Kerst inspiratie: Chinees fonduen
Voorbereiding:
Maak een grote pan met eigen getrokken Chinese groentenbouillon (zie onderstaand recept)
Overige benodigdheden:
- Kipfilet, in reepjes gesneden
- Biefstuk, in reepjes gesneden
- Garnalen, gepeld
- Witvis, in reepjes gesneden
- Broccoli, in roosjes gesneden
- Paksoi, in reepjes gesneden
- Komkommer, in reepjes gesneden
- Chinese kool, in stukken gesneden
- Champignons, in kwartjes gesneden
- Shiitakes
Smaakmakers:
- Ongezoete sojasaus (Tamari)
- Citroensap
- Koud geperste olijfolie
- Koriander
- Gemberpoeder
- Chilipeper, in ringetjes gesneden
- Rauw sesamzaad
- Lente-ui, in ringetjes gesneden
Eigengemaakte Chinese groentenbouillon
Ingrediënten (voor zo’n 2 liter):
- Max. 1 theelepel koud geperste kokos of olijfolie
- (Chinese) groentenrestanten (zoals prei, bleekselderij, bloemkool(bladeren))
- Peperkorrels
- Een scheutje ongezoete sojasaus (Tamari)
- Verse knoflook, geperst
- Verse gember, fijn gehakt
- Ongeraffineerd mineraalzout
- 2 liter water
Bereiding:
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de groentenrestanten samen met de knoflook. Voeg water toe, samen met de kruiden, specerijen en sojasaus. Breng dit aan de kook en zet vervolgens het vuur lager. Laat dit zo’n 2 uur pruttelen (langer mag ook). Zeef de bouillon nadien en voeg naar wens nog meer zout toe. Om sneller af te laten koelen kan je de pan in koud water zetten. Je kan de bouillon invriezen en maximaal een week in de koelkast bewaren.
Op de dag zelf:
Zet een (Chinese) fonduepan op tafel en vul deze met de eigen gemaakte bouillon.
Plaats de overige benodigdheden en smaakmakers in aparte bakjes omheen de fondue-pan.
Dek de bakjes zo lang mogelijk af om oxidatie te voorkomen.
Een ieder van het gezelschap aan tafel kan vervolgens met diens eigen fondue-bestek diens gewenste benodigdheden fonduen in de bouillon en nadien besprenkelen of bestrooien met één of meerdere van de smaakmakers.
Add comment