Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over je leervermogen:

  • We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten en de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten (mits intact) je leervermogen helpen verbeteren.

Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:

  • We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde vetten je leervermogen helpen verbeteren.

Lees je mee?

Aandacht, focus en concentratie

Om nieuwe informatie in je hersenen op te kunnen nemen, te kunnen verwerken en te kunnen onthouden heb je nodig:

  • Aandacht.
  • Focus.
  • Concentratie.

Om je leervermogen te kunnen verhogen heb je dus ook nodig:

  • Aandacht.
  • Focus.
  • Concentratie.

Om aandacht, focus en concentratie te kunnen ervaren en te kunnen behouden moeten de hele dag door alle aandacht-opeisende prikkels (welke je ontvangt vanuit je omgeving) goed ontvangen en verwerkt kunnen worden in je hersenen.

Al deze aandacht-opeisende prikkels moeten goed verwerkt kunnen worden in de dopamine-receptoren van je hersenen.

Conclusie:

  • Aandacht, focus en concentratie kan je pas ervaren wanneer de verwerking van informatie in de dopamine-receptoren in je hersenen goed verloopt.
  • Je leervermogen zal toenemen wanneer de verwerking van informatie in de dopamine-receptoren in je hersenen optimaal verloopt.

Informatieverwerking

Het verwerken van informatie in je hersenen kan enkel goed verlopen (en tot aandacht, focus en concentratie leiden), wanneer je hersencellen voortdurend kunnen beschikken over energie uit de stof ATP (adenosinetrifosfaat).

Wanneer je hersencellen niet goed kunnen beschikken over energie (verkregen uit ATP), dan:

  • Kunnen aandacht-opeisende prikkels (welke jij de hele dag door ontvangt vanuit je omgeving) niet goed verwerkt worden in je hersenen.
  • Kan jij nieuwe informatie niet goed in je opnemen.
  • Kan jij je niet goed focussen en concentreren.
  • Zal je leervermogen afnemen.

Conclusie:

  • Om aandacht, focus en concentratie te kunnen ervaren, moeten je hersencellen voortdurend kunnen beschikken over energie uit ATP.
  • Om je leervermogen te kunnen verbeteren, zul je er (m.b.v. je voeding) voor moeten zorgen dat je hersencellen voortdurend kunnen beschikken over energie uit ATP.

ATP

ATP kan in je hersencellen enkel verkregen worden uit de aërobe verbranding van glucose (de aërobe glycolyse).

Dit proces (aërobe glycolyse) vindt plaats in de mitochondriën van je hersencellen.

De regelmatige productie van ATP in je hersenen kan enkel gegarandeerd worden wanneer glucose de hele dag door goed opgenomen kan worden in achtereenvolgens:

  • Je hersenen.
  • Je hersencellen.
  • De mitochondriën van je hersencellen.

De opname van glucose in je hersenen, hersencellen en vervolgens de mitochondriën van je hersencellen is echter niet zo eenvoudig.

Veelal wordt beweerd en aangeraden dat je regelmatig over de dag verdeeld volkoren granen (met daarin veel glucose aanwezig) moet eten om je hersenen de hele dag door goed te kunnen voorzien in glucose, maar niks is minder waar.

De opname van glucose in je hersenen en hersencellen

Glucose is (of je nu wel of niet regelmatig volkoren granen hebt gegeten) altijd aanwezig in je bloedbaan.

Hier zorgt het hormoon cortisol namelijk voor.

Dit betekent echter niet dat glucose ook opgenomen kan worden in je hersenen en vervolgens ook je hersencellen.

Glucose is namelijk een water-oplosbaar molecuul welke enkel doorheen een aaneengesloten fosfolipidenlaag (waaruit de celmembranen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen zijn opgebouwd) getransporteerd kan worden met behulp van transport-eiwitten (glucose-transporters).

Deze glucose-transporters zullen niet goed functioneren, wanneer je voeding structureel tekortschiet in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.

Dit wil zeggen dat:

  • Je hersencellen tekorten zullen ervaren in energie (verkregen uit ATP), wanneer je voeding structureel tekortschiet in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.
  • De verwerking van informatie in je hersenen niet goed zal verlopen, wanneer je voeding structureel tekortschiet in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.
  • Je aandacht, focus en concentratie zal verslappen, wanneer je voeding structureel tekortschiet in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.
  • Je leervermogen zal verslechteren, wanneer je voeding structureel tekortschiet in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.

Volkoren granen bevatten veel glucose, maar niet de bouwstoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.

Dit wil zeggen dat:

  • Je hersencellen in de loop van de dag tekorten zullen ervaren in energie (verkregen uit ATP), wanneer je regelmatig volkoren granen eet om je leervermogen te verhogen.
  • De verwerking van informatie in je hersenen in de loop van de dag niet goed zal verlopen, wanneer je regelmatig volkoren granen eet om je leervermogen te verhogen.
  • Je aandacht, focus en concentratie in de loop van de dag zal verslappen, wanneer je regelmatig volkoren granen eet om je leervermogen te verhogen.
  • Je leervermogen in de loop van de dag zal verslechteren, wanneer je regelmatig volkoren granen eet om je leervermogen te verhogen.

Conclusie:

  • Om de hele dag door aandacht, focus en concentratie te kunnen ervaren, moet je voeding structureel voorzien in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.
  • Om je leervermogen te kunnen verbeteren, moet je voeding structureel voorzien in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.

Het herstel van je celmembranen

Je celmembranen bestaan uit:

  • Proteïnes.
  • Glyco-proteïnes.
  • Lipiden.
  • Glyco-lipiden.

Glyco-proteïnes en glyco-lipiden zijn membraan-eiwitten en membraan-vetten welke glycanen (suiker-antennes) bevatten.

Deze suiker-antennes dragen bij aan het behoud van een intacte water-oplosbare beschermlaag van slijmstoffen op je celmembranen.

Helaas raakt deze beschermlaag regelmatig beschadigd en raken vervolgens ook de eiwitten gevestigd in je celmembranen (waaronder glucose-transporters) regelmatig beschadigd.

Gelukkig kunnen je celmembranen (inclusief glucose-transporters) na beschadiging spoedig weer hersteld worden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.

Dit betekent dat:

  • Je hersencellen de hele dag door kunnen beschikken over energie (verkregen uit ATP), wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • De verwerking van informatie in je hersenen de hele dag door goed kan verlopen, wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • Je de hele dag door aandacht, focus en concentratie kan ervaren, wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • Je leervermogen kan verbeteren, wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden, dan kunnen je celmembranen na schade spoedig weer hersteld worden.
  • Wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden, dan kunnen je hersencellen de hele dag door beschikken over ATP.
  • Wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden, dan kan informatie in je hersenen de hele dag door goed verwerkt worden.
  • Wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden, dan kan je de hele dag door aandacht, focus en concentratie ervaren.
  • Wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden, dan kan je leervermogen toenemen en zal deze behouden blijven.

Vetten

De essentiële vetzuren omega 3 en 6 moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe lipiden en glyco-lipiden te kunnen vormen in je cellen.

Kortom:

  • De essentiële vetzuren omega 3 en 6 moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om beschadigde celmembranen tijdig te kunnen herstellen en je leervermogen te kunnen verbeteren en behouden.

Deze essentiële vetzuren (omega 3 en 6) zijn (in intacte toestand) aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Deze vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof voor nieuwe lipiden dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor het herstel van beschadigde celmembranen alsnog niet kan plaatsvinden in hun lijf en hun leervermogen alsnog af zal nemen in de loop vd dag, ondanks de consumptie van voeding met omega 3 en 6 vetzuren.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen (inclusief glucose-transporters).
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke je hersencellen helpt voorzien in energie uit ATP.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede informatieverwerking in je hersenen mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke voor aandacht, focus en concentratie kunnen zorgen.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke voor een verbetering van je leervermogen kunnen zorgen.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding structureel (liefst elk moment dat je iets eet) voorziet in verse groenten, intacte dierlijke eiwitten (zie de mails van de afgelopen dagen) en intacte omega 3 en 6 vetzuren, dan kan je leervermogen toenemen en gedurende de dag behouden blijven.

Vraag:

  • Heb jij moeite met leren?
  • Kan jij je aandacht maar moeilijk sturen?
  • Kan jij je niet zo goed focussen en concentreren?
  • Raak je snel afgeleid?
  • Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, voeding met intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren om je leervermogen te kunnen verbeteren en deze in de loop vd dag te kunnen behouden?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!