Nu even niet! De energie-dip..
energiedip
“NU EVEN NIET!”

Ken je die reclame nog?

De schreeuwende, geïrriteerde, gestreste man, welke DUIDELIJK een geestelijke en/of lichamelijke dip (deze vond PRECIES om 4 uur plaats bij hem) ervoer in de loop van zijn middag, hoogstwaarschijnlijk ergens tussen zijn hoofdmaaltijden in?

Dit was een reclame bedoeld om het OH ZO VOEDZAME (niet bepaald, kijkend naar de samenstelling der ingrediënten hierin) kopje soep van het OH ZO bekende (en helaas geliefde) merk aan te prijzen als toch echt iets wat je zou MOETEN nemen en kiezen om een dergelijke 4-uurs-dip op te vangen.

DAARMEE en DAARBIJ (met en door dat kopje soep van dat merk) zou je die dip dan ECHT NIET hoeven ervaren, zou je even een momentje voor jezelf hebben EN nadien weer PRIMA de verdere middag (dan uiteraard absoluut niet meer moe of geïrriteerd en uitgeblust, want dat kan dat soepje ALLEMAAL doen wegtoveren!) op door kunnen komen tot aan het moment van thuiskomst en het moment van het eten van je avondmaaltijd!

Hmm..zou DAT waar zijn?

KAN het waar zijn op basis van de ingrediënten van zo’n kopje soep?
In theorie niet namelijk (zul je vandaag lezen).

Vandaag gaan we het hebben over het verkrijgen EN behouden van energie en dus ook het voorkomen van de energiedip!

Wanneer je het hebt over geestelijk en lichamelijk energiebehoud (en daarover hebben we het vandaag); welke stoffen moeten er dan zoal in je lichaam en bloedbaan en cellen aanwezig zijn om dit verkrijgen EN behouden van energie (voor lichaam EN geest) te kunnen bewerkstelligen?

Wat zijn voorwaarden qua voedingsstoffen aanwezig in je lijf om geestelijke en lichamelijke energie te creëren of behouden of ook maar een beetje te kunnen garanderen?

  • Het hebben van een constante NIET te hoge en ook NIET te lage bloedsuikerspiegel is zo’n voorwaarde om geestelijke en lichamelijke energie te verkrijgen of behouden.
  • Voeding welke stoffen bezit welke daaraan (aan een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel) gunstig bijdraagt en welke dan ook ALLE voedingsstoffen doet leveren welke energie KUNNEN leveren welke dan ook wel voor ALLE lichaamscellen beschikbaar is.

Deze stoffen die allemaal nodig zijn in je lijf bij het voorkomen van de energiedip, zullen we vandaag stapsgewijs bij langslopen.

Voorwaarde 1:
Stoffen moet in het lijf aanwezig zijn welke helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Voeding, welke koolhydraten bevat (met name koolhydraten-vormen welke door vele bewerkingsprocessen diens vezels, vitamines en mineralen heeft verloren), doen je bloedsuikerspiegel stijgen en schommelen en uit een “constante” halen.

ENKEL wanneer er op DAT moment in je lichaam (of geest) sprake is van (stressvolle) verhoogde activiteit of dit daarvoor flink heeft plaatsgevonden is het prettig dat de bloedsuikerspiegel (geholpen door glucose uit de voeding), verhoogd wordt, aangezien de spiegel in je bloedbaan anders te laag kan worden en even NIET constant binnen de normaalwaardes valt daardoor.

Is daar echter GEEN sprake van of is daar geen sprake van geweest (hoge lichamelijke of geestelijke activiteit), DAN brengt het ONNODIG verhogen van de bloedsuikerspiegel (door de glucose aanwezig in je voeding), enkel onrust teweeg en brengt het ONNODIG verhogen van de bloedsuikerspiegel tevens DWINGENDE en ook vaak TIJDELIJKE alertheid en HEFTIGE prikkeling van receptoren in je lijf, hoofd en spieren (welke ENKEL maar tijdelijk kan en zal zijn bij onvoldoende aanwezigheid van essentiële bouwstoffen in lichaam- en hersencellen) teweeg.

Het lichaam en alle cellen welke deze extra glucose in dat geval wordt OPGEDRONGEN ervaren op dat moment (van het ONNODIG verhogen van de bloedsuikerspiegel) met name tijdelijke irritatie door dit opgedrongen krijgen van extra brandstoffen zonder dat deze OOK extra bouwstoffen daarbij krijgen om deze brandstoffen fatsoenlijk te kunnen verwerken.

Het is dan ook belangrijk dat je voeding (welke je kiest voor energiebehoud of welke je kiest om een energie-dip te voorkomen of op te vangen) WEL de essentiële bouwstoffen levert welke je hormonen en bloedsuikerspiegel in balans doen houden en deze voeding (welke je kiest voor energiebehoud of welke je kiest om een energie-dip te voorkomen of op te vangen) NIET teveel niet-essentiële brandstoffen (glucose) levert OF teveel belastende, niet voedzame stoffen bezit, wanneer de bloedsuikerspiegel op dat moment niet zozeer verlaagd is of wordt en dus ook niet door voeding verhoogd hoeft te worden.

Voorwaarde 2:
Stoffen moeten in het lijf aanwezig zijn welke helpen de brandstoffen de cellen in te loodsen en deze om te zetten in energie.

Aanwezigheid van mogelijk energie-leverende voedingsstoffen in je lichaam- en hersencellen (de aanwezigheid van glucose, aminozuren of vetzuren), dus de aanwezigheid van voedingsstoffen in je lijf en bloed waaruit energie geput kan worden, maar OOK voedingsstoffen welke een ondersteunende functie hierin hebben (bij het loodsen van deze brandstoffen naar de cellen, maar ook bij het werkelijk kunnen omzetten van deze brandstoffen tot energie), dus voedingsstoffen welke brandstoffen in onze cellen doet belanden en helpen deze om te zetten in energie is namelijk ALLEMAAL nodig om een energie-dip te voorkomen EN op te vangen. NIET enkel de aanwezigheid van brandstoffen (zoals glucose) in de bloedbaan doet dit dus garanderen!

Energie KAN je lichaam uit zowel koolhydraten, maar OOK vetten en eiwitten putten (de hersenen echter ENKEL uit koolhydraten in de vorm van glucose).

Glucose (zolang je hormonen hun werk goed uitvoeren en zolang er maar minimale stress heerst), is altijd wel aanwezig in onze bloedbaan en daardoor ALTIJD WEL “beschikbaar” voor onze cellen.
Maar in de bloedbaan, daar kan en zal je uit deze glucose nog helemaal niet de energie putten welke je voor geestelijke en lichamelijke processen nodig hebt!

Dat putten van energie uit bijvoorbeeld glucose, dat kan pas in lichaam- en hersencellen zelf en dit gebeurt in de mitochondriën aldaar en deze energie verkrijg je pas, wanneer de brandstof in de cel (in de hersenen is dat glucose) een enzymatische verbrandingsreactie heeft doorlopen waaruit  energie (ATP) gevormd is.

Deze reactie kan ENKEL pas in aanwezigheid van zuurstof EN in aanwezigheid van essentiële mineralen en vitamines (deze laatste dienstdoend als co-enzym), plaatsvinden.

Naast glucose (welke je niet zozeer uit voeding hoeft te halen, aangezien die altijd wel in enige mate in je lijf aanwezig is), zijn dan ook deze essentiële vitamines en mineralen en tevens essentiële aminozuren en essentiële vetzuren in je voeding (welke dus eigenlijk het MEEST belangrijk zijn om te kiezen voor energiebehoud), nodig om hormonen en je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Pas wanneer deze essentiële bouwstoffen namelijk (naast glucose) voldoende voorradig zijn in je lijf en bloedbaan, kan de glucose uit de bloedbaan  naar en in de cellen geloodst worden EN ook pas DAN kan er een optimaal cel-milieu gecreëerd worden om enzymatische reacties te kunnen uitvoeren en de energie uit glucose te kunnen putten.

Voorwaarde 3:
Stoffen moeten in het lijf aanwezig zijn welke de prikkelgeleiding en neurotransmitteroverdacht van met name de neurotransmitter dopamine ondersteunen.

Aanwezigheid (dus GEEN overschot en ook GEEN tekort) van de alert-makende en alert-houdende neurotransmitters dopamine en noradrenaline in de synapsspleet tussen je zenuwcellen (om alerte prikkels tussen zenuwbanen doorheen heel je lijf “over te dragen”) is tevens nodig voor het behouden en ervaren van energie, geestelijke energie.
Ook voeding met voedingsstoffen daarin aanwezig waaruit dopamine gevormd kan worden is dan ook noodzakelijk om te kiezen om een energie-dip te voorkomen.

Je kan heel leuk namelijk brandstof in je (hersen)cellen hebben en je cellen kunnen deze brandstof heel leuk omgezet hebben in energie (ATP), maar wordt deze ATP dan niet benut om de “energie door je lijf te verspreiden” en deze vervolgens ook te kunnen ervaren (middels de overdracht van de zojuist genoemde neurotransmitters), zul je alsnog de gevormde energie in je cellen niet ervaren en wel en alsnog een dip kunnen ervaren in met name geestelijke energie, maar ook lichamelijke energie.

Deze neurotransmitters kunnen gevormd worden uit eiwitrijke voeding, welke het aminozuur Tyrosine bevatten.

Belangrijk is dan ook dat de voeding welke jij eet voor energiebehoud gedurende je dag (wil je de gevormde energie ook kunnen ervaren) voldoende voedingsstoffen bevat waaruit voldoende dopamine gevormd kan worden, zodat dopamine voldoende aanwezig is in je lijf en in de synapsspleten, (klaar om energie over te dragen).

Belangrijk is dan ook dat de voeding welke jij eet voor energiebehoud gedurende je dag voldoende eiwitten bezit welke het aminozuur Tyrosine bevat.

Dierlijke eiwitbronnen (welke ALLE aminozuren leveren), bevatten dit aminozuur sowieso, maar avocado’s, noten, zaden en peulvruchten leveren dit aminozuur ook.

Belangrijk is wel dat je deze eiwitbronnen uit ongeraffineerde bronnen kiest, aangezien ze anders net zo goed niet goed verteerd en opgenomen kunnen en zullen worden en deze bij voorkeur eet samen met bronnen van vezels, vocht en ontstekingsremmende vetten om de vertering en opname te verbeteren aangezien eiwitten anders te lang in je spijsverteringskanaal kunnen “verblijven” en daar verzuringen en ontstekingen teweeg kunnen brengen, welke dan enkel weer energie vergen van je.

Voorwaarde 4:
Stoffen moeten in het lijf aanwezig zijn welke ontstekingen en oxidatieve stress helpen voorkomen en tegengaan.

Aanwezigheid van anti-oxidanten EN ontstekingsremmende (omega 3) vetzuren om hersen- en lichaamsweefsel gezond te houden en oxidatieve stress en met name oxidatie van de neurotransmitter dopamine (welke zeer makkelijk oxideert) te voorkomen is OOK nodig wanneer je voeding wilt kiezen welke een energie-dip kan helpen voorkomen.

Heel leuk is het namelijk wanneer je wel energie (ATP) gevormd hebt (en bij die omzetting tot ATP allerlei zure afvalstoffen en vrije radicalen zijn  vrijgekomen) en ook de neurotransmitters welke deze energie kunnen verspreiden gevormd en aanwezig zijn, maar je vervolgens GEEN blijvende en aanhoudende energie kan ervaren welke je alleen hebt, krijgt en houdt bij een voortdurende goede prikkelgeleiding en een voortdurende goede neurotransmitter-overdracht.

Deze voortdurend goede prikkelgeleiding en neurotransmitteroverdracht van onder andere de neurotransmitter dopamine kan en zal NIET blijvend plaatsvinden echter wanneer dopamine komt te oxideren OF zenuwvezels of -cellen en hersenweefsel en receptoren ontstoken en beschadigd raken.

Voeding welke dit helpt voorkomen (voeding welke oxidatie, ontstekingen en zuurschade helpt voorkomen) betreft anti-oxidantrijke voeding (groente- en fruit, noten, en zaden) en omega-3-rijke (noten, zaden en vette vis) voeding.
Anti-oxidantrijke en omega-3-rijke voeding is dan ook nodig om BLIJVEND energie te kunnen ervaren.
Voeding welke je kiest voor energiebehoud kan dan ook maar het best veel anti-oxidanten en omega-3-vetzuren bevatten en zou deze stoffen toch eigenlijk echt wel moeten leveren.

Samenvattend:
Welk soort voeding is het meest geschikt voor energiebehoud gedurende je dag en het voorkomen van een geestelijke en/of lichamelijke dip?
Aan welke voorwaarden moet deze voeding voldoen en welke voedingsstoffen kan dit het best bevatten?

  • Voeding welke WEL alle essentiële bouwstoffen (vitamines, mineralen, vetzuren en aminozuren) WEL bevat en levert.
  • Voeding welke GEEN onnodige schommeling teweeg brengt in de bloedsuikerspiegel door het NIET OF MINIMAAL daarnaast bevatten van niet-essentiële (brand)stoffen (glucose).

Hetgeen we veelal kiezen om te eten om een energiedip op te vangen of te voorkomen, voldoet dit aan deze voorwaarden?

Hetgeen de meeste mensen vaak kiezen en eten (of drinken) tussen de maaltijden door (hieronder zie je 3 veel gekozen voorbeelden) echter (in de hoop dat dit ons in deze energiebehoefte en ons energiebehoud kan voorzien) doen deze veel gemaakte keuzes ons deze energie ook wel optimaal verschaffen, kijkend naar de samenstelling van deze voeding?

De groen gemarkeerde ingrediënten vormen essentiële ingrediënten, de rode de niet-essentiële:
Trek jij je conclusie zelf?

Levert het eerder genoemde kopje soep voldoende ingrediënten welke je energiebehoud doen garanderen met de volgende ingrediënten:

Deegwaar 25% (ring               (tarwebloem, zout), noedels plat 7.1% (harde tarwegries, zout)), gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, maltodextrine, aardappelzetmeel, groenten 7.5% (wortel 6.5%, prei, bloemkool), aroma (bevat tarwe, gerst, melk, selderij, mosterd), palmvet, smaakversterkers (E621, E627, E631), kip 2.9%, glucosestroop, aardappel, bladselderij, gerstemoutextract, antioxidant (E392, E310, E320)
Levert ENKEL een stukje  fruit (zoals banaan) voldoende ingrediënten welke je energiebehoud doen garanderen met de volgende ingrediënten:

Glucose, fructose, sacharose, een behoorlijk aantal gevarieerde mineralen (waaronder kalium) en vitamines

Levert het (door velen ingezette en meegenomen) plakje ontbijtkoek voldoende ingrediënten welke je energiebehoud doen garanderen met de volgende ingrediënten:

Glucose-fructosestroop (gemaakt van granen), roggebloem 38%, suiker, plantaardige oliën (palm, raap), rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), tarwebloem, specerijen 0,3%, aroma.
NEE!
Al deze veel gekozen voorbeelden schieten tekort in enkele of meerdere ESSENTIËLE bouwstoffen welke WEL nodig zijn voor energiebehoud en een goed gecontroleerde bloedsuikerspiegel op lange termijn en bezitten ook alle VEEL TE VEEL niet-essentiële en zelfs belastende stoffen welke ons lichaam enkel maar doet “beroven” van diens energie!
En jij?
Wat eet jij regelmatig voor energiebehoud tussen je maaltijden door?
Bevat dit WEL essentiële ingrediënten welke deze energie in theorie zouden kunnen verschaffen, leveren en doen behouden.
Levert dit dus WEL een combinatie van met name essentiële bouwstoffen en eventueel wat ongeraffineerde koolhydraten in minimale mate daarbij aanwezig?
Ervaar jij geestelijke- en of lichamelijke energie-dips en “NU EVEN NIET-momenten” tussen je maaltijden door en ben je op zoek naar voeding en inspiratie welke je deze energie ook kan doen verschaffen (niet enkel tussen de hoofdmaaltijden door, maar gedurende je gehele dag), mail je me dan of kom je een keer langs om samen “functionele gewoontes” hierin aan te leren?


Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!