Koningsdag is de dag van ORANJE
Andere dagen van het jaar hebben we vaak niet zoveel (meer) met het koningshuis.
Zijn we hier niet zo mee bezig.
Zijn we ook minder gericht op het “Nationale gevoel” en de nationale kleuren.
Ja, ok, met voetbalwedstrijden: DAN WEL!
Maar daarbuiten..
Niet zozeer (meer)..
Toch vinden we elk jaar met koninginnedag (nu koningsdag) wel een reden om met z’n allen allerlei oranje kleren aan te trekken, saamhorig op straat feest te vieren, markten te organiseren en het oranje gevoel te delen EN met name dit gevoel ook veelvuldig en uitbundig uit te stralen en dan UITERAARD ook dit te bevestigen met het eten dat we die dag eten.
Dit moet ofwel iets traditioneels betreffen: een baksel of hoogstandje specifiek uit de streek of al “van vroeger” en dus echt “Oud Hollands” van grootmoeders traditionele recept van generatie op generatie overgedragen OF moet het op z’n minst iets te maken hebben met oranje, rood, wit, blauw OF moet het simpelweg een tompouce betreffen, want een konings- of koninginnedag zonder tompouce is toch ECHT niet af en is toch echt incompleet: die tompouce kan of wil je niet missen DAT is het symbool van NATIONALE TROTS!
Waarom, dat weet niemand en denkt niemand bij na op het moment van eten zelf en kan ook eigenlijk niemand schelen, vooral omdat het iets lekkers en zoets betreft, dus vinden we het totaal geen straf om die traditie in stand te houden, want die dag zijn we natuurlijk heel traditioneel en doen we alles voor ons vaderland, dus OOK een tompouce eten!
Is dit echter een goede reden je lijf die dag te ontzeggen van voedingsstoffen, omdat een tompouce nou eenmaal niet zo voedzaam is en JIJ niet een koningsdag door wil komen zonder tompouce?
Of omdat je veel buiten, op straat en weg bent die dag en onder de mensen bent en je aldaar GEWOON niks voedzaams kan krijgen EN/OF niks voedzaams mee kan nemen of mee wil nemen?
MOET dat dan maar gewoon die dag en kan dat op zo’n dag SIMPELWEG niet anders? (sorry lijf het kan ECHT niet anders; IK kan er niks aan doen! Morgen probeer ik je wel weer voedingsstoffen te geven, maar vandaag KAN het even niet! Toch heb ik JOU vandaag wel nodig lijf, want IK wil wel lol hebben en door de straten lopen en energie hebben en ervaren, maar je daarin helpen kan en zal IK je vandaag niet hoor, want IK moet een tompouce eten).
Nee hoor, dat moet of hoeft helemaal niet, wanneer je dat niet wil en je je daarvoor in wil spannen!
Wellicht met de onderstaande recepten als inspiratie een idee om het tegendeel te bewijzen?
Te bewijzen dat Koningsdag EN voedzaam EN lekker kan zijn EN alsnog de nationale kleuren en tradities kan blijven behouden, maar dan NET even anders en als gevolg leuk en lekker voor nu niet alleen jou, maar OOK je lijf die je die dag met de hele dag op de been en op straat misschien wel juist ook EXTRA nodig hebt t.o.v. een dag waar je gewoon op kantoor of thuis op je stoel zit?
Ontbijt:
Ontbijt: ORANJE Pompoenpannenkoeken
Tussendoor: Een opgerolde extra gebakken portie ORANJE pompoenpannenkoeken OF nog snel even gebakken ORANJE pompoenmuffins
Lunch: Een warme ORANJE soep OF ORANJE beefburgersnack (wanneer je EVEN een warme hap wil, want zo warm is het vandaag waarschijnlijk niet)
Tussendoor: Zie ’s ochtends tussendoor OF een ORANJE wafel OF hartig koud ORANJE hapje, zoals een zalmburger
Diner: Een warme ORANJE tompouce OF warme ORANJE oranje curry OF warme ORANJE ovenschotel
Tussendoor: Zie tussendoor ’s ochtends en ’s middags OF een koude oranje tompouce
Oranje Zalmtompouce
Ingrediënten (per portie):
Max. 60 g gerookte zalmfilet (kijk ingrediënten na)
Max. 2 oranje paprika’s
Italiaanse tuinkruiden
Max. 40 g hüttenkäse
Max. 20 g fetakaas
Max. 0.5 eetlepel koud geperste olijfolie
Max. 5 g fijngehakte walnoten
Bereiding:
Haal de zaadjes uit de paprika en snijd je paprika grof. Maal deze vervolgens fijn in een keukenmachine. Doe vervolgens de 2 kaassoorten en kruiden, olie en walnoten bij in de keukenmachine en maal dit tot een kruidenkaas met oranje stukjes erdoor. Leg een plakje (of meerdere plakjes om een dikkere laag te vormen) zalmfilet op je werkblad OF in een rechthoekige (bak)vorm (met vershoudfolie bekleed) en spatel hier bovenop je kruidenkaas tot een dikke laag en leg daar bovenop weer een dikke laag zalmfilet. Klap je vershoudfolie hierover, zodat je “tompouce” ingepakt zit/is en laat dit opstijven in koelkast of vriezer tot het moment van serveren.
Â
Oranje paprika kaas-tompouce
Ingrediënten per portie:
Max. 55 g 30+-kaas (kijk ingrediënten na op puurheid), in plakken gesneden
Max. 2 oranje paprika’s
Max. 2 tomaten
Max. 1 groene paprika
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 5 g pijnboompitten
Waterkers
Peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de paprika’s op een bakplaat en plaats deze zo’n 20-30 minuten in de voor verwarmde oven tot ze zwart geblakerd zijn. Haal ze uit de oven en doe ze in een afgesloten zak en laat dit zo een kwartier rusten. Haal hierna het geblakerde velletje eraf, dep de paprika droog en snijd de oranje paprika’s in rechthoekige plakjes van dezelfde grootte als je kaasplakjes.
Voor het sausje: Ontvel de tomaten (door ze kort te blancheren in kokend water en daarna het velletje er met een scherp mesje af te trekken) en snijd deze vervolgens in kleine stukjes. Snijd ook de groene paprika in stukjes. Verhit de olijfolie in een pan en stoof hierin de ontvelde paprika- en tomaatstukjes zo’n 20 minuten en kruid met peper en zout. Doe dit vervolgens in een blender en pureer en verdun eventueel met water tot een gewenste sausdikte.
Pak een klein rechthoekig ovenschaaltje/cakevormpje en bekleed deze met folie of bakpapier. Maak hierin een rechthoekig torentje/rechthoekige laagjes beginnend met plakjes oranje paprika, dan kaas, besmeerd met saus en dan herhaling hiervan tot je ingrediënten op zijn; probeer te eindigen met een laagje kaas.
Je kan nu je “tompouce” door het folie omhoog te trekken uit de vorm halen en decoreren met waterkers en pompoenpitjes en bestrooien met peper en zout en eventueel nog wat met het sausje overgieten
Â
Oranje groentetompouce
Â
Ingrediënten:
Voor de gegrilde courgette:
Max. 1 courgette in lengteplakken gesneden
Citroenrasp
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 0.5 eetlepel olijfolie
Zout en peper
Voor de tomatensaus:
Max. 0.5 eetlepel olijfolie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 300 g verse tomaten, fijngesneden of max. 1 blik biologische gepelde/gesneden tomaten, puur, zonder
toevoegingen (kijk ingrediënten na)
Max. 1 eetlepel pure tomatenpuree (kijk ook ingrediënten na)
Basilicum
Zout en peper
Overig:
Max. 15 g geraspte parmesaanse kaas
Max. 1 ei, losgeklopt
Bereiding:
De tomatensaus: Verhot de olie in een pan, voeg de uisnippers toe en fruit deze zo’n 5 minuten. voeg
knoflookpoeder toe en bak dit een minuutje mee. Voeg de gesneden tomaten en -puree toe samen met zout, peper en fijngehakte basilicum. Wanneer dit begint te pruttelen, zet het vuur lager. Bak dit vervolgens zo’n 25 minuten tot de tomaten zacht zijn geworden, maar blijf het moment wanneer ze aan de pan gaan vastzitten voor.
Gegrilde courgette: Doe de in de lengte gesneden courgetteplakken in een afsluitbare zak en giet hier de olie, citroensap, citroenrasp, zout en peper bij. Sluit de zak af en schud deze goed, zodat de plakken met het oliecitroenmengselbedekt raken. Verhit een grilpan en gril de courgetteplakken in zo’n 5-7 minuten aan beide       kanten beetgaar tot ze grillstrepen krijgen. Zet deze vervolgens apart.
Samenstelling: Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem van een ovenschaaltje met een laagje tomatensaus en leg hier een laag courgetteplakken op. Besmeer deze weer met wat tomatensaus en bestrooi dit met de kaas en giet hier wat van je ei over. Wanneer er nog wat van de ingrediënten over is, herhaal dit proces en vorm meerdere lagen. Wanneer de ingrediënten op zijn. Plaats je ovenschaal zo’n 40 minuten in de voor verwarmde oven tot deze bruin begint te kleuren. Laat je courgettelasagne vervolgens minstens 15 minuten afkoelen voor serveren. Dit gerecht smaakt goed en voor sommigen zelfs beter de dag na bereiding!
Groente tompouce
Â
Ingrediënten:
Max. 120 g mager (biologisch) rundergehakt
Max. 250 g champignons, fijngesneden
Max. 1 aubergine
Max. 1 eetlepel (kokos)olie
Max. 100 g verse bladspinazie
Max. 1 groene peper of paprika
Oregano
Basilicum
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 1 courgette in lengterepen gesneden
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete tomatenpuree
Max. 2 fijngehakte tomaten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Smeer een ovenschaal in met een beetje van de (kokos)olie.
Strooi zout over de lengteplakken courgette. Snijd ook je aubergine in lengteplakken. Verwijder de
zaadjes van je peper of paprika en snijd deze in reepjes. Verhit de (kokos)olie in een pan. Voeg de
uisnippers toe en bak dit zo’n 2-3 minuten. Voeg je gehakt toe en bak dit zo’n 5-7 minuten mee. Voeg
de tomatenpuree toe samen met de fijngehakte verse tomaten, eventueel aangelengd met wat water, samen met de basilicum en oregano en breng dit voorzichtig aan de kook. Zet het vuur laag en laat dit zo’n 20 minuten pruttelen. Doe de helft van je vleessaus/tomatenprutje op de bodem van je
ovenschaal. Leg hierop een laag met courgetteplakken en bladspinazie en daarop je gesneden
paprika/peper en gesneden champignons. Leg hierop een laag met aubergineplakken en herhaal dit
met alle overige ingrediënten en meerdere lagen tot je door je ingrediënten heen bent. Bak dit zo’n 45
minuten in de voor verwarmde oven. Laat het eerst zo’n 5 minuten afkoelen voor serveren.
Â
Oranje soep
Â
Ingrediënten:
Max. 120 g kipfilet
Max. 1 oranje/gele paprika
Max. 1 groene paprika
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 250 ml kippenbouillon (zelf gemaakt of een variant zonder
onnodige ingrediënten)
Max. 300 g gesneden verse tomaten of max. 0.5 blik biologische gepelde tomaten, zonder toegevoegde
ingrediënten
Max. 1 rood pepertje, fijngehakt
Komijn
Paprikapoeder
Koriander
Basilicum
Zout en peper
Max. 1 eetlepel (kokos)olie
Bereiding:
Doe de kipfilet in een pan en voeg hier water met komijn, koriander en zout en peper aan toe tot het
half onder water staat. Breng het water aan de kook en laat dit zo’n 15 minuten pruttelen. Zet het vuur
uit en laat het nog even 15 minuten zo staan. Giet het af en laat de gekookte kip afkoelen. Eenmaal
afgekoeld, scheur het tot rafelige stukjes. Snijd in de tussentijd de groenten fijn. Verhit de (kokos)olie in
een pan en bak de groenten (muv de tomaten en pepertje) hierin beetgaar. Giet vervolgens de
kippenbouillon erbij als ook de gesneden tomaten en het pepertje. Voeg vervolgens komijn en
paprikapoeder toe. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de kipstukjes toe en verwarm het geheel.
Je kan het op het laatst nog garneren met basilicum.
Bovenstaande hoeveelheid is voor 1 persoon voor 1 eetmoment. Prima een grotere hoeveelheid te
bereiden voor meerdere personen of meerdere momenten, want is ook later weer op te warmen. In te
zetten op een eetmoment naar eigen keuze, wanneer je zin hebt in iets pittigs en warms, dus als
maaltijd of wellicht een keer als tussendoortje.
Oranje paprikasnack
Â
Ingrediënten:
Max. 1 oranje/gele/rode paprika
Max. 1 groene paprika
Max. 150 g paksoi, gesneden
Knoflookpoeder
Citroenrasp (van een biologische citroen)
Gemberpoeder
Koriander, gesneden
Max. 120 g Tonijn op water basis of koudgeperste mooie olijfolie, zonder verdere toevoegingen
Max. 0.5 eetlepel van deze mooie koudgeperste olijfolie
Max. 0.5 eetlepel (kokos)olie
Max. 0.5 eetlepel ongezoete sojasaus of ongezoete, pure tomatenpuree
Bereiding:
Verhit de (kokos)olie in een pan en roerbak hierin de paksoi. Voeg knoflookpoeder, gemberpoeder,
citroenschil en sojasaus of tomatenpuree toe en bak dit onder regelmatig roeren zo’n 1 minuut mee.
Laat dit afkoelen en vermeng dit vervolgens met de aan stukjes gescheurde tonijn en koriander.
Eventueel kan je het iets verfrissen met wat citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de
kapjes van de paprika’s en ontdoe deze van hun zaadlijsten. Vul de paprika’s met je
paksoi/tonijnmengsel
Oranje paprikasnack
Â
Ingrediënten:
Feta-tapenade-variant:
Max. 1 oranje paprika/snackpaprikaatje
Max. 35 g fetakaas
Max. 2 fijngesneden zongedroogde tomaatjes, puur, zonder toevoegingen
Max. 0.5 eetlepel koudgeperste olijfolie
Zwarte peper
Hüttenkäse-bieslookvariant:
Max. 1 oranje paprika/snackpaprikaatje
Mx. 75 g hüttenkäse
Verse bieslook, gesneden
Max. 30 g pure, olijven zonder toevoegingen, fijngehakt
Knoflookpoeder
Peper en zout
Bereiding fetavariant:
Prak de feta en vermeng dit met de fijngesneden tomaatjes en olie en breng op smaak met peper. snijd het kapje van de paprika en vul deze met het kaas-tomatenmengsel. Bewaar dit in de koelkast en snijd deze vlak voor gebruik met een scherp mes in plakjes (zie afbeelding)
Bereiding bieslookvariant:
Hak de bieslook en olijfjes zeer fijn. Meng dit samen met de knoflookpoeder door de huttenkäse en
breng op smaak met peper en zout. Snijd het kapje van de paprika. Vul de paprika met het
hüttenkäsemengsel, omwikkel hem met folie en laat opstijven in de koelkast. Snijd ook deze vlak voor
gebruik in plakken.
Oranje zalmrolletjes
Â
Ingrediënten:
Max. 120 g gerookte zalm (goed nagaan bij verpakte zalm of er verder niks nadeligs aan de zalm is
toegevoegd qua ingrediënten)
Max. 150 g hüttenkäse
Bieslook
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 35 g avocado
Zout en peper
Bereiding:
doe de hüttenkäse samen met de avocado, het citroensap en zout en peper in een keukenmachine en
mix dit tot een gladde puree. Leg de plakjes zalmfilet neer en besmeer deze met dit mengsel. Herhaal
dit tot de ingrediënten op zijn. Zorg dat de randjes vrij blijven. Rol de besmeerde zalm op en omwikkel
dit strak met plasticfolie na het te hebben omwonden met de bieslook. Laat dit zo’n 2 uur in de koelkast opstijven. Snij plakjes van deze grotere rollen indien gewenst. Extra basilicum om je besmering leggen geeft een mediterraanse variatie!
Oranje beefburgersnack
Â
Ingrediënten:
Max. 120 g mager rundergehakt
Zout en peper
Uipoeder
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 1 gele/oranje/rode paprika
Bereiding:
Vermeng in een kom het gehakt met de kruiden goed en zet apart. Snijd je paprika in brede ringen. Leg je ringen plat op je werkblad/snijplank/bord. Druk in elke ring een beetje van je gekruide gehaktmengsel, zodat de gehele       ring opgevuld raakt en druk dit stevig aan met je handen. Herhaal dit voor de overige ringen/totdat je gehakt op is. Verhit olie in een pan. Bak hier vervolgens je paprika-gehaktringen aan beide kanten gaar en bruin in zo’n 6 minuten per kant. Je kan ze vervolgens warm eten, maar ook afgekoeld later nuttigen/inzetten/meenemen als snack (mits koel bewaard).
Oranje ovenschotel met pompoen
Â
Ingrediënten:
Max. 300 g pompoen
Tijm
Zout en peper
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Max. 250 g (kastanje)champignons, in plakjes
Max. 1 eetlepel azijn/citroensap
Max. 0.5 eetlepel (kokos)olie
Max. 5 g hazelnoten, in stukjes gehakt
Max. 25 g pittige 20+-kaas, in flinters
Max. 75 g huttenkase
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in parten en verwijder draden en pitten. Leg
gesneden pompoen in een ovenschaal(tje) en bestrooi met tijm, peper en zout. Verdeel de uisnippers,
knoflookpoeder en champignonplakjes hierover en bestrooi ook dit met zout en peper. Besprenkel met azijn/citroensap en verdeel de (kokos)olie erover. Zet het geheel zo’n 30-40 minuten in de oven.
Bedruip regelmatig met het eigen braadvocht. Wanneer gaar, serveer, bedropen met het braadvocht
en strooi hierover de hazelnootstukjes, kaasflinters en verkruimelde huttenkase.
Oranje pompoenpannenkoeken
Â
Ingrediënten:
Max. 200 g pompoen, in stukjes gesneden
Max. 2 (scharrel)eieren
Max. 1 eetlepel (kokos)melk/kwark/huttenkase
Gemberpoeder
Nootmuskaat
Kruidnagel
Kaneel
Piment
Max. 1 eetlepel (kokos)olie
Â
Bereiding:
Doe alle ingrediënten samen in een blender en mix dit ongeveer een halve minuut tot een beslag.
Verhit de kokosolie in een pan. Gebruik 3 eetlepels per keer van het beslag om kleine pannenkoekjes
van te bakken. Bak deze 6-8 minuten aan de ene kant (tot het wat droog begint te worden aan de
zijkant en de onderkant bruin begint te kleuren) en draai deze dan om. Bak vervolgens nog 2-4 minuten aan de andere kant tot deze gaar is en herhaal dit tot je beslag op is. Bovenstaande hoeveelheden zijn voor 1 portie voor 1 eetmoment en bevat al groente, eiwitten en vetten. Zowel koud als warm te eten. Geschikt als ontbijt, maar ook prima mee te nemen als tussendoortje.
Oranje Kipcurry
Â
Ingrediënten:
Kerriepoeder
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 120 g kipfilet
Basilicum
Koriander
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 200 g pompoen, in blokjes gesneden
Max. 1 groen chilipepertje, fijngemalen
Max. 300 g tomaten, fijn gesneden
Bereiding:
Verhit de olie in een ovenvaste pan en bak hierin je kipblokjes rondom bruin. Haal ze uit de pan en leg op een bord. In de achtergebleven olie, fruit je uisnippers samen met het fijngemalen chilipepertje zo’n 5 minuten. Voeg vervolgens de pompoenblokjes toe en bestrooi dit met kerriepoeder en bak dit een minuutje mee. Voeg de gesneden tomaten toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de kipblokjes weer toe en zet het vuur lager, dek de pan vervolgens af en laat het zo’n 20 minuten pruttelen. Voeg op het laatst wat koriander toe en roer dit erdoor voor serveren.
Oranje Pompoenmuffins
Â
Ingrediënten:
Max. 200 g pompoen
Max. 0.5 eetlepel (gesmolten)kokosolie
Max. 2 eieren
Max. 5 g rauwe amandelpasta of 5 g fijngemalen amandelen
Vanillerasp
Pompoenkruiden: nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, gember en allspice
Zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de draden etc van de pompoen en snijd deze in stukjes. Verspreid deze over een bakplaat, bestrooi met zout en besprenkel met de gemolten olie en hussel goed door elkaar. Rooster de pompoen in zo’n 25-30 minuten gaar. Laat afkoelen en pureer deze vervolgens tot puree. Zet de oven vervolgens op 175 graden. Vermeng in een kom de pompoenpuree met de eieren en klop dit luchtig. Voeg alle andere ingrediënten toe en roer dit door tot alles goed vermengd is geraakt. Doe dit mengsel/beslag in muffinvormpjes tot 2/3 deel vol. Zet dit zo’n 25-30 minuten in de voor verwarmde oven en laat minstens 10 minuten afkoelen.
Â
Oranje Pompoenmuffins met walnoot
Â
Ingrediënten:
Max. 200 g pompoen
Max. 10 g fijngehakte walnoten
Max. 2 eieren
Pompoenkruiden: gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat en piment
Zout
Bereiding:
Verwarm de oven eerst voor op 175 graden. Snijd de pompoen in grove stukken en rooster deze zo’n 20-30 minuten in de voor verwarmde oven. Pureer de geroosterde pompoen vervolgens. Verwarm de oven vervolgens voor op 190 graden. Vermeng alle ingrediënten met elkaar in een kom tot alles goed met elkaar vermeng is. Verdeel dit mengsel over muffinvormpjes en zet dit vervolgens 30-35 minuten in de voor verwarmde oven. Laat goed afkoelen voor serveren. Goed droog bewaren wanneer het is bedoeld voor later gebruik!
Oranje Pompoenwafel
Â
Ingrediënten:
Max. 200 g pompoen (gepureerd) -> eerst geroosterd kan maken dat de smaak beter tot z’n recht komt)
Max. 40 g pure, ongezoete kokosmelk OF max. 20 g kokosmelk EN max. 20 g kokosrasp
Max. 2 eieren, los geklopt
Eventueel: rasp van een vanillestokje
Kaneel
Nootmuskaat
Gemberpoeder
Zout
(kant en klaar koek- en speculaaskruiden, welke bovenstaande kruiden bevat, kan ook)
Bereiding:
Verhit je wafelijzer. Vermeng in een kom je kokosmelk met de eieren en eventueel, wanneer je dat in huis hebt, wat vanillerasp. Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe, samen met de gepureerde (eventueel voordien geroosterde) pompoenpuree en meng alles goed door elkaar. Giet/schenk/doe dit beslag in je wafelijzer; houd er rekening mee dat het uit gaat zetten. Bak dit in je ijzer, tot de wafel gaar is; zo’n 3-4 minuten bij de meeste, goed hete ijzers.
Oranje Fluffy pompoenwafels
Â
Ingrediënten:
Max. 200 g pompoen, gepureerd
Max. 5 g vermalen lijnzaad OF max. 20 g kokosrasp
Max. 20 g pure, ongezoete kokosmelk
Zout
Kaneel
Gemberpoeder
Kruidnagel
Nootmuskaat
Max. 1 ei, gescheiden
Max. 75 g hüttenkäse
Bereiding:
Verhit je wafel/tosti-ijzer. Vermeng de droge ingrediënten met elkaar. Scheid het dooier van je eiwit. Voeg de pompoenpuree en kokosmelk toe aan de dooier; klop dit door elkaar en zet apart. Klop het eiwit stijf en zet ook dit apart. Voeg vervolgens je pompoenmengsel bij de droge ingrediënten en vermeng dit goed. Schep voorzichtig het opgeklopte eiwit hier doorheen met een spatel. Schep dit beslag in je tosti/wafel-ijzer en bak deze goudbruin en gaar. Laat goed drogen alvorens je deze zou afsluiten/verpakken voor later/om mee te nemen.
Oranje Zalmsalade
Â
Ingrediënten:
Max. 120 g zalmfilet
Max. 300 g bleekselderij, fijngehakt
Max. 1 eetlepel kappertjes, zonder toegevoegde ingrediënten
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Max. 1 eetlepel koudgeperste olijfolie
Dille, fijngehakt
Zout en peper
Bereiding:
Verwarm je oven voor op 170 graden. Kruid je zalmfilet met zout en peper en bak deze zo’n 5-10
minuten in de voor verwarmde oven tot deze wat verkleurt en vlokkerig wordt. Laat je zalm afkoelen en trek deze in een kom uit elkaar en vermeng dit met de overige ingrediënten tot een salade. Deze salade is voor 1 eetmoment en kan in zijn geheel met vork of lepel zo gegeten worden of gebruikt worden om als salade op komkommerschijfjes te smeren, als vulling van een uitgeholde paprika of tomaat of als vulling van een slawrap bijvoorbeeld. Indien koel bewaard ook prima in het voren te bereiden en mee te nemen.
Oranje Zalmburgers
Â
Ingrediënten:
Max. 70 g zalmfilet
Max. 1 ei, los geklopt
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 5 g sesamzaad
Max. 0.5 eetlepel azijn
Knoflookpoeder
Gemberpoeder
Max. 100 g fijngesneden prei
Bereiding:
Snijd de zalm in zeer kleine blokjes of vermaal dit in een keukenmachine. Vermeng deze in een kom met de azijn, knoflookpoeder, prei, sesamzaad en het los geklopte ei. Vorm hiervan met je handen kleine burgertjes of 1 grote burger. Verhit de olie in een pan en bak hierin je burger of burgers in 6-8 minuten per kan goudbruin. Leg ze even op wat keukenpapier na het bakken alvorens te serveren.
Add comment