Niet jij alleen, maar met het hele gezin liefdevolle momenten creëren en gezonde gewoontes aanleren!
blog
Of je nu jong of oud bent.
Wel of niet wilt afvallen of misschien zelfs moet aan komen in gewicht.
Of je nu in Nederland woont en uit Nederland komt of uit een ander land komt of in een ander land woont of hebt gewoond.
Waar ook maar ter wereld: IEDER MENS HEEFT EEN LICHAAM!

In dat lichaam vindt stofwisseling plaats.
Er zijn een aantal stoffen, essentiële voedingsstoffen genoemd, welke ook ELK lichaam nodig heeft en niet zomaar altijd ter beschikking heeft en dan ook moet verkrijgen VAN JOU, dus de “bezitter van dit lichaam”!

Zonder deze stoffen is het lichaam van een IEDER uit balans en vindt er uitputting van het lichaam plaats en vindt er beschadiging plaats van waardevolle weefsels en organen.
Zonder deze stoffen kunnen bepaalde stofwisselingsprocessen en reacties in het lichaam en in de cellen NIET goed verlopen en kunnen bepaalde stoffen door het lichaam zelf NIET gevormd, gewisseld, overgedragen en vervoerd en verplaatst worden.
Zonder deze stoffen heerst er dus STRESS in het menselijk lichaam.

Met name tot doel hebben deze stoffen binnen te krijgen en je DAAROP te richten, wanneer we onszelf “voeden” is dus niet alleen voor jou, wanneer je wilt afvallen, belangrijk, maar voor IEDEREEN!
Jong, oud, dik, dun en WAAR DAN OOK TER WERELD!

Dat met name DAT het belangrijkste is, wanneer je af wil vallen; tot doel hebben je stofwisseling optimaal te houden door jezelf GOED te voeden met de ESSENTIËLE voedingsstoffen, welke ons lichaam VAN ONS nodig heeft, zelfs DAT is bij velen nog niet duidelijk.
Vaak zijn we namelijk JUIST wanneer we willen afvallen gericht op ons lichaam EN onszelf van alles te ontzeggen namelijk en zijn we onszelf HELAAS vaak MINDER GOED aan het voeden!
Dit uiteindelijk dan ook ten koste van de stofwisseling EN ook ten koste van het doel uiteindelijk, aangezien DIE aanpak NIET helpt bij het doel: OP EEN SCHADELOZE MANIER afvallen!

Ik neem namelijk aan dat niet alleen afvallen, maar ook je gezondheid belangrijk is, wanneer je wilt afvallen?!

Aangezien goed voeden dus betekent “het tot doel hebben de essentiële voedingsstoffen in je lijf aan te vullen” en dit EIGENLIJK een voor EEN IEDER belangrijk DAGELIJKS doel is, wanneer je een goede gezondheid en goed functionerend lijf tot doel hebt, kan je je natuurlijk persoonlijk DAAROP gaan richten en dit voor jezelf houden en wat de ander wil en doet m.b.t. dit doel nastreven en zich GOED voeden bij de ander laten, maar..

Met z’n ALLEN en GEZAMENLIJK dit doel nastreven op een leuke, positieve en liefdevolle manier is TOCH VEEL LEUKER!

Samen leven en samen dingen doen en ondernemen doen we toch al en willen we ook blijven doen toch?
En NODIG is het toch, voor EEN IEDER.
Zonder deze stoffen kan geen enkel lichaam namelijk op den duur, althans, wil je dit lichaam niet onnodig belasten, uitputten en beschadigen en zoveel mogelijk ontzien van onnodige stress.

Jij wil geen stress toch, maar je omgeving ook niet neem ik aan?!

Samen deze essentiële voedingsstoffen op een LEUKE en PLEZIERIGE en POSITIEVE manier eigen maken en integreren in het eetpatroon van een ieder en dus ook gezinspatronen en gezinsgewoontes is dan ook een heel mooi doel en ook zeker een NOODZAKELIJK doel om stress bij jou EN binnen je gezin tot een minimum te beperken.

Vermindering van stress op twee vlakken!
– Wanneer je SAMEN dergelijke gewoontes aanleert, welke essentiële voedingsstoffen bevatten, zal het lijf van een ieder binnen het gezin namelijk minimale stress ervaren m.b.t. de voedingsstoffen welke het te verwerken krijgt en/of de tekorten hierin.
– Wanneer je SAMEN hier mee bezig bent en dus samenwerkt op een liefdevolle manier en daarbij dan vanzelf aandacht hebt voor een ieders lijf, maar ook voor een ieders mening en individualiteit en een ieder hierin een keuze en rol krijgt en rekening gehouden wordt met een ieder, zal ook de geest van een ieder binnen het gezin meer rust ervaren en minimale stress ervaren.

Een heel arsenaal aan vitamines en mineralen, de essentiële aminozuren EN de essentiële vetzuren vormen deze ESSENTIËLE voedingsstoffen welke dus ELK LIJF nodig heeft, dus EEN IEDER binnen je gezin of omgeving.
Deze kan je uiteraard met je hele gezin in allerlei vormen gieten en combineren!

Ga dan ook eens samen met je gezinsleden in de recepten(bestanden) duiken en laat ook hen eens kijken en aangeven welke  recepten hen aanspreken en ga OOK samen eens kijken hoe jullie die recepten die door een ieder aantrekkelijk wordt bevonden kunnen gaan vormgeven binnen jullie gezin en gezinsgewoontes!
De recepten (had je wellicht al wel door) zijn namelijk gericht op het bevatten en bieden van DIE essentiële voedingsstoffen!

Wie doet daarbij wat en is waarvoor verantwoordelijk?
Wanneer wordt er gezamenlijk voorbereid op hapjes en gerechten, welke een ieder vervolgens later makkelijk kan en mag pakken en mee nemen?

Hier kan en wil ik ook heel graag bij helpen en in helpen meedenken en dit kan bijvoorbeeld door je op te geven met je gezin voor de 7-stappen-groepsbegeleiding, waarbij de groep in dit geval je gezin betreft!
Kijk hiervoor op de site voor meer informatie.
Ook kan en mag een ieder binnen je gezin  me ALTIJD mailen, dus niet enkel JIJ die wellicht bij mij op consult komt, wanneer zij vragen zouden hebben.

Vandaag een voorbeeld van één stap, welke je zelf met je kinderen bijvoorbeeld al in die richting kan zetten m.b.t. het creëren van een gezamenlijk positief en voorbereidend gezinsmoment waarin je SAMEN iets gaat bereiden waar een ieder dan ook later nog bij gebaad is en wat daardoor, wanneer zo’n gewoonte deel uit gaat maken van jullie aller week- en gezinsgewoontes, al een deel van de voor een IEDER noodzakelijke ESSENTIËLE voedingsstoffen bevat!

Samen bijvoorbeeld standaard één keer per week muffins bakken zou een voorbeeld kunnen zijn van zo’n gezamenlijk voorbereidend moment!
Dan UITERAARD wel muffins bestaand uit mooie groenten, mooie eiwitten EN mooie vetten.
En UITERAARD wel muffins, welke qua smaak door iedereen binnen het gezin als lekker bevonden wordt.
En UITERAARD wel muffins, waarbij een IEDER binnen het gezin een rol heeft gehad qua keuze in groenten en/of bereiding en dan ook GEDEELDE LIEFDE EN AANDACHT als “ingrediënt” in verwerkt zit!

Hieronder dan ook een HEEL RIJTJE muffins, waartussen VAST ook varianten staan, welke JOU en JOUW gezinsleden aanspreken qua smaak!

TIP: de hoeveelheden zijn de hoeveelheden voor 1 persoon en 1 portie, dus ga dit vermenigvuldigen met het aantal porties je wilt maken en verdeel ze vervolgens in die porties in, zodat een ieder weet wat een portie is en deze dit kan pakken of meenemen
TIP2: Vind je het leuk in plaats van muffins groentenbroden te bakken met dezelfde ingrediënten, welke dan in plakjes gegeten kunnen worden door een ieder, kan je dit recept ook vermenigvuldigen en bereiden in een rechthoekig bakblik (bekleed met bakpapier) OOK voor een ieder om dan te kunnen pakken en/of meenemen, zodat een IEDER ook door DIE gezamenlijke voorbereiding al aan een deel van diens ESSENTIËLE voedingsstoffen komt!

Hartige paprikamuffins

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 ei
Max. 75 g hüttenkäse
Max. 1 eetlepel 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 5 g pijnboompitjes
Peterselie
Zout en peper
Max. 1 eetlepel tomatenpuree, ongezoet (ingrediënten nakijken)
Max. 1 rode paprika
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 50 g prei

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de paprika in kleine blokjes en de prei in fijne ringetjes. Verhit de olie in een pan en bak hierin de uisnippers, de prei en de paprika zo’n 5 minuten. Doe vervolgens alle ingrediënten inclusief de gebakken groenten in een kom en voeg kruiden naar eigen smaak en voorkeur toe als ook wat cayennepeper. Meng dit alles goed en verdeel dit mengsel over muffinvormpjes (niet helemaal tot de rand). Zet deze zo’n 20 minuten in de voor verwarmde oven en controleer op gaarheid door er een prikker in te steken (welke er schoon weer uit zou moeten komen). Wanneer je de muffins afgekoeld later wilt eten en wilt bewaren, laat ze dan bij voorkeur in de dichte oven helemaal drogen en afkoelen, voor je ze zou verpakken voor later.

Andijvie-kaasmuffins

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 ei
Max. 20 g geraspte Parmezaanse kaas
Max. 20 g prei, fijn gehakt
Max. 100 g andijvie, zeer fijn gehakt
Kruiden naar wens
Peper en zout
Max. 10 g rauwe zonnebloempitten

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Kluts je ei met het zout. Schep de prei, andijvie en kaas erdoor. Giet dit mengsel in je vormpje of verdeel het over meerdere vormpjes. Bestrooi dit met de zonnebloempitjes/zaadjes en bestrooi met peper. Zet de vormpjes in de voor verwarmde oven en bak ze in zo’n 15-18 minuten gaar.
Wil je ze bewaren voor later kan je ze het best helemaal laten afkoelen en drogen in de gesloten oven, zodat het vocht er zo goed mogelijk al uit is en hij het minst “inzakt”.

Courgette-kaasmuffins

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 courgette
Knoflookpoeder
Bieslook
Max. 1 ei
Max. 35 g parmezaanse kaas
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de courgette in blokjes en doe deze in een kom, bestrooid met zout, peper en knoflookpoeder en vermeng dit goed. Verhit de olie in een pan. Voeg de gekruide courgetteblokjes toe en bak deze op hoog vuur zo’n 2-3 minuten, zodat deze zacht wordt. Haal de pan van het vuur. Klop je ei los in een kom en roer hier de bieslook en geraspte kaas door. Roer er vervolgens ook de gebakken en gekruide courgetteblokjes door en verdeel dit mengsel over je muffinvormpjes. Zet deze zo’n 10-15 minuten in de voor verwarmde oven tot het ei gestold is. Laat drogen en afkoelen in de oven, zodat ze zo min mogelijk inzakken, wanneer je ze voor later wilt bewaren/verpakken.

Pittige posteleinmuffins

Ingrediënten (per portie):
Max. 200 g postelein
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 5 g fijngemalen lijnzaad
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 1 paprika, zeer fijn gesneden
Max. 2 zongedroogde tomaten, fijn gehakt
Italiaanse (tuin)kruiden
Max. 1 ei
Max. 75 g naturel kwark of hüttenkäse
Knoflookpoeder
Peper en zout

Bereiding:
Doe een klein beetje water bij de lijnzaad en laat dit even weken. Verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers. Voeg de knoflookpoeder en paprika toe en bak dit even mee. Voeg vervolgens de postelein toe en blijf roeren, terwijl dit slinkt. Haal de pan van het vuur wanneer dit geslonken is. Roer de Italiaanse kruiden erdoor als ook de fijngehakte zon gedroogde tomaten en breng op smaak met zout en peper. Verdeel dit mengsel over de bodem van je muffinvormpjes. Klop je ei los en vermeng dit met de geweekte/gezwollen lijnzaad en je hüttenkäse of kwark en verdeel dit over de gebakken groenten. Bak je muffins vervolgens in zo’n 20 minuten gaar en goud bruin. Laat goed in een gesloten oven afkoelen en drogen, wellicht gedurende de nacht, wanneer je ze zou willen verpakken/bewaren voor later.

Mexicaans getinte avocado-eimuffins

Ingrediënten (per portie):
Max. 100 g cherrytomaatjes, fijn gehakt
Max. 1 handje bladspinazie, fijn gehakt
Max. 35 g avocado, fijn gesneden
Zout en peper
Cayennepeper
Chilipoeder
Basilicum
Oregano
Komijn
Knoflookpoeder
Tijm
Max. 1 chilipepertje, fijn gehakt
Max. 1 ei
Max. 40 g feta, verkruimeld

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vermeng de tomaat stukjes met spinazie, avocado, het pepertje, zout, peper en overige kruiden. Verdeel dit mengsel over een aantal muffinvormpjes: zo’n 2 eetlepels per vormpje. Klop je ei los en verdeel deze erover en strooi dan de verkruimelde feta erbij. Bak je muffins vervolgens in zo’n 20 minuten gaar en stevig. Laat goed drogen en afkoelen in de oven, wanneer je ze wil verpakken voor later.

Luchtige kaneel muffin

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 ei
Max. 75 g hüttenkäse
Kaneel
Max. 10 g fijn gemalen lijnzaad/andere rauwe noten of zaden, fijn gemalen/gehakt
Desgewenst rasp van een vanillestokje
Minimaal 100 g groenten erop, erbij of ervoor of erna gegeten

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat de hüttenkäse buiten de koelkast een poosje voor bereiding. Voeg, wanneer je de muffins wilt bereiden alle ingrediënten bij elkaar en meng dit goed, eventueel m.b.v. een blender of mixer of anders met een garde of vork. Verdeel dit over 1 of meerdere muffinvormpjes en bak deze vervolgens in zo’n 20 minuten in de voor verwarmde oven tot ze gaar zijn en een mooie kleur hebben. Wil je niet dat ze gaan breken aan de bovenkant, kan het helpen, wanneer je je vormpjes in een vochtig badje zet ten tijde van bereiding, dus wanneer je je vormpjes in een ovenschaal met een laagje water plaatst).

Tomaat-kaas-muffins

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 ei (2 eieren gebruiken en dan GEEN kaas, kan ook)
Max. 25 g geraspte 30+-kaas
Max. 200 g tomaten
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 40 g kokosmelk, puur en ongezoet (ingrediënten nakijken)
Peper en zout en overige kruiden naar eigen smaak en voorkeur

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de uisnippers, tomatenstukjes en geraspte kaas over je muffinvormpjes. Klop je ei los samen met de kokosmelk en vermeng dit met zout, peper en kruiden. Giet dit bovenop de gesneden groenten en kaas tot de vormpjes voor 3/4 deel gevuld zijn. Bak de muffins vervolgens zo’n 15-20 minuten in de voor verwarmde oven tot ze goudbruin en gaar zijn geworden.

Sperziebonen-kaas-muffins

Ingrediënten (per portie):
Max. 200 g al gekookte sperziebonen, fijn gesneden
Max. 1 ei, los geklopt
Max. 35 g feta OF max. 25 g mozzarella OF max. 20 g geraspte Parmezaanse kaas
Knoflookpoeder
Zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vermeng in een kom alle ingrediënten, behalve de kaas, goed met elkaar en verdeel dit over muffinvormpjes (niet helemaal tot aan de rand). Verdeel de kaas vervolgens over de muffins en bak deze vervolgens gaar en goudbruin in zo’n 20 minuten in de voor verwarmde oven.

Boerenkool-bieslook muffins

Ingrediënten (per portie):
Max. 2 eieren
Max. 40 g kokosmelk, puur en ongezoet
Max. 200 g boerenkool, zeer fijn gehakt
Max. 50 g bieslook, fijn gesneden
Zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de eieren los en roer er de boerenkool en bieslook door. Roer en vervolgens de kokosmelk en zout en peper bij door en eventuele extra kruiden en specerijen naar eigen smaak. Verdeel dit over muffinvormpjes, echter niet helemaal tot de bovenkant, en bak deze vervolgens in de voor verwarmde oven in zo’n 30 minuten gaar en stevig. Wanneer je ze in de gesloten oven laat drogen en afkoelen, zullen ze na bereiding het minst “inzakken”.

Spicy aubergine-pepermuffins

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 aubergine
Max. 2 geroosterde rode pepers
Max. 2 eieren, los geklopt
Max. 10 g fijn gemalen kokos OF max. 5 g fijn gemalen lijnzaad
Zout
Peterselie, fijn gehakt

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de aubergine en de pepers in met de olie en plaats deze op een bakplaat in de voor verwarmde oven. Rooster deze zo’n 30 minuten tot deze zacht is geworden en donkerbruin is gekleurd. Haal deze uit de oven en laat afkoelen. Snijd het topje van de aubergine en snijd de aubergine vervolgens in de lengte door midden. Schraap met een lepel vervolgens het zachte vruchtvlees uit de schil. Snijd dit vruchtvlees fijn en zet apart. Snijd ook je geroosterde pepers fijn (verwijder de zaadjes, wanneer je niet TE pittig wilt). Vermeng vervolgens de droge ingrediënten in een kommetje. Klop in een grotere kom je eieren los. Roer hier vervolgens de droge ingrediënten EN het fijngesneden vruchtvlees vd aubergine en pepers door en vermeng goed. Schep dit beslag vervolgens in je muffinvormpjes (niet helemaal tot de rand, maar iets eronder) en plaat deze zo’n 20-25 minuten in de voor verwarmde oven. Laat ze eerst een aantal minuten afkoelen, voor je ze uit de vormpjes haalt en verder laat drogen en afkoelen. Laat gedurende de nacht in droge oven drogen, wanneer je ze langer wil bewaren en gaat verpakken.

Sesam-aubergine-muffins

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 aubergine
Max. 0.5 eetlepel (gesmolten)kokos/olijfolie
Max. 5 g rauw sesamzaad OF max. 5 g tahini (sesampasta)
Zout
Max. 2 eieren, los geklopt OF max. 1 ei en max. 75 g hüttemnkäse (voor een luchtigere variant)
Desgewenst kaneel

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de aubergine in met de olie en plaats deze op een bakplaat in de voor verwarmde oven. Rooster deze zo’n 30 minuten tot deze zacht is geworden en donkerbruin is gekleurd. Haal deze uit de oven en laat afkoelen. Snijd het topje van de aubergine en snijd de aubergine vervolgens in de lengte door midden. Schraap met een lepel vervolgens het zachte vruchtvlees uit de schil. Snijd dit vruchtvlees fijn en zet apart. Vermeng vervolgens de droge ingrediënten in een kommetje. Klop in een grotere kom je eieren los (of je ei met hüttenkäse) en roer hier de sesam of sesampasta door. Roer hier vervolgens de droge ingrediënten EN het fijngesneden vruchtvlees vd aubergine door en vermeng goed. Schep dit beslag vervolgens in je muffinvormpjes (niet helemaal tot de rand, maar iets eronder) en plaat deze zo’n 20-25 minuten in de voor verwarmde oven. Laat ze eerst een aantal minuten afkoelen, voor je ze uit de vormpjes haalt en verder laat drogen en afkoelen. Laat gedurende de nacht in droge oven drogen, wanneer je ze langer wil bewaren en gaat verpakken.

Knolselderij-makreelhapjes/muffins

Ingrediënten:
Max. 200 g knolselderij
Max. 10 g ui, gesnipperd
Laurierblad
Knoflookpoeder
Max. 60 g makreelfilet, eventueel gerookt (wel ingrediënten nakijken op puurheid)
Max. 1 ei
Eventueel max. 1 eetlepel pure, ongezoete mosterd
Peper en zout

Bereiding:
Snijd de knolselderij in blokjes. Breng water aan de kook en kook in 15 minuten de knolselderij samen met de uisnippers, knoflookpoeder en het laurierblad gaar. Giet dit vervolgens af en verwijder het laurierblad. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pureer de knolselderij met ui tot een gladde puree. Meng je makreel (al schoongemaakt?) met een vork in stukjes geprakt door de puree. Breek het ei hierboven los en roer dit erdoor als ook zout, peper en desgewenst wat mosterd. Schep dit mengsel in 1 of meerdere muffinvormpjes. Ze rijzen niet meer, dus kunnen de vormpjes vol. Zet deze vervolgens zo’n 25-35 minuten in de voor verwarmde oven. Laat ze, wanneer ze gaar zijn en goudbruin kleuren, buiten de oven goed afkoelen en drogen alvorens uit de vorm te halen en eventueel te bewaren/verpakken voor later.

Lichte, luchtige groentenmuffins

Ingrediënten:
Max. 4 eiwitten
Max. 1 eidooier
Max. 50 g zeer fijn gemalen prei
Max. 100 g zeer fijn gemalen rode paprika
Max. 100 g zeer fijn gemalen courgette
Basilicum
Oregano
Zout en peper
Max. 10 g fijn gemalen lijnzaad OF max. 20 g vermalen kokos

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe de groenten in een keukenmachine en maal deze fijn. Verdeel dit over de bodem van een aantal muffinvormpjes. Klop je eiwitten en de dooier los en roer de kruiden en lijnzaad of kokos erbij door. Laat dit even rusten. Giet na rusten (opzwellen van lijnzaad/kokos) dit mengsel over het laagje gemalen groenten. Giet dit niet helemaal tot aan de rand, maar 2/3 deel gevuld. Bak de muffins vervolgens in zo’n 30 minuten gaar, stevig en enigszins gebruind.

Kipgehaktmuffins

Ingrediënten:
Max. 60 g kip/kalkoengehakt (of zelf fijngemalen kip/kalkoenfilet)
Max. 2 (scharrel)ei
Max. 0.5 eetlepel (kokos/olijf)olie
Max. 0.5 eetlepel gebroken lijnzaad
Komijn
Tijm
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete mosterd
Peper
Chilipoeder/vlokjes
Zout
Knoflookpoeder
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 200 g bleekselderij, fijngehakt

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer je vormpjes in met de olie. Vermeng de overige ingrediënten goed en vorm dit mengsel tot balletjes welke je in je vormpjes doet. Bak dit z’n 30 minuten in de voor verwarmde oven.

Broccoli-courgette-muffins

Ingrediënten:
Max. 2 (scharrel)eieren
Max. 100 g courgette, fijngesneden
Max. 200 g broccoli, fijngesneden
Max. 10 g ui, gesnipperd
Basilicum, fijngehakt
Oregano
Max. 0.5 eetlepel pure, ongezoete mosterd
Peper
Max. 0.5 eetlepel (kokos/olijf)olie
Max. 0.5 eetlepel (5 g)gebroken lijnzaad

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Smeer je vormpjes in met olie. Snijd je groenten zeer fijn. Klop je eieren los met zout en peper, mosterd, kruiden en lijnzaad en roer hier de fijngesneden groenten door. Giet je mengsel in je vormpjes (niet helemaal tot bovenaan). Bak dit ongeveer 20-25 minuten in de voor verwarmde oven tot ze gaar zijn (kan je controleren door een prikker erin te steken; wanneer deze er schoon uitkomt is deze gaar).

Tomaat-basilicum-muffins

Ingrediënten:
Max. 2 (scharrel)eieren
Max. 200 g tomaten, fijngesneden
Basilicum, fijngehakt
Zout en peper
Max. 1 eetlepel (kokos/olijf)olie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Smeer je vormpjes in met olie. Snijd je tomaten en basilicum. Klop je eieren los met zout en peper en roer hier de fijngehakte tomaten en basilicum door. Giet je mengsel in je vormpjes (niet helemaal tot bovenaan). Bak dit ongeveer 20-25 minuten in de voor
verwarmde oven tot ze gaar zijn (kan je controleren door een prikker erin te steken; wanneer deze er schoon uitkomt is deze gaar).

Spinazie-gehaktmuffin

Ingrediënten:
Max. 60 g rundergehakt (liefst biologisch/grasgevoerd)
Max. 1 ei (liefst biologisch, vrije uitloop)
Max. 300 g verse bladspinazie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Cayennepeper
Zout en peper
Knoflookpoeder
Max. 1 eetlepel (kokos)olie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Verhit een pan en verhit hierin de (kokos)olie. Voeg de uisnipper  toe en fruit deze zo’n 3-4 minuten. Voeg het gehakt (mag ook lam, kip of kalkoen zijn, desgewenst zelf ver/gemalen) toe. Voeg de kruiden toe en bak het geheel tot het vlees gaar is. Roer de
bladspinazie erdoor tot dee begint te slinken. Laat het geheel zo’n 15 minuten afkoelen. Klop het ei los met een vork in een kommetje. Voeg dit aan het vlees-spinazie-mengsel toe, zodra dit afgekoeld is en meng dit goed. Lepel dit “beslag” in muffinvormpjes (of een rechthoekig ovenschaaltje voor een klein “meatloafje”). Bak dit zo’n 35-40 minuten in de voor verwarmde oven tot de bovenkant lichtelijk gebruind is. Laat afkoelen deze vleesmuffins of “meatloafje” afkoelen. Prima in grotere porties in het voren te bereiden en afgekoeld mee te nemen als lunch of tussendoortje, aangevuld met rauwkost of door midden/in plakjes gesneden en belegd met rauwkost en/of besmeerd met ongezoete (eigengemaakte) tomatenpuree of groentenspread of mosterd.

Rabarbermuffins

Ingrediënten:
Max. 300 g gesneden rabarber
Scheutje water
Max. 2 (scharrel)eieren
Max. 0.5 eetlepel (kokos)olie
Max. 5 g gebroken lijnzaad
Kaneel
Desgewenst wat vanillerasp
Zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de gesneden rabarber in een pan met een scheutje water en kook deze gaar. Doe de eieren in een kom en klop deze los met de lijnzaad en (gesmolten)kokosolie, kaneel en vanillerasp en zout. Wanneer de rabarber wat is afgekoeld roer je dit door het ei-mengsel. Schep het mengsel in muffinvormpjes, maar niet tot de top (ongeveer een cm onder de rand). Doe dit zo’n 25 minuten onderin de voor verwarmde oven, want ze kunnen gauw verbranden. Ze zijn gaar wanneer je er een prikker in steekt en deze er schoon weer uit komt. Wanneer ze afgekoeld zijn kan je ze luchtdicht prima een dag of 5 bewaren of invriezen. Bovenstaande hoeveelheden zijn geschikt voor 1 persoon voor 1 eetmoment naar keuze. Prima als wat  zoetiger ontbijt; op dat moment of in het voren bereid. En/of mee te nemen als tussendoortje.

Paprikamuffin

Ingrediënten:
Max. 1 gele paprika
Max. 2 eieren
Max. 1 eetlepel ongezoete kokosmelk
Peper en zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Kluts de eieren met de kokosmelk, peper en zout (en kruiden/specerijen naar eigen smaak en voorkeur). Snijd de paprika zeer fijn en voeg dit toe aan je eimengsel en meng goed. Giet je eimengsel in muffinvormpjes (3/4 deel gevuld). Bak dit zo’n 10-15 minuten in de voor verwarmde oven. Bovenstaande hoeveelheden is voor 1 eetmoment. Kan en mag aangevuld worden met rauwkost en is in te zetten op meerdere momenten vd dag afhankelijk van je eigen voorkeur warm/koud. Prima in het voren te maken in grotere hoeveelheden.

Kruidige tomatenmuffins

Ingrediënten:
Max. 1 ei
Max. 75 g hüttenkäse
Max. 1 eetlepel (kokos)olie
Max. 2 fijngesneden zongedroogde tomaatjes
Max. 1 tomaat, in plakjes gesneden
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete tomatenpuree
Tijm
Peterselie
Oregano
Bieslook
Zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de hüttenkäse met de kokosolie, het ei en het zout. Schep hier de kruiden, tomatenpuree en fijngesneden zongedroogde tomaatjes door. Verdeel dit beslag over je muffinvormpjes en leg op elke muffin een plakje tomaat. Bak de muffins in zo’n 20 minuten gaar. Deze hoeveelheid is geschikt voor 1 portie/eetmoment. Prima koud te eten op een later tijdstip en dus een grotere portie van in het voren te maken. Kan gegeten worden aangevuld met rauwkost of met rauwkost belegd als hartig/kruidig broodje.

Bloemkool-pizza-muffins

Ingrediënten:
Max. 300 g gemalen of geraspte bloemkool
Max. 1 ei
Max. 75 g hüttenkäse (uitgelekt)
Oregano
Peterselie
Knoflookpoeder
Max. 1 eetlepel (kokos)olie
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete tomatenpuree

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 230 graden. Smeer je muffinvormpjes in met de helft vd olie en verhit de andere helft in een pan. Bak hierin je bloemkoolkorrels in zo’n 6-8 minuten gaar en laat dit vervolgens in een schaaltje afkoelen. Doe alle overige ingrediënten in een keukenmachine en pureer dit tot een
gladde massa. Vermeng vervolgens je gebakken, afgekoelde bloemkoolkorrels met deze kruidige puree. Lepel dit in je muffinvormpjes en druk dit goed aan. Plaats je muffinvormpjes zo’n 25-30 minuten in de voor verwarmde oven. Haal dit vervolgens uit de oven en laat het afkoelen (zeker 5-10 minuten) voor je ze uit de vormpjes haalt.

Kip-champignon-muffins

Ingrediënten:
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 200 g champignons, fijngehakt
Max. 60 g kipfilet
Max. 1 ei
Max. 0.5 eetlepel kokosolie
Max. 20 g ongezoete kokosmelk
Zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Breng water aan de kook en kook hierin de kip gaar. Laat deze afkoelen en snijd/trek deze vervolgens in flarden/stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers. Snijd de champignons erg fijn, eventueel mbv een keukenmachine. Bak dit vervolgens mee met de uisnippers tot deze zacht worden en vocht eruit is getrokken zo’n 15 minuten) en doe dit samen in een kom en laat afkoelen. Voeg vervolgens de afgekoelde kipflarden en kokosmelk toe samen met zout en peper. Roer hier een losgeklopt ei door en verdeel dit mengsel vervolgens over je muffinvormpjes. Plaats dit in zo’n 15 minuten in de voor verwarmde oven tot het ei is gestold. Laat vervolgens 10 minuten afkoelen, wanneer je ze warm wil eten.

Citroen-maanzaad-muffins

Ingrediënten:
Max. 2 eieren
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 5 g maanzaad
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 1 eetlepel water
Citroenrasp (van een biologische citroen)
Rasp vh merg van een vanillestokje

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Smeer je muffinvormpjes in met de (gesmolten)kokos/olijfolie. Vermeng je eieren in een kom met citroensap, rasp en vanillerasp. Roer vervolgens het water en de maanzaadkorreltjes hierdoor tot een beslag. Giet dit beslag in de muffinvormpjes tot ze voor 2/3 deel gevuld zijn. Bak je muffins zo’n 20-25 minuten in de voor verwarmde oven tot de top goudbruin is gekleurd en wanneer je een tandenstoker in
de muffins zou steken, deze er schoon weer uit komt.

Pompoenmuffins

Ingrediënten:
Max. 200 g pompoen
Max. 0.5 eetlepel (gesmolten)kokosolie
Max. 2 eieren
Max. 5 g rauwe amandelpasta of 5 g fijngemalen amandelen
Vanillerasp
Pompoenkruiden: nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, gember en allspice
Zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de draden etc van de pompoen en snijd deze in stukjes. Verspreid deze over een bakplaat, bestrooi met zout en besprenkel met de gemolten olie en hussel goed door elkaar. Rooster de pompoen in zo’n 25-30 minuten gaar. Laat afkoelen en pureer deze vervolgens tot puree. Zet de oven vervolgens op 175 graden. Vermeng in een kom de pompoenpuree met de eieren en klop dit luchtig.
Voeg alle andere ingrediënten toe en roer dit door tot alles goed vermengd is geraakt. Doe dit mengsel/beslag in muffinvormpjes tot 2/3 deel vol. Zet dit zo’n 25-30 minuten in de voor verwarmde oven en laat minstens 10 minuten afkoelen.

Pizza-muffins

Ingrediënten:
Max. 1 eetlepel kokosolie
Max. 1 ei
Max. 35 g geraspte parmesaanse kaas
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 2 tomaten
Max. 1 eetlepel, pure ongezoete tomatenpuree (kijk naar de ingrediënten)
Max. 0.5 paprika
Max. 150 g champignons
Zout en peper
Oregano
Knoflookpoeder
Basilicum

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd de ui, paprika, champignons en tomaten in zeer kleine stukjes.  Verhit de olie in een pan en fruit hierin je uisnippers. Voeg de tomatenpuree toe en roer dit een minuutje door de pan en vermeng dit met de uisnippers. Voeg de gesneden tomaat toe en kook/bak ook dit 1-2 minuten mee onder regelmatig roeren. Klop je ei los in een kom en voeg hier vervolgens zout en peper, oregano, knoflookpoeder en basilicum aan toe en roer dit goed door elkaar. Vul de bodem van je muffinvormpjes (niet siliconen vormpjes even invetten) met een laagje van je tomaten-ui-mengsel. Verspreid hier wat fijngesneden paprika en champignons over en vul je vormpjes dan aan met het kruidige eimengsel tot de vormpjes voor 2/3 deel gevuld zijn. Bestrooi ze vervolgens met de geraspte kaas. Plaats de vormpjes zo’n 25-30 minuten in de voor verwarmde oven.
 
Broccoli Pesto muffins

Ingrediënten:
Voor de pesto:
Basilicum
Max. 0.5 eetlepel olijfolie
Max. 1 eetlepel water/citroensap
Knoflookpoeder
Zout en peper
Overige ingrediënten:
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 0.5 eetlepel kokosolie
Max. 300 g fijngesneden/fijngemalen broccoli
Max. 2 eieren

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Combineer de ingrediënten voor de pesto en maal dit tot een gladde massa. Maal vervolgens je broccoli fijn. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers. Voeg vervolgens de fijngesneden/fijngemalen broccoli toe en bak dit zo’n 8 minuten mee. Doe dit samen met 2 losgeklopte eieren en de pesto in een kom en meng dit goed. Vul je muffinvormpjes voor 2/3 deel met je beslag en zet deze  vervolgens zo’n 30 minuten in de voor verwarmde oven.

Bloemkoolmuffins

Ingrediënten:
Max. 300 g geraspte/fijngemalen bloemkool
Max. 0.5 eetlepel (kokos/olijf)olie
Max. 0.5 eetlepel (=5 g) gebroken lijnzaad
Zout en peper
Knoflookpoeder
Max. 1 ei, losgeklopt
Max. 20 g geraspte parmesaanse kaas of max. 40 g verkruimelde fetakaas of max. 25 g verkruimelde
mozzarella/20+kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 205 graden. Verhit de olie in een pan en voeg de gemalen/geraspte bloemkoolkorreltjes toe en bak dit tot ze goudbruin kleuren (7-10 minuten). doe de gebakken bloemkoolkorrels vervolgens in een kom en voeg hier zout, peper en knoflookpoeder (en eventueel andere kruiden naar eigen smaak en wens) aan toe, samen met de verkruimelde/geraspte kaas, lijnzaad en losgeklopte ei. Roer dit alles goed door elkaar. Verdeel dit “beslag” over een aantal muffinvormpjes (niet helemaal tot de rand) en bak deze zo’n 35 minuten in de voor verwarmde oven tot ze stevig zijn geworden.

Bloemkool-koriandermuffins

Ingrediënten:
Max. 200 g bloemkool, kort gestoomd
Max. 2 eieren
Verse koriander, fijngehakt
Korianderpoeder
Komijnpoeder
Citroengraspoeder
Zout en peper
Gewenste vetbron naar eigen smaak en keuze:
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie OF max. 60 g fijngehakte olijven OF max. 10 g fijngehakte walnoten OF max. 35  ml pure, ongezoete kokosmelk

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210 graden. Stoom/kook/blancheer je bloemkool kort/lichtelijk. Pureer alle ingrediënten samen met een staafmixer of in een blender en verdeel dit “beslag” over je muffinvormpjes. Zet ze vervolgens zo’n 30 minuten in de voor verwarmde oven.

Broccoli-mosterd-muffins

Ingrediënten:
Max. 200 g broccoli, fijn gemalen/gehakt
Max. 1 ei
Max. 75 g hüttenkäse
Max. 10 g fijngemalen lijnzaad
Zout en peper
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete mosterd
Max. 10 g ui, gesnipperd

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vermeng in een kom het los geklopte ei met de hüttenkäse, zout en peper en mosterd. Roer er de fijngemalen broccoli door als ook de uisnippers. Verdeel dit mengsel over muffinvormpjes (3/4 deel gevuld) en bak deze zo’n 30-40 minuten in de voor verwarmde oven of totdat een tandenstoker, wanneer je deze erin steekt, er schoon weer uit komt. Laat goed drogen/afkoelen voor je ze af zou sluiten/bewaren in een bakje, aangezien ze anders zacht en soppig worden.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!