Maaltijden welke je stofwisseling ondersteunen: Hoeveel bevat JOUW eetpatroon er?
real food
Je leest de hele tijd van alles in mijn berichten over stofwisseling.
Je weet inmiddels dan ook waarschijnlijk wel dat er CONSTANT sprake is van stofwisseling in een levend lichaam van ieder mens.

CONSTANT vinden er dus stofwisselingsprocessen plaats, ongeacht hetgeen je eet, gaat eten of hebt gegeten.

Die stofwisseling, zo snap en begrijp je inmiddels ook wel, daarvan wil je dat deze NU optimaal verloopt, maar niet alleen NU, straks en later ook nog.
Het LIEFST over een jaar ook nog en daarna ook nog een paar jaar OOK nog!

Hoe dan ook..
Aangezien je NU in leven bent, en we met het NU te maken hebben en je ook in het NU je keuzes kan maken (waarmee je een basis legt voor de toekomst en welke dus ook op de toekomst invloed hebben),moeten we met die keuzes inspelen op en rekening houden met het feit dat er NU hoe dan ook stofwisselingsprocessen plaatsvinden
Verbrandingsprocessen EN opbouwende processen betreft deze GEHELE stofwisseling.

Wanneer die twee (verbranding, maar ook weer herstel en opbouw) in evenwicht zijn, zal en kan je stofwisseling optimaal verlopen EN later ook nog blijven verlopen.
NU, dus in het heden op een enkel en bepaald moment, zal en kan er echter niet tegelijkertijd evenveel verbranding t.o.v. opbouw plaatsvinden in je lijf.
Op DIT moment kan het best zo zijn (en is het zeer waarschijnlijk) dat er meer verbranding plaatsvindt dan dat er opbouw plaatsvindt in je lijf, aangezien je aandachtig aan het lezen bent en dat is iets waar energie voor geproduceerd moet worden en waarvoor dan ook brandstoffen in je lijf verbrand moeten en zullen worden.
Dat is wel vaker zo door de dag heen en is niet erg, zolang er later dan OOK maar weer evenveel momenten daar tegenover staan, waar dan ook wel weer hersteld en opgebouwd kan worden!

Zijn verbrandingsreacties namelijk CONSTANT in de overhand, betekent dat dat er schade en uitputting ontstaat en kan ontstaan, welke niet volledig hersteld kan of zal worden, wanneer er te weinig tijd en mogelijkheid is om te herstellen.

Met hetgeen we eten is het HEEL belangrijk om de stoffen, welke “verbruikt” worden bij al deze stofwisselingsreacties en welke dus “verloren gaan” in deze reacties (met name degenen welke ons lichaam NIET zelf kan vormen, dus de zogenaamde “essentiële voedingsstoffen”) wel weer aan te vullen, want al zouden de kansen en momenten in je lichaam WEL in balans zijn om zowel evenredige verbrandings- EN opbouwende reacties te laten plaatsvinden, maar je lichaam zou op het moment deze hier aan toe komt (maar daarvoor natuurlijk dan ook WEL allerlei voedingsstoffen nodig heeft), bepaalde essentiële stoffen missen, dan NOG kan het deze reacties vervolgens niet goed uitvoeren.
Dan ook zal er OOK afbraak en uitputting plaatsvinden.

Wanneer er OF door teveel verbrandingsreacties t.o.v. opbouwende reacties in je lijf OF door stress en disbalans door tekorten in essentiële voedingsstoffen in je lijf erg veel afbraak en uitputting herhaaldelijk plaatsvindt in je lichaam, zal je stofwisseling herhaaldelijk HELAAS niet optimaal verlopen, zullen cellen en orgaanweefsel beschadigd raken en beschadigd blijven EN op den duur de stofwisseling ook steeds minder goed gaan en blijven functioneren.

Eigenlijk zou het dus zo moeten zijn (wil je ZELF de stofwisseling zo gunstig mogelijk beïnvloeden en wil je NU, maar ook later een zo optimale stofwisseling behouden) dat ELKE maaltijd of elk hapje welke je eet, DIE stoffen WEL levert, welke je stofwisseling ondersteunen, dus dat deze SOWIESO de essentiële voedingsstoffen WEL bevat.

Nou, laten we eens kijken hoe een maaltijd of hapje vol met deze essentiële bouwstoffen eruit ziet en moet zien en laten we eens nagaan hoeveel van zulke maaltijden en hapjes we over het algemeen eten met die samenstelling ook eten en jij wellicht zelf ook eet.

Laten we OOK daarna eens kijken wat een maaltijd of hapje welke onze stofwisseling NIET ondersteunt zo ongeveer bevat of kan bevatten en eruit ziet en eens nagaan hoeveel van DERGELIJKE maaltijden en hapjes met die stofsamenstelling we over het algemeen eten en wat het eten van DERGELIJKE maaltijden en hapjes en stofsamenstellingen vervolgens betekent voor onze stofwisseling in het algemeen; nu en later.

Laten we op basis DAARVAN dan ook eens een optelsom maken en daaruit concluderen of we op basis daarvan snappen waaruit bepaalde klachten, maar ook overgewicht zou kunnen voorkomen!

Goh, want zou overgewicht (maar ook andere lichamelijke en geestelijke klachten, welke velen dagelijks ervaren) wellicht een GEVOLG kunnen zijn van stress en disbalans in het lichaam welke ontstaat door het moeten verwerken van TE WEINIG maaltijden en hapjes met een samenstelling van voedingsstoffen welke de stofwisseling ondersteunen en TE VEEL maaltijden en hapjes met een samenstelling van stoffen welke de stofwisseling NIET bevorderen wellicht?!

Hoe ziet een maaltijd welke WEL de stofwisseling ondersteunt eruit?
– Deze moet HOE DAN OOK en BIJ VOORKEUR de essentiële voedingsstoffen leveren, welke ons lichaam NIET zelf kan vormen
– Deze essentiële voedingsstoffen moeten dan ook wel in een dergelijke samenstelling en verhouding in je spijsverteringskanaal gebracht worden dat deze EERST ook wel goed verteerd worden (essentiële voedingsstoffen kunnen en zullen namelijk pas aan de stofwisseling kunnen “deelnemen en bijdragen”, wanneer deze ook eerst goed verteerd zijn!)

Welke voedingsstoffen vallen onder de essentiële voedingsstoffen?

  • De aminozuren Histidine, Isoleucine, Lysine, Methionine, Fenylalanine, Tryptofaan en Valine

Welk soort voeding levert deze?
Dierlijke eiwitten, leveren deze SOWIESO allemaal, dus bij het eten van dierlijke eiwitbronnen, heb je al deze aminozuren “in bezit”.

  • De vetzuren omega 3 en omega 6

Welk soort voeding levert deze?
Van de plantaardige voeding: Noten en zaden
Van de dierlijke voeding: Vette vis

  • ALLE mineralen

Welk soort voeding levert deze?
GEVARIEERDE NATUURLIJKE VOEDING, welke niet al allerlei bewerkingsprocessen heeft ondergaan, dus een variatie aan VERSCHILLENDE pure eiwitbronnen, pure vetbronnen en pure koolhydraatbronnen

  • De vitamines A, E, C en B

Welk soort voeding levert deze?
Alle dierlijke eiwitbronnen, welke de essentiële aminozuren leveren, leveren OOK, wanneer deze zo min mogelijk bewerkt zijn, vit A
Alle plantaardige vetbronnen, welke de essentiële vetzuren al bieden, bieden OOK, wanneer deze zo min mogelijk bewerkt zijn, vit E
Met name groenten, fruit en aardappelen leveren vit C
Wanneer je alle essentiële aminozuren uit dierlijke eiwitten binnenkrijgt EN alle essentiële vetzuren binnenkrijgt EN daarnaast een brede variatie binnenkrijgt van verschillende soorten groenten, krijg je gevarieerde vitamines uit de B-groep OOK allen wel binnen, mits deze groenten natuurlijk ook wel minimaal bewerkt zijn

Ok, concluderend:
We moeten dus dierlijke eiwitbronnen van hoge kwaliteit, noten, zaden, vette vis EN een breed en zeer ruim en gevarieerd scala aan groenten dus SOWIESO binnenkrijgen om aan ALLE essentiële voedingsstoffen te komen en ons lijf hierin te kunnen voorzien.

Ook fruit, granen en peulvruchten, mits minimaal bewerkt, kunnen bijdragen aan het aanvoeren van veel essentiële vitamines en mineralen, met name in de B- en C-categorie, maar deze bevatten OOK t.o.v. groenten veel meer stoffen (koolhydraten), welke dan weer NIET-essentieel zijn en welke de verbrandings- (en dus afbraakprocessen) in ons lijf bevorderen EN meer stoffen, welke de spijsvertering MINDER gunstig beïnvloeden dan groenten dit doet en kan doen, dus groente is eigenlijk de meest ideale bron om essentiële vitamines en mineralen uit koolhydraten (met name B en C-vitamines), welke de eiwitten en vetten NIET bevatten, mee aan te vullen en deze uit te bemachtigen, gezien het feit dat deze groenten ook de spijsvertering (en dus ook de opname van die eiwitten en vetten en dus de essentiële aminozuren en vetzuren) het meest gunstig kunnen beïnvloeden in tegenstelling tot andere, meer geconcentreerde koolhydraatbronnen, door hun pre-biotische werking uit de voedingsvezels ze bezitten.

Een maaltijd welke de stofwisseling gunstig beïnvloed is dan ook een maaltijd welke:
– Een ruime hoeveelheid groenten biedt van vochtrijke, vezelrijke en koolhydraatarme aard; liefst meerdere soorten en kleuren (zo min mogelijk bewerkt)
– Een hoeveelheid dierlijke eiwitten levert, welke onze spijsvertering niet teveel doet vertragen en daardoor verzuring met zich mee kan brengen en darmflora kan verstoren en ontstekingsbevorderende eigenschappen kan gaan vertonen (dus welke zo min mogelijk bewerkt is, van biologische aard is, goed en vochtig en niet te heet of droog gegaard is, mager is, mals gehouden is, aangezuurd is en klein in portiegrootte is)
– Een hoeveelheid essentiële vetzuren levert, welke de spijsvertering niet teveel vertraagt (dus niet teveel per keer; een hoeveelheid welke in de tijd tot aan de volgende maaltijd verwerkt en verbrand kan worden), waarbij WEL rekening is gehouden met een verhouding tussen deze vetzuren, welke mogelijke ontstekingen van het maag- darmkanaal kan helpen voorkomen (meer omega 3 t.o.v. omega 6), dat wil zeggen dat deze dus meer vette vis, noten en zaden (en diens olieën) t.o.v. andere vetbronnen zal moeten bevatten.

Heb je al gemerkt dat ALLE recepten van mij een variatie van dit soort stoffen en deze samenstellingen levert en deze dus onder stofwisselings-ondersteunende maaltijden vallen?
Dat heb ik vast niet “per ongeluk” zo uitgezocht hè!
Afvallen zal namelijk pas plaatsvinden, wanneer er rust en een optimale stofwisseling in ons lijf plaatsvindt en daar heeft ons lichaam dus specifieke voedingsstoffen en samenstellingen hierin nodig!

Welke maaltijden als je kijkt naar “ons hedendaagse” of misschien wel je eigen eetpatroon ziet er vervolgens ook zo uit?
Dus hoeveel stofwisselings-ondersteunende maaltijden bevat JOUW eetpatroon?

Helaas bij velen maar één van hun maaltijden: De avondmaaltijd.

Onze avondmaaltijd bevat deze stoffen en stofsamenstellingen vaak wel zo’n beetje, maar zelfs DIE niet altijd of bij iedereen optimaal (dus in de meest pure vorm en zo min mogelijk bewerkt) en bevat daardoor, daarbij en daarnaast (dus naast de essentiële stoffen welke het wellicht wel bevat) vaak ook nog wel wat niet-voedzame stoffen of een aanvulling in niet-essentiële voedingsstoffen, welke ZOWEL de spijsvertering en dus ook de optimale stofwisseling van de essentiële stoffen welke deze maaltijd WEL bevat, alsnog nadelig kan beïnvloeden.

Krijg je namelijk de essentiële stoffen bij je maaltijd WEL binnen, maar OOK daarnaast nog veel andere stoffen, waaronder niet-voedzame stoffen OF niet-essentiële voedingsstoffen of zelfs belastende stoffen, dan kunnen verhoudingen tussen al deze stoffen in je maaltijd je darmflora en uiteindelijk spijsvertering benadelen en kunnen de essentiële stoffen vervolgens helaas ook NIET en alsnog niet optimaal verteerd en opgenomen worden.

Welk soort maaltijden ondersteunen onze stofwisseling dan ook NIET?
– Maaltijden welke één of meerdere essentiële voedingsstoffen missen ondersteunen de stofwisseling niet optimaal
– Maaltijden, welke de essentiële voedingsstoffen wellicht WEL bevatten, maar nadelige verhoudingen tussen die stoffen bevatten met naar verhouding TEVEEL dierlijk eiwit (verzurend en ontstekingsbevorderend) en TEVEEL omega-6-vetzuren (ontstekingsbevorderen), welke ook de spijsvertering nadelig vertragen en ontstekingen in de hand kunnen werken, ondersteunen de stofwisseling niet optimaal
– Maaltijden, welke de essentiële voedingsstoffen wellicht WEL bevatten, maar welke DAARNAAST dermate veel (naar verhouding) niet-essentiële voedingsstoffen (bijvoorbeeld veel geconcentreerde koolhydraten uit een andere bron dan groenten) levert, welke de spijsvertering, maar ook stofwisseling van de essentiële voedingsstoffen benadeelt door nadelige verhoudingen tussen stoffen, welke een veranderde zuurtegraad, het ontstaan van ontstekingen of nadelige invloed op de darmflora en hormoonbalans met zich mee kan brengen; ook de ondersteunen de optimale stofwisseling niet
– Maaltijden, welke de essentiële voedingsstoffen wel WEL bevatten, maar welke DAARNAAST stoffen leveren ZONDER voedingswaarde zoals toegevoegde kunstmatige, onnatuurlijke stoffen of voedingsstoffen welke hun voedingswaarde hebben verloren door bewerkingsprocessen en stoffen bevatten die ontstaan zijn uit bewerkingsprocessen, zoals schadelijke verbrandingsrestanten; ook deze ondersteunen de optimale stofwisseling niet

Dit soort maaltijden en hapjes met een dergelijke stofsamenstelling, dus maaltijden welke de stofwisseling NIET ondersteunen, benadelen helaas de spijsvertering van de essentiële voedingsstoffen welke je eetpatroon wellicht nog WEL zou bevatten EN kunnen zelfs brandstoffen EN bouwstoffen VERGEN, dus aan je lijf onttrekken, wanneer deze maaltijden verwerkt moeten worden, maar deze zelf tekort schieten in essentiële bouwstoffen, zoals vitamines en mineralen.

En..
Als jij nu eens kijkt naar je eigen eetpatroon..

Hoeveel stofwisselings-ondersteunende maaltijden of hapjes bevat je eetpatroon?
Hoeveel maaltijden en hapjes bevat je eetpatroon, welke je stofwisseling NIET optimaal ondersteunen?
Hoeveel maaltijden en hapjes bevat je eetpatroon, welke zelfs heel wat stoffen bezit, welke zelfs de stofwisseling flink benadelen, doordat ze niet alleen te weinig essentiële stoffen bieden, maar ook voedingsstoffen vergen en aan ons lijf onttrekken bij de verwerking ervan?

Wil JIJ graag met mij samen werken naar MEER stofwisselings-ondersteunende maaltijden en hapjes in je eetpatroon, mail je me dan of kom je een keer langs?

Wist je namelijk dat ENKEL met een zo optimaal mogelijke stofwisseling, dus ook ENKEL met overwegend stofwisselings-ondersteunende maaltijden en hapjes in je eetpatroon en vervolgens ook toegevoegd aan je lijf, je kan verwachten dat je vervolgens minimale klachten ervaart als gevolg van JOUW eetpatroon?
Wist je ook dat zo ook klachten als overgewicht enkel maar voorkomen kan worden op de lange termijn en dat overgewicht helemaal NIET zo waarschijnlijk zal of hoeft te zijn of zoveel voor zal hoeven komen zoals nu het geval is, wanneer je eetpatroon overwegend of uitsluitend stofwisselings-ondersteunende maaltijden en hapjes zou bevatten (zolang jij dan vervolgens zelf ook niet, los van je voeding, onder behoorlijke stress zou staan, waardoor de stofwisseling alsnog niet optimaal kan verlopen en je lichaam alsnog uit kan putten)?!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!