Vandaag een antwoord op de vraag van Nelleke:
- Ik heb al jarenlang last van nierstenen. Men heeft mij verteld dat de consumptie van dierlijke eiwitten en oxaalzuur-rijke voeding de kans op nierstenen vergroot. Ik besloot (om die reden) vegetariër te worden en de consumptie van oxaalzuur-rijke voeding te beperken. Ik hoopte door deze leefstijlverandering de herhaaldelijke vorming van nieuwe nierstenen te kunnen voorkomen, maar afgelopen week was het toch weer zover en doemden de helse pijnen weer op. Deze keer kunnen de nierstenen toch echt niet meer ontstaan zijn door een overschot aan dierlijke eiwitten en oxaalzuur in mijn voeding, maar waardoor dan wel?!
Vegetarisme
Wanneer je (net als Nelleke) vegetariër bent, dan bevat je voeding weinig tot geen dierlijke eiwitten.
Wanneer je voeding weinig tot geen dierlijke eiwitten bevat, dan is het zeer belangrijk dat de plantaardige eiwitten in je voeding gezamenlijk wel alle essentiële aminozuren bevatten.
Wanneer je door je vegetarisme namelijk tekorten in essentiële aminozuren veroorzaakt in je lijf, dan raakt de balans in je lijf verstoord.
Een verstoorde balans in je lijf
Je lichaam tracht dag in dag uit een balans in je lijf te bewaken.
Wanneer het bewaken van deze balans niet lukt (bijvoorbeeld als gevolg van tekorten in essentiële aminozuren in je lichaam), dan is je lichaam (onder andere) niet in staat de optimale zuurtegraad in je bloedbaan te behouden en zal deze stijgen.
Als reactie op deze verhoogde zuurtegraad in je bloedbaan zullen je bijnieren hormonen produceren welke een verminderde uitscheiding van natrium en vocht door je nieren veroorzaken, zodat de zuurtegraad in je bloedbaan weer genormaliseerd kan worden.
Wanneer de uitscheiding van vocht door je nieren (onder invloed van deze hormonen) vermindert, dan wordt de kans op het ontstaan van nierstenen groter.
Dit betekent dat vegetariërs (zoals Nelleke) nierstenen kunnen ontwikkelen, wanneer hun plantaardige voeding structureel tekortschiet in essentiële aminozuren en hun bijnieren (als gevolg daarvan) voortdurend hormonen produceren welke de uitscheiding van natrium en vocht door hun nieren beperken.
Een verminderde natrium- en vocht-uitscheiding in het lijf van Nelleke
Nelleke eet (nu ze vegetariër is geworden) helemaal geen voeding meer met dierlijke eiwitten.
Nelleke eet (nu ze vegetariër is geworden) heel veel granen en graanproducten.
Nelleke wisselt deze graanproducten niet af met peulvruchten of noten (oxaalzuur-rijke voeding), waardoor de huidige voeding van Heleen tekortschiet in enkele essentiële aminozuren.
Een grote groenten-eter is Nelleke helaas ook niet en al helemaal niet meer nu ze oxaalzuur-rijke voeding (en dus ook oxaalzuur-rijke groenten) aan het beperken is.
Dit betekent dat de vegetarische voeding van Heleen (door het vele schrappen in haar eetpatroon) tekortschiet in vele essentiële voedingsstoffen, de balans in haar lijf (als gevolg daarvan) voortdurend verstoort wordt, de zuurtegraad in haar bloedbaan (als gevolg daarvan) voortdurend verhoogd wordt en (daardoor) de kans op het ontstaan van nierstenen juist verhoogd in plaats van verlaagd wordt.
Conclusie en antwoord op de vraag van Heleen:
- Wanneer je vegetarische voeding voortdurend een tekort in essentiële aminozuren (en andere essentiële voedingsstoffen) in je lijf veroorzaakt, dan zal de balans in je lijf verstoord raken, de zuurtegraad in je bloedbaan verhoogd raken en zal onder invloed van bijnier-hormonen de uitscheiding van natrium en vocht door je nieren afnemen, waardoor de kans op het ontstaan van nierstenen verhoogd in plaats van verlaagd wordt.
Lees en leer meer
Morgen zal ik bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om zo gunstig mogelijk bij te kunnen dragen aan het behoud van een optimale zuurtegraad in je lijf.
Lees je morgen ook weer mee, wanneer jij (net als Nelleke) terugkerende nierstenen hebt?
Wil jij weten hoe jouw voeding van invloed is op de vorming van nierstenen?
Vraag een voedings-analyse aan!
Add comment