JOUW keuze in het restaurant
Restaurantkeuze
Je bent hard aan de weg aan het timmeren om jezelf (wellicht met mijn hulp en ondersteuning?) een eigen bewust gekozen eetpatroon eigen te maken.
Een eetpatroon gericht op voedingsstoffen, waar je niet alleen jou, maar OOK je lichaam blij mee maakt en ook BEIDE van kunnen en mogen genieten EN ook BEIDE (je lichaam en jij (je geest)) bij in staat zijn te kunnen ontspannen!

Vaak heerst namelijk het één OF het ander.

Men heeft OF een eetpatroon gericht op het lichaam om die maar te trachten goed te voeden, waarbij men zelf echter niet zo smakelijk eet en een geestelijk of lichamelijk gemis ervaart of zichzelf dingen bij en mee aan het verbieden of verplichten is.
OF men heeft een eetpatroon gericht op EIGEN (geestelijke) behoeftes, welke nou niet bepaald de stoffen bevat, waar het lichaam behoefte aan heeft!

Jij bent (nu in het heden; in het verleden wellicht net zo goed niet) echter GOED BEZIG door beide samen te laten komen en binnen de ECHTE voeding met ECHTE voedingswaarde DATGENE te kiezen en in je dagen te integreren, welke jou, NU, zowel geestelijk als lichamelijk, WEL kan en mag bevredigen en je dan ook voor, tijdens EN nadien goed kan doen voelen (over onder andere jezelf en je bewuste houding, keuzes en positieve zorg voor jezelf).

Ook bij het uit eten gaan, wat zoveel betekent als: ” de bereiding van hetgeen je eet “overleveren” aan een ander” zou je NU (tegenwoordig) dan ook het liefst dit gedrag door en voortzetten.
Dit positieve gedrag m.b.t. het jezelf voeden met ECHTE voeding, waarvan zowel jij ALS OOK je lichaam kan en mag genieten!

Je voelt je hierin echter beperkt, wanneer je uit eten gaat of zou gaan.
Je en we zijn namelijk gewend aan het moeten kiezen van en uit hetgeen de chef of restaurant-eigenaar heeft bedacht te willen “verkopen” en dus op diens “menukaart” heeft gezet.

Deze menukaart betreft en bevat namelijk al complete keuzes: compleet verwoorde en samengestelde menu’s en gerechten.
Menu’s en gerechten met van alles erop en er aan en op een vaste manier bereid en geserveerd.
Een menukaart waarvan je voor je gevoel dan ook ENKEL een bewuste keus in en tussen kan en mag maken binnen die al bestaande en omschreven menu’s en gerechten en je dan ook verder maar “overgeleverd” bent daar aan en hoe DAT dan bereid is en wat ZIJ maar hebben bedacht welke combinaties aan voedingsstoffen dit bevat.

Besef je je echter wel dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn en je ECHT WEL meer keuzes hebt, maar dit de keuzes betreffen, waar we ons ENKEL niet bewust van zijn en vaak NIET bewust van worden gemaakt en welke we vaak NIET benutten ofwel niet DURVEN benutten?

Bij deze wil ik je dan ook GRAAG bewust maken van DIE keuzes, welke je NOG MEER hebt EN wil en zal ik je hierin ondersteunen!

Ja, er staan namelijk vaste menu’s en gerechten op de kaart.
En ja, het is voor zowel de chefs in de keuken als ook het bedienend personeel het “makkelijkst”, wanneer ze één van DIE keuzes doorgegeven krijgen van je, dus wanneer je DIE kiest door een naam of nummer te noemen, zodat ze een “standaard-gedrag” kunnen uitvoeren en “standaard-prijzen” kunnen aanhouden.

Maar, hoewel dat misschien voor HEN het meest makkelijk en gebruikelijk betreft (en misschien ook voor hen zelfs het meest saaie en minst uitdagende), hoeft dit toch niet?!

Weet namelijk dat chefs vaak (als het goed is) een passie hebben voor koken.
Weet dat vaak ook zij, vanuit die passie, het best leuk kunnen vinden eens een keer iets ANDERS te maken dan hetgeen vast op de kaart staat en ze dan ook ALTIJD en ELKE DAG al maken op EENZELFDE MANIER met de ingrediënten, welke ze “in huis hebben”!
Vaak ervaren ze het zelfs een uitdaging om met DIE ingrediënten iets NIEUWS; moois, leuks, lekkers en aantrekkelijks en met name ook ANDERS DAN ANDERS te “creëren” voor mensen met specifieke/duidelijke wensen!

Weet dan ook dat jij, jij die weet (en thuis al heeft ervaren) bij welke ingrediënten en bereidingswijzes, zowel JIJ als ook JE LICHAAM zich prettig kan voelen, met andere ogen een volgende keer naar een menukaart kan en mag kijken en JOUW KEUZE zou kunnen en mogen aangeven en doorgeven en zo JOUW EIGEN UNIEKE gerecht (samen met de chef) zou kunnen creëren!

Ja, je ziet namelijk op menukaarten ALTIJD wel vaste menu’s en gerechten staan met vaste ingrediëntencombinaties en bereidingswijzes, maar tegelijkertijd weet jij, net zo goed als ik, dat de LOSSE INGREDIËNTEN in de keuken van de chef liggen, welke NOG NIET bereid klaar staan.
Althans, een deel daarvan (van het menu of gerecht) zal ZEKER pas op het moment van bestellen bereid worden en samengesteld worden en NIET eerder al!
Jij hebt dan ook de mogelijkheid (en DURF alsjeblieft, zodat je niet ONNODIG dingen met tegenzin hoeft te eten, welke ofwel je lijf of jouzelf niet goed doen voelen en voeden!) om JOUW combinaties van ingrediënten van de kaart te maken EN daarbij een wenselijke bereidingswijze aan te geven!

Zie jij namelijk bij de voorgerechten ingrediënten binnen een vast gerecht genoemd staan en ook bij de vaste hoofdgerechten ingrediënten genoemd staan, welke JOU aanspreken (LOS van de overige ingrediënten in dat gerecht) en welke JIJ graag gecombineerd zou willen hebben tot een nieuw, voor jou persoonlijk bereid gerecht, dan zou DAT in principe en in theorie toch kunnen en kan en mag je daar toch PRIMA om vragen en naar informeren?

Je WEET namelijk dat ze de ingrediënten in huis hebben en nog niet door en in het gerecht verwerkt zitten en OOK weet je dat de chefs prima in staat zijn iets nieuws te bereiden (mag ik althans hopen).
DUS WAAROM DAAR NIET NAAR INFORMEREN!

Zowel jij, je lichaam, maar ook zij, de chefs, vinden DAT namelijk vaak het prettigst: duidelijkheid hebben in het weten waar je aan toe bent en GEEN tegenzin ervaren (OF een ontevreden klant ziend) en met een tevreden gevoel over je keuze achterblijven en dit uitstralen (en wellicht de chef voor complimenteren, wanneer hij zich uit heeft geleefd door wellicht wel met JOUW keuze aan ingrediënten een feestje voor het oog te creëren!

Dit zou toch een unieke en de meest leuke ervaring zijn van een restaurantbezoek voor een ieder namelijk?
– Jij blij, trots en tevreden
– Je lichaam blij, trots en tevreden
– De chef blij, trots en tevreden: weer een klant tevreden naar huis te hebben gestuurd en zijn creativiteit en talent tot uiting kunnen brengen!

Weet jij dan ook dat je uit eten gaat, maar vind je het (nu nog) lastig of misschien wat eng (aangezien JIJ dit nog nooit hebt gedaan of gedurfd en dit ook niet vaak gedaan wordt (in JOUW omgeving of door JOUW gezelschap)) om je EIGEN keus te maken aldaar en EIGEN gerecht te creëren adhv de ingrediënten op de kaart en DUS binnen de ingrediënten aanwezig in het restaurant, maar wil je jezelf tegelijkertijd hier WEL in uitdagen, wetende dat je je achteraf TOCH ECHT het prettigst zult voelen door ook dan bij DAT etentje en niet alleen thuis jezelf (lichaam EN geest) GOED te hebben gevoed?

Mail me het restaurant je weet te gaan eten en we gaan de mogelijke keuzes, dus JOUW keuze vooraf eens bespreken samen!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!