Obesitas preventieobesitaspreventie-v

Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over het voorkomen van obesitas:

  • We hebben besproken hoe de regelmatige consumptie van verse groente en de regelmatige consumptie van intacte dierlijke eiwitten het ontstaan van obesitas voor een groot deel helpt te voorkomen.

 

Vandaag gaan we hier nog op door en gaan we het hebben over vetten:

  • Hoe de regelmatige consumptie van vetten het ontstaan van obesitas mede kan helpen voorkomen.

 

Lees je mee?

 

Voeding

Voeding bestaan uit:

  • Koolhydraten.
  • Eiwitten.
  • Vetten.
  • Vitamines.
  • Mineralen.

 

Deze stoffen kan je onderverdelen in:

  • Brandstoffen.
  • Bouwstoffen.

 

De stoffen die als brandstof verbruikt kunnen worden in de cellen van je lijf leveren (na verbranding) calorieƫn.

Welke stoffen betreffen dit?

  • Koolhydraten.
  • Eiwitten.
  • Vetten.

 

Calorie-overschot

Wat leren we met betrekking tot het ontstaan van obesitas (een te hoge vetmassa in je lijf)?

  • Dat we obesitas kunnen ontwikkelen, wanneer we met onze voeding regelmatig een calorie-overschot in ons lijf creĆ«ren.
  • Dat we obesitas kunnen ontwikkelen, wanneer we regelmatig teveel koolhydraten, eiwitten en vetten eten.

 

Hoe leren we dat we obesitas kunnen voorkomen?

  • Door de calorieĆ«n in onze voeding beperkt te houden.
  • Door de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vetten in onze voeding beperkt te houden.

 

Kan je met deze aanpak het ontstaan van obesitas echter wel voorkomen?

  • Nee!

 

Met deze aanpak kan je lipogenese namelijk niet voorkomen!

Lees maar mee!

 

Lipogenese

Wanneer er regelmatig lipogenese plaatsvindt in je lijf, dan zal je op den duur obesitas ontwikkelen ook al bevat je voeding niet zo heel veel calorieƫn.

Wanneer er regelmatig lipogenese plaatsvindt in je lijf, dan zal je op den duur obesitas ontwikkelen ook al bevat je voeding niet zo heel veel koolhydraten, eiwitten en vetten.

Wat is lipogenese?

  • De vorming van vet uit glucose.

 

Wanneer vindt lipogenese plaats?

  • Wanneer de zuurtegraad in je lichaamsweefsels te hoog is geworden en de glucose in je bloedbaan (welke bij een ieder in diens bloedbaan aanwezig is) daardoor niet opgenomen kan worden in je lichaamscellen.

 

Het gevolg van een te hoge zuurtegraad in je weefsels is:

  • Een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf.
  • Een continue productie en verslechterde afbraak van het hormoon insuline in je lijf.
  • Hormonale disbalans in je lijf.
  • Insuline-resistentie in je lijf.

 

Conclusie:

  • Om obesitas te kunnen voorkomen moet lipogenese in je lijf zoveel mogelijk voorkomen worden.
  • Om obesitas te kunnen voorkomen moet de verzuring van je lichaamsweefsels zoveel mogelijk voorkomen worden.
  • Om obesitas te kunnen voorkomen moet een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf zoveel mogelijk voorkomen worden.
  • Om obesitas te kunnen voorkomen moet een voortdurende productie en slechte afbraak van insuline in je lijf zoveel mogelijk voorkomen worden.
  • Om obesitas te kunnen voorkomen moet hormonale disbalans zoveel mogelijk voorkomen worden.
  • Om obesitas te kunnen voorkomen moet insuline-resistentie in je lijf zoveel mogelijk voorkomen worden.

 

Vetten

Glucose is (onder invloed van de hormonen in je lijf) altijd aanwezig in je bloedbaan:

  • Iedereen heeft een bloedsuikerspiegel.

 

De glucose in je bloedbaan kan echter niet zomaar in al je cellen opgenomen worden.

Om glucose goed in al je cellen op te kunnen nemen moet de zuurtegraad in je cellen licht basisch zijn.

Wanneer de zuurtegraad in je cellen regelmatig te hoog is en glucose (als gevolg daarvan) niet goed in je cellen opgenomen kan worden, dan zal op den duur een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf ontstaan en wordt de kans op lipogenese in je lijf (en het ontstaan van obesitas op lange termijn) groter.

Welke stoffen moeten in je lijf aanwezig zijn om:

  • De glucose in je bloedbaan goed in alle cellen van je lichaam op te kunnen nemen?
  • De afvalstoffen uit alle cellen van je lichaam goed af te kunnen voeren?
  • Beschadigde celwanden tijdig te kunnen herstellen?
  • Een verhoogde zuurtegraad in je weefsels tijdig te kunnen herstellen?
  • Je bloedsuikerspiegel laag te kunnen houden?
  • Insuline-resistentie te kunnen voorkomen?

 

Daarvoor zijn nodig:

  • Prostaglandines (weefselhormonen).

 

Deze weefselhormonen kunnen niet zomaar door je lichaam gevormd worden.

Je lichaam heeft daarvoor nodig:

  • De essentiĆ«le vetzuren omega 3 en 6.

 

Dit zijn stoffen die je lichaam niet:

  • Zelf kan vormen.
  • Zomaar voorradig heeft.

 

Dit zijn stoffen die je lichaam uit je voeding moet verkrijgen.

Deze vetzuren kunnen enkel gebruikt worden als bouwstof voor prostaglandines (weefselhormonen), wanneer ze intact zijn.

In welke voeding kan je deze vetzuren intact vinden?

  • Rauwe, verse vette vis.
  • Rauwe noten, zaden en pitten.
  • Koud geperste oliĆ«n van noten, zaden en pitten.
  • Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

 

Deze voedingsmiddelen moeten niet al te veel worden blootgesteld aan:

  • Lucht.
  • Licht.
  • Hoge temperaturen.
  • ChemicaliĆ«n.

 

De vetzuren kunnen namelijk door blootstelling hieraan makkelijk oxideren.

Wanneer essentiƫle onverzadigde, flexibele, vloeibare vetzuren oxideren, dan:

  • Zijn ze niet meer flexibel.
  • Zijn ze niet meer vloeibaar.
  • Kunnen ze niet meer als bouwstof voor prostaglandines (weefselhormonen) dienen.
  • Kunnen ze beschadigde celwanden niet helpen herstellen.
  • Kunnen ze een verhoogde zuurtegraad in je weefsels niet helpen herstellen.
  • Kunnen er ontstekingen in je weefsels ontstaan.
  • Kan de glucose uit je bloedbaan niet goed opgenomen worden in je cellen.
  • Kunnen de afvalstoffen in je cellen niet goed afgedreven worden.

 

Kortom:

  • Om de opname van glucose in alle cellen van je lijf mogelijk te maken is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) een intacte bron van essentiĆ«le vetzuren te eten.
  • Om een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf te voorkomenĀ is het verstandig om (elk moment dat je iets eet)een intacte bron van essentiĆ«le vetzuren te eten.
  • Om insuline-resistentie in je lijf te kunnen voorkomen is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) een bron van intacte essentiĆ«le vetzuren te eten.
  • Om de afvoer van zure afvalstoffen uit je weefsels en je lijf mogelijk te kunnen maken is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) een bron van intacte essentiĆ«le vetzuren te eten.
  • Om een te hoge zuurtegraad in je weefsels te kunnen herstellen is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) een bron van intacte essentiĆ«le vetzuren te eten.
  • Om lipogenese in je lijf zoveel mogelijk te kunnen voorkomenĀ is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) een bron van intacte essentiĆ«le vetzuren te eten.

 

Conclusie:

  • Om obesitas zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) naast verse groenten ook een bron van intacte dierlijke eiwitten en intacte omega 3 en 6 vetzuren te eten.

 

Vraag:

  • Draag jij met je voeding voldoende bij aan het voorkomen van obesitas?
  • Eet jij (elke keer dat je iets eet) verse groenten, een bron van intacte dierlijke eiwitten en een bron van intacte omega 3 en 6 vetzuren?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diƫtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!