Maar ik heb helemaal NIKS anders gedaan of gegeten!
blog
Snappen hoe je lichaam functioneert en reageert.
Snappen wat bij jou klachten doet creëren of gewicht laat schommelen is erg prettig en tevens ook noodzakelijk, wil je geen onrust ervaren.
Zeer prettig voor je gemoedsrust.
Rust, reinheid en regelmaat, daar doen wij mensen het namelijk goed op en zijn er dingen die onrust creëren, doet ons dat vaak zowel geestelijk als lichamelijk geen goed.

Snap je je lichaam; snap je wanneer je klachten ervaart, waar deze vandaan zijn gekomen en uit voort zijn gekomen en snap je HEEEL goed, wanneer je gewicht schommelt waardoor, uit welk (eet)gedrag dit voortkomt en is ontstaan.
DAN heerst er rust.
Niet dat DIE klachten of gewichtsschommelingen dan opeens leuk worden gevonden ofzo, want DAT zijn ze dan alsnog niet, maar ja, je vindt ze wel logisch en wil je ze (deze klachten of gewichtsschommelingen) liever niet, aangezien je ze TOCH inderdaad niet zo leuk vindt (ook al snap je ze wel en kan je ze ook zeker wel verklaren), weet je dan ook precies wat je ZELF kan doen om dit de volgende keer dan NIET weer te hoeven ervaren.

Snap je er echter HELEMAAL NIKS MEER VAN; je ervaart klachten en/of je gewicht schommelt en je zit te peinzen en denken wat je maar wil en kan en de voorgaande dag in je hoofd keer op keer bij langs te lopen en d revue te laten passeren, maar je kan maarGEEN oorzaak of verklaring vinden voor je klachten of gewichtsschommeling, welke je die dag ervaart.
Nee, DAT is niet prettig!
DAN ervaar je WEL degelijk onrust en stress, want DAN heb je naast die klachten en gewichtsschommelingen, welke al niet leuk zijn, OOK nog eens GEEN idee meer wat jijzelf wel of niet kan of moet doen om de komende keer of volgende dag deze klachten of gewichtsschommeling NIET te hoeven ervaren, te voorkomen EN nu te doen afnemen?!
Dat kan DAN voor je gevoel alle kanten opgaan.

Stel, je bent iemand die wil afvallen en hier (met deze oorzaak-gevolg-verklaringen) ook ERG bezig is, dan kan dit NIET kunnen verklaren van klachten, ervaringen en met name gewichtsschommelingen je dermate veel onrust bezorgen en dus stress bezorgen, maar vooral ook demotiveren dat je ofwel kan gaan denken “wat doe ik fout!” (terwijl de oorzaak niet eens in je eigen eetgedrag hoeft te liggen) ofwel kan deze onrust je onverschillig maken in hetgeen je vervolgens de volgende dag eet en doet, aangezien het voor je gevoel dan toch “totaal geen zin heeft” of uit maakt, wanneer je de dag ervoor aan bent gekomen, terwijl je daar HELEMAAL geen aanleiding toe zag.

Stel, je bent iemand die hele vaste eetgewoontes heeft.
Een heel vast eetpatroon.
Vanuit jezelf al, aangezien je dat prettig vindt voor rust, reinheid en regelmaat in je hoofd en lijf OF omdat je graag wilt afvallen en je bij dat vaste eetpatroon een houvast ervaart, waarvan je weet: als ik DAT eet, val ik af!

Stel, je bent ZO IEMAND.
DAN weet je bijvoorbeeld ook van twee achtereenvolgende dagen dat je PRECIES of BEHOORLIJK hetzelfde hebt gegeten; niks meer en niks minder. Misschien reken je zelfs ook in calorieën en weet je dat je dan ook die twee dagen PRECIES of BEHOORLIJK dezelfde hoeveelheid calorieën hebt binnen gekregen.

Maar wat kan er ALSNOG (voor jou ONVERKLAARBAAR en ZEER frustrerend) gebeuren en kan je ALSNOG bij dergelijke dagen ervaren, wanneer je ZO IEMAND bent?!

De ene dag kom je wel aan in gewicht en de andere dag niet?!
De ene dag kom je wel verzadigd door, maar de andere niet en ervaar je regelmatig trek?!
De ene dag heb je wel maag-, buik- en darmklachten, maar de andere dag niet?!

TERWIJL JE PRECIES OF IN IEDER GEVAL “BEHOORLIJK” HETZELFDE HEBT GEGETEN!

Je snapt er vervolgens helemaal niks meer van!
Je snapt je lijf niet meer, weet niet meer wat JIJ nou hebt gedaan of wat je kan doen, dus ook voor de komende dagen word en blijf je onrustig, want hetgeen je eerder wellicht als een fijn en prettig handvat en dag/eetpatroon ervoer, heeft nu nadelen geleverd (klachten/gewicht), dus voelt het niet fijn en prettig meer ditzelfde eetpatroon als handvat/eet/dagpatroon aan te blijven houden, maar wat dan wel?!
DAT weet je vervolgens (ook) niet meer!

STRESS!!
ONRUST!!

Hoe is dit te verklaren?
Nou best wel op een logische manier eigenlijk.
Hetgeen je eet, ofwel hetgeen naar binnen komt via je mond was wellicht beide dagen PRECIES of BEHOORLIJK hetzelfde.
Of dit echter door je lichaam ook op een zelfde manier verwerkt wordt, verwerkt kan worden en/of op die twee dagen op een zelfde manier benut kan worden en “op de plaats van bestemming” kan aan komen, dat is een heel ander verhaal!
Dat is namelijk afhankelijk van je spijsvertering en uiteindelijk stofwisseling!

Je kan denken: ja, maar ik heb toch precies hetzelfde gegeten DUS moet en kan dit toch op een zelfde manier verteerd en opgenomen en verwerkt en benut worden?!

NEE, althans, dat KAN wel, maar HOEFT alsnog niet!

Stress namelijk, dus hectische, drukke omstandigheden, zorgen (door omstandigheden of om anderen), maar ook negatieve gedachten en zorgen over jezelf of je eetgedrag OF negativiteit en zorgen en stress ontstaan vanuit de omgeving (een negatief beoordelende omgeving, tegenzin, omstandigheden waarbij je tegenzin ervaart of tegenop ziet etc.) doet namelijk je spijsvertering en stofwisseling beïnvloeden!!

De voeding welke je eet, moet namelijk EERST een heel spijsverteringskanaal door, moet vervolgens in de darmen wel opgenomen kunnen worden om uiteindelijk bij de cellen/organen/weefsels aan te kunnen komen om daar benut te worden.

Je kan dus wel hetzelfde eten, maar verloopt de spijsvertering de ene dag anders dan de andere dag (wat dus beïnvloed kan worden door stress/negatieve omstandigheden en negatieve gedachten en gevoelens), dan komt diezelfde voeding, niet of heel anders of moeizamer aan op de plek van bestemming en hoe het lichaam voedingsstoffen, welke je (beide dagen vergelijkbaar) binnenkrijgt uiteindelijk kan verwerken en benutten, bepaalt uiteraard pas of je wel/niet klachten ervaart en/of je wel of niet aan komt in gewicht!

In je spijsverteringskanaal zitten organen waar de voeding even “rust” ofwel “verblijft” en waar spijsverteringssappen heersen met enzymen daarin EN waar een “flora” heerst met een bepaalde samenstelling van bacteriën.
Deze enzymwerking en flora bepalen heel sterk of je voeding wel of niet goed verteerd wordt!
Wordt je voeding niet goed/onvoldoende verteerd, kunnen mooie voedingsstoffen welke je ECHT WEL hebt gegeten (en ook echt wel beide dagen), helaas niet goed opgenomen worden via de darmwand EN kunnen belastende stoffen te lang en teveel opstapelen, blijven zitten en nog meer klachten en nare stoffen creëren.
Dit alles betekent dan nog meer stress in je lijf en een verstoring van de stofwisseling en hormoonbalans, welke dan gewichtsschommelingen, hongergevoelens en klachten kunnen verklaren!

Wanneer je namelijk stress ervaart door negatief denken, een negatieve situatie, onrust, twijfel, tegenzin, hectiek, drukte etc. gaat je bloed uit naar je spieren en wordt deze op z’n minst EVEN onttrokken van je maag- darmkanaal, waardoor de bloeddoorstroming door de wand van dit kanaal, dus ook maag- en darmwand minder optimaal verloopt en geen prioriteit heeft.
Samentrekkingen die normaal in deze wand plaatsvinden hebben dan dus ook geen prioriteit, waardoor de samenstelling van spijsverteringssappen en bacterieflora nadelig kan veranderen, waardoor de spijs welke je dan eet onder die negatieve of onrustige omstandigheden, niet goed verteerd kan worden met alle gevolgtrekkingen van dien m.b.t. hormoonbalans en verzadigingsgevoel, stofwisseling, gewicht en maag-, buik- en darmklachten!

Wanneer je dan ook je lichaam en diens klachten en gewichtsschommelingen beter wilt leren kennen en snappen is het verstandig niet enkel je voeding na te gaan en DIE proberen te herinneren van de dag of het moment ervoor, maar OOK de negatief-beïnvloedende omstandigheden die wellicht de dag ervoor heersten voor jezelf na te gaan!

Doe je dat, kom je er wellicht achter dat je de ene dag meer/minder gehaast was, de ene dag werkdruk ervoer en de andere dag een vrije dag had, de ene dag eigenlijk geen zin had in je eten, maar het toch at met tegenzin, waar je de andere dag dit niet ervoer en wel zin had, de ene dag zelf wel positief over jezelf of hetgeen je at dacht, maar je gezelschap jou of je eetgedrag negatief beoordeelde met opmerkingen als “dat je dat lekker vindt!” of “dat je dat kan eten!” of “wat zit jou nou iets raars/vies/geks te eten!”, maar de andere dag deze negatieve opmerkingen niet ervoer, je de ene dag geen onrust ervoer op de momenten waarop je niks at, doordat je alleen was en lekker ontspannen was en afleiding had, maar de andere dag wel moeite en onrust ervoer door ofwel het eetgedrag ofwel de houding van je omgeving (wat ben of doe jij ongezellig!) etc. OF doordat je op de momenten van alleen zijn GEEN afleiding had.

Dit alles kan dus een nadelige invloed uitoefenen op in eerste instantie je spijsvertering, maar uiteindelijk ook stofwisseling, hormoonbalans, hongergevoel, gewicht als ook klachten!!

Ok, maar wanneer we dit weten wordt van alles opeens duidelijk en kunnen we dit ook ten gunste gaan benutten!

Dit benutten echter, doen we/men (vooral wanneer men wil afvallen) vaak allerminst en allesbehalve.
Sterker nog, wanneer we willen afvallen beïnvloeden we dit over het algemeen averechts!

Wanneer je wil afvallen heb je NATUURLIJK een goede spijsvertering en stofwisseling nodig, anders komt er van afvallen natuurlijk niks of weinig terecht.
Dat wil zeggen dat de manier waarop je wil gaan afvallen, dus de voeding, maar zeker OOK het gevoel hierbij en de omstandigheden (lees je net en begrijp je nu) absoluut NIET stressvol, onrustig of negatief moeten zijn!
Wat doen we echter met z’n allen?
– We gaan dingen met tegenzin eten
– We gaan onszelf van alles ontzeggen
– We gaan dingen eten, welke we zelf niet willen en wat ons naar over onszelf doet denken en een schuldgevoel creëert, rekening houdend met gezelschap
– We gaan proberen niks te eten, daar waar je gezelschap wel iets eet
– We gaan maaltijden overslaan
– We gaan dingen eten die niet verzadigen (de essentiële voedingsstoffen missen)
– We gaan gehaast eten
– We gaan onze dagen onvoorbereid in, waardoor de omstandigheden nog alle kanten op kunnen en ons onrustig maken bij en in wat en wanneer we eten
– We gaan dingen eten enkel omdat ze gezond zijn of zouden helpen afvallen, welke vervolgens niet bij ons past
– We gaan dingen eten die een ander heeft bedacht of zegt goede ervaringen bij te hebben

Ofwel: we gaan tegenzin creëren, we creëren onrust en stress en gaan dagen onvoorbereid in en situaties en gezelschappen opzoeken, welke ons teveel NEGATIEF beïnvloeden, waarbij we NIET doen en eten waar we ons zelf het prettigst bij voelen; we focussen ons op hetgeen we lastig vinden, niet moeten doen en niet willen of moeten eten etc.

Dit alles dan uiteraard met negatieve gevolgen ook voor de spijsvertering en dus ook uiteindelijk op en voor de mate van afvallen en wat je hierbij ervaart!
Dat maakt het er vervolgens niet leuker op en zo gaat dat maar door.
Blijven hangen in het negatieve, vervolgens wel hard je best doen, ontzeggen, weigeren, mijden, nee-zeggen etc. met vervolgens nog nadelig effect ook, aangezien het lichaam enkel in ontspannen toestand goed spijs verteert en goed vet verbrandt!

NIET DOEN DUS!

Dit beseffend, wat moet je en wat moeten wij samen dan ook slim WEL gaan doen?

– Eerst samen een eetpatroon/handvat ontwikkelen (binnen de voedingsstoffen, waarbij het lichaam rust ervaart), waarbij jij op elk moment vd dag rust ervaart, verzadiging ervaart, lekker eet en GEEN tegenzin ervaart!
Hierbij zoeken naar bevrediging van verschillende behoeftes, waarvan je weet dat je ze ervaart en enkel rust bij ondervindt, wanneer deze bevredigt worden (wat doet tegemoet komen aan behoeftes als afleiding, gezelligheid, zout, zoet, knabbelen, kauwen etc.)

– Vervolgens gaan bedenken hoe we op DIE fijne, positief geassocieerde voeding slim kunnen voorbereiden, zodat je niet met enkel een rustig plan en handvat in je hoofd zit, maar dan alsnog de uitvoering door dagelijkse omstandigheden onrustig kan worden en daardoor nadelig uitpakt, maar dat dit voorkomen kan worden.
Dit doen we door rustige dagen of momenten te herkennen en die dan te benutten om voor te bereiden op minder rustige dagen en momenten.

– Vervolgens zullen we moeten gaan bespreken welke mensen en omstandigheden dan alsnog onrustig kunnen maken.
Jij kan wellicht bij die voeding en dat eetpatroon namelijk wel rust ervaren, TOCH kunnen de omstandigheden, houding, mening etc. van anderen je dit uiteindelijk TOCH nog anders doen ervaren!
Samen moeten we dan gaan bedenken hoe meer rust te ervaren tijdens DIE dagen, momenten, situaties en bij DIE mensen.
Wat kan en wil je DAN gaan eten dat zowel JOU goed doet voelen, maar waar je weet GEEN negatieve reacties op te krijgen, dus GEEN opmerkingen als “dat je dat eet of volhoudt”, maar eerder opmerkingen, welke je positief en trots kunnen doen voelen, zoals “hmm..dat ziet er lekker uit, dat zou ik ook wel lusten of dat had ik zelfs liever gehad dan mijn eigen lunch (wanneer het een collega betreft) of mijn zak chips die naast me ligt (wanneer het een familielid betreft op een zaterdagavond bijvoorbeeld); over die invulling en die voeding, zullen we dan samen gaan nadenken en op voorbereiden.

Wij gaan dan ook samen een eigen POSITIEF eetpatroon ontwikkelen en trachten enkel positieve omstandigheden te creëren ofwel op te zoeken. Helemaal afsluiten voor negativiteit zal uiteraard nooit lukken en hoeft ook niet, maar negatieve creëren of opzoeken, zoals we normaal doen wanneer we willen afvallen hoeft nou ook weer niet, toch?!

Wie en wat ervaar jij als negatief, onrustig of stressvol in jouw leven en eetpatroon (wanneer je wil afvallen)?

Ben of ken jij iemand die heel negatief, gedemotiveerd, klagend, puffend, hijgend, steunend, met tegenzin etend, alles zo moeilijk ervarend, met name gericht op hetgeen niet gegeten kan en gaat worden, niet lekker etend, niet verzadigend etend etc. probeert/tracht af te vallen, wil je deze mail dan wellicht door sturen EN mij hem/haar laten helpen zoeken naar een positiever eetpatroon of haar/hem zelf gaan proberen te helpen hierin?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!