Koolhydraten .. gram, waarvan suikers .. gram
suikers etiket
We horen en lezen van alle kanten dat toegevoegd suiker, bewerkte suiker, belastend is voor ons lichaam en dus SLECHT!

Om die reden trachten we nu met z’n allen zo min mogelijk van dit soort suikers binnen te krijgen.

Wat doen we?

We kijken op verpakkingen van voedingsmiddelen en speuren het voedingswaarden-tabelletje af op zoek naar deze suikers.

Alles wat dan deze suikers bevat (in onze optiek), willen we NIET MEER en laten we nu in de schappen liggen.
We zoeken nu net zo lang verder tot we WEL producten hebben gevonden welke deze suikers NIET bevatten (in onze optiek).

Wat staat er in dit tabelletje vermeld op verpakkingen?

In voedingswaarden-tabelletjes op verpakkingen staat vermeld:
Koolhydraten.. gram
Waarvan suikers..gram

Velen denken en vermoeden dat de suikers aldaar apart vermeld ONDER het totaal aantal gram koolhydraten in het product (dus het getal achter het kopje “waarvan suikers”) de bewerkte, ONGEZONDE suikers betreffen welke we ABSOLUUT NIET willen.

We gaan dan ook met z’n allen op zoek naar voedingsmiddelen waarbij we achter “waarvan suikers” in het voedingswaarden-tabelletje het getal NUL zien staan.

We denken daarmee dan GEEN geraffineerde, bewerkte, ONGEZONDE suikers binnen te krijgen!

OOK denken we WEL een gezonde keuze te hebben gemaakt wanneer we uiteindelijk WEL producten vinden (en DIE natuurlijk WEL kopen) waar  deze NUL gram suikers op vermeld staat!

Deze denkwijze klopt echter NIET!

We interpreteren deze voedingsstoffen-tabel namelijk over het algemeen NIET goed!

Het getalletje achter “waarvan suikers” betreft namelijk NIET zozeer de geraffineerde, bewerkte, ONGEZONDE, belastende suikers welke we met z’n allen het liefst willen mijden!

Deze mis-interpretatie zal ik vandaag dan ook trachten uit te leggen.

Ook zal ik vandaag een voorbeeld geven waaruit blijkt dat NUL gram suikers op de verpakking echt NIET gezond hoeft te zijn en dat een product met daarop WEL een aantal gram suikers vermeld ook echt NIET altijd ongezond of slecht hoeft te zijn!

Lees je mee?

Koolhydraten

Alle vormen van koolhydraten zijn opgebouwd uit suikermoleculen, zoals bijvoorbeeld de moleculen glucose en fructose.

Een enkele suikermolecuul (een losse molecuul glucose of losse molecuul fructose bijvoorbeeld) wordt een mono-sacharide genoemd.

Een dubbele, gebonden combinatie van twee suikermoleculen (zoals glucose verbonden aan fructose) wordt een di-sacharide genoemd.

Een hele reeks aan elkaar gebonden suikermoleculen (zoals een reeks glucosemoleculen) wordt zetmeel of ook wel een poly-sacharide genoemd.

Al deze sacharides (zowel de losse, maar ook de gebonden varianten) zijn NIET-ESSENTIEEL voor het lichaam.

Iedereen heeft namelijk ALTIJD en SOWIESO wel  wat glucose in diens bloedbaan zitten ELKE DAG WEER en DE HELE DAG DOOR!

Middels dit bloedglucosegehalte wordt ons hele lichaam voorzien van brandstof.

Zodra onze bloedsuikerspiegel daalt (op het moment er veel energieproductie plaats moet vinden in het lijf) kan en zal ons lichaam ZELF nieuwe glucose vormen en kan en zal het lichaam zo al snel het bloedglucosegehalte in ons lijf ook weer laten stijgen!

Elke glucose-molecuul welke dan ook vanuit onze voeding nog eens bij-in de bloedbaan komt is eigenlijk ONNODIG.

Elke glucose-molecuul welke vanuit onze voeding bij-in de bloedbaan komt welke ook nog eens in die bloedbaan komt ZONDER ook vocht, vitamines en mineralen mee te nemen en mee te leveren is zelfs schadelijk, storend en belastend voor het lichaam en put het lichaam uit!

Suikermoleculen ZONDER vitamines en mineralen willen we dus NIET in ons eten hebben!
Dat wil zeggen GERAFFINEERDE (bewerkte, gemodificeerde, geconcentreerde en geïsoleerde) suikermoleculen willen we dus NIET in ons eten hebben!

Zowel GERAFFINEERDE monosacharides niet, GERAFFINEERDE disacharides niet, maar ook GERAFFINEERDE polysacharides niet!

We willen ons lichaam namelijk NIET belasten en uitputten!

We willen dus ENKEL suikermoleculen in ENIGE mate via onze voeding WEL binnen krijgen welke ook WEL volop vocht, vitamines en mineralen meeleveren!

Bronnen van disacharides (groenten en fruit bijvoorbeeld) en bronnen van polysacharides (hele graankorrels bijvoorbeeld) uit de natuur afkomstig (welke nog GEEN bewerkingsprocessen hebben ondergaan) bezitten ALLEN nog WEL deze ZEER ESSENTIËLE vitamines en mineralen.

Ja, deze vitamines en mineralen aanwezig in koolhydraatbronnen zijn (in tegenstelling tot de suikermoleculen zelf) dus WEL zeer ESSENTIEEL voor het lichaam.

Juist DIE vitamines en mineralen zijn namelijk nodig in onze bloedbaan om de glucose aanwezig in onze bloedbaan uiteindelijk ook wel goed te kunnen reguleren in die bloedbaan EN om die glucose aanwezig in de bloedbaan uiteindelijk ook in onze cellen om te kunnen zetten in energie.

Glucose uit de bloedbaan omzetten in energie EN het voorkomen van een te hoge bloedsuikerspiegel wil en kan het lichaam dan ook NIET goed ZONDER vocht en deze vitamines en mineralen.

Bronnen van polysacharides uit de natuur (zoals granen) leveren best veel glucose (wat dus onnodig is) en niet zo heel veel vocht, vitamines en mineralen (wat juist WEL nodig is).

Bronnen van disacharides uit de natuur (zoals groenten en fruit) leveren maar heel weinig glucose (fijn, want dit is NIET nodig) en zitten ook nog eens barstensvol vocht, vitamines en mineralen (nog fijner, want dit is ERG noodzakelijk)!

Die disacharides (uit groenten en fruit), zolang deze nog WEL dit vocht, deze vitamines en deze mineralen bij zich dragen, willen en moeten we dus WEL in onze voeding aanwezig hebben!

Niet zozeer om de disacharides (glucose gebonden aan fructose) zelf (begrijp je nu), maar omwille van het vocht, de vitamines en mineralen welke ze OOK bevatten en leveren!

Welke koolhydraten leren en lezen we in het tabelletje op verpakkingen?

We denken vaak (FOUTIEF) dat het totaal aantal gram koolhydraten (vernoemd in het tabelletje) ENKEL de natuurlijke ONGERAFFINEERDE koolhydraten betreffen welke allen nog hun vocht, vitamines en mineralen bevatten.

We weten dat deze natuurlijke, onbewerkte koolhydraten gezonde stoffen bevatten, dus staan we onszelf WEL toe producten met een aantal gram koolhydraten daarop vermeld te kopen.

OOK denken we (helaas OOK foutief) dat het aantal gram suikers (vernoemd in het tabelletje) ENKEL de GERAFFINEERDE, bewerkte (vochtarme, vitamine- en mineraalarme) suikers betreffen.

We weten dat deze GERAFFINEERDE, bewerkte suikers GEEN gezonde stoffen meer bevatten en meeleveren, dus willen we producten met een aantal gram suikers daarop vermeld NIET MEER kopen.

Deze interpretatie klopt echter NIET!
Deze interpretatie is FOUTIEF!

Geraffineerde suikers (koolhydraten zonder vitamines en mineralen) staan namelijk zowel tussen het totale aantal koolhydraten vermeld als ook tussen de suikers vermeld!

Ook ongeraffineerde suikers (koolhydraten met daarin vitamines en mineralen nog WEL aanwezig) staan ZOWEL tussen het totale aantal koolhydraten als ook tussen de suikers vermeld!

Het kopje “waarvan suikers” staat namelijk NIET voor het aantal gram bewerkte suikers (zoals wij vaak denken en FOUTIEF interpreteren), maar staat voor “het aantal gram mono- en disacharides aanwezig in het product”!

Dit kunnen dus zowel bewerkte (zonder vitamines en mineralen) als ook onbewerkte (met vitamines en mineralen) mono- en disacharides zijn!

Het kopje “totaal gram koolhydraten” betekent ook NIET dat deze koolhydraten ENKEL de natuurlijke, onbewerkte koolhydraten betreffen, maar geeft ook ENKEL maar  “het totaal aantal gram koolhydraten” (en dus de som van mono-, di- en polysacharides) weer!

Ook dit totaal aantal gram koolhydraten kunnen zowel bewerkte (zonder vitamines en mineralen) als ook onbewerkte (met vitamines en mineralen) koolhydraten (mono- ,di-, en polysacharides) zijn!

Producten kopen met achter het aantal gram suikers NUL gram vermeld doet dan ook helemaal NIET garanderen dat dit product VRIJ is van belastende stoffen en vrij is van GERAFFINEERDE suikers!

Kijk maar eens mee!

Een voorbeeld

Laten we eens twee tabelletjes (vermeldingen op verpakkingen) bekijken!

We bekijken deze vanuit het oogpunt van een bezorgde moeder welke GEEN bewerkte, GERAFFINEERDE, ongezonde “snelle en onrustige suikers” meer binnen wil krijgen en deze haar kinderen ook NIET MEER wil geven.

Deze moeder let HELAAS dan vaak op het getalletje achter “waarvan suikers” (denkend dat dit getalletje de hoeveelheid GERAFFINEERDE suikers weergeeft) en heeft HELAAS vaak tot doel op NUL gram suikers uit te komen (denkend dat ze dan GEVRIJWAARD is van GERAFFINEERDE suikers in haar eten).

We zien twee voedingsmiddelen waartussen deze moeder twijfelt om te kopen:

Voedingsmiddel 1
Aantal gram koolhydraten 20.6 g
Waarvan suikers 15.5 g

Voedingsmiddel 2
Aantal gram koolhydraten 75.4 g
Waarvan suikers – g

De moeder die dus absoluut GEEN geraffineerde suikers meer binnen wil krijgen en ook absoluut NIET wil dat haar kinderen deze binnenkrijgen denkt vaak dat “waarvan suikers” de toegevoegde, GERAFFINEERDE en dus “ongezonde” suikers weergeven en dat ALLES onder het kopje “totaal koolhydraten” de natuurlijke, onbewerkte, ONGERAFFINEERDE (vezel- , vitamine- en mineraalrijke) en dus “gezonde” koolhydraten weergeeft.

Als gevolg zal deze moeder voedingsmiddel 1 dan ook hoogstwaarschijnlijk ABSOLUUT NIET kopen en zou ze BEST voedingsmiddel 2 kunnen kopen en dit voedingsmiddel vervolgens gerustgesteld kunnen gaan eten EN dit tevens aan haar kinderen kunnen geven met een gerust gevoel.

Wat zijn nou deze voedingsmiddelen?

  • Voedingsmiddel 1 betreft een banaan.
  • Voedingsmiddel 2 betreft suikervrij snoep.

En nu jij met je gezonde verstand:

  • Is het WEL bevatten van zo’n 15 g suiker (disacharides) in de banaan een reden om deze banaan NIET te eten?
  • Zijn DIE suikers (ONGERAFFINEERDE disacharides welke OOK vitamines en mineralen leveren) opeens ONGEZOND?
  • Bevatten DIE suikers (ONGERAFFINEERDE disacharides) niet JUIST mooie vezels, vitamines en mineralen waardoor juist DIE suikers (wanneer deze in je lijf belanden), je ook WERKELIJK nog van waardevolle energie en waardevolle bouwstoffen kunnen voorzien?
  • Zijn vitamines en mineralen namelijk niet JUIST noodzakelijk om de glucose in je bloedbaan uiteindelijk ook wel in de lichaamscellen om te kunnen zetten tot waardevolle, te benutten energie voor je lijf?

 

En nu jij met je gezonde verstand:

  • Is het NIET bevatten van suikers (mono- en disacharides) maar het WEL bevatten van koolhydraten (polysacharides) in het suikervrije snoep wel een GOEDE reden om dit snoep WEL met een gerust hart af en toe te kunnen eten en je kinderen te  geven?
  • Biedt het NIET bevatten van suikers (mono- en disacharides) een garantie op gezondheid en een garantie op het bevatten van verder WEL voldoende gezonde stoffen (en ook een garantie op het bevatten van enkel ONGERAFFINEERDE polysacharides) en een garantie op het behouden en ondersteunen van de balans in je lijf en het NIET leveren van belastende stoffen?

 

Even ter verduidelijking:

Wanneer je GEEN suikers (mono- en disacharides) in je lichaam stopt, maar je lichaam hoe dan ook WEL verbrandingsreacties moet en zal uitvoeren, dan dwing je je lichaam om te moeten verbranden met de suikers welke SOWIESO al in je lijf en bloedbaan zitten (je bloedglucose).

  • Kan je lichaam deze al in het lichaam aanwezige bloedsuikers echter wel OPTIMAAL verbranden en omzetten tot energie in de lichaamscellen in AFWEZIGHEID van voldoende vocht, vitamines en mineralen?
  • Weet je of er wel VOLDOENDE van dit vocht, deze vitamines en deze mineralen in dit snoep zitten (of andere producten waarin GEEN suikers zitten) wanneer je ENKEL weet uit het tabelletje dat dit product GEEN suikers (mono- en disacharides) bevat, maar je eigenlijk verder nog helemaal NIKS meer weet over wat het WEL bevat en de kwaliteit DAARVAN)?

 

NEE!!

Het verwerken van dit snoep (ook al zitten er GEEN suikers in) VERGT dan ook nog steeds van ons lichaam en put je lichaam JUIST uit en haalt je lichaam en darmflora juist UIT balans wanneer daar uiteindelijk WEL gewoon een overdaad aan onnatuurlijke en NIET-essentiële en GERAFFINEERDE polysacharides in aanwezig zijn en TEVENS een tekort aan essentiële bouwstoffen (vocht, vitamines en mineralen) daarin aanwezig is!

Wat zijn namelijk de ingrediënten van en in dit suikervrije snoep:

Maltitolstroop , isomalt, water, varkensgelatine, maïszetmeel, natuurlijk vanille aroma, voedingszuur (melkzuur), kleurstoffen.

ALLE ingrediënten die dit snoep bezit zijn NIET-ESSENTIËLE stoffen en SOMMIGE hiervan betreffen alsnog GERAFFINEERDE koolhydraten (geraffineerde polysacharides)!

Het moeten verwerken van NIET-ESSENTIËLE stoffen in je lijf put je lichaam uit van essentiële bouwstoffen (vocht, vitamines en mineralen) wanneer het deze er niet zelf bij levert (wat niet het geval is bij dit snoep) en verstoort je darmflora!

Fijn hè!

Dit betekent dat het eten van dit snoep uiteindelijk NIET een heel ander effect teweeg brengt dan het effect we JUIST wilden vermijden met het willen vermijden van geraffineerde suikers (denkend dat we dat op een JUISTE manier doen door NUL na te streven achter “waarvan suikers”)!

Dit snoep (althans, de ingrediënten daarin aanwezig) veroorzaken namelijk net zo goed stress en disbalans in het lijf!

Wat leren we hieruit:

Ja, het is goed GERAFFINEERDE, bewerkte, niet-essentiële, niet voedzame suikers te mijden, maar NIET alle suikers vermeld op een verpakking achter het kopje “waarvan suikers” betreffen deze GERAFFINEERDE suikers!

Door naar het kopje “waarvan suikers” te kijken, weet je dan ook NIET welke suikers dit betreft en weet je nog HELEMAAL NIKS over het al dan niet aanwezig zijn van juist de mooie NOODZAKELIJKE bouwstoffen (vitamines en mineralen) in het voedingsmiddel.

DAT weet je namelijk ENKEL door ZOWEL je gezonde verstand (en je ogen) te gebruiken EN vervolgens naar het uiterlijk van de voeding en de genoemde ingrediënten op de verpakking te kijken i.p.v. te kijken naar de getalletjes in het voedingswaarden-tabelletje!

Wanneer je namelijk je gezonde keuze ZONDER dit tabelletje zou hebben bepaald met links een banaan voor je liggend en rechts wat onnatuurlijk ogende FELGEKLEURDE (wellicht wel FELBLAUWE) winegums, welke zou je dan met je gezonde verstand hebben gepakt of met je gezonde verstand aan je kinderen hebben gegeven met als doel jezelf en hen goed te voeden en zo min mogelijk te willen belasten met onnodige en belastende stoffen?

DAN zou je WEL voor de banaan hebben gekozen neem ik aan!

En DAT terwijl je op basis van het voedingswaarden-tabelletje (en de angst voor suikers) wellicht wel voor het snoep zou hebben gekozen!!

Vraag:

  • Waar let jij op wanneer je een gezonde keus wil maken en je voeding dan ook wil laten bestaan uit voeding welke ESSENTIËLE voedingsstoffen bezit?
  • Let jij OOK op enkel het tabelletje op de verpakking of let jij op de ingrediënten op de verpakking vermeld?

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!