Mamadag: Slim inspelen op de zoete onrust
Je ziet het al gebeuren morgen; voor je kinderen HEEL spannend en ook leuk.
Ze gaan mama verrassen!!!
Ze willen en zullen samen met papa OF samen met oma iets LEKKERS bakken SPECIAAL voor mama!
Dit doen ze OF vanmiddag, waarbij jij dan “even” met een smoes van huis gestuurd wordt en zij SNEL aan het bakken slaan zonder dat mama dit doorheeft (haha, jij hebt het natuurlijk AL LANG in de gaten) OF op een moment (bijvoorbeeld bij oma thuis), wanneer jij er sowieso “even” niet bent, zodat jij ECHT nergens van weet en ABSOLUUT nog niks door zal hebben en morgen OH ZO verrast zal zijn, wanneer zij met hun eigen liefdevol bedoelde OH ZO zoete baksels aan komen zetten.
OF ze zullen met z’n allen (nou ja, papa en zij; jij NATUURLIJK niet, want JIJ weet van niks hè) HEEL STIEKEM en geruisloos plannen eerder op te staan en mama DAN te gaan verrassen met een baksel of door HEN liefdevol bedacht ontbijt op bed.
Heel lief bedoeld allemaal en je weet ook ZEKER dat je EN heel verrast zult ogen (in hun ogen) EN heel blij zal zijn (in hun ogen) en ze flink zal knuffelen EN dit natuurlijk samen met hen zal proeven en opeten en ten tijde daarvan HEEL ERG zal smikkelen met OEH en AH en “WAT HEBBEN JULLIE DIT LEKKER GEMAAKT!” complimentjes uitend, waardoor je NU al geniet van hun gezichtjes, waarvan je weet dat ze trots zullen stralen om hun prestaties en dat mama zo blij is en ECHT helemaal niks door had en dus hun “geslaagde” verrassing!!
Jij hebt dit alles natuurlijk AL LANG door; vandaag al.
Ook wat morgenvroeg betreft weet je nu bij voorbaat al dat je waarschijnlijk AL LANG wakker bent en misschien zelfs al uit bed bent geweest zelfs op het moment je HEN (voor hun gevoel heel stiekem) zult horen opstaan en PROBEREN geen geluid te maken en weet je ook dat je jezelf moet inhouden in bed te blijven, waar jijzelf wellicht al lang op had willen staan en je dag had willen en kunnen beginnen.
Ook weet je dat je uiteraard wel net zal doen, alsof je nog niet wakker was en je van dit alles TOTAAL niks wist!
Maar jij weet dit allemaal vandaag al en VOELT dit al aankomen.
Tevens voel je HELAAS de onrust ook al aankomen.
De zoetigheid, welke je weet dan te krijgen en ook te zullen eten en leuk en lief bij zal lachen en je ook echt wel EVEN lekker kan en zal vinden.
DIE zoetigheid maakt je altijd zo onrustig en daarvan weet je ook dat het je, zowel geestelijk, maar ook lichamelijk later zo’n dag onrustig kan houden en ook een beetje prikkelbaar en geïrriteerd kan doen voelen en je weet OOK dat zo’n dag (wanneer je ’s ochtends al begint met die zoetigheid) verleidingen dan extra zullen blijven roepen naar je en lonken naar je en zullen prikkelen en ook DIE weet je dat later die dag nog wel WEER zullen komen (die zoete verleidingen), want je gaat ook nog naar de twee oma’s voor moederdag en daar is VAST ook juist weer allerlei zoetigheid op zo’n dag.
Dit alles maakt je nu vandaag eigenlijk al onrustig, die onrust van morgen te zien aankomen ook wetend dat je je morgen onrustig en prikkelbaar kan voelen daardoor en ook wetend dat de dag of misschien wel de dagen er na, je daar ook nog eens een weerslag van en uit kan en zal ervaren, wanneer je dit allemaal uit liefdevolle aandacht voor hen, natuurlijk wel smikkelend en smullend zal opeten in hun bijzijn.
Vervolgens moet je vanuit die prikkelbaarheid en irritatie en onrust, welke je weet te gaan ervaren op een dag met veel zoet, je JUIST extra inhouden (zo weet je nu al) NIET chagrijnig of prikkelbaar te gaan reageren; iets wat die lieve kinderen met hun goede bedoelingen natuurlijk niet verdienen en een sfeer die je JUIST met mamadag NIET wil creëren en hebben in huis!
Je wil zo graag dat ALLES die dag lief en leuk is en blijft namelijk en rozengeur en maneschijn vormt; met name voor die lieve kids, maar je weet ook dat met al die zoetigheid dat voor jou een flinke uitdaging zal vormen!
Weet echter dat voor kinderen alleen al de lachende, knuffelende blije mama en het verrassingseffect belangrijk is, maar het voor hen eigenlijk weinig uit maakt of zal maken WAT het dan is jij zo blij op-eet en wat dit qua ingrediënten bevat!
Dat wetende, kan jij (aangezien je dit alles TOCH al voelt aankomen) SLIM hierop voorbereiden vandaag!!
Wat kan je namelijk doen?
Je kan bijvoorbeeld ZELF hartvormige bakvormpjes gaan kopen, waarin ZIJ dan hun baksels (waarvan jij UITERAARD niet weet DAT ze die gaan maken vandaag) kunnen maken EN (zonder dat de kids dit door hebben) papa of oma even instrueren en inlichten, welke WEL voedzame en NIET/MINDER zoete ingrediënten (inspiratie zie je hieronder) ze jou het best mee kunnen verrassen en in die vormpjes kunnen stoppen!
Zo hoef jij niet enkel blijheid en ontspannenheid te vijnzen en dit hoog PROBEREN te houden morgen, maar kan jijzelf ook ECHT lekker genieten van iets liefdevols EN lekkers, waarvan je NU AL weet dat het je WEL en MEER en LANGER zal verzadigen, NIET zal hoeven irriteren later die dag en week en NIET onrustig of chagrijnig zal maken of houden die dag of dagen er na!
Hieronder dan ook een paar slimme ideetjes, waarbij zij, dit makend, NET ZO GOED de liefdevolle verrassing voor jou creëren voor hun gevoel, maar nu ook jij ECHT rustig kan genieten EN je lichaam rust uit kan putten door de mooiere, voedzamere ingrediënten!
Hartvormige kaneel-pannenkoekjes
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 ei
Max. 75 g hüttenkäse
Kaneel
Zout
Max. 10 g fijn gemalen lijnzaad (of andere rauwe, fijn gemalen noten/zaden)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Klop je eiwit stijf met een mixer en voeg het zout hieraan toe (zorg voor een schone kom, eieren op kamertemperatuur en geen eigeel meer aanwezig) en doe je eigeel in een andere kom. Klop vervolgens met een mixer je eidooier samen met de hüttenkäse en de noten/zaden en kaneel schuimig. Spatel dit voorzichtig door het stijve eiwit (niet roeren of mixen, want het moet luchtig blijven). Vul hiermee je hartvormige kookvorm, welke op je bakpapier zijn geplaatst en bak deze in 20-30 minuten goud bruin.
Hartvormige courgette-kaas-muffins
Ingrediënten (per portie):
Max. 1 courgette
Knoflookpoeder
Bieslook
Max. 1 ei
Max. 35 g parmezaanse kaas
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Zout en peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de courgette in blokjes en doe deze in een kom, bestrooid met zout, peper en knoflookpoeder en vermeng dit goed. Verhit de olie in een pan. Voeg de gekruide courgetteblokjes toe en bak deze op hoog vuur zo’n 2-3 minuten, zodat deze zacht wordt. Haal de pan van het vuur. Klop je ei los in een kom en roer hier de bieslook en geraspte kaas door. Roer er vervolgens ook de gebakken en gekruide courgetteblokjes door en verdeel dit mengsel over je muffinvormpjes. Zet deze zo’n 10-15 minuten in de voor verwarmde oven tot het ei gestold is. Laat drogen en afkoelen in de oven, zodat ze zo min mogelijk inzakken, wanneer je ze voor later wilt bewaren/verpakken.
Hartvormige groentenmuffins
Ingrediënten:
Minimaal 200 g zeer fijngesneden groenten naar eigen smaak en voorkeur
Max. 2 eieren, los geklopt
Kruiden naar eigen smaak en voorkeur
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 20 g pure, ongezoete kokosmelk
Bereiding:
Vermeng alle ingrediënten, behalve de olie goed met elkaar. Verhit de olie in een pan OF verwarm de oven voor op 175 graden en smeer de muffinvormpjes in met de olie. Giet je “beslag” in de (hartvormige)kookring OF in de (hartvormige muffinvormpjes) (niet eerst al vermengd en in laagjes kan ook, dus ei met melk in vormpje, fijngesneden groenten er bovenop en dan het andere ei en dan bestrooien met de kruiden). Bak je groentenomeletje vervolgens gaar en stevig in de pan ofwel in zo’n 20 minuten in de (voor verwarmde) oven.
Lieve snack
Ingrediënten:
Max. 300 g bloemkool, in roosjes gesneden
Max. 1 rode paprika
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste olijfolie
Max. 5 g rauwe tahini (sesampasta_(of 5 g zelf gemalen sesamzaad)
Knoflookpoeder
Zout
Komijn
Cayennepeper
Aanvullende rauwkost: nog een paprika in reepjes en in een hartje gesneden, staafjes komkommer etc. (zie afbeelding)
Bereiding:
Kook je bloemkool gaar. Giet af en zet apart. Houd je rode paprika boven de waakvlam van je gasfornuis. Laat deze rondom zwart blakeren/rooster deze. Doe deze in een afgesloten zak (zo’n 10 minuten) en laat hem hierin afkoelen. Het zwart geblakerde velletje komt dan los van het vruchtvlees en na afkoeling kan je deze dan zo van de paprika af trekken. Verwijder de zaadjes uit de geroosterde paprika en snijd deze vervolgens in kleine stukjes en doe deze bij je bloemkool. Doe de gekookte (inmiddels afgekoelde) bloemkool en de gesneden geroosterde (inmiddels afgekoelde) paprika samen in een blender/keukenmachine, voeg de overige ingrediënten (behalve de rauwkost) toe en maal dit alles tot een gladde puree/dip. Doe deze in een glaasje of meerdere glaasjes en plaats dit tot het moment van gebruik in de koelkast. Snijd reepjes van overige rauwkost welke je lekker vindt om mee te dippen (zie afbeelding) en snijd van een rauwe paprika ook één of meerdere hartjes (zie afbeelding), waar je een prikker in steekt, welke je naast en bij de rauwkoststengels in je glaasje met geroosterde paprikadip kan steken: lief toch!
“Hartige” tomaat-mozzarella-basilicum-snack
Ingrediënten:
Max. 2 grote tomaten in dikke plakken gesneden
Max. 55 g mozzarella, in hartvorm gesneden
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste olijfolie
Max. 5 g rauwe pijnboompitjes
Basilicum
Zout en peper
Bereiding:
Doe de basilicum en pijnboompitjes samen met zout en peper in een keukenmachine/blender/vijzel en voeg er langszaam de olie aan toe. Maal dit tot pesto-consistentie. Leg je dikke tomaatplakken op een bord/schaaltje, besmeer deze met de pesto en leg op elke plak een hartvormig gesneden stukje mozzarella. Herhaal dit tot de ingrediënten “op” zijn.
Het ei-ontbijtje, maar dan net even een wat “liever ei”
Add comment