Kassa stress
Een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel veroorzaakt stress in je lijf.
Een verhoogde bloedsuikerspiegel veroorzaakt namelijk:
- Overprikkeling van de zenuwcellen in je lijf.
- Overspanning van de spiercellen in je lijf.
- Een versnelde opstapeling van zure afvalstoffen in je lijf.
En ja, dat is toch echt allemaal ZEER stressvol voor je lijf, wanneer daar LANGDURIG sprake van is!
- Helaas heerst er tegenwoordig in menig lichaam een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel.
- Helaas kampen DAARDOOR veel mensen OOK onnodig lang met stress-klachten!
Voedingsadviezen welke gegeven worden bij een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel, zouden gericht moeten zijn op een vermindering van de stress in het lijf en een verlaging van de bloedsuikerspiegel in het lijf.
Dat klinkt behoorlijk logisch toch?!
Helaas gaan er voedingsadviezen de ronde welke JUIST zorgen voor MEER stress in je lijf!
Voedingsadviezen welke een ONNODIGE verhoging in plaats van een verlaging van de bloedsuikerspiegel teweeg brengen!
Behoorlijk averechts werkende voedingsadviezen betreffen dit dan ook!
Adviezen welke je dus maar beter NIET kan hanteren en NIET ter harte kan nemen, wanneer je met een verhoogde bloedsuikerspiegel kampt!
Deze voedingsadviezen (en de stress welke ze veroorzaken) kan je vergelijken met kassa-stress.
Met een kassa-stress-voorbeeld in gedachten zal ik vandaag dan ook uit gaan leggen hoe bepaalde voedingsadviezen (welke gegeven worden bij een verhoogde bloedsuikerspiegel) ONNODIGE stress in je lijf kunnen veroorzaken en de bloedsuikerspiegel in het lijf juist verhogen in plaats van verlagen.
Lees je mee?
Wachten in de rij bij de kassa
Stel je voor:
- Jij hebt je boodschappen bij elkaar verzameld in de supermarkt en loopt richting de kassa.
- Bij de kassa staat een enorme rij.
- Er is op dat moment maar n kassa geopend.
- Je sluit achteraan in de rij.
- Je wacht een eeuwigheid op je beurt.
- Je geduld begint op te raken.
- Je vraagt je af waarom er in vredesnaam geen extra kassa wordt geopend!
Het is logisch dat deze situatie frustratie opwekt, want dit is een situatie welke eigenlijk heel makkelijk voorkomen kan worden!
Een extra kassa openen is namelijk niet zo moeilijk, wanneer je voldoende personeel ter beschikking hebt!
Stel je nu dit voor:
- Je staat ongeduldig te wachten in de rij en kijkt om je heen op zoek naar kassires.
- Opeens zie je twee kassires doodleuk met elkaar staan giebelen en lachen nog niet eens zo ver van de kassa’s vandaan.
- Je ziet hen totaal GEEN aanstalten maken om een extra kassa te openen!
Je bloed kookt nu blijkt dat je al die tijd ONNODIG lang hebt staan wachten in de rij!
Je ervaart door dit besef flinke STRESS!
ONNODIGE stress in dit geval!
De kassires hadden deze stress namelijk MAKKELIJK kunnen voorkomen door n of meerdere EXTRA kassa’s te openen op het moment de rij langer en langer werd!
- Ja, een dergelijke situatie zal velen WOEDEND doen maken!
- Een dergelijke situatie zal menigeen STRESS bezorgen!
- Uit een dergelijke situatie komt duidelijk KASSA-STRESS voort!
Kassa-stress is dus een voorbeeld van stress welke eigenlijk ZEER MAKKELIJK voorkomen had kunnen worden en helemaal NIET had gehoeven!
Deze kassa-stress gaan we gebruiken als voorbeeld vandaag.
Houd je dit tafereeltje dan ook goed in gedachten bij hetgeen we zo meteen gaan bespreken?
Dit kassa stress-voorbeeld zal je namelijk helpen begrijpen dat OOK bepaalde voedingsadviezen (welke gegeven worden bij een verhoogde bloedsuikerspiegel) averechts werken en JUIST een verhoogde bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken!
- Je zal vandaag gaan begrijpen (mede door dit kassa-stress-voorbeeld) dat door het opvolgen van deze voedingsadviezen OOK onnodige stress veroorzaakt wordt (in je lijf in dit geval) welke door het maken van ANDERE voedingskeuzes OOK heel makkelijk voorkomen had kunnen worden!
En wat gebeurt er bij stress?
Bij stress zullen stress-hormonen je bloedsuikerspiegel verhogen!
Niet erg effectief dus, wanneer het verlagen van je bloedsuikerspiegel juist het doel was!
Lees je mee?
- Lees je VOORAL mee, wanneer het laag houden van je bloedsuikerspiegel iets is waar ook jij je actief op probeert te richten?
- Lees je VOORAL mee, wanneer bij jou een verhoogde bloedsuikerspiegel is geconstateerd?
De bloedsuikerspiegel in je lijf
Iedereen heeft een bloedsuikerspiegel.
Wat wil dit zeggen?
- Iedereen bezit een zekere hoeveelheid van het koolhydraatmolecuul glucose in diens bloedbaan.
Deze bloedsuikerspiegel dient binnen bepaalde waardes te blijven.
Wijken deze waardes af (is je bloedsuikerspiegel veelvuldig te hoog of te laag), dan loop je grote gezondheidsrisico’s.
Helaas kampen veel mensen tegenwoordig met een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel.
Wellicht jij ook wel.
Deze mensen hebben door hun verhoogde bloedsuikerspiegel een verhoogde kans op:
- (Mentale en fysieke) gezondheidsklachten.
- Diabetes type 2.
De oorzaak van een verhoogde bloedsuikerspiegel
- Vaak is een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel het gevolg van de voeding welke gegeten wordt en de stoffen welke deze voeding bezit.
- Vaak is een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel het gevolg van een voeding welke meer niet-essentile dan essentile voedingsstoffen bevat.
Helaas bevat het Nederlandse eetpatroon over het algemeen meer niet-essentile dan essentile voedingsstoffen!
Het Nederlandse eetpatroon is namelijk TE STERK gebaseerd op granen en graanproducten zoals brood.
- Granen zijn geconcentreerde bronnen van glucose.
- Granen zijn dus bronnen van dat goedje wat al in je bloedbaan zit en NIET te veel en NIET te vaak aangevuld moet worden!
- Granen hebben daardoor FLINK WAT (nadelige) invloed op de bloedsuikerspiegel in je lijf.
- Granen kunnen daardoor bijdragen aan een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel.
- Granen kunnen daardoor bijdragen aan onnodige stress in je lijf.
- Granen kunnen daardoor tevens de kans op diabetes verhogen.
Wat moet er NAAST glucose in je bloedbaan namelijk OOK aanwezig zijn om je bloedsuikerspiegel WEL op een gewenst niveau te kunnen krijgen en houden?
De glucose in je bloedbaan moet voldoende aangevuld worden met vocht en basische mineralen om op een gewenst niveau gehouden te kunnen worden.
De glucose in je bloedbaan moet voldoende aangevuld worden met vocht en basische mineralen om stress in je lijf te kunnen voorkomen.
- Pas met voldoende vocht en basische mineralen aanwezig in je bloedbaan (bij naast de glucose in je bloedbaan) kunnen de hormonen in je lijf je bloedsuikerspiegel goed reguleren!
Met name het mineraal kalium moet NIET in de minderheid zijn t.o.v. het mineraal natrium in je bloedbaan, want anders kunnen de hormonen in je lijf je bloedsuikerspiegel (na stijging) alsnog NIET voldoende laten dalen en zal er onnodige stress in je lijf ontstaan.
Vraag:
Wist jij dat de hormonen in je lijf (naast glucose) OOK vocht en het mineraal kaliumnodig hebben om glucose vanuit je bloedbaan je cellen in te kunnen krijgen?
Conclusie:
- Voeding welke WEL glucose, maar weinig tot geen vocht bevat, draagt bij aan een bloedsuikerspiegel verhoging, welke niet goed meer kan en zal dalen.
- Ook voeding welke naast glucose meer natrium dan kalium bevat, draagt bij aan een bloedsuikerspiegel verhoging, welke niet goed meer kan en zal dalen.
Wat bevatten de granen en graanproducten welke menig Nederlander eet?
- Veel glucose.
- Weinig vocht.
- Meer natrium dan kalium (door toevoeging van natrium-houdend zout).
- Veel anti-nutrinten (fytinezuur) (welke de opname van basische mineralen (zoals kalium) flink belemmeren).
Granen en graanproducten dragen door al DEZE bestanddelen bij aan niet alleen het TIJDELIJK verhogen van je bloedsuikerspiegel, maar ook het LANGDURIG verhogen van je bloedsuikerspiegel en zijn NIET verstandig om regelmatig of veelvuldig te eten, wanneer je al een verhoogde bloedsuikerspiegel hebt!
Een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel vormt de oplossing!
Een portie granen bezit vaak al zoveel glucose (als bestanddeel van zetmeel) dat dit je bloedsuikerspiegel veel te SNEL en veel TEVEEL doet verhogen, wanneer de glucose daarin aanwezig NIET vertraagd in je bloed wordt opgenomen.
Het eten van granen welke NIET vertraagd worden opgenomen in je bloed en welke je bloedsuikerspiegel TEVEEL doen verhogen is dus zeker NIET aan te raden, wanneer je al een verhoogde bloedsuikerspiegel bezit.
Conclusie:
- Een portie VEZELARME granen (en de hoeveelheid glucose welke deze portie bevat) doet een verhoogde bloedsuikerspiegel en tevens onnodige stress in je lijf veroorzaken en het eten DAARVAN moet dus ook vooral NIET geadviseerd worden!
- Witte, vezelarme granen en vezel-arme graanproducten moeten bij voorkeur vermeden worden door mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel!
- Witte, vezelarme granen bezitten namelijk GEEN bestanddelen (vezels) welke een vertraagde opname van glucose kunnen bewerkstelligen!
Vezelrijke, volkoren graanproducten laten je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen (denkt en zegt men)!
Vezelrijke, volkoren graanproducten kunnen om die reden WEL geadviseerd worden (denkt en zegt men)!
Veelvuldig wordt mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel geadviseerd om VOLKOREN granen en VOLKOREN graanproducten te eten.
Vezels kunnen namelijk bijdragen aan een LANGZAME stijging van de bloedsuikerspiegel en kunnen er op die manier voor zorgen dat de bloedsuikerspiegel NIET te snel stijgt en daardoor ook NIET te hoog wordt!
En ja, dat kunnen BEPAALDE vezels inderdaad, maar kunnen de vezels aanwezig in volkoren granen en volkoren graanproducten dat ook wel?!
En stel dat inderdaad volkoren granen en volkoren graanproducten dit zouden kunnen bewerkstelligen, is het eten van volkoren granen en volkoren graanproducten dan het beste voedingsadvies dat je kan geven bij een verhoogde bloedsuikerspiegel?
Nee!
Onjuist en incomplete voedingsadviezen
Wat wordt mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel helaas NIET geadviseerd?
- De inname van geconcentreerde bronnen van koolhydraten (zoals granen) TOTAAL te verminderen!
Wat wordt helaas ook NIET uitgelegd?
- Dat glucose een niet-essentile voedingsstof is en dus helemaal niet nodig is om jezelf nog EXTRA mee te voeden!
- Dat granen en graanproducten (geconcentreerde bronnen van glucose) helemaal niet noodzakelijk zijn om te eten!
- Dat granen en graanproducten (doordat ze VEEL glucose bevatten) je lijf ONNODIGE stress kunnen bezorgen!
Gevolg van dit veel gehanteerde voedingsadvies (het kiezen van volkoren granen i.p.v. witte, vezelarme granen):
- Mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel zullen NIKS veranderen in hun TOTALE koolhydraat-inname.
- Mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel zullen ENKEL van een vezel-arm naar een vezel-rijk eetpatroon overgaan.
- Mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel zullen BLIJVEN denken dat granen en graanproducten noodzakelijk zijn om te eten.
- Mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel zullen vermoeden dat vezelrijke granen hun bloedsuikerspiegel NIET kunnen verhogen en wellicht zelfs kunnen helpen normaliseren!
Heel jammer!
Dit klopt namelijk NIET en brengt ONNODIGE stress teweeg:
- Wordt met deze switch (de switch van vezel-arme naar vezelrijke bronnen van koolhydraten) namelijk WEL het beoogde effect bereikt?
- Wordt inderdaad de bloedsuikerspiegel in je lijf MINDER of NIET verhoogd, wanneer je voor volkorenbrood en volkoren crackers kiest?
Nee!!
Lees maar mee!
Onoplosbare en oplosbare vezels
Vezels heb je in twee soorten:
- Oplosbare vezels.
- Onoplosbare vezels.
Oplosbare vezels
Oplosbare vezels lossen op in vocht en vormen vervolgens een dikke, stroperige vloeistof omheen voedingsstoffen zoals glucose en vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal.
Effect:
- Een vertraagde passagetijd van deze voedingsstoffen door het spijsverteringskanaal.
- Een vertraagde opname van deze voedingsstoffen in het lichaam.
- Geen irritatie van de darmwand.
- Een verbeterde opname van vocht, vitamines en mineralen in het lijf.
Tevens kunnen goede darmbacterin oplosbare vezels fermenteren en hier korte-keten-vetzuren uit vormen.
Effect:
- Optimalisatie van de zuurtegraad in de darmen.
- Een verbeterde spijsvertering.
- Het behoud van een gezonde darmflora.
- Gezonde, ontstekingsvrije darmwand-cellen.
- Een verbeterde darmperistaltiek.
- Een verbeterde opname van voedingsstoffen doorheen de darmwand.
- Een vermindering van stress in je lijf.
Conclusie:
- Oplosbare vezels zijn de vezels welke kunnen bijdragen aan vermindering van stress in je lijf en het verlagen van je bloedsuikerspiegel.
- Oplosbare vezels zijn de vezels welke een vertraagde opname van glucose kunnen bewerkstelligen.
Onoplosbare vezels
Onoplosbare vezels trekken vocht aan.
Onoplosbare vezels doen de spijsbrij opzwellen.
Effect:
- Een versnelde passagetijd van voedingsstoffen door het spijsverteringskanaal.
- Irritatie en prikkeling van de darmwand.
- Een verminderde opname van vocht, vitamines en mineralen in het lijf.
- Het vasthouden van vocht en met name basische mineralen in de darmen.
Onoplosbare vezels kunnen daardoor NIET bijdragen aan:
- Een gezonde darmflora.
- Een optimale zuurtegraad in de darmen.
- Een optimale spijsvertering.
- Gezonde, ontstekingsvrije darmwand-cellen.
- Een verbeterde opname van voedingsstoffen doorheen de darmwand.
- Het voorkomen van stress in het lijf.
Conclusie:
- Onoplosbare vezels zijn NIET de vezels welke stress in het lijf kunnen helpen verminderen en de bloedsuikerspiegel in je lijf kunnen helpen verlagen.
- Onoplosbare vezels zijn NIET de vezels welke een vertraagde opname van glucose in je lijf kunnen bewerkstelligen.
Hoe wordt glucose eigenlijk in je lijf opgenomen?
Komt glucose meteen in je lijf terecht, zodra dit in je darmen is beland?
Glucose is een molecuul welke enkel middels ACTIEF TRANSPORT opgenomen kan worden in het lichaam.
Om ACTIEF TRANSPORT van glucose plaats te laten vinden is meer dan enkel glucose nodig.
Enkel de aanwezigheid van glucose in je darmen is dus nog NIET genoeg om de opname van glucose in je lijf mogelijk te maken.
Wat is namelijk nog meer nodig?
- Vocht.
- De mineralen natrium en kalium.
- Gezonde, ontstekingsvrije darmwand-cellen.
Voorzien onoplosbare vezels hierin?
Nee!
Oplosbare vezels wel!
Conclusie:
Alle bronnen van koolhydraten welke je eet dienen voorzien te zijn van OPLOSBARE vezels om ONNODIGE stress in je lijf te voorkomen!
Volkoren granen bezitten GEEN oplosbare, maar onoplosbare vezels!
Het advies vezelrijke, volkoren granen en volkoren graanproducten te eten, aangezien deze je bloedsuikerspiegel geleidelijk zouden verhogen, klopt helemaal niet!
De vezels aanwezig in volkoren tarwe (waar de meeste graanproducten van gemaakt zijn) zijn namelijk NIET oplosbaar, maar onoplosbaar!
Niet onoplosbare vezels, maar oplosbare vezels kunnen de bloedsuikerspiegel in je lijf helpen verlagen!
Niet onoplosbare vezels, maar oplosbare vezels kunnen onnodige stress in je lijf voorkomen!
Wat wil dit zeggen?
- Volkoren tarwe en producten gemaakt van volkoren tarwe worden helemaal NIET vertraagd opgenomen in de bloedbaan!
- Volkoren tarwe en producten gemaakt van volkoren tarwe creren ONNODIGE stress in je lijf!
Hoe volkoren tarwe en producten gemaakt van volkoren tarwe EXTRA en ONNODIGE stress in je lijf veroorzaken lees je hieronder!
Volkoren granen en producten gemaakt van volkoren granen verzuren de inhoud van je darmen!
Bij de spijsvertering van granen en graanproducten (en dus ook volkoren granen) komen zure rest-stoffen vrij.
Deze zure rest-stoffen doen de inhoud van je darmen verzuren en de zuurtegraad in je darmen verlagen.
De onoplosbare vezels (welke aanwezig zijn in volkoren granen) doen vocht en basische mineralen aantrekken in je darmen en zouden in theorie het verlagen van de zuurtegraad in je darmen kunnen beperken.
Waarom is het belangrijk dat de zuurtegraad in je darmen NIET te laag wordt?
- Omdat spijsverteringsenzymen ENKEL optimaal kunnen functioneren bij een OPTIMALE (niet TE zure) zuurtegraad!
Veel vocht bezitten volkoren graanproducten (welke vaak niet gekookt, maar gebakken zijn) echter NIET!
Het eten van volkoren graanproducten zorgt dus WEL voor een opstapeling van glucose (en zure rest-stoffen) in je darmen, maar NIET voor vocht in je darmen.
- De onoplosbare vezels aanwezig in je darmen kunnen zonder vocht NIET je darminhoud (glucose en zure rest-stoffen in dit geval) op laten zwellen en volumineuzer maken!
- De onoplosbare vezels aanwezig in je darmen kunnen zonder vocht NIET je darminhoud (glucose en zure rest-stoffen in dit geval) van een optimale zuurtegraad voorzien.
WEL kunnen de onoplosbare vezels (VOORAL zonder vocht aanwezig) je darmwand FLINK gaan irriteren!
Gevolg:
- De opgestapelde glucose zal NIET GOED opgenomen kunnen worden in je lichaam.
- Je darminhoud zal verzuren.
- De glucose-moleculen welke opstapelen in je darmen zullen gist- en schimmel-vormende darmbacterin in hun groei gaan stimuleren.
- Bacterile overgroei van gist- en schimmelvormende darmbacterin (Candida) zal ontstaan in je darmen.
- In je lijf zal het vochtgehalte dalen en naar je darmen verplaatst moeten worden.
- Je lijf zal verzuren.
- In je lijf zal een verhoogde productie van stress-hormonen ontstaan.
Wat doen stress-hormonen in je lijf vervolgens?
- Stress-hormonen verhogen de bloedsuikerspiegel in je lijf!
Gevolg van het eten van vocht-arme granen en vochtarme graanproducten gemaakt van volkoren tarwe is dan ook:
- Onnodige stress in je lijf!
- Een verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf onder invloed van stress-hormonen!
Wat denk jij?
- Is het eten van volkoren granen en volkoren graanproducten een goed plan, wanneer je een verhoogde bloedsuikerspiegel bezit?
- Is het advies om volkoren granen en volkoren graanproductie te gaan eten een verstandig voedingsadvies, wanneer je iemand met een verhoogde bloedsuikerspiegel voedingsadviezen verschaft?
Niet echt h!
Dit voedingsadvies brengt namelijk ONNODIGE stress teweeg!
- Het opvolgen van dit voedingsadvies doet alsnog de bloedsuikerspiegel in je lijf verhogen!
Goh, dat lijkt op kassa-stress!
In het kassa-stress-voorbeeld bezorgden de “luie” kassires ONNODIGE stress bij de wachtenden in de rij voor de kassa.
Deze kassires hadden namelijk MAKKELIJK een extra kassa kunnen openen!
In het lijf van mensen met een verhoogde bloedsuikerspiegel bezorgt het eten van volkoren granen en volkoren graanproducten ONNODIGE stress.
Glucosemoleculen liggen in HUN darmen namelijk OOK te wachten in een rij (voor de darmwand in dit geval) en veroorzaken (door vergisting) OOK stress!
- Het eten van groenten of fruit (glucose-arm, vochtrijk, vitamine- en mineraalrijk en bronnen van OPLOSBARE vezels) had deze stress kunnen voorkomen!
- Het eten van groenten of fruit (glucose-arm, vochtrijk, vitamine- en mineraalrijk en bronnen van OPLOSBARE vezels) had de bloedsuikerspiegel WEL kunnen verlagen!
- Het eten van groenten of fruit (glucose-arm, vochtrijk, vitamine- en mineraalrijk en bronnen van OPLOSBARE vezels) had VEEL BETER geadviseerd kunnen worden in plaats van volkoren granen en volkoren graanproducten!
Vragen
- Heb jij een verhoogde bloedsuikerspiegel?
- Heb jij altijd gedacht dat je granen moet en kan blijven eten, zolang je maar volkoren granen kiest?
- Denk je daar nu anders over?
Add comment