Magere eiwitten
magere-eiwitten
Vandaag gaan we het hebben over:

  • Magere bronnen van eiwitten.
  • Magere zuivelproducten.

 

We gaan het vooral hebben over de vertering van:

  •  Eiwitten.

 

Lees je mee?

 

Kracht

Om een krachtig lijf te kunnen behouden is het zeer belangrijk dat:

  • Je spierweefsel in optimale conditie gehouden wordt.
  • Spierafbraak voorkomen wordt.

 

Om een goede gezondheid te kunnen behouden is het tevens zeer belangrijk dat:

  • Je botweefsel in optimale conditie gehouden wordt.
  • Osteoporose (demineralisatie van je botten) voorkomen wordt.

 

Het consumeren van dierlijke eiwitten helpt spierafbraak in je lijf te voorkomen, dus luidt het advies:

  • Eet dierlijke eiwitten.

 

De consumptie van calcium is nodig om sterke botten te kunnen behouden, dus luidt het advies:

  • Eet of drink zuivel.

 

Dus wat doen we?

  • We gaan magere zuivel drinken en eten om onze spieren in optimale conditie te houden.
  • We gaan magere zuivel drinken en eten om onze botten sterk te houden.

 

Althans, dat denken we…

 

Voorbeelden

Een aantal voorbeelden van wat we zoal eten en drinken om:

  • Spierafbraak te voorkomen.
  • Osteoporose te voorkomen.

 

We drinken:

  • Magere melk.
  • Magere melk gezoet met honing.
  • Magere melk gezoet met kunstmatige zoetstoffen en smaakstoffen.
  • Magere melk gezoet met fruit-concentraten.

 

We eten:

  • Een schaaltje magere naturel yoghurt.
  • Een schaaltje magere naturel kwark.
  • Een schaaltje magere yoghurt of kwark gezoet met honing.
  • Een schaaltje magere yoghurt of kwark gezoet met kunstmatige zoetstoffen en smaakstoffen.
  • Een schaaltje magere yoghurt of kwark gezoet met fruit-purees, fruit-concentraten of vruchtenjam.
  • Een schaaltje magere yoghurt of kwark gezoet met vers fruit.

 

Vervolgens denken we dat op basis hiervan:

  • Spierafbraak voorkomen kan en zal worden in ons lijf.
  • Osteoporose voorkomen kan en zal worden in ons lijf.

 

Wat leren we niet en waar staan we niet bij stil?

  • We leren niet wat er met magere bronnen van eiwitten (magere zuivel) gebeurt in ons spijsverteringskanaal en dat dit een nadelige invloed kan hebben op de gezondheid van onze spieren en botten.

 

Zullen we dat vandaag maar eens gaan leren dan?

Lees je mee?

 

Spijsvertering

Magere zuivelproducten bevatten onder andere:

  • Polypeptiden

 

Wat wil dat zeggen?

  • Dat wil zeggen dat magere zuivelproducten naast andere voedingsstoffen sowieso een hele lading aan elkaar gebonden aminozuur-moleculen bezit.

 

In je spijsverteringskanaal moeten al deze aminozuur-moleculen gesplitst worden en verteerd worden tot enkelvoudige aminozuur-moleculen.

Om een goede gezondheid te kunnen behouden is het is zeer belangrijk dat de vertering van polypeptiden volledig uitgevoerd kan worden in je spijsverteringskanaal.

Kan de vertering van polypeptiden namelijk niet volledig uitgevoerd worden, dan:

  • Blijven onverteerde peptiden (eiwitten) achter in je darmen.
  • Raakt je darmflora verstoord.
  • Raakt je darmwand geschaadt.
  • Zullen stress-hormonen in je lijf geproduceerd worden.

 

Wat zal ontstaan in je lijf onder invloed van stress-hormonen?

  • Een verhoogde spierafbraak.
  • Demineralisatie van je botten.

 

Conclusie:

  • Wanneer magere zuivel niet goed verteerd wordt, dan draagt de consumptie van magere zuivel bij aan spierafbraak in plaats van spieropbouw.
  • Wanneer magere zuivel niet goed verteerd wordt, dan draagt de consumptie van magere zuivel bij aan demineralisatie van je botten in plaats van remineralisatie van je botten.

 

De eiwit-vertering

De vertering van eiwitten kan niet goed plaatsvinden, wanneer eiwitten niet eerst gedenatureerd worden:

  • Denaturatie vindt plaats in je maag met behulp van de zuren die aldaar geproduceerd worden op het moment eiwitten in je maag belanden.

 

Na denaturatie vindt de daadwerkelijke vertering van eiwitten pas plaats.

De vertering van eiwitten vindt stapsgewijs plaats:

  • Met behulp van enzymen in je maagsap worden in je maag lange ketens aminozuur-moleculen gesplitst in iets kortere ketens.
  • Met behulp van enzymen in je alvleeskliersap worden in je dunne darm de nog best lange ketens aminozuur-moleculen gesplitst in kortere ketens.
  • Met behulp van enzymen in de wand van je dunne darm worden tri-peptiden en di-peptiden opgeknipt in enkelvoudige aminozuur-moleculen.

 

Pas wanneer al deze stappen doorlopen zijn, dan kunnen enkelvoudige aminozuur-moleculen middels actief transport getransporteerd worden doorheen de wand van je dunne darm.

 

Conclusie:

  • Wanneer enzymen ontbreken of niet goed functioneren in je spijsverteringskanaal, dan kan de vertering van polypeptiden niet volledig uitgevoerd worden en zal spierafbraak in plaats van spieropbouw veroorzaakt worden in je lijf door een opstapeling van onverteerde eiwitten in je darmen.
  • Wanneer enzymen ontbreken of niet goed functioneren in je spijsverteringskanaal, dan kan de vertering van polypeptiden niet volledig uitgevoerd worden en zal demineralisatie van je botten in plaats van remineralisatie van je botten veroorzaakt worden in je lijf door een opstapeling van onverteerde eiwitten in je darmen.

 

CCK

In de wand van je dunne darm zitten receptoren gevestigd welke (nadat ze geprikkeld zijn) de productie van het hormoon CCK stimuleren.

Waar zorgt het hormoon CCK vervolgens voor?

  • Voor de productie van alvleeskliersap.
  • Voor de productie van gal.
  • Voor de vertraagde ontlediging van je maag.

 

Wat wil dat zeggen?

  • Dat wil zeggen dat wanneer CCK-receptoren in de wand van je  dunne darm niet geprikkeld worden, de productie van alvleeskliersap (met daarin eiwit-verterings-enzymen) niet plaats zal vinden en de vertering van polypeptiden niet optimaal uitgevoerd kan worden.
  • Dat wil zeggen dat wanneer CCK-receptoren in de wand van je  dunne darm niet geprikkeld worden, de ontlediging van je maag niet vertraagd wordt en de vertering van polypeptiden niet optimaal uitgevoerd kan worden.

 

Conclusie:

  • Wanneer de CCK-receptoren in de wand van je dunne darm onvoldoende geprikkeld worden door de stoffen welke je voeding bezit, dan kan de vertering van polypeptiden niet volledig uitgevoerd worden en zal spierafbraak in plaats van spieropbouw veroorzaakt worden in je lijf door een opstapeling van onverteerde eiwitten in je darmen.
  • Wanneer de CCK-receptoren in de wand van je dunne darm onvoldoende geprikkeld worden door de stoffen welke je voeding bezit, dan kan de vertering van polypeptiden niet volledig uitgevoerd worden en zal demineralisatie van je botten in plaats van remineralisatie van je botten veroorzaakt worden in je lijf door een opstapeling van onverteerde eiwitten in je darmen.

 

Vet

Heb je enig idee welke voedingsstof in je voeding aanwezig moet zijn om de CCK-receptoren in de wand van je dunne darm goed te kunnen prikkelen en de productie van alvleeskliersap tot stand te kunnen laten komen?

  • Vet!

 

Heb je enig idee welke voedingsstof in je voeding aanwezig moet zijn om calcium doorheen je darmwand te kunnen transporteren en op te kunnen nemen in je lijf?

  • Vit. D.

 

Heb je enig idee welke vitamine enkel in volvette, maar niet in magere zuivel voorkomt?

  • Vit. D.

 

Conclusie:

  • Wanneer je magere zuivel niet aanvult met een gezonde bron van vet (zoals wat rauwe noten, zaden of pitten), dan kan de vertering van de eiwitten in dit magere zuivelproduct niet volledig uitgevoerd worden en zal spierafbraak in plaats van spieropbouw veroorzaakt worden in je lijf door een opstapeling van onverteerde eiwitten in je darmen.
  • Wanneer je magere zuivel niet aanvult met een gezonde bron van vet (zoals wat rauwe noten, zaden of pitten), dan kan de vertering van de eiwitten in dit magere zuivelproduct niet volledig uitgevoerd worden en zal demineralisatie van je botten in plaats van remineralisatie van je botten veroorzaakt worden in je lijf door een opstapeling van onverteerde eiwitten in je darmen.
  • Wanneer je magere zuivel niet aanvult met een vit. D supplement (of besluit voor volvette zuivel te kiezen), dan kan de calcium in dit magere zuivelproduct niet goed opgenomen worden en zal demineralisatie van je botten in plaats van remineralisatie van je botten veroorzaakt worden.

 

Vraag:

  • Eet en drink jij regelmatig magere zuivelproducten?
  • Vul jij je magere zuivelproducten wel voldoende aan met gezonde (ongeraffineerde) bronnen van vet (zoals wat rauwe noten, zaden of pitten)?
  • Waaruit krijgt jouw lichaam vit. D om calcium goed op te kunnen nemen?
  • Kan de vertering van de eiwitten in jouw voeding wel volledig uitgevoerd worden?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!