOK (net als de brandstof glucose) in staat zelf te vormen (echter met name of enkel, wanneer onze stofwisseling/darmwerking gunstig verloopt), maar dit geldt niet voor ALLE vetzuren.
Vetzuren kan je dus i.t.t. koolhydraten WEL tekort komen en ondervoed in raken, wanneer je deze niet/onvoldoende eet/ binnen krijgt.
Met een zeer stressvol gevolg voor je lichaam, aangezien dan met name opbouw en herstel van bepaalde stoffen en weefsels niet (goed) plaats kan vinden!
Deze vetzuren, waarvan je dus wel degelijk met ernstige gevolgen, tekorten kan hebben, worden dan ook i.t.t. glucose en wat andere vetzuren “essentieel” genoemd, ofwel ERG belangrijk.
Eiwitten worden ook benut als bouwstof in je lichaam.
AL je lichaamscellen zijn opgebouwd uit eiwitten en ook ALLE stofwisselingsreacties (zowel verbrandingsreacties, maar ook opbouwende en herstellende reacties en processen in je cellen) vinden enkel goed plaats onder invloed van eiwitten (enzymen) of delen van eiwitten (aminozuren).
Bepaalde aminozuren, dat zijn DE bouwstoffen/onderdelen van de eiwitten, waarmee ons lichaam kan “bouwen”, kan je lichaam zelf vormen, maar net als bij de vetten ZEKER niet allemaal en laat het nou zo zijn dat met name de combinatie van AL deze aminozuren, dus enkel wanneer je ze ALLEMAAL hebt, maakt dat stofwisselingsreacties optimaal kunnen verlopen.
Dit betekent dat ook een tekort in eiwitten (bepaalde aminozuren), wanneer deze NIET wordt gegeten, kan ontstaan met grootse gevolgen voor de algehele stofwisseling en dan met name in het voorkomen van teveel afbraak en beschadiging in je lichaam!
Deze aminozuren worden dan ook “essentieel” genoemd!
Kom je deze tekort, kan je lichaam “afbreken” en DAT klinkt niet lekker toch, vandaar “essentieel” om toch maar WEL binnen te krijgen!
Kijkend daar naar; naar deze 3 stoffen en nu beseffend welke hiervan het MEEST belangrijk en noodzakelijk (en dus ESSENTIEEL) zijn om middels je voeding WEL voldoende binnen te krijgen (eiwitten en vetten) om ondervoeding te voorkomen en dan kijkend naar onze hedendaagse voeding, wat besef je je dan nu wellicht al?
Hmmmm….juist de koolhydraten, waar we niet al te snel ondervoed in kunnen of zullen raken, komen WEL rijkelijk voor in ons eetpatroon, maar die noodzakelijke eiwitten en vetten, hoe zit het daarmee?
Hmmmm….deze zijn FLINK in de minderheid!
Misschien begint er nu al een belletje te rinkelen in het besef dat we toch BEST WEL ondervoed kunnen zijn, wanneer je kijkt naar de eiwitten en vetten in onze voeding?
Dan hebben we het alleen nog maar over het voorkomen, dus aanwezig zijn, van deze stoffen in onze voeding.
Aan het begin noemde ik namelijk ook dat je ondervoed kan zijn, niet zozeer door tekorten in de voeding, maar doordat de voedingsstoffen niet goed verwerkt en benut kunnen worden.
Ook hiervan is HELAAS veelvuldig sprake!
Alle voedingsstoffen namelijk (zowel koolhydraten, eiwitten EN vetten) hebben allen hun EIGEN vitamines en mineralen.
Deze vitamines en mineralen zijn noodzakelijke stoffen, dus wederom ESSENTIEEL voor je lichaam om stofwisselingsreacties en -processsen mee uit te kunnen voeren.
Dus de brandstoffen uit koolhydraten, welke we altijd wel hebben, wanneer kunnen deze pas en enkel goed benut worden als brandstof?
Wanneer er voldoende vitamines en mineralen voorradig zijn!
Wanneer kunnen vetten en eiwitten (welke dus zelf al in de minderheid zijn in onze voeding) ENKEL optimaal als herstelstof en bouwstof dienst doen en kunnen nieuwe stoffen gevormd worden en cellen hersteld worden en reacties goed uitgevoerd worden?
Ook dit ENKEL weer, wanneer er voldoende vitamines en mineralen voorradig zijn!
Je lichaam is in staat om bepaalde stoffen zelf te vormen, maar ook deze, kan je lichaam NIET zelf vormen en dien je dus binnen te krijgen middels je voeding: ZEER ESSENTIEEL zijn deze stoffen dan ook wederom, want krijg je deze niet of onvoldoende binnen, put je lichaam uit!
Heb je al een tekort aan eiwitten en vetten in de voeding, mis je dus OOK al een hele categorie aan vitamines en mineralen (aangezien de vitamines en mineralen in eiwitten en vetten weer andere zijn dan die in koolhydraten over het algemeen), maar is de behoefte aan vitamines en mineralen juist DES TE GROTER!
Heb je namelijk een tekort in eiwitten en vetten, vindt er veel afbraak en weinig herstel plaats in je lichaam en ontstaat er stress.
Een opstapeling van afbraakproducten en afvalstoffen kan en zal dan plaatsvinden en laat het nou zo zijn dat ook om DIE tijdig weer af te voeren en niet al te veel op te laten stapelen, weer vitamines en mineralen nodig zijn!
Maar niet enkel bepaalde vitamines en mineralen uit de eiwitten en vetten, welke al wat weinig in onze voeding zitten t.o.v. de koolhydraten, missen we, waar de behoefte tegenwoordig juist erg groot is.
Uit ALLE groepen voedingsstoffen missen we een hele hoop vitamines en mineralen!
Dit komt omdat onze hedendaagse voeding, voordat wij het eten, dus de vorm waarin wij dit kopen en eten, vaak zeker al één, maar vaak al LEGIO bewerkingsprocessen heeft ondergaan, waardoor een heel groot deel van de vitamines en mineralen helaas al verloren is gegaan.
Dit betekent dat wanneer je je voeding put uit al (voorbereide/voorbewerkte)producten, ook dan de kans op ondervoeding, dus niet alleen ondervoeding in eiwitten en vetten, maar ook de NOODZAKELIJKE vitamines en mineralen (om de voedingsstoffen welke je voeding WEL levert te kunnen benutten/verwerken) HEEL makkelijk kan ontstaan en ook veelvuldig voor komt.
Dan OOK NOG EENS zitten er in deze (voor)bereide en (voor)bewerkte voeding toegevoegde stoffen, welke niet onder voedingsstoffen vallen.
Welke dus niet in te delen zijn onder koolhydraten, eiwitten of vetten.
Deze stoffen zijn belastend, onnodig en dan ook uitputtend voor je lichaam en dragen totaal niet bij aan de goede stofwisseling in je lijf en kan en zal je lichaam geen gunstige stofwisselingsreacties mee uit kunnen voeren.
Sterker nog!
Elk zo’n niet-voedzame stof, welke we dus wel regelmatig binnen krijgen bij het eten van (voor)bereide en (voor)bewerkte voeding, gaat zelfs TEN KOSTE van de goede stofwisseling!
Deze stoffen moeten namelijk ons lichaam uit gewerkt worden en onschadelijk gemaakt worden en hoe kan dit enkel?
Middels “verbruik” van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen!!!
Je verbruikt dus, wanneer je met name (voor)bereide en (voor)bewerkte voeding eet DIE waardevolle stoffen voor het “uitdrijven” van stoffen welke we sowieso niet nodig hadden en nutteloos zijn, daar waar we JUIST die stoffen vaak al tekort komen en het ALLERBELANGRIJKST zijn om niet zomaar op die manier te verbruiken en “weg te gooien”, aangezien we die HEEL HARD nodig hebben met z’n allen en al vaak in ondervoed zijn!
Ja, dit vindt dus allemaal in je lichaam plaats, bij jou en mij, je buurman, de gemiddelde Nederlander, wanneer je een “regulier” Nederlands eetpatroon aanhoudt (welke helaas sterk gebaseerd is op koolhydraatrijke, dus met name NIET en MINDER-ESSENTIËLE voedingsstoffen, voeding) EN welke veelal ook nog eens NIET zo vers en puur is, maar vaak al behoorlijk (voor)bewerkt is.
Dat klinkt allemaal best ernstig!
Dat kan niet goed zijn lees je eigenlijk al wel.
Maar ja, de ernst, die VOEL/ERVAAR je niet!
DUS kunnen we deze ernst in het nu, waar we deze ernst niet zo ervaren, wegdrukken!
Toch vindt het wel plaats, maar ja, doordat je het niet zo voelt en ervaart, ben je hier niet bewust van en wanneer je dit niet net had gelezen, was je hier wellicht ook niet bewust van geworden en word je hier ook niet bewust van gemaakt.
Zelfs WANNEER je dit net hebt gelezen..het wel snapt en kan beredeneren en in theorie wellicht wel tot de conclusie komt, dat dit ook best bij jou van toepassing kan zijn, maar wanneer je dit dan alsnog niet voelt en ervaart, dan nog kan je HEEL MAKKELIJK denken: “ach..dat zal wel meevallen” en voel je (wellicht tot het moment je WEL klachten zou ervaren) TOTAAL geen reden om minder (voor)bereid/bewerkt en dus natuurlijker te gaan eten EN/OF bewuster om te gaan met de verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en vetten in je voeding.
Wanneer dit alles best wel heftig klinkt; hoe kan het dan dat we dit TOCH NIET zo ervaren?
Nou…ook DIT komt door zowel de toename van en dus het hoge gehalte aan koolhydraten in onze voeding EN de mate van bewerking van onze voeding (en dus ook de bewerkte varianten van koolhydraten), welke onze voeding heeft door gemaakt!
Koolhydraten namelijk; met name wanneer deze al meerdere bewerkingen heeft ondergaan, komen in onze HEDENDAAGSE voeding behoorlijk veel en vaak voor in de vorm van enkelvoudige, vezelarme ZEER SNEL OPNEEMBARE suikers: kleine moleculen welke NIET eerst je hele spijsverteringskanaal door hoeven, zoals andere en grotere voedingsstoffen (en ook de natuurlijke, vezelrijke onbewerkte varianten van koolhydraten) en andere voedingsstof-moleculen en ketens van voedingsstoffen moeten en zullen doen normaal gesproken, maar welke al behoorlijk snel bij binnenkomst in je mond DIRECT opgenomen kunnen worden in je bloedbaan!
Deze koolhydraten doen ALS EEN GEK je bloedsuikerspiegel verhogen.
Je hersenen, welke dichtbij je mond zitten hebben daardoor hele snelle, directe, heftige (maar helaas ook ZEER TIJDELIJKE) prikkeling en stimulatie.
Allerlei stimulerende hormonen EN neurotransmitters worden als gevolg hiervan gestimuleerd en aangewakkerd en dus geprikkeld.
Je ervaart dan ook na een hap van dit eten DIRECTE en SNELLE energie.
Als gevolg echter van die DRASTISCH snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, gaat je lichaam als een gek insuline afgeven om deze koolhydraten uit de bloedbaan je cellen in te loodsen om aldaar als brandstof te kunnen fungeren.
Die grote hoeveelheid zorgt er echter voor dat na een enorm snelle stijging, de bloedsuikerspiegel ook ENORM SNEL weer daalt.
Wanneer je bloedsuikerspiegel na een piek echter ook weer DUSDANIG en BEHOORLIJK laag is, kan deze ENKEL door DAN ALWEER nieuwe koolhydraten te eten, weer verhoogd worden tot een “normaal” en “aangenaam” niveau, want een lage bloedsuikerspiegel zal NIEMAND als “aangenaam” ervaren.
Enkel bij een niet-te-hoge EN niet-te-lage bloedsuikerspiegel namelijk zul je een prettig gevoel kunnen ervaren namelijk.
Wanneer je bloedsuikerspiegel dermate laag is, zal je dan ook een ENORME dip ervaren in energie.
Vervolgens geef je daar dan ook maar aan toe, maar daardoor ben je dus ALWEER brandstof aan het nuttigen, daar waar de eerdere brandstof (suikers) nog LANG niet verbruikt zijn en dit om 2 redenen!
– Het was dermate veel brandstof dat je lichaam deze niet eens kon en hoefde te gebruiken en verbranden, vooral wanneer we niet aan het rennen zijn, maar stil zitten.
– Om deze eerder genuttigde brandstoffen te KUNNEN verbranden en benutten als energiebron, hadden we dus (zo las je eerder al) vitamines en mineralen nodig als katalysatoren om dit goed om te kunnen zetten tot te benutten energie!
Goh…de snelle suikers welke we net hebben genuttigd, bevatten deze helaas NIET en anderen (welke we wellicht met de REST van onze voeding WEL binnen hebben gekregen) tja, die zijn (nog) niet voorradig en beschikbaar, want de rest van je voeding moest eerst nog WEL je hele spijsverteringskanaal door en pas DAN, wanneer die reis goed is afgelegd, kunnen vitamines en mineralen (ALS die al voldoende in je voeding zaten en ALS deze onderweg niet al zijn opgebruikt om belastende stoffen EERST te verwerken/af te drijven) pas VIA DE DARMWAND je bloed in komen, om te HELPEN bij het kunnen benutten van de snelle brandstoffen welke je ALLANG en VEEL EERDER AL binnen hebt gekregen.
Echter….OOK door opstapeling van belastende stoffen EN een tekort aan vezels in de verdere voeding, is de darmflora helaas niet altijd even optimaal om de vitamines en mineralen ook maar op te KUNNEN nemen via je darmwand.
Dus is nog maar de vraag of deze ooit aan komen op de plaats van bestemming om te helpen de koolhydraten, welke al lang in je cellen zitten te benutten.
In de tussentijd echter, doordat je dus die dip qua energie ALLANG hebt ervaren, heb JIJ allang weer een nieuwe hap koolhydraten genuttigd, welke dus door de afwezigheid van vitamines en mineralen WEDEROM niet goed benut kan worden.
Dit alles doet je bloedsuikerspiegel, maar ook hormoonbalans flink schommelen/uit balans raken.
Enorme hoeveelheden insuline moet als gevolg afgegeven worden en laat het nou zo zijn dat wanneer je steeds maar weer moeilijk als brandstof te benutten koolhydraten binnen krijgt, deze onbenutte koolhydraten door insuline uiteindelijk op worden geslagen als VET!!!
Insulineresistentie (iets wat ik al meerdere malen heb benoemd en binnenkort ook wel weer zal behandelen en uitleggen) is bij veel mensen een gevolg van dit proces.
Hierdoor kunnen koolhydraten, welke we sowieso dus al veel te veel binnenkrijgen EN niet optimaal benutten, uiteindelijk steeds minder goed benut worden EN worden deze als gevolg steeds vaker onbenut opgeslagen als vet.
Ons totale verzadigingsmechanisme raakt hierdoor verstoord; we raken maar niet verzadigt en blijven steeds meer eten van hetgeen ons lichaam juist NIET nodig heeft en op een gegeven moment ook niet eens goed meer kan verwerken: nieuwe koolhydraten!
Zo is ondervoeding in bouwstoffen: eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen eigenlijk ongemerkt DE ORDE VAN DE DAG!!
Maar ja…..we merken het niet, dus aanpassen hierin…ho maar…
En zo gaan we doodleuk door met z’n allen.
Ondanks dat je het niet zo ervaart, zul je snappen dat deze ondervoeding voorkomen echt wel kan en eigenlijk ook maatschappelijk aangepakt MOET worden.
Maatschappelijk, daar kan je lang op wachten waarschijnlijk, maar beginnen bij jezelf kan wel!
Daarom op de website ook benoemd “Iedereen een keer naar de voedingskundige/diëtist” als optie voor mensen die geen overgewicht hebben en daardoor “denken” geen reden te hebben naar een diëtist te gaan.
Nu begrijp je waarschijnlijk waarom dat voor een ieder eigenlijk aan de orde is?
Denk jij dat iemand uit je omgeving dit alles dient te beseffen en eens zou moeten lezen?
Stuur je dan dit bericht door en verwijs je naar de website?
Wil jij en/of iemand uit je omgeving ondervoeding, welke je niet merkt, maar gezien je eetpatroon BEST sprake van kan zijn lees je net, je voeding optimaler qua verhoudingen en voedingsstoffen maken/aanpassen onder mijn begeleiding?
Mail je me dan?
Add comment