Vandaag een antwoord op de vraag van Francien:

  • Ik eet koolhydraatarm en eet om die reden geen brood. Loop ik nu geen tekorten op in jodium? Mijn schildklier moet het namelijk wel blijven doen!

Broodzout

Het zout wat gebruikt wordt door de meeste bakkers om brood mee te bakken (broodzout genaamd) is jodiumhoudend zout.

Door de toevoeging van dit broodzout bevat brood jodium.

Wanneer dit broodzout niet is toegevoegd (zoals bij sommige biologische broden het geval is), dan bevat brood geen jodium.

Granen zoals tarwe en rogge (waar brood vaak van gemaakt wordt) bevatten zelf namelijk geen jodium.

Wanneer je geen brood eet (zoals Francien), dan kan je op den duur jodium-tekorten oplopen.

Je hoeft echter geen jodium-tekorten op te lopen wanneer je koolhydraatarm eet (en om die reden geen brood eet).

Wanneer je namelijk zeer bewust en zeer regelmatig andere bronnen van jodium consumeert, dan kan je jodium-tekorten alsnog wel voorkomen (ook al eet je geen brood).

Bronnen van jodium

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium is voor adolescenten en volwassenen 150 microgram (Bron: Voedingscentrum).

Een sneetje broodzout-bevattend brood bevat gemiddeld 25 microgram jodium (Bron: NEVO-tabel).

Dit betekent dat je middels de dagelijkse consumptie van 6 sneetjes brood de ADH voor jodium behaalt.

In de tabel hieronder zie je andere bronnen van jodium met hun gehalte aan jodium (Bron: NEVO-tabel).

Het jodium-gehalte welke per voedingsmiddel weergegeven staat in deze tabel betreft het gehalte (in microgram uitgedrukt) per 100 g van het voedingsmiddel.

In deze tabel heb ik algen en wieren (rijk aan jodium) en jodiumhoudend zout (rijk aan jodium) bewust nog niet eens opgenomen.

Voedingsmiddel   Jodium (mcg)
Ei kippen- gekookt gem.35.5
Vis  mager 0-5 g vet gem. rauw75.8
Vis vet >5 g vet gem. rauw42.3
Yoghurt magere14.9
Kwark magere14.9
Garnalen Hollandse gekookt55
Kaas Goudse 48+ gem.21
Kaas huttenkase8
Kaas Parmezaanse72
Kaas geiten- verse5
Vlees <5 g vet rauw gem.1.3
Kaas Mozzarella11
Kaas geiten- hard2.5

Je ziet dat wanneer je dagelijks 2 schaaltjes kwark van 150 g zou consumeren je zo’n 45 microgram jodium binnen zou krijgen.

Wanneer je dit dagelijks aan zou vullen met 2 gekookte eieren (à 50 g per ei), dan zou daar nog ongeveer 35 microgram jodium bij op geteld kunnen worden.

Eet je vervolgens nog een stukje Parmezaanse kaas van 35 g ergens op je dag, dan levert dit stukje kaas je nog zo’n 25 microgram jodium op.

Zorg je er uiteindelijk nog voor dat je een stukje magere vis eet diezelfde dag (à 120 g), dan kan je er nog 90 microgram jodium bij op tellen en zit je aan een totaal van (45+35+25+90) 195 microgram jodium die dag.

Ja, dat is wel even puzzelen en een stukkie duurder in aanschaf dan wanneer je een half brood koopt, maar je ziet en leest dat je alsnog je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium wel bij elkaar kan sprokkelen, wanneer je (net als Francien) koolhydraatarm en (om die reden) geen brood eet.

De opname van jodium in je lijf en de opname van jodium in je schildklier

Je leest hierboven dat het dagelijks binnenkrijgen van voldoende jodium makkelijk haalbaar is wanneer je brood eet, maar ook best haalbaar is wanneer je geen brood eet, zolang je maar heel bewust je jodium bij elkaar sprokkelt.

Weet echter dat het binnenkrijgen van voldoende jodium alsnog (in beide gevallen) niet de opname van voldoende jodium-ionen in je lijf en de opname van voldoende jodium-ionen in je schildklier kan garanderen.

De opname van jodium-ionen in je lijf en de opname van voldoende jodium-ionen in je schildklier vindt namelijk plaats met behulp van eiwitten.

Deze eiwitten zitten gevestigd in de celmembranen van je darmwand en de celmembranen van je schildklierweefsel.

Deze eiwitten kunnen niet goed functioneren wanneer je voeding in zijn geheel tekortschiet in essentiële voedingsstoffen, vocht en fermenteerbare voedingsvezels  (voedingsstoffen welke nodig zijn om de celmembranen van je darmwandcellen en celmembranen van je schildklierweefselcellen intact te kunnen houden).

Dit betekent dat wanneer je er dagelijks voor zorgt dat je 150 microgram jodium binnenkrijgt, maar je voeding tegelijkertijd tekorten vertoont in andere essentiële voedingsstoffen, vocht of fermenteerbare vezels dit jodium alsnog niet goed benut zal kunnen worden door je schildklier.

Wist je dat..

.. kwark, kaas, vis en eieren (bronnen van jodium) verdeeld over je dag meer essentiële voedingsstoffen leveren dan 6 sneetjes volkorenbrood (bronnen van jodium) verdeeld over je dag?

Conclusie en antwoord op de vraag van Francien:

  • Ja, wanneer je koolhydraatarm eet (en om die reden geen brood eet), dan kan je tekorten oplopen in jodium. Dit kan je echter ook wanneer je regelmatig brood eet, maar dit onvoldoende varieert met vochtrijke voeding rijk aan fermenteerbare vezels en voeding welke essentiële voedingsstoffen bevat welke brood niet levert. Je hoeft echter geen tekorten op te lopen in jodium wanneer je koolhydraatarm (en om die reden geen brood) eet. Wanneer je namelijk zeer bewust en zeer regelmatig andere bronnen van jodium consumeert (en deze bronnen van jodium bewust heel regelmatig varieert met vochtrijke voeding rijk aan fermenteerbare vezels en voeding welke essentiële stoffen bevat welke deze bronnen van jodium niet leveren), dan kan je jodium-tekorten voorkomen.

Lees en leer meer

Morgen zal ik een vraag beantwoorden die gaat over het oplopen van vitamine C tekorten gedurende het volgen van een koolhydraatarm dieet.

Overmorgen zal ik uitgebreid bespreken welke stoffen altijd aanwezig moeten zijn en blijven in koolhydraatarme voeding om voedingsstoffentekorten te kunnen voorkomen en de voordelen uit een dergelijke voeding te kunnen halen zonder allerhande bijkomende nadelen.

Lees je de komende dagen mee wanneer jij (net als Francien) koolhydraatarm eet?

Eet jij koolhydraatarm en eet je om die reden geen brood en wil je weten of je geen jodium-tekorten oploopt?

Vraag een voedings-analyse aan!

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!