Obesitas preventieobesitaspreventie-e

Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over het voorkomen van obesitas:

  • We hebben besproken hoe de regelmatige consumptie van verse groente het ontstaan van obesitas voor een groot deel helpt te voorkomen.

 

Vandaag gaan we hier nog op door en gaan we het hebben over eiwitten:

  • Hoe de regelmatige consumptie van eiwitten het ontstaan van obesitas mede kan helpen voorkomen.

 

Lees je mee?

 

Voeding

Voeding bestaan uit:

  • Koolhydraten.
  • Eiwitten.
  • Vetten.
  • Vitamines.
  • Mineralen.

 

Deze stoffen kan je onderverdelen in:

  • Brandstoffen.
  • Bouwstoffen.

 

De stoffen die als brandstof verbruikt kunnen worden in de cellen van je lijf leveren (na verbranding) calorieën.

Welke stoffen betreffen dit?

  • Koolhydraten.
  • Eiwitten.
  • Vetten.

 

Calorie-overschot

Wat leren we met betrekking tot het ontstaan van obesitas (een te hoge vetmassa in je lijf)?

  • Dat we obesitas kunnen ontwikkelen, wanneer we met onze voeding regelmatig een calorie-overschot in ons lijf creëren.
  • Dat we obesitas kunnen ontwikkelen, wanneer we regelmatig teveel koolhydraten, eiwitten en vetten eten.

 

Hoe leren we dat we obesitas kunnen voorkomen?

  • Door de calorieën in onze voeding beperkt te houden.
  • Door de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vetten in onze voeding beperkt te houden.

 

Kan je met deze aanpak het ontstaan van obesitas echter wel voorkomen?

  • Nee!

 

Met deze aanpak kan je lipogenese namelijk niet voorkomen!

Lees maar mee!

 

Lipogenese

Wanneer er regelmatig lipogenese plaatsvindt in je lijf, dan zal je op den duur obesitas ontwikkelen ook al bevat je voeding niet zo heel veel calorieën.

Wanneer er regelmatig lipogenese plaatsvindt in je lijf, dan zal je op den duur obesitas ontwikkelen ook al bevat je voeding niet zo heel veel koolhydraten, eiwitten en vetten.

Wat is lipogenese?

  • De vorming van vet uit glucose.

 

Wanneer vindt lipogenese plaats?

  • Wanneer de zuurtegraad in je lichaamsweefsels te hoog is geworden en de glucose in je bloedbaan (welke bij een ieder in diens bloedbaan aanwezig is) daardoor niet opgenomen kan worden in je lichaamscellen.

 

Het gevolg van een te hoge zuurtegraad in je weefsels is:

  • Een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf.
  • Een continue productie en verslechterde afbraak van het hormoon insuline in je lijf.
  • Hormonale disbalans in je lijf.
  • Insuline-resistentie in je lijf.

 

Conclusie:

  • Om obesitas te kunnen voorkomen moet lipogenese in je lijf zoveel mogelijk voorkomen worden.
  • Om obesitas te kunnen voorkomen moet de verzuring van je lichaamsweefsels zoveel mogelijk voorkomen worden.
  • Om obesitas te kunnen voorkomen moet een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf zoveel mogelijk voorkomen worden.
  • Om obesitas te kunnen voorkomen moet een voortdurende productie en slechte afbraak van insuline in je lijf zoveel mogelijk voorkomen worden.
  • Om obesitas te kunnen voorkomen moet hormonale disbalans zoveel mogelijk voorkomen worden.
  • Om obesitas te kunnen voorkomen moet insuline-resistentie in je lijf zoveel mogelijk voorkomen worden.

 

Eiwitten

Glucose is (onder invloed van de hormonen in je lijf) altijd aanwezig in je bloedbaan:

  • Iedereen heeft een bloedsuikerspiegel.

 

De glucose in je bloedbaan kan echter niet zomaar in al je cellen opgenomen worden.

Om glucose goed in al je cellen op te kunnen nemen moet de zuurtegraad in je cellen licht basisch zijn.

Wanneer de zuurtegraad in je cellen regelmatig te hoog is en glucose (als gevolg daarvan) niet goed in je cellen opgenomen kan worden, dan zal op den duur een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf ontstaan en wordt de kans op lipogenese in je lijf (en het ontstaan van obesitas op lange termijn) groter.

Welke stoffen moeten in je lijf aanwezig zijn om:

  • De glucose in je bloedbaan samen met zuurstof over alle weefsels van je lijf te kunnen verdelen?
  • De glucose in je bloedbaan te kunnen verdunnen?
  • Je bloedsuikerspiegel laag te houden?
  • Insuline-resistentie in je lijf te kunnen voorkomen?

 

Daarvoor is nodig:

  • Het plasma-eiwit albumine (welke de vochtbalans en zuurtegraad in je lijf reguleert).
  • Rode bloedcellen met het eiwit hemoglobine (welke de opname van glucose in je cellen en de afvoer van koolzuur uit je cellen regelt).

 

Deze stoffen kan je lever echter niet zomaar vormen.

Je lever heeft daarvoor nodig:

  • Alle essentiële aminozuren.

 

Essentiële aminozuren zijn stoffen welke je lichaam niet:

  • Zelf kan vormen.
  • Zomaar voorradig heeft.

 

Essentiële aminozuren zijn stoffen die je lichaam uit je voeding moet verkrijgen.

Dierlijke eiwitten bevatten:

  • Alle essentiële aminozuren.

 

Plantaardige eiwitten bevatten:

  • Niet alle essentiële aminozuren.

 

Dierlijke eiwitten leveren deze aminozuren enkel, wanneer ze intact zijn.

Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

 

De aminozuren in deze eiwitten blijven echter onvoldoende intact wanneer je deze:

  • Sterk verhit zonder vocht.
  • Verhit in een bak- en braadproduct (of marinade) welke suikers bevat.

 

Kortom:

  • Om de verdeling van bloed-glucose over alle weefsels van je lijf mogelijk te maken (en de productie en verversing van rode bloedcellen mogelijk te maken) is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) een bron van intacte dierlijke eiwitten te eten.
  • Om de verdunning van bloed-glucose mogelijk te maken (en de productie van albumine mogelijk te maken) is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) een bron van intacte dierlijke eiwitten te eten.
  • Om de verzuring van je weefsels zoveel mogelijk te voorkomen (en de afvoer van koolzuur uit je weefsels mogelijk te maken) is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) een bron van intacte dierlijke eiwitten te eten.
  • Om een verhoogde bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk te voorkomen (en de glucose in je bloedbaan voldoende te verdunnen) is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) een bron van intacte dierlijke eiwitten te eten.
  • Om insuline-resistentie in je lijf te kunnen voorkomen is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) een bron van intacte dierlijke eiwitten te eten.
  • Om lipogenese in je lijf zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om (elk moment dat je iets eet)een bron van intacte dierlijke eiwitten te eten.

 

Conclusie:

  • Om obesitas zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) naast verse groenten ook een bron van intacte dierlijke eiwitten te eten.

 

Vraag:

  • Draag jij met je voeding voldoende bij aan het voorkomen van obesitas?
  • Eet jij (elke keer dat je iets eet) verse groenten en een bron van intacte dierlijke eiwitten?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!