Misleidende termen en uitspraken op verpakkingen en in reclames
granola
Dat je het merendeel van de teksten, leuzen en uitspraken op verpakkingen en in reclames NIET meteen moet geloven als zijnde een feit, dat weten de meeste mensen inmiddels wel.

Toch merken velen (ondanks dit besef) dat ze alsnog WEL gevoelig zijn en toch ook wel gevoelig blijven voor dit soort mooie uitspraken, mooie beelden en mooie teksten welke je toch echt ALLEMAAL willen doen geloven dat het product waar je op dat moment naar zit te kijken een ENORME voedende waarde heeft.

Stiekem merken velen dan ook dat ze het MOOIE beeld dat ALTIJD WEL wordt geschetst (in zo’n reclame en op zo’n verpakking) als ook het “gevoel” men je hiermee wil geven en “verkopen”, toch ook wel een beetje gaan geloven.

Tja, het doet ook wel allemaal heel mooi en ook heel goed ogen en klinkt allemaal best logisch, kloppend en aantrekkelijk hoor (die reclames en al die beelden en uitspraken op die verpakkingen)!

Je moet dan ook echt je gezonde (logisch denkende) verstand erbij houden, wil je beseffen dat hetgeen je (soms) op de mouw gespeld wordt m.b.t. de voedende, gezonde waarde van een product veelal niet alleen overdreven is, maar soms ook REGELRECHT onjuist is.

Ja, je moet je gezonde verstand goed blijven gebruiken en inzetten om te kunnen ontdekken dat sommige uitspraken die worden gedaan (in de reclame of op de verpakking) ook simpelweg LARIEKOEK kunnen betreffen (in sommige gevallen).

Ja, je moet je gezonde verstand ZEER ZEKER goed blijven gebruiken om te ontdekken dat sommige van deze voedzaam ogende en lijkende producten (waarvoor reclame wordt gemaakt) zelfs VERRE VAN voedzaam zouden kunnen zijn en ZELFS een belasting zouden kunnen vormen voor je lijf.

Eén zo’n LARIEKOEK-voorbeeld (met termen die eigenlijk totaal NERGENS OP SLAAN) wil ik vandaag (nog) maar eens met je bespreken.

Vandaag gaan we het namelijk hebben over een nieuwe “granola”.

Granola met al het goede uit havermout welke je nu OOK koud kan eten!

Granola is eigenlijk gewoon een ander woord voor krokant gebakken granen, maar de naam granola klinkt natuurlijk VEEL beter en hipper!

Krokante muesli’s zijn al JAAAAREN te koop, maar wanneer het nu de naam GRANOLA draagt en nu niet zozeer als hoofdbestanddeel tarwe, maar haver bevat (een glutenvrij graan welke ZEER hip is doordat NIEMAND meer gluten en glutenhoudende granen zoals tarwe wil tegenwoordig) is het opeens NIEUW, NIEUW, NIEUW (en daardoor OPEENS weer opvallend en natuurlijk OOK aantrekkelijk).

Waarom dat  zo is, geen idee, maar granen stralen voor heel veel mensen iets ABSOLUUT voedzaams uit!

Producten gemaakt van granen stralen daardoor voor veel mensen helaas ook voedzaamheid uit, terwijl nou juist de producten gemaakt van granen vaak VERRE VAN voedzaam zijn en zelfs ook vaak mogelijk WEL voedende delen uit granen al hebben verloren.

Toch gebeurt er (wanneer we aan granen denken) iets geks in ons hoofd:
Denken we aan granen, dan denken we aan vezels, en denken we aan vezels, dan denken we DIRECT aan gezondheid.

Dus, wanneer een product gemaakt is van granen, tja, koppelen we OOK dit product ZOMAAR en METEEN aan gezondheid kennelijk.

Zou je een koekjestrommel open trekken, daar kapotte koekjes (koekkruimels) aantreffen (waarvan je weet en beseft dat je deze koekjes niet moet en kan zien als volwaardige of voedzame voeding) en vervolgens die kruimels uit die trommel gaan eten als ontbijt, overgoten met melk of zou je deze koekkruimels door je kwark roeren, zou je dan het benul en idee hebben een flink voedzaam ontbijt te hebben gegeten achteraf?

Nee, waarschijnlijk niet hè.

Dat dit GEEN voedzaam ontbijt betreft, besef je je in DAT geval wel degelijk waarschijnlijk, omdat je weet dat de inhoud van een koekjestrommel simpelweg NIET voedzaam is.

Toch wanneer we kapot geslagen koekjes in een ontbijt-product-verpakking zouden stoppen en dit als ontbijt-product zouden gaan verkopen, geloven we kennelijk opeens WEL dat DIE kruimels in DIE verpakking DAN OPEENS WEL voedzaam zijn!

Kijkend naar de samenstelling van vele ontbijtproducten, ben je namelijk over het algemeen echt NIET heel andere ingrediënten aan het eten dan bij het eten van koekjes!

Besef je je dit echter wanneer je dergelijke “koekkruimels” met de naam ontbijtgranen uit die doos schud waarop ook nog eens duidelijk afgebeeld staat of geïnsinueerd wordt dat het als voedzaam ontbijt bedoeld is, en DEZE dan overgiet met melk of door je kwark roert?

Nee, in DAT geval waarschijnlijk niet!

We beseffen veelal NIET (bij het eten van ontbijtgranen) dat we eigenlijk net zo goed kapotte koekjes hadden kunnen eten.
Sterker nog; we denken bij het eten van ontbijtgranen zelfs vaak dat we juist “goed bezig zijn”.

Nu echter verder en specifiek door op deze NIEUWE ontbijtgranen, de NIEUWE havermout-granola.

Wat zegt de reclame van deze NIEUWE granola?
“HET BESTE UIT HAVERMOUT NU OOK KOUD TE ETEN!”

Er staan ZOVEEL woorden in deze enkele zin die al NIET kloppen!
Mijn haren gaan er van overeind staan, maar voor velen komt deze zin gewoon over als een geloofwaardige zin en als een betrouwbare uitspraak (kan ik me zo voorstellen).

Zo goed als NIKS is echter waar of kloppend in die ene enkele zin!
En dat heeft de gemiddelde consument NIET door waarschijnlijk.

Laten we deze zin dan ook maar eens bij langs lopen en nader bekijken!

Het “koud te eten” aspect.

Denk je aan havermout, dan denk je wellicht aan oma en dan denk je wellicht aan havermoutpap.

Bij het denken aan havermoutpap van oma griezel je wellicht.
Daarvan moet je wellicht niks hebben.

Wellicht staat je de smaak, structuur, maar ook of vooral de temperatuur van deze pap totaal NIET aan namelijk.

Van havermoutpap weet of hoor je echter WEL regelmatig dat het een voedzaam goedje is.

Maar ja, iets met tegenzin gaan eten, enkel omdat het voedzaam is, zie je niet zitten.

Wellicht doordat je havermout dan ook enkel maar kent of hebt leren kennen in de “warme pap-variant”, besef je je nu NIET dat je deze havermout (waar pap van kan worden bereid), best ook koud kan eten.

Je kan reguliere havermout (die al jaren te koop is en waar je pap van zou kunnen maken) namelijk ook prima koud eten (door zuivel heen verwerkt bijvoorbeeld, koude zuivel zoals naturel kwark).

DIT HEEFT ALTIJD AL GEKUND!!
AL JARENLANG!

Dus ook gewoon de havermout waarvan oma de pap maakte kan je gewoon koud eten!
Dat is dus helemaal NIET nieuw!

Daarvoor hoef je dus ook helemaal geen gekke capriolen uit te halen, met die havermout, om die OPEENS nu wel  en ook koud te kunnen eten hoor!

Aan die ouderwetse havermout hoef je dus ook helemaal NIET opeens extra ingrediënten toe te gaan voegen om het koud “eetbaar” te maken!

Andere granen, zoals rijst ( een hele rijstkorrel) nee, die kan je NIET koud eten, want die MOET namelijk WEL eerst gekookt worden.
En nee, de HELE haverkorrel kan je ook NIET koud eten.

Nou ja, je kan het wel proberen, maar daar breek je je tanden op kapot zowat.

Havermout echter is de vermalen korrel en dit maalsel van die korrel, daar kan je je tanden NIET MEER op kapot bijten en kan je WEL gewoon koud eten.

Maar dat kon dus altijd al en kan nog steeds!
Gewoon de meest goedkope, ouderwetse, reguliere havermout dus!
Die kan je al jarenlang, sinds jaar en dag, best ook koud eten!

Of je dat dan ook lekker vindt, dat is ten tweede en dat is aan smaak onderhevig, maar het koud KUNNEN eten, kon dus altijd al wel.
Ja, gewoon de goedkope zakken havermout, onopvallend onderin het schap of rechtstreeks van de molen.

De NIEUWE granola (waar we het vandaag over hebben) is dus totaal NIET uniek (en dus ook NIET nieuw) in het feit dat deze granola van haver OPEENS een vorm van haver betreft die koud te eten zou zijn!

Toch doet de leus in de reclame “nu ook koud te eten” dit wel vermoeden en insinueren.
Dat is dus al wat misleidend.

Maar dan nu de ANDERE uitspraak uit de reclameleus, namelijk het benoemen van “het BESTE uit havermout”.

Wat klopt DAAR namelijk allemaal NIET aan?

Wat is eigenlijk het BESTE uit het graan havermout?

Haver is een graan zonder gluten.
Gluten kan niet iedereen goed verteren.
Daardoor wordt haver als een goed graan en dus een beter graan gezien dan gluten-bevattende granen zoals tarwe.

De eiwitten in haver echter (welke dan wellicht geen gluten-eiwitten zijn en DAARDOOR voor sommigen minder belastend zijn), hoe goed verteerbaar blijven deze eiwitten (denk je) wanneer deze verhit worden samen met geraffineerde suikers (zoals in dit geval bij deze granola het geval is)?

Denk je namelijk dat versuikerde eiwitten die je op die manier verkrijgt NIET belastend zijn voor je darmen en wel FIJN en GOED te verteren zijn?

Het feit dat granen (zoals haver) vezels bezitten en ook nog wat vetzuren en mooie vitamines (waaronder vitamine B1) bezitten (wanneer je de hele korrel gebruikt), draagt bij aan het “gezonde imago” van havermout, aangezien dit zeer voedzame stoffen betreffen.

Maar hoeveel blijven van deze WEL voedzame stoffen over (van deze vetten en vitamines), wanneer je ook deze gaat “behandelen” zoals ze in dit geval bij deze granola behandeld zijn en al behandeld in de verpakking zitten?

De brandstoffen (koolhydraten in de vorm van glucose) granen zoals haver leveren, wordt door veel mensen (naast de bovengenoemde essentiële en ECHT voedzame stoffen) OOK (helaas onterecht) gezien als ZEER belangrijke en soms zelfs als essentiële stoffen.

Deze brandstoffen worden door velen namelijk gezien als ZEER belangrijk om ons lichaam van energie te voorzien!
Deze gedachte is echter ONJUIST.

Brandstoffen in de vorm van glucose hoeven namelijk ABSOLUUT NIET uit voeding voort te komen, aangezien ons lichaam ook glucose zelf kan vormen en het lichaam ook daaruit zelf al wel energie kan produceren (mits het lichaam over voldoende bouwstoffen beschikt), waardoor het dus ECHT NIET essentieel is om deze glucose (welke het lichaam al bezit EN zelf kan vormen) aan te vullen middels voeding met glucose.

Glucose is dus (in tegenstelling tot de vitamines en mineralen welke haver bezit of KAN bezitten) een NIET-ESSENTIEEL deel van havermout.

Het feit dat apen GEEN granen eten en toch BEST WEL fit zijn en OOK ZEKER WEL energie hebben, geeft denk ik al wel aan dat granen in dat opzicht (voor het leveren van brandstof) niet zozeer “nodig” zijn.

Wanneer blijven de WEL voedzame ingrediënten (met name de vezels en vitamines haver KAN bevatten) behouden?

Wanneer je zelf een hele haverkorrel zou koken, deze gekookte korrel zou laten drogen en zou laten afkoelen, deze vervolgens fijn zou malen en na vermaling METEEN door je kwark zou doen bijvoorbeeld (zodat de mooie voedingsstoffen door langdurige blootstelling aan lucht niet alsnog langzaamaan verloren kunnen gaan), dan zouden de mooie stoffen (zoals de vitamines en mineralen en eiwitten in haver) nog behoorlijk behouden kunnen blijven.

DAN (wanneer deze bereiding toegepast zou zijn) zou je daadwerkelijk nog kunnen claimen “het BESTE uit havermout nu ook koud te eten”, maar zou het woordje “nu” alsnog nergens op slaan, want dat kon je eigenlijk altijd al.

Is een soortgelijke bereiding en behandeling (zoals ik zojuist heb beschreven) echter OOK toegepast op deze NIEUWE granola welke ERGENS tussen AL DIENS INGREDIËNTEN een klein beetje havermout met de eigenschappen van havermout bezit (maar daarnaast nog vele ingrediënten meer OOK bezit)?

NEE!

De behandeling die WEL is toegepast op deze havermout (samen met VELE andere ingrediënten); doet deze behandeling OOK WEL de mooie en dus BESTE delen en eigenschappen uit haver behouden, zoals de behandeling die ik net schetste (koken, drogen, malen en METEEN eten ZONDER verdere toevoeging)?

NEE!

De stoffen die EXTRA zijn toegevoegd aan deze granola; doen deze HEEL MISSCHIEN zelfs de voedingswaarde die haver KAN hebben FLINK kelderen en deze granola ZELFS tot een belastend goedje maken welke eigenlijk geen HAAR beter of voedzamer is dan verkruimelde koekjes zijn?

JA!

  • Wist je namelijk dat bij verhitting (welke VER boven het kookpunt uit stijgt), vitamine B1 makkelijk verloren kan gaan?
  • Wist je dat het rooster/bakproces wat toegepast is op deze granola op een FLINK hogere temperatuur plaatsvindt en op een veel hogere temperatuur plaatsvindt (zonder gebruik van vocht) dan bij koken het geval is?
  • Wist je dat bij verhitting van meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren (zoals haver dit enigszins bevat) schadelijke bijproducten kunnen ontstaan, doordat de dubbele binding in dit vetzuur kan “knappen” bij verhitting?
  • Wist je dat de eiwitten aanwezig in granen zoals havermout kunnen en zullen gaan versuikeren (en waardeloos en slecht verteerbaar zullen worden) wanneer deze geroosterd worden i.p.v. gekookt (en dus sterk verhit zonder toevoeging van vocht) en gedurende die bereiding (gedurende dat roosterproces) worden OVERSPOELD met geraffineerde suikers en geraffineerde suikerstropen (wat in dit geval het geval is)?
  • Wist je dat deze granola met de eiwitten uit haver (welke GEEN gluten bezit) na deze behandeling (na dit roosterproces overgoten met geraffineerde suikers) dan ECHT geen HAAR gunstiger is voor je darmen dan de gluten-bevattende eiwitten uit andere granen en je darmflora DAARDOOR net zo goed verstoord kan raken (ook al bevat havermout GEEN gluten)?

 

Zullen we eens kijken naar de ingrediënten aanwezig in deze granola?

In­gre­di­ën­ten: Vol­ko­ren ha­ver­mout (48%), glu­co­se­stroop, vol­ko­ren tar­we (11%), sui­ker, vol­ko­ren rijs­te­bloem (3%), ma­ïs, zon­ne­bloem­olie, sui­ker­stroop, tar­we­ze­me­len, rijs­te­bloem, tar­we­bloem, ma­ïs­zet­meel, ho­ning, me­las­se, zout, an­ti-oxi­dan­ten (as­cor­byl­pal­mi­taat, to­co­fe­rol ex­tract, ci­troen­zuur).
Hoezo vormen deze ingrediënten het BESTE uit havermout?

Kan jij het BESTE uit havermout in en tussen deze ingrediënten nog ontdekken namelijk?


Ga je op de term “havermout” af omdat dit een glutenvrij graan zou zijn, dan zie je dat dit onterecht is.
Je ziet namelijk vast al wel dat met 48% haver deze granola bijvoorbeeld al niet eens enkel bestaat uit dit glutenvrije graan en dus niet eens enkel bestaat uit haver, maar ook gewoon het “ouderwetse” gluten-bevattende graan tarwe bezit.
Wil je gluten vermijden (zoals velen tegenwoordig) vormt deze granola (ook al bevat deze wel een beetje glutenvrij graan) alsnog GEEN optie.
De naam volkoren wordt tussen deze ingrediënten ook heel SPECIFIEK en OVERDUIDELIJK gebruikt hè.
Dit doet insinueren dat dit heel uitzonderlijk is.
Het doet insinueren dat VOLKOREN havermout NIEUW is namelijk.
Maar de vroegere havermout, was deze niet volkoren dan?
Ja, deze was altijd al volkoren (van de hele korrel)!
Bloem (welke je OOK tussen de ingrediënten ziet staan) wat is dat eigenlijk?
Bloem is de ZEER fijn gemalen variant van graan.
Bloem wordt gemaakt en vermalen van ENKEL de kern van granen en dus NIET van de hele korrel en ook NIET gebruik makend van het buitenste, meest voedzame en vezelrijke deel van de korrel over het algemeen.
De naam volkoren vernoemd bij de ingrediënten gekoppeld aan “bloem” en dus de naam “volkoren” met “bloem” samen (zoals bij “volkoren rijstebloem” gebruikt wordt), is dan ook iets wat niet eens kan of klopt!
Iets kan niet EN volkoren EN tevens bloem zijn namelijk!
Wederom nogal misleidend EN verwarrend dus.
Zie je ook tussen alle ingrediënten de verschillende namen voor en van suikers staan, zoals glucosestroop, suiker, suikerstroop, honing en melasse?
Hoezo bevat deze granola op basis van DERGELIJKE INGREDIËNTEN dan eigenlijk nog het BESTE uit havermout?!
Hoe BEST zijn deze EXTRA ingrediënten namelijk welke havermout oorspronkelijk ECHT NIET bevatte?!
Enneh, twee bloemsoorten en ook zetmeel  allemaal nog eens toegevoegd aan de haver tussen de ingrediënten vernoemd; hoe voedzaam is dat eigenlijk?
Bloem, zetmeel en de suikers (glucose) daar net zo goed in aanwezig ervaren je darmen en je lijf (hormonen) echt niet heel anders (qua verwerking) dan de glucose in suiker namelijk!
Het is beide voor je lichaam gewoon het onrustige, niet-essentiële goedje glucose welke het te verwerken krijgt welke het NIET uit voeding nodig heeft.
De glucose uit bloem en zetmeel is dan ook echt niet heel anders dan de glucose uit suiker en bezit ook ECHT NIET een grotere voedende waarde dan de glucose uit suiker!
WEL bevatten bloem en zetmeel  eigenlijk nog VEEL MEER glucose dan suiker deze bezit.
Bloem en zetmeel bevatten namelijk allemaal aan elkaar geregen moleculen glucose namelijk, terwijl suikermoleculen glucose EN fructose bezit.
De vele glucose-moleculen uit bloem en zetmeel kunnen dan ook zelfs nog een GROTERE belastende waarde vormen in darmen en lijf (en de boel DAAR uit balans halen en onrustig maken) dan suiker dit heeft en kan berokkenen!
Enneh, zonnebloemolie, is dat ook niet vaak een al geraffineerde variant van olie en tevens een ontstekingsbevorderende meervoudig onverzadigde omega-6-olie die OOK bij verhitting “kapot” kan gaan en dan OOK na verhitting schadelijke stoffen kan gaan vormen en leveren?
Hoeveel belastende EXTRA ingrediënten kan je aan de havermout toevoegen zeg!
Het houdt niet op in deze granola zeg!
Koud zit deze granola dan ook echt WEL in dit pak en koud kan je het inderdaad ook eten (zou ik niet doen hoor), maar alle INMIDDELS KOUDE ingrediënten in dit pak zijn ECHT WEL eerder al verhit geweest!
Dermate verhit geweest zelfs (door het roosteren) dat waardevolle stoffen welke de haver BEST NOG had KUNNEN leveren, al lang en breed  verloren zijn gegaan en door deze verhitting tevens belastende stoffen zijn ontwikkeld, maar belastende ingrediënten en stofjes OOK NOG EENS doodleuk aan de haver zijn toegevoegd!
Wanneer je nu een pak koekjes zou pakken hè en naar de ingrediënten DAAROP vermeld zou kijken, zou je daar heel andere ingrediënten op vermeld zien staan dan tussen de ingrediënten staan van deze granola denk je?
Nee hè?
Wanneer je zou zeggen of vermelden op een koekjes-verpakking: “Het BESTE uit koekjes nu ook koud te eten!” zou die uitspraak dan ergens op slaan en zou deze uitspraak je kunnen doen overhalen om dat BESTE uit koekjes als ontbijt te gaan eten, denkend dat je goed en gezond bezig bent en je de dag daarop goed start?
Zou je die uitspraak geloven?
Nee toch zeker?
Wanneer jij echter voor het ontbijtproducten-schap staat en zo’n pak met deze nieuwe GRANOLA ziet staan met dezelfde uitspraak en leus DAAROP vermeld EN met allerlei leuke plaatjes welke voedzaamheid doen vermoeden door het afbeelden van granen en vezels, besef jij je dit toch wel HEEL minimale verschil met koekkruimels en de belastende waarde van de ingrediënten in de verpakking DAN wel?
Oftewel:
Val jij regelmatig OOK als een blok voor dit soort misleidende en soms ook totaal onnozele uitspraken op verpakkingen en in reclames?
Kom je tot de conclusie dat dit het geval is en had je gesuikerde ontbijtgranen bijvoorbeeld nog nooit vergeleken met koekkruimels en deze toch echt VEEL voedzamer ingeschat dan koekkruimels, geef je je dan een keer op voor een supermarktsurvival?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!