Met welke vetten moet jouw lichaam “het maar doen” ?
Dat vetten echt wel ergens goed voor zijn, weten we en horen we inmiddels weer.
Vet eten laten we dan ook maar wel weer toe in ons eetpatroon.
Eerder (een paar jaar geleden) was dat wel anders.
Vet was toen het grote kwaad; de veroorzaker van overgewicht en met name ook hart- en vaatziekten.
Toen wilden we vooral mager, mager en nog magerder eten.
Mager uit angst om “vet” te worden, maar ook mager uit angst dat onze aderen door teveel vet in onze voeding dicht zouden gaan slibben.
Dat hoeft nu niet meer, nu we inmiddels weten dat vet niet zozeer de veroorzaker was en is van ons overgewicht of andere welvaartsziekten.
Althans, niet AL het vet dat er bestaat speelt daar een nadelige rol in.
We weten inmiddels namelijk dat er ook goede, gezonde en zelfs noodzakelijke vetten zijn.
Vetten die zelfs helpen overgewicht te bestrijden, die juist het dichtslibben van onze aderen kunnen helpen voorkomen en tevens juist een gunstige bijdrage kunnen leveren m.b.t. de preventie van vele welvaartsziekten.
0% Vet in onze voeding nastreven is dan ook niet zozeer meer aan de orde, als ook het richten op light of hele magere voeding niet meer.
We weten nu namelijk dat het richten op verminderen van het vet in de voeding enkel maar averechtse effecten met zich mee kan brengen door vervolgens vaak een verhoogd koolhydraatgehalte aanwezig in de voeding (welke vaak voortkomt uit het verminderen van het vet in de voeding) met alle nadelen van dien (een verhoogd koolhydraatgehalte kan en doet namelijk lichaams-eigen vetvorming stimuleren).
Noten dagelijks in je eetpatroon integreren, daar kwam dan ook de Gezondheidsraad in diens adviezen mee naar voren afgelopen week.
Noten zijn namelijk (onder andere) een bron van die goede, mooie vetten die er dus OOK bestaan!
Noten die we eerder toch echt niet durfden te eten door hun hoge vet- en caloriegehalte.
Noten die we DAARDOOR “vroeger” met name als “slecht” zagen of waar we op z’n minst bij dachten deze beter niet te vaak of te veel te moeten eten toen we nog dachten dat het vet in ons eten meteen tot vetopslag in ons lichaam zou leiden.
Wellicht dat dit nu, mede door dit advies van de Gezondheidsraad, de komende tijd wel gaat veranderen.
Wellicht dat ons beeld van vetten en ook onze angst voor vetten wat zal gaan veranderen.
Inmiddels weten we namelijk wel beter en weten we dat de vetten in ons eten helemaal niet zozeer meteen tot vetopslag in het lichaam hoeven leiden.
We weten zelfs dat bepaalde vetten in ons eten kunnen en moeten helpen bij een gezonde manier van vetafbraak in het lijf!
Door de toename in kennis over vetten en diens gunstige werking zien we de angst voor vetten sowieso de laatste tijd al wel afnemen.
Vetten uit noten, zaden, pitten, plantaardige oliën, vette vis, kokos, cacao en avocado zie je mensen namelijk de laatste tijd al wel weer veel vaker eten dan in de jaren dat vet TABOE en NOT DONE was.
Vooral wanneer je af wilde vallen (in voorgaande jaren), vooral DAN was het NOT DONE om zoiets vets als noten te eten, hoe gezond ze dan ook maar mogen en mochten zijn qua voedingsstoffen, want toen dachten en beredeneerden we dat vette en dus calorierijke voeding opnemen in je eetpatroon (wanneer je al te zwaar bent) ECHT NIET kon en REGELRECHT zou zorgen voor meer vetopslag.
Wat ons lichaam echter precies doet met de vetten uit ons eten, dat weten en horen we niet zozeer.
Hoe ons lichaam eigenlijk werkt en wat de rol van vetten eigenlijk in deze algehele werking van dit lichaam is, daarvan hebben we ook geen idee.
We horen en lezen enkel dat we vetten (bepaalde vetten zoals die in noten aanwezig zijn) dus vooral maar WEL moeten gaan eten, aangezien ons lichaam DAAR wel degelijk IETS goed mee doet en kan, maar hoe dat lichaam dat doet, dat is ABACADABRA.
We volgen de adviezen dan ook maar braaf op m.b.t. de vetten die we vooral WEL moeten eten, maar hebben eigenlijk geen flauw idee waarom.
Professionals zullen dat niet voor niks adviseren toch, dus daar vertrouwen me maar op.
Eten we die, denken we dat ons lichaam vanzelf “de rest” wel doet.
Dat het lichaam wel raad weet met die vetten en dat ons lichaam dat zomaar allemaal kan; een gezonde vetstoffeling in stand houden.
Dat doet dat lichaam kennelijk gewoon ZOMAAR!
NEE!
DAT DOET EN KAN ONS LICHAAM NIET ZOMAAR!
Wat ons lichaam doet en kan met de vetten aanwezig in het lichaam (samen met de vetten het lichaam zelf kan vormen EN de vetten die wij eten), zal ik vandaag gaan uitleggen, zodat je ook WEL gaat snappen en begrijpen WAAROM je deze vetten allemaal beter WEL kan eten, WAT je lichaam daar eigenlijk mee doet en kan en WAT er kan gebeuren wanneer je dit NIET doet!
Gisteren heb ik eiwitten besproken.
Eiwitten die hoe dan ook voor een ieders gezondheid belangrijk zijn, maar waar ons lichaam alsnog NIET goed mee kan werken (en een goede gezondheid mee kan behouden), wanneer het lichaam WEL eiwitten krijgt toebedeeld, maar daarbij ALSNOG essentiële delen uit eiwitten mist.
Je las dat het dan ook weinig zin heeft puur en alleen te letten op het feit OF je wel eiwitten binnen krijgt, aangezien DAT feit alsnog NIET garandeert dat je dan ook ALLE essentiële delen uit eiwitten in je lichaam aanwezig hebt.
Een goede werking van het lichaam en een goed verloop van de stofwisselingsprocessen in ons lichaam is namelijk NIET afhankelijk van de aanwezigheid van zomaar wat willekeurige eiwitten in dat lichaam, maar afhankelijk van de aanwezigheid van ALLE essentiële aminozuren!
Pas als ALLE essentiële aminozuren in je lichaam (bij je lever) aanwezig zijn, pas DAN kan het eiwitmetabolisme in het lijf goed uitgevoerd worden en PAS DAN kunnen opbouwende processen in dit lijf OOK volledig plaatsvinden namelijk!
Ditzelfde is het geval met vetten!
Ons lichaam kan ook pas de gunstige eigenschappen van vetten optimaal benutten wanneer ons lijf (onze lever) niet zomaar voorzien is van wat willekeurige vetten, maar specifiek voorzien is van ALLE essentiële delen uit vetten (bepaalde vetzuren EN hun vet-oplosbare vitamines) in dan ook nog eens gunstige verhoudingen tot elkaar!
Je kan dan ook heel leuk en aardig de adviezen van de laatste tijd ter harte nemen en na een periode van trachten zo mager mogelijk te eten nu braaf en keurig wel weer vetten in je eetpatroon integreren (OOK wanneer je overgewicht hebt en af wilt vallen), maar ook hierbij geldt:
Krijg je middels de vetten die je eet alsnog NIET alle essentiële vetzuren en ook alsnog NIET alle essentiële (vetoplosbare) vitamines in mooie verhoudingen tot elkaar binnen, zal je lichaam alsnog NIET goed met die vetten (die je dan wel weer aan het eten bent) kunnen “werken” en ook alsnog NIET de gezondheidsvoordelen (welke we inmiddels kennen van vetten) hieruit kunnen halen en de vet- en cholesterolstofwisseling in het lijf optimaal kunnen uitvoeren!
Laten we het hebben over de werking van het lichaam (stofwisselingsprocessen) en de rol van vetten hierin!
Tijdens onze actieve dag vinden er zoveel energievergende processen plaats (prikkelgeleiding in de hersenen, samenspannen van spieren, voedselvertering etc.) dat ons lichaam overdag niet echt toe komt aan anabole processen (opbouwende en herstellende processen) maar met name bezig is met katabole (afbrekende verbrandingsprocessen), namelijk het verbranden van brandstoffen tot energie.
Voor die energieproductie KUNNEN vetten als brandstof gebruikt worden, maar je lichaam gebruikt niet al te snel vetten hiervoor.
Het lichaam zal namelijk in eerste instantie altijd glucose als brandstof gebruiken voor de energieproductie in onze cellen.
Wanneer gebruikt ons lichaam WEL vetten als brandstof voor energieproductie in onze cellen?
Wanneer er zoveel activiteit tegelijkertijd plaatsvindt in het lichaam dat het lichaam al snel uitgeput raakt van diens glucosevoorraden.
Op dat moment zal het lichaam (bij voortdurende activiteit) vetten als alternatieve brandstof voor glucose kunnen gaan kiezen tot het moment deze weer glucose ter beschikking heeft.
Zolang en wanneer de activiteit in je lijf echter NIET al te hoog is en VOORAL wanneer je ZELF met je voeding ook nog eens flink wat glucose steeds je bloedbaan in blijft werken (middels de koolhydraten die je zoals velen zeer regelmatig eet), zal het echt niet zomaar van vetverbranding komen overdag en zal je lichaam doodleuk constant glucose aan het verbranden zijn tot energie (ATP) in je cellen aangezien het CONSTANT wel glucose ter beschikking heeft in de bloedbaan in dat geval.
Bij al die verbrandingsreacties (om energie in je cellen te produceren) komen de hele dag door allerhande verzurende stoffen naast energie OOK vrij in je cellen.
Verzurende stoffen zijn belastend voor ons lijf en kunnen schade in het lijf berokkenen, dus die willen we niet, maar verkrijgen we toch!
Weg ermee en snel ook!
DAT is dan ook één van de vele prioriteiten van het lichaam (naast ook bijvoorbeeld het reguleren van de bloedsuikerspiegel in het lijf):
- Het zo snel mogelijk verwijderen van verzurende en belastende stoffen uit het lichaam en SOWIESO uit de cellen en uit de bloedbaan, liefst VOORDAT ze schade kunnen berokkenen.
Wist je dat onze celwanden, onze vaatwanden, maar ook ongeveer 60% van ons hersenweefsel bestaat uit vet?
Een deel van deze vetten is onverzadigd vet.
Vet welke dubbele bindingen in diens structuur bezit, welke dit vet flexibiliteit verschaffen.
Voor lichaamsstructuren zoals vaatwanden en celwanden is flexibiliteit namelijk BEHOORLIJK belangrijk!
Stugge vaatwanden klinkt namelijk niet zo goed, fijn en handig hè!
De conditie van onze celwanden, vaatwanden en onze hersenen is dan ook BEHOORLIJK afhankelijk van het feit of de vetten hierin aanwezig wel of niet onverzadigd (flexibel) zijn en of deze onverzadigde vetzuren wel of niet beschadigd zijn.
Deze onverzadigde vetten echter kunnen helaas HEEL SNEL geschaad worden door de verzurende stoffen (zoals vrije radicalen) die vrij komen uit verbrandingsreacties in onze cellen.
Onverzadigde vetzuren kunnen namelijk al HEEL SNEL gaan oxideren.
Dit doen ze vooral ZEER SNEL in AFWEZIGHEID van anti-oxidanten.
Ook kunnen deze vetten (in onze celwanden, vaatwanden en hersenweefsel) geschaad worden door een hoge concentratie glucose (dus bij een verhoogde bloedsuikerspiegel).
Door een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel namelijk kunnen deze vetten makkelijk gaan versuikeren en vervolgens ook makkelijk gaan ontsteken.
Beschadigde (geoxideerde of versuikerde) vetzuren aanwezig in je celwanden, vaatwanden en hersenweefsel, maken deze structuren er niet bepaald gezonder op (kan je je vast wel indenken hè)!
Wat doet eigenlijk onze bloedsuikerspiegel verhogen (en kan dan ook bijdragen aan versuikering van eiwitten en vetten in onze cel- en vaatwanden)?
- Teveel en te vaak (geconcentreerde varianten) van koolhydraten aanwezig in onze voeding.
- Tekorten in essentiële voedingsstoffen aanwezig in onze voeding, waardoor stresshormonen op den duur geproduceerd moeten worden welke de bloedsuikerspiegel verhogen.
- Stressfactoren buiten voeding om, welke stresshormonen doen produceren welke de bloedsuikerspiegel verhogen.
Of de vetten aanwezig in onze celwanden, vaatwanden of hersenweefsel nou geschaad worden door zuren (welke vrij komen bij alle dagelijkse verbrandingsprocessen in onze cellen) of door suikers (die bij veel mensen teveel, te lang en te geconcentreerd in de bloedbaan aanwezig zijn), in beide gevallen zijn ze toch zeker wel beschadigd en kunnen ze gaan ontsteken.
PANIEK!
Prioriteit nummer één voor het lichaam vormt op dat moment dan ook de ontstekingen te remmen EN beschadigde vetten (beschadigd cholesterol welke in onze celmembranen zit valt daar ook onder) te vervangen door nieuwe onbeschadigde vetzuren en onbeschadigd cholesterol.
Wist je dat enige mate van deze schade bij iedereen echt DAGELIJKS wel plaatsvindt en echt niet helemaal te voorkomen is?
Wist je dan ook dat deze schade dagelijks ook wel (liefst meteen) goed hersteld moet kunnen worden?
Hoe herstelt ons lichaam de schade aan de waardevolle vet-structuren (zoals celwanden, vaatwanden en hersenweefsel) in ons lichaam?
Deze schade herstelt ons lichaam met vetten verpakt in structuren (lipo-proteïnes) die vetten en cholesterol kunnen vervoeren door ons lijf naar de plek van schade in het lijf!
Hoe gaat dat in z’n werk?
Verbrandingsprocessen vinden vaak plaats onder invloed van het hormoon insuline.
Verbrandingsprocessen worden namelijk vaak uitgevoerd met de glucose aanwezig in onze bloedbaan welke wordt “gereguleerd” door het hormoon insuline.
Insuline regelt dus of en wanneer en hoeveel glucose er verbrand moet worden in onze cellen.
Insuline maakt dan “contact” met de cellen en geeft “opdracht” tot het verbranden van glucose in de cel tot ATP (energie) om vervolgens met die energie later de andere (opbouwende en herstellende) processen uit te kunnen voeren die in de desbetreffende cel uitgevoerd moeten worden.
Uit DIE verbrandingsprocessen komen dus helaas ook ALTIJD verzurende stoffen vrij die onze waardevolle vet-structuren kunnen beschadigen!
Insuline is dan TEVENS ook het hormoon (ja, heel slim is dat geregeld) dat naast dat deze contact maakt met de reguliere cellen OOK contact maakt met de lever en diens levercellen om ook DEZE cellen een opdracht te geven.
Insuline geeft de levercellen namelijk tevens OOK meteen de opdracht lipo-proteïnes te vormen!
Lipo-proteïnes zijn dus eiwit-structuren (las je net al) die in diens structuur verpakt “herstellende stoffen” moet en zal verzamelen om herstelprocessen in het lijf uit te kunnen voeren!
Deze lipo-proteïnes (met diens herstellende stoffen daarin verpakt) moeten dus bijdragen aan het herstel van beschadigde vet-structuren zoals celwanden, vaatwanden en hersenweefsel!
Voor de vorming van deze lipo-proteïnes heeft de lever eiwitten nodig (en dus ALLE essentiële aminozuren), maar OOK cholesterol en OOK vetten.
Het liefst dan WEL vetten met GUNSTIGE vetzuur-verhoudingen in die vetten aanwezig bijzonder geschikt voor herstel en het tegengaan van ontstekingen en tevens vetten MET wel daarin en daarbij aanwezig voldoende vetoplosbare vitamines, waaronder het anti-oxidant vitamine E!
En NU komt de titel van dit stuk tot z’n recht!
Op het moment dat de lever namelijk lipo-proteïnes moet gaan vormen (en dit moet en doet het eigenlijk dagelijks wel), zal het dit hoe dan ook wel gaan doen, maar zal deze dat gaan en moeten doen met de vetten die deze om zich heen kan vinden en verkrijgen.
De lever moet dus lipo-proteïnes samenstellen met de vetzuren en vetoplosbare vitamines die al in het lijf aanwezig zijn.
En NU komen we tot de kern!
Vetten (net als eiwitten) hebben niet-essentiële, maar ook essentiële delen.
Die essentiële delen kan ons lichaam NIET zelf vormen, die zullen wij dus middels de voeding moeten aanvoeren, want anders kan de lever bij het vormen van diens lipo-proteïnes NIET over DIE vetzuren en hun vetoplosbare vitamines beschikken en moet deze het met ANDERE vetzuren doen, hoogstwaarschijnlijk dan vetzuren ZONDER vetoplosbare vitamines en dus ook ZONDER anti-oxidanten!
De essentiële delen uit vetten betreffen de groep omega-3-vetzuren, de groep omega-6-vetzuren EN alle vetoplosbare vitamines!
Deze omega-vetzuren zijn beide meervoudig onverzadigde vetzuren.
Ze hebben meerdere dubbele bindingen en zijn daardoor lekker flexibel.
Ideaal dus om DAAR je beschadigde cel- en vaatwanden mee te herstellen!
Je wil namelijk je cel- en vaatwanden liever NIET moeten gaan herstellen met verzadigde vetzuren die heel stug en NIET flexibel zijn toch!
Die stugge verzadigde vetzuren die zijn ook prima hoor, maar die zijn dan weer meer geschikt voor weefsel welke NIET flexibel hoeft te zijn of moet zijn (zoals delen van het hersenweefsel).
Ook wil je je cel- en vaatwanden OF hersenweefsel liever NIET herstellen met vetzuren die makkelijk kunnen gaan ontsteken (welke al geöxideerd zijn of welke al versuikerd zijn)!
Van deze essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren heeft Omega-3 mooi ontstekingsremmende eigenschappen, maar omega-6 heeft helaas wat ontstekingsbevorderende eigenschappen.
Worden onze vaatwanden en celwanden dan ook hersteld met overwegend omega-6-vetzuren, dan is de kans op ontstekingen daarna niet bepaald verlaagd, dus ook dat is NIET ideaal.
Hebben wij NIET deze beide essentiële vetzuren aanwezig in onze voeding (met dan liefst wel een goede verhouding tussen omega-3 en omega-6 en dus NIET omega-6 in de overhand) dan zal de lever lipo-proteïnes moeten gaan samenstellen met de niet-essentiële vetzuren deze WEL om zich heen kan verzamelen.
Dit zullen dan hoogstwaarschijnlijk overwegend stugge verzadigde vetzuren zijn of onverzadigde vetzuren die niet zo flexibel zijn (enkelvoudig onverzadigde vetzuren) en ook minder tot geen ontstekingsremmende capaciteiten bezitten en ook GEEN vetoplosbare vitamines hoeven bevatten!
Dat is NIET bepaald ideaal en ook NIET bepaald helpend voor en bij goed herstel!
De lever stuurt vervolgens bij tekort aan bepaalde vetzuren aanwezig bij en in de lever zelf de lipo-proteïne langs lichaamsweefsel waaronder het vetweefsel.
Daar zouden dan vetzuren uit onttrokken kunnen worden om de lipo-proteïne mee compleet te maken en mee te “vullen”, maar de vetzuren daarin bevatten veelal GEEN anti-oxidanten, zijn helaas veelal beschadigd, wellicht wel ontstoken en verpakken veelal zure stoffen, die dan kunnen vrijkomen in het bloed!
OEI GEVAARLIJK!!!
Wanneer lipo-proteïnes (met vetzuren daarin aanwezig ZONDER anti-oxidanten) uiteindelijk “op weg” gaan in de bloedbaan doorheen heel je lijf richting de plek van schade om herstel uit te voeren, maar ze komen vrije radicalen tegen onderweg (welke veelvuldig in het lichaam aanwezig zijn na vele verbrandingsreacties) kunnen de instabiele vetzuren in de lipo-proteïne aanwezig (wanneer ze geen anti-oxidanten bij zich dragen) HEEL MAKKELIJK gaan oxideren.
Door oxidatie van de instabiele vetzuren in de lipo-proteïne, wordt de lipo-proteïne waardeloos en kan deze gaan neerslaan in je vaten.
Het zal en kan z’n normaal gesproken “goede dienst” dan NIET zozeer meer doen m.b.t. het herstel in je lijf en berokkent eigenlijk enkel zelf nu nog maar meer schade in je lijf!
Dit is OOK het geval, wanneer je WEL voldoende bronnen van omega-3 en omega-6-vetzuren in je voeding aanwezig zou hebben, maar ook deze al EERDER zijn geoxideerd (door blootstelling aan licht, lucht en hoge temperaturen) nog VOOR jij ze hebt gegeten.
Deze meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3 en omega-6) zijn namelijk ZEER instabiel en verliezen hun anti-oxidanten zeer snel EN kunnen ZEER makkelijk oxideren in aanraking met lucht en hoge temperaturen.
MAAL EN VERHIT JE BRONNEN VAN DEZE ESSENTIËLE VETZUREN DAN OOK LIEVER NIET!
Wist je dat wanneer jij weinig tot geen vetten (met hun essentiële delen) hebt gegeten een lipo-proteïne “op weg” moet door de bloedbaan met ENKEL de vetten die in het lichaam aanwezig zijn (wat vaak dus NIET de meest ideale vetten zijn met ideale verhoudingen om mee te kunnen herstellen en welke door afwezigheid van anti-oxidanten en vetoplosbare vitamines ook extra schade kunnen gaan berokkenen), de lever ook NIET goed in staat zal zijn de lipo-proteïnes die beschadigd zijn geraakt nog VOOR ze herstel hebben kunnen uitvoeren of nadat ze het herstel WEL hebben kunnen uitvoeren (maar daarna toch OOK beschadigde vet-structuren moeten vervoeren) terug bij de lever te verkrijgen en de lever ook NIET goed in staat zal zijn deze beschadigde lipo-proteïnes met het gal “mee te geven” aan de darmen om het lijf uit te werken?
Wist je namelijk dat het meegeven van beschadigde lipo-proteïnes met het gal (om via de darmen het lijf uit te gaan) ENKEL plaats kan en zal vinden, wanneer er onbeschadigde vetzuren EN voedingsvezels aanwezig zijn in de darm en dat jij die dus WEL moet hebben gegeten?
Wist je ook dat DAN (wanneer je te weinig essentiële delen uit vetten in je voeding aanwezig hebt) beschadigde lipo-proteïnes wel in je lichaam MOETEN blijven en dat ook dit belastend is voor je lijf en ook dit schade kan berokkenen en nog weer extra verzuring voor het lijf met zich mee brengt?
Waar is de aanwezigheid van omega-3 EN omega-6-vetzuren (EN hun vetoplosbare vitamines, waaronder het anti-oxidant vitamine E) in je voeding dan ook ECHT WEL en zelfs DAGELIJKS voor nodig?
- Sowieso voor het optimale herstel van celwanden, vaatwanden en hersenweefsel en het tegengaan van ontstekingen hierin.
- Ook voor het kunnen afvoeren van beschadigde lipo-proteïnes uit het lijf met daarin verpakt beschadigde vet-structuren, waaronder beschadigd cholesterol en geoxideerde/beschadigde/versuikerde vetzuren.
Laten we de essentiële delen uit vetten (vetzuren en vitamines) dus vooral maar WEL aan ons lichaam en aan onze lever aanbieden!
HEEL belangrijk is het dan wel dat de bronnen van omega-3 en omega-6-vetzuren in je voeding dan:
- Rauw, vers, liefst in z’n geheel (dus ongepeld, ongemalen en onbehandeld) koud en onverhit gekocht EN gebruikt EN gegeten worden en daardoor veel van hun vetoplosbare vitamines nog WEL bezit.
- In goede verhoudingen tot elkaar in je voeding aanwezig zijn en dan OOK in goede verhoudingen tot elkaar bij je lever (in je lichaam) aan komen (naar verhouding dus MEER omega-3 dan omega-6).
Maar ja, wil je dat bewerkstelligen, moet je natuurlijk WEL ook nog weten waarin deze essentiële delen van vetten aanwezig zijn!
Wat levert ons zoal omega 3?
- Vette vis, lijnzaad (of koud geperste lijnzaadolie), walnoten (of koud geperste walnootolie) en algen
Wat levert ons zoal omega 6?
- Met name zonnebloempitten (of koud geperste zonnebloemolie)
Weet echter dat vele zonnebloem-olieën geraffineerd en ook NIET koud geperst zijn!
Zonnebloempitten, biologisch en rauw zijn veelal WEL ongeraffineerd.
Wat levert ons zoal de vetoplosbare vitamines A,D,E en K en voedingsvezels?
- Felgekleurde groenten (zoals paprika’s pompoen, bladspinazie etc.), vette vis, eieren, schaal- en schelpdieren, noten, zaden en pitten, olijven (en diens koud geperste olie), avocado (en diens koud geperste olie), kokos (en diens koud geperste olie) en rauwe cacao
Ook hierbij is het belangrijk de bronnen van MEERVOUDIG onverzadigde vetzuren (noten, pitten en zaden met name) niet te vermalen of verhitten en de bronnen van vitamine E (ook met name de noten, zaden en pitten) niet al te lang bloot te stellen aan licht en lucht.
Wanneer ik jou nu de vraag stel (welke de titel weergaf): Met welke vetten moet jouw lichaam “het maar doen” ?
Wat is dan je antwoord op die vraag?
Dan een aantal belangrijke vervolgvragen daarop:
- Begrijp je na het lezen van het bovenstaande nu beter wat er in je lichaam (wellicht wel heel nadelig) kan gebeuren als reactie op en gevolg van DIE vetten waar JOUW lichaam “het mee moet doen”?
- Begrijp je na het lezen van het bovenstaande nu ook beter welke vetten je vooral WEL in je eetpatroon aanwezig moet hebben en waarop je ook bij DIE vetten dan nog dient te letten willen ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan herstelprocessen in je lijf?
- Begrijp je na het lezen van bovenstaande nu dan ook beter wat allemaal qua gunstige effecten voort kan komen uit het WEL aanwezig hebben van kwalitatief hoogwaardige bronnen van essentiële delen uit vetten in je lijf?
- Begrijp je dat wanneer je de essentiële vetzuren INCLUSIEF al hun vetoplosbare vitamines en hun anti-oxidanten vanaf nu dan ook WEL tracht te verwerken in je eetpatroon (met mijn hulp en ondersteuning), dat schade aan celwanden, vaatwanden en hersenweefsel (wat echt bij iedereen dagelijks wel plaats kan vinden) beter hersteld kan worden (wanneer deze MEER dan de andere NIET-ESSENTIËLE delen uit vetten in je voeding aanwezig zijn)?
- Begrijp je nu ook dat schade aan celwanden, vaatwanden en hersenweefsel JUIST kan ontstaan en ook kan blijven bestaan EN tevens ook nog eens kan uitbreiden wanneer je OFWEL tekorten in essentiële vetzuren OF tekorten in vetoplosbare vitamines en anti-oxidanten in je voeding en lijf hebt OFWEL daarnaast nog teveel belastende vetzuren in je voeding aanwezig hebt OFWEL een constant verhoogde bloedsuikerspiegel hebt?
Add comment