Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over je leervermogen:

  • We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten je leervermogen helpen verbeteren.

Vandaag gaan we hier nog op door en gaan we het hebben over eiwitten:

  • We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde eiwitten je leervermogen helpen verbeteren.

Lees je mee?

Aandacht, focus en concentratie

Om nieuwe informatie in je hersenen op te kunnen nemen, te kunnen verwerken en te kunnen onthouden heb je nodig:

  • Aandacht.
  • Focus.
  • Concentratie.

Om je leervermogen te kunnen verhogen heb je dus ook nodig:

  • Aandacht.
  • Focus.
  • Concentratie.

Om aandacht, focus en concentratie te kunnen ervaren en te kunnen behouden moeten de hele dag door alle aandacht-opeisende prikkels (welke je ontvangt vanuit je omgeving) goed ontvangen en verwerkt kunnen worden in je hersenen.

Al deze aandacht-opeisende prikkels moeten goed verwerkt kunnen worden in de dopamine-receptoren van je hersenen.

Conclusie:

  • Aandacht, focus en concentratie kan je pas ervaren wanneer de verwerking van informatie in de dopamine-receptoren in je hersenen goed verloopt.
  • Je leervermogen zal toenemen wanneer de verwerking van informatie in de dopamine-receptoren in je hersenen optimaal verloopt.

Informatieverwerking

Het verwerken van informatie in je hersenen kan enkel goed verlopen (en tot aandacht, focus en concentratie leiden), wanneer je hersencellen voortdurend kunnen beschikken over energie uit de stof ATP (adenosinetrifosfaat).

Wanneer je hersencellen niet goed kunnen beschikken over energie (verkregen uit ATP), dan:

  • Kunnen aandacht-opeisende prikkels (welke jij de hele dag door ontvangt vanuit je omgeving) niet goed verwerkt worden in je hersenen.
  • Kan jij nieuwe informatie niet goed in je opnemen.
  • Kan jij je niet goed focussen en concentreren.
  • Zal je leervermogen afnemen.

Conclusie:

  • Om aandacht, focus en concentratie te kunnen ervaren, moeten je hersencellen voortdurend kunnen beschikken over energie uit ATP.
  • Om je leervermogen te kunnen verbeteren, zul je er (m.b.v. je voeding) voor moeten zorgen dat je hersencellen voortdurend kunnen beschikken over energie uit ATP.

ATP

ATP kan in je hersencellen enkel verkregen worden uit de aërobe verbranding van glucose (de aërobe glycolyse).

Dit proces (aërobe glycolyse) vindt plaats in de mitochondriën van je hersencellen.

De regelmatige productie van ATP in je hersenen kan enkel gegarandeerd worden wanneer glucose de hele dag door goed opgenomen kan worden in achtereenvolgens:

  • Je hersenen.
  • Je hersencellen.
  • De mitochondriën van je hersencellen.

De opname van glucose in je hersenen, hersencellen en vervolgens de mitochondriën van je hersencellen is echter niet zo eenvoudig.

Veelal wordt beweerd en aangeraden dat je regelmatig over de dag verdeeld volkoren granen (met daarin veel glucose aanwezig) moet eten om je hersenen de hele dag door goed te kunnen voorzien in glucose, maar niks is minder waar.

De opname van glucose in je hersenen en hersencellen

Glucose is (of je nu wel of niet regelmatig volkoren granen hebt gegeten) altijd aanwezig in je bloedbaan.

Hier zorgt het hormoon cortisol namelijk voor.

Dit betekent echter niet dat glucose ook opgenomen kan worden in je hersenen en vervolgens ook je hersencellen.

Glucose is namelijk een water-oplosbaar molecuul welke enkel doorheen een aaneengesloten fosfolipidenlaag (waaruit de celmembranen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen zijn opgebouwd) getransporteerd kan worden met behulp van transport-eiwitten (glucose-transporters).

Deze glucose-transporters zullen niet goed functioneren, wanneer je voeding structureel tekortschiet in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.

Dit wil zeggen dat:

  • Je hersencellen tekorten zullen ervaren in energie (verkregen uit ATP), wanneer je voeding structureel tekortschiet in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.
  • De verwerking van informatie in je hersenen niet goed zal verlopen, wanneer je voeding structureel tekortschiet in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.
  • Je aandacht, focus en concentratie zal verslappen, wanneer je voeding structureel tekortschiet in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.
  • Je leervermogen zal verslechteren, wanneer je voeding structureel tekortschiet in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.

Volkoren granen bevatten veel glucose, maar niet de bouwstoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.

Dit wil zeggen dat:

  • Je hersencellen in de loop van de dag tekorten zullen ervaren in energie (verkregen uit ATP), wanneer je regelmatig volkoren granen eet om je leervermogen te verhogen.
  • De verwerking van informatie in je hersenen in de loop van de dag niet goed zal verlopen, wanneer je regelmatig volkoren granen eet om je leervermogen te verhogen.
  • Je aandacht, focus en concentratie in de loop van de dag zal verslappen, wanneer je regelmatig volkoren granen eet om je leervermogen te verhogen.
  • Je leervermogen in de loop van de dag zal verslechteren, wanneer je regelmatig volkoren granen eet om je leervermogen te verhogen.

Conclusie:

  • Om de hele dag door aandacht, focus en concentratie te kunnen ervaren, moet je voeding structureel voorzien in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.
  • Om je leervermogen te kunnen verbeteren, moet je voeding structureel voorzien in stoffen welke de celmembranen van de cellen van je bloed-hersenbarrière en de celmembranen van je hersencellen helpen herstellen na schade.

Het herstel van je celmembranen

Je celmembranen bestaan uit:

  • Proteïnes.
  • Glyco-proteïnes.
  • Lipiden.
  • Glyco-lipiden.

Glyco-proteïnes en glyco-lipiden zijn membraan-eiwitten en membraan-vetten welke glycanen (suiker-antennes) bevatten.

Deze suiker-antennes dragen bij aan het behoud van een intacte water-oplosbare beschermlaag van slijmstoffen op je celmembranen.

Helaas raakt deze beschermlaag regelmatig beschadigd en raken vervolgens ook de eiwitten gevestigd in je celmembranen (waaronder glucose-transporters) regelmatig beschadigd.

Gelukkig kunnen je celmembranen (inclusief glucose-transporters) na beschadiging spoedig weer hersteld worden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.

Dit betekent dat:

  • Je hersencellen de hele dag door kunnen beschikken over energie (verkregen uit ATP), wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • De verwerking van informatie in je hersenen de hele dag door goed kan verlopen, wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • Je de hele dag door aandacht, focus en concentratie kan ervaren, wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • Je leervermogen kan verbeteren, wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden, dan kunnen je celmembranen na schade spoedig weer hersteld worden.
  • Wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden, dan kunnen je hersencellen de hele dag door beschikken over ATP.
  • Wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden, dan kan informatie in je hersenen de hele dag door goed verwerkt worden.
  • Wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden, dan kan je de hele dag door aandacht, focus en concentratie ervaren.
  • Wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden, dan kan je leervermogen toenemen en zal deze behouden blijven.

Eiwitten

Alle essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe proteïnes en glyco-proteïnes te kunnen vormen in je cellen.

Kortom:

  • Alle essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om beschadigde celmembranen (inclusief glucose-transporters) tijdig te kunnen herstellen en je leervermogen te kunnen verbeteren en in de loop vd dag te kunnen behouden.

Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.

Granen (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten plantaardige eiwitten welke niet alle essentiële aminozuren bezitten.

Dat wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van granen niet bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen (inclusief glucose-transporters) en daardoor ook niet bijdraagt aan het verbeteren van je leervermogen en het behoud van een goed leervermogen in de loop vd dag.

Dat wil tevens zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten noodzakelijk is om het herstel van je celmembranen (inclusief glucose-transporters) mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om je leervermogen te kunnen verhogen en in de loop vd dag te kunnen behouden.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen (inclusief glucose-transporters).
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke je hersencellen helpen voorzien in energie uit ATP.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede informatieverwerking in je hersenen mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke voor aandacht, focus en concentratie kunnen zorgen.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke voor een verbetering van je leervermogen kunnen zorgen.

De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.

Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor het herstel van beschadigde celmembranen (inclusief glucose-transporters) alsnog niet kan plaatsvinden in hun lijf en hun leervermogen niet al te hoog zal zijn en zal verslechteren in de loop vd dag.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding structureel (liefst elk moment dat je iets eet) voorziet in verse groenten (zie de mail van gisteren) en intacte dierlijke eiwitten, dan kan je leervermogen toenemen en behouden blijven in de loop vd dag.

Er is nog meer

De regelmatige consumptie van verse groenten en voeding met intacte dierlijke eiwitten draagt bij aan het herstel van beschadigde celmembranen (inclusief glucose-transporters) en het verbeteren van je leervermogen.

Verse groenten en voeding met intacte dierlijke eiwitten bevatten gezamenlijk echter nog niet alle stoffen welke nodig zijn om beschadigde celmembranen (inclusief glucose-transporters) te kunnen herstellen en je leervermogen te kunnen verbeteren.

Dat is dan ook de reden dat ik morgen nog een laatste mail zal besteden aan voeding welke bijdraagt aan het verbeteren van je leervermogen.

Lees je dan ook weer mee?

Vraag:

  • Heb jij moeite met leren?
  • Kan jij je aandacht maar moeilijk sturen?
  • Kan jij je niet zo goed focussen en concentreren?
  • Raak je snel afgeleid?
  • Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten en voeding met intacte dierlijke eiwitten te gaan consumeren om je leervermogen te kunnen verbeteren en in de loop vd dag te kunnen behouden?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!