Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten:
- Eergisteren hebben we de invloed van voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten op je spijsvertering besproken.
- Gisteren hebben we de invloed van voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten op je stofwisseling besproken.
- Vandaag gaan we de invloed van voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten op je vetpercentage bespreken.
Lees je mee?
Het etiket
Op de voedingsmiddelen welke je vindt in de supermarkt zie je een etiket staan.
Op dat etiket staat vaak vermeld:
- Een voedingswaardendeclaratie.
- Een ingrediëntendeclaratie.
Waar kijk jij naar, wanneer je wilt nagaan of het desbetreffende voedingsmiddel voedzaam is en in staat is je gezondheid te ondersteunen?
Waar kijk jij naar, wanneer je een gezonde keus wilt maken in de supermarkt?
- Kijk je naar de voedingswaardentabel of de opsomming van ingrediënten?
De voedingswaardentabel
De voedingswaardentabel is een tabel waar je de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vetten aanwezig in het desbetreffende voedingsmiddel na kunt gaan als ook de calorieën welke deze voedingsstoffen leveren.
Wat leren we over deze gegevens?
- Dat er aanbevolen dagelijkse hoeveelheden calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten zijn opgesteld welke je als richtlijn kan hanteren om een voedzaam eetpatroon te verkrijgen.
Wat is de denkwijze welke op deze kennis volgt?
- “Wanneer ik elke dag keurig de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten aanhoudt en niet overschrijd, dan voed ik mijn lichaam dusdanig goed dat het goed kan blijven functioneren en ik een goede gezondheid kan behouden.”
Om die reden kijken veel mensen naar de voedingswaardentabel op het etiket van voedingsmiddelen, maar besteden ze weinig aandacht aan de ingrediënten welke ook op het etiket vermeld staan.
In deze reeks van mails over voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten zullen we nagaan of de voeding van iemand die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten keurig aanhoudt elke dag (maar diens voeding samenstelt met voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten) wel in staat is een goed functionerend lijf en goede gezondheid te behouden.
Na deze reeks van mails over voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten zal jij kunnen afwegen of je dit soort voedingsmiddelen nog wel in je karretje wilt leggen en consumeren.
Je vetpercentage
De hoeveelheid vet in je lijf (je lichaamsvetpercentage) wordt gecontroleerd door hormonen.
Je vetpercentage (de hoeveelheid vet in je lijf) zal (onder invloed van hormonen) verhoogd worden, wanneer een proces genaamd lipogenese plaatsvindt in je lijf.
Dit is een proces welke (onder invloed van het anabole hormoon insuline) gestimuleerd wordt in je lijf, wanneer:
- Je bloedsuikerspiegel hoog is.
- Je lichaamscellen de glucose in je bloedbaan niet opnemen.
- Je lichaamscellen resistent (ongevoelig) zijn voor het hormoon insuline.
- Je stofwisseling beperkt verloopt.
Conclusie:
- Insuline-resistentie doet een verhoogd vetpercentage veroorzaken.
Insuline resistentie
In de wand van je spijsverteringskanaal bevinden zich velerlei receptoren.
Dit zijn receptoren van je enterische zenuwstelsel.
Dit zijn intero-receptoren:
- Receptoren welke intern (binnen-in je lichaam) waarnemen.
Deze receptoren worden geprikkeld, wanneer stoffen in je spijsverteringskanaal belanden en deze stoffen de stofsamenstelling in je spijsverteringskanaal wijzigen.
Wanneer deze prikkels goed verwerkt worden in de zenuwreceptoren van je enterisch zenuwstelsel, dan zal in je spijsverteringskanaal:
- De productie van signaalstoffen (hormonen) plaatsvinden welke de insuline gevoeligheid van de cellen in je lijf helpen verhogen.
Wanneer deze prikkels niet goed verwerkt worden in de zenuwreceptoren van je enterisch zenuwstelsel, dan zal in je spijsverteringskanaal:
- De productie van signaalstoffen (hormonen) uitblijven welke de insuline gevoeligheid van de cellen in je lijf helpen verhogen.
Gevolg:
- Je lichaamscellen zullen resistent (ongevoelig) worden voor het hormoon insuline.
- De glucose aanwezig in je bloedbaan zal niet goed opgenomen kunnen worden in je cellen.
- Je bloedsuikerspiegel zal verhoogd raken.
- Lipogenese zal plaatsvinden.
- Je vetpercentage zal stijgen.
Voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten
Voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten bevatten vele ingrediënten.
Al deze ingrediënten bevatten stoffen.
Deze stoffen zijn lang niet allemaal intacte voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten en vetten), maar vaak ook:
- Kunstmatige (chemische) stoffen.
- Voedingsstof-isolaten (incomplete voedingsstoffen).
- Beschadigde (niet intacte) voedingsstoffen.
Een groot deel van deze stoffen maken geen (of nauwelijks) onderdeel uit van de stoffen vermeld in de voedingswaardentabel op het etiket, aangezien:
- De calorieën in deze ingrediënten verwaarloosbaar zijn.
- De (intacte) koolhydraten in deze ingrediënten verwaarloosbaar zijn.
- De (intacte) eiwitten in deze ingrediënten verwaarloosbaar zijn.
- De (intacte) vetten in deze ingrediënten verwaarloosbaar zijn.
Al deze stoffen hebben echter wel degelijk (zelfs veel) invloed op de receptoren van je enterisch zenuwstelsel, aangezien ze de stofsamenstelling in je spijsverteringskanaal wel flink wijzigen:
- Voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten prikkelen smaak-receptoren en receptoren welke veranderingen van de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal registreren (pH-receptoren) bijvoorbeeld volop.
Deze prikkels kunnen (doordat vocht en intacte bouwstoffen vaak tekortschieten in voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten) niet goed verwerkt worden.
Gevolg:
- De productie van signaalstoffen welke de insuline gevoeligheid van de cellen in je lijf verhogen zal uitblijven.
Hierdoor zal (na de regelmatige consumptie van voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten):
- Op den duur insuline-resistentie in je lijf ontstaan.
- De glucose aanwezig in je bloedbaan steeds minder goed opgenomen worden in je cellen.
- Je bloedsuikerspiegel op den duur verhoogd raken.
- Lipogenese op den duur gaan plaatsvinden.
- Je vetpercentage op den duur gaan stijgen.
Conclusie:
- Voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten hebben op den duur een nadelige invloed op je vetpercentage (en functioneren van je lijf), aangezien de stoffen aanwezig in deze voedingsmiddelen op den duur insuline-resistentie in je lijf kunnen doen veroorzaken.
- Voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten hebben op den duur een nadelige invloed op je vetpercentage (en functioneren van je lijf), aangezien de stoffen aanwezig in deze voedingsmiddelen op den duur een verhoogde bloedsuikerspiegel en lipogenese in je lijf doen veroorzaken.
Vraag:
- Consumeer jij regelmatig voedingsmiddelen met lange ingrediëntenlijsten?
- Val jij (ondanks een lage calorie-inname) niet af?
- Neemt je vetpercentage (ondanks de inname van calorie-arme voeding) niet af maar toe?
Add comment