Kinderen aan de macht
Net als volwassenen hebben kinderen zo door de dag heen heel wat prikkels en indrukken te verwerken.
Prikkels welke hun aandacht en energie vereisen.
Om deze prikkels in goede banen te leiden is het wel heel prettig, wanneer de neurotransmitter dopamine goed wordt overgebracht.
Een gunstige overdracht van deze neurotransmitter zorgt er namelijk voor dat we al deze prikkels een beetje kunnen verwerken en in goede banen kunnen leiden en niet a.d.h.v. al die prikkels helemaal in de war of van slag raken en alle kanten op vliegen qua energie of meteen uitgeput raken bij het ervaren van overmatige geestelijke prikkels.
Een regelmatige aanvoer van vezelrijke, anti-oxidantrijke, onbewerkte vormen van koolhydraten, gecombineerd met anti-oxidantrijke, natuurlijke vetten en aminozuren uit eiwitten welke de bouwstoffen vormen van deze neurotransmitter ondersteunen deze prikkelgeleiding.
Schiet de voeding hierin tekort, kan deze prikkelgeleiding ook tekort schieten en zul je behoorlijke pieken en dalen in (geestelijke)energie kunnen ervaren a.d.h.v. geestelijke prikkels.
Aangezien de prikkels tegenwoordig veelvuldig zijn en er weinig ruimte wordt geboden voor ontspanning en rust zo overdag en daardoor de hersenen nauwelijks rust krijgen, is de behoefte aan bovengenoemde stoffen uit voeding ERG hoog en kunnen tekorten hierin maar al te snel ontstaan.
Daar komt nog bij dat wanneer er constant verbrandingsprocessen plaatsvinden a.d.h.v. geestesprocessen, hieruit afvalstoffen en afbraakproducten vrij komen.
Hebben we dan door de dag heen weinig rust en kans tot herstel, leveren die schade, want dan kunnen deze gaan opstapelen en niet spoedig genoeg afgedraven, afgevoerd of geneutraliseerd worden.
Aangezien dopamine makkelijk kan oxideren en hieruit vrije radicalen vrij komen en dit tevens belastende stoffen vormen, kunnen bij veel geestelijke prikkels overdag de afbraakproducten en belastende stoffen dan ook flink opstapelen en schade aanrichten, waar er tegelijkertijd maar weinig herstel mogelijk is.
Steeds hogere behoefte aan de bovengenoemde stoffen volgt hieruit met helaas steeds minder effect.
Bewerkte koolhydraten, ofwel suikers; de van vezels en vitamines ontdane vorm/variant van koolhydraten, geven je hersenen hele snelle energie en bevrediging, welke dit bovengenoemde dopamine-systeem doet beïnvloeden.
Het levert je TOCH, wanneer de prikkels zodanig zijn geweest dat de voeding tekort is geschoten in bovengenoemde stoffen en een dip KAN worden ervaren in energie door een verstoorde prikkelgeleiding door een tekort aan dopamine, DIRECTE en hele fijne bevrediging en EVEN, helaas kortstondig, weer een boost aan positieve energie, maar tevens des te meer schade en dus helaas maar heel kortstondige bevrediging, waardoor hier een steeds grotere behoefte naar is en blijft met verslavende eigenschappen.
Wanneer een kind of eigenlijk het hoofd van een kind deze suikers met die directe bevrediging heeft ervaren, vraagt dit om meer.
Het krijgt namelijk door deze suikers een BOOST aan energie, maar je lichaam kan deze energie niet echt benutten en zeker niet voor lang, wanneer de bovengenoemde stoffen ontbreken.
Toch ervaar je deze BOOST wel even..en dat is fijn.
Deze suikers geven echter maar tijdelijk energie en helaas dus ook een “schijn” energie.
Wanneer deze suikers NIET zouden worden genuttigd, zou je de uitputting en tekorten wel ervaren in energie, wanneer je tekort zou schieten in bovengenoemde stoffen, welke de prikkelgeleiding in goede banen moet leiden.
Wanneer deze suikers echter niet worden gegeten, maar je zou WEL de bovengenoemde stoffen goed aanvoeren DAN zou de prikkelgeleiding WEL rustig kunnen verlopen, dopamine op pijl gehouden kunnen worden, je minder pieken en dalen in energie kunnen ervaren EN de hang en vraag naar deze suikerboost van het hoofd van het kind en dus ook het lijf van het kind en uiteindelijk ook het kind zelf, minder worden aangewakkerd.
Helaas, waar we als ouders denken dat we dit niet aanwakkeren, wanneer we ons kind de deur uit sturen met een ontbijt achter de kiezen van donkerbruin brood en vleeswaar of jam zonder suiker of pindakaas, doen we dit toch al wel; dit aanwakkeren!
Waar donkerbruin brood vaak gekleurd witbrood is, welke vezelarme suikers bevat, pindakaas en vleeswaar, hoe stom, want onnodig, vaak toegevoegde suikers bevatten en bewerkt fruit net zo goed suiker is.
Ook dit soort voeding, doet dus door de vele “onbewuste, verstopte suikers” dit alles dus OOK wel aanwakkeren.
Tevens schiet deze voeding helaas OOK tekort in mooie anti-oxidanten, vezels, eiwitten en vetten!
Hiermee begin je de dag dus al niet ideaal m.b.t. het goed kunnen geleiden van alle prikkels welke nog komen gaan die dag en raken de hersenen van het kind dus al in aanraking met de “verslavende suikers” middels een dergelijk ontbijt, zonder dat we het beseffen.
Wanneer we als ouder zijnde onze kinderen ophalen van school en we sleuren ze dan OOK nog eens mee in meer prikkels door samen nog boodschappen te doen, op visite te gaan of te gaan spelen bij een erg druk klasgenootje, gaan de overmatige prikkels na school OOK nog lekker even door.
Het tekortschieten van dopamine en een goede prikkelgeleiding hiervan is tijdens en na zo’n dag dan al vaak aan de orde.
Het enige wat DAN, wanneer dit allemaal niet goed meer verloopt, nog bevredigt en nog energie kan geven (tijdelijke “schijn-energie”) zijn die snelle suikers wat het kind dan al kent en diens lichaam ook en waar het lichaam bij uitputting dan ook om vraagt.
Groenten, eiwitten, vetten; deze geven DIE directe energie en bevrediging niet, zoals die suikers dat kunnen en doen.
Daar gaat dan ook DUIDELIJK niet de voorkeur van het kind naar uit bij thuiskomst uit school of bij de avondmaaltijd, wanneer deze dus eigenlijk al uitgeput is.
“Witte” koolhydraten (dat wil zeggen, vezelarme, bewerkte koolhydraten, zoals tarwebloem, witte rijst en witte pasta) en suikers wel, dus koek, snoep, chips, aardappels, pasta, rijst, zoet toetje etc.
Wanneer iets niet bevredigt/voldoet aan een behoefte, zal een kind al snel zeggen dat het iets niet lust.
Zo is het dan ook niet gek na zo’n overprikkelde dag, dat je kind kan gaan zeuren om een koekje of snoepje, diens pasta of rijst met wat saus WEL wil eten als ook het toetje, maar met lange tanden de groenten en het vlees eet of hiertegen protesteert en steeds vaker bij deze hartige dingen aangeeft, deze niet te lusten.
Als ouder zijnde die vaak OOK een drukke dag achter de rug heeft en wellicht overprikkeld is, wil je DIE strijd wellicht niet aan gaan, want je bent zelf ook al moe en geef je dan ook al snel hetgeen het kind WEL wil eten en dwing je deze niet teveel datgene te moeten eten wat het niet lust en ga je meer koken a.d.h.v. diens voorkeuren; je kookt in het vervolg meer pasta, rijst en minimaliseert op voorhand wellicht al wel de groenten door deze gerechten, zodat deze maaltijden WEL worden gegeten door je kinderen met de witte rijst en pasta met saus “aan de macht” en de groenten dan minimaal pmerkbaar door het kind.
Dit gaat dan wel betekenen dat het eetpatroon van dit kind steeds meer gebaseerd raakt op suikers/bewerkte koolhydraten en dat de mooie eiwitten en vetten, vezels en anti-oxidanten in de minderheid raken.
Gevolg: constante overprikkeling van het dopamine-systeem met uitputting als gevolg en een steeds hogere behoefte, maar OOK steeds minder bevrediging van de suikers/bewerkte koolhydraten.
Je kind zal steeds meer (stiekem) willen eten van de suikers/bewerkte koolhydraten en hier om zeuren om alle dagelijkse prikkels in banen te leiden en hier niet constant van uitgeput, zeurderig en moe en lusteloos te raken en steeds meer en misschien heftiger, ter frustratie van de ook al moeie ouders, gaan protesteren op JUIST datgene wat in de voeding JUIST nodig is voor meer rust, constante energie en goede prikkelgeleiding.
Waak er als ouder dan ook voor dat kinderen niet aan de macht komen en dat je zorgt voor een constante stroom van vezelrijke, onbewerkte koolhydraten, mooie eiwitten EN vetten, want eenmaal die balans verstoord en DAARIN tekort geschoten, kan het een waar gevecht worden, waar DAN alleen de bewerkte koolhydraten nog maar fijne energie kunnen geven voor het kind en duidelijk de voorkeur krijgen, waar niemand op zit te wachten.
Weet echter dus wel dat iets wat er wellicht natuurlijk en vezelrijk uit kan zien, dit schijn kan zijn en dat dit niet hoeft te betekenen dat het onbewerkte, natuurlijke koolhydraten bevat!
Houd de voeding dan ook zo puur mogelijk, liefst dus vers en niet een verpakt “product”, maar wanneer iets WEL uit een verpakking komt (hetgeen je je kind te eten geeft en mee geeft naar school), kijk de ingrediënten goed na: je wil pure ingrediënten, geen kunstmatige en geen bewerkte, dus geen bloem en suikers!
Weet je de ingrediënten niet goed te interpreteren, stuur je me dan een mail met de ingrediënten omschreven OF een foto hiervan, zodat ik je uitleg hierover kan verschaffen?
De voeding en verdeling over de dag hiervan, welke je in de bijlage aantreft kan als handvat dienen voor een mooie verdeling van voeding over de dag van je kind, maar ook van jou (wanneer je niet af hoeft te vallen) om ten gunste van een constante prikkelgeleiding te voeden!
Add comment