Jij neemt het met een korreltje zout
Wordt ons geleerd wat er precies gebeurt met de stoffen aanwezig in ons eten?
Wordt ons geleerd hoe de stoffen in ons eten de stofwisseling in ons lijf beïnvloeden?
Nee.
Dit is best spijtig.
Wanneer je dit namelijk WEL leert en daardoor ook WEL begrijpt wat er eigenlijk met voeding gebeurt in je lijf, kan je VELE gezondheidsklachten en ook vele gewichtsschommelingen (welke je eerder wellicht totaal onlogisch, onverklaarbaar en vreemd vond) opeens veel beter verklaren namelijk!
Mensen die zich WEL verdiepen in hetgeen gebeurt met de stoffen aanwezig in ons eten, verdiepen zich veelal ENKEL in de voedingssstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten en wat DAARMEE gebeurt in je lijf.
Mineralen zoals natrium en kalium, ach, daar verdiepen we ons niet zozeer in.
Deze leveren toch ook geen calorieën, dus hoeveel invloed zouden die nou kunnen hebben op je gezondheid en gewicht?!
Nou, meer dan je denkt!
Daarover vandaag dan ook meer!
Vandaag ga ik je namelijk WEL (weer) meer vertellen over hetgeen er eigenlijk gebeurt met de stoffen aanwezig in je eten.
Ik ga je vertellen over de mineralen natrium en kalium!
Moet jij eens opletten hoeveel invloed deze mineralen (en vooral de verhoudingen tussen deze mineralen) op je totale gezondheid EN op je gewicht hebben!
Waarom leg ik dit uit?
Dit leg ik uit, zodat ook jij aan de hand van dergelijke informatie (welke ik je dagelijks tracht te verschaffen) je lijf (je gezondheidsklachten en gewichtsschommelingen) stap voor stap beter leert begrijpen!
Lees je weer mee?
De stofwisseling en de mineralen natrium en kalium
Ons lichaam is dag in dag uit en ook op ELK moment van de dag bezig met het wisselen van stoffen.
Ons lichaam is dus ALTIJD bezig met hetgeen stofwisseling wordt genoemd.
Stoffen verplaatsen zich namelijk CONSTANT doorheen je lijf om het functioneren van je lichaam mogelijk te maken.
Deze stofwisseling vergt energie.
Alleen het verplaatsen van grote moleculen voedingsstoffen doorheen de celwanden in je lichaam vereist het lichaam namelijk al energie.
Ook de verplaatsing van vele voedingsstoffen doorheen je darmwand vergt energie.
Zelfs de prikkelgeleiding doorheen je lijf (welke je zenuwcellen mogelijk maken) vergt energie.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het samentrekken van je spieren wat natuurlijk OOK energie vergt!
Vandaar ook dat een deel van de stofwisselingsreacties (welke in je lichaamscellen plaatsvinden) energieproductie betreft.
Zou er namelijk GEEN energieproductie in je cellen plaatsvinden, dan zouden grote moleculen voedingsstoffen niet eens goed door je lichaam heen (van cel naar cel) verplaatst kunnen worden, zouden vele voedingsstoffen vanuit je darmen niet eens in je lijf opgenomen kunnen worden, zouden er ook geen prikkels door je zenuwcellen geleid kunnen worden en zouden spieren ook niet eens samen kunnen trekken!
Veel van het transport van stoffen doorheen de celwanden in je lijf vindt plaats middels “actief transport”.
Ook veel van het transport van voedingsstoffen doorheen je darmwand vindt plaats middels “actief transport”.
Dit transport-mechanisme kan enkel maar functioneren met behulp van de zogenaamde natrium-kalium-pomp.
Niet enkel voor dit actieve transport doorheen de darmwand en doorheen je celwanden, maar ook voor een optimale, prettige prikkelgeleiding van prikkels doorheen de zenuwcellen van je lichaam zijn de mineralen natrium en kalium van ZEER GROOT belang.
De mineralen natrium en kalium zijn dan ook ZEER belangrijke mineralen om BEIDE altijd WEL voldoende in je lijf aanwezig te hebben.
Niet enkel het aanwezig hebben van deze beide mineralen is echter belangrijk, maar vooral ook het in optimale verhoudingen tot elkaar aanwezig hebben van deze mineralen is ZEER belangrijk te noemen!
Om stofwisselingsreacties in je cellen namelijk optimaal uit te kunnen voeren is een basische zuurtegraad nodig.
Om een basische zuurtegraad te verkrijgen en behouden moet er ook WEL voldoende vocht aanwezig zijn.
Natrium is het mineraal welke vocht vasthoudt in je bloedbaan en daar in die bloedbaan dan ook gunstig bijdraagt aan de basische zuurtegraad.
Je bloedbaan is echter NIET het gebied waar stofwisselingsreacties plaatsvinden waaruit energie geproduceerd wordt of nieuwe stoffen gevormd kunnen worden.
In de bloedbaan vindt namelijk ENKEL het vervoer van stoffen plaats, maar niet zozeer nuttige stofwisselingsreacties tussen verschillende stoffen.
In de cellen zelf DAAR vinden namelijk de nuttige stofwisselingsreacties plaats!
Dit betreffen verbrandingsreacties en opbouwende reacties welke in je lichaamscellen plaatsvinden en plaats kunnen vinden.
Om DAAR in die cellen de zuurtegraad voldoende basisch te krijgen en ook voldoende basisch te houden is het mineraal kalium nodig.
Kalium neemt namelijk vocht mee de cellen in.
Pas wanneer kalium en vocht de cellen in kan en gaat, kunnen vele grote moleculen voedingsstoffen OOK mee de cellen in transporteren.
Stofwisselingsreacties in de cellen zullen dan ook NIET eerder plaatsvinden dan dat er OOK voldoende kalium met vocht in je cellen aanwezig is.
Jij neemt het met een korreltje zout
Wanneer iemand je iets vertelt en jij neemt hetgeen je verteld wordt “met een korreltje zout” dan betekent dat “met een korreltje zout nemen” dat je NIET helemaal gelooft wat de ander zegt.
- Je beschouwt hetgeen je verteld wordt dan NIET als geheel waar.
- Je beschouwt hetgeen je verteld wordt als onwerkelijk of onjuist.
“Jaja, het zal wel” kan je dan denken.
Vermoedend dat de helft van hetgeen je verteld wordt niet klopt, sterk overdreven wordt, uit de lucht gegrepen is of zelfs een leugen betreft.
Wist je dat wanneer jij je eten bereidt met een korreltje (of wat meer korreltjes) zout OF wanneer je eten koopt waaraan zout is toegevoegd door de producent van dit voedingsmiddel je lijf dit eten wat jij dan hebt gegeten best OOK “met een korreltje zout” kan nemen?
Wist je namelijk dat je lijf NIET geheel optimaal stofwisseling uit kan of zal voeren met voedingsstoffen aanwezig in STERK gezout eten, ook al bezit dit eten WEL stoffen waarmee je lijf in theorie toch echt WEL optimale stofwisseling uit kan voeren?
Welke mineralen bevat keukenzout?
Het keukenzout menigeen koopt (en ook het zout wat in de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt bij het samenstellen en produceren van voedingsmiddelen) is veelal geraffineerd zout.
Minerale zoutmengsels uit de natuur bevatten VELERLEI mineralen in NATUURLIJKE verhoudingen tot elkaar.
Geraffineerd zout echter bevat ENKEL de mineralen natrium en chloor, verbonden aan elkaar tot het zout “natriumchloride”.
Bevat het eten dat jij eet weinig kalium en heb jijzelf dit zout (natriumchloride) ook nog eens aan je eten toegevoegd OF heb jij voedingsmiddelen gegeten waaraan dit zout (natriumchloride) al was toegevoegd, dan kunnen en zullen de voedingsstoffen aanwezig in hetgeen je dan hebt gegeten NIET zo optimaal doorheen je celwanden transporteren en kunnen en zullen ze dus ook NIET zo spoedig of soepeltjes “deel gaan nemen” in stofwisselingsreacties in de cellen van je lichaam als EIGENLIJK zou kunnen of had gekund, wanneer dit zout NIET was gebruikt of toegevoegd!
De voedingsstoffen in je “gezoute voeding” kunnen en zullen vervolgens je lijf dus MINDER optimaal voeden dan ze zonder dit toegevoegd zout hadden gekund!
Ze (de voedingsstoffen in je eten) blijven samen met het natrium (en het vocht dat dit natrium bindt), onnodig lang in de bloedbaan “rondhangen” TOT het moment je wel weer meer vocht binnenkrijgt en iets eet met kalium wat de natrium-kalium-balans in je lijf weer “recht trekt”!
Je gezoute eten neemt je lijf dus eigenlijk ook “met een korreltje zout”.
Je lichaam neemt dit “gezoute eten” namelijk niet als WARE voeding aan waarmee het stofwisselingsreacties METEEN en MAKKELIJK uit kan voeren!
Dit verklaart het feit dat je na het eten van “gezout” eten zoveel trek kan en zal houden!
Natuurlijk houd je trek en blijf je trek houden na dit “gezoute” eten, want de voedingsstoffen in het eten welke je hebt gegeten belanden NIET zo spoedig of soepeltjes in je cellen en hebben je dan ook NIET GOED kunnen voeden (tot het moment er OOK WEL WEER voldoende vocht en kalium in je lijf aanwezig is)!
Soms belanden de voedingsstoffen in je “gezoute” eten zelfs niet eens optimaal in je lijf!
Ook de darmwand is namelijk een wand waardoor grote voedingsstoffen ENKEL m.b.v. de natrium-kalium-pomp doorheen kunnen transporteren, dus ook voor DAT transport is voldoende vocht en kalium EERST nog nodig!
Afvallen en zoutgebruik
Wanneer je af wil vallen dan wil je dat je lichaam de overtollige vetten uit je vetweefsel afbreekt en gaat verbranden in diens cellen.
Je wil dat je lichaam DAARUIT (uit de overtollige vetten verpakt in je vetweefsel) diens benodigde energie gaat produceren!
Hetgeen je dan wil en verlangt van je lichaam (gedurende het afvallen) betreffen dus OOK stofwisselingsreacties!
Zowel vet-afbraak, maar ook vet-verbranding betreffen stofwisselingsreacties!
Bij het afbreken van je vetweefsel komen naast vetten helaas OOK heel wat verzurende afvalstoffen vrij.
Deze verzurende afvalstoffen zullen de zuurtegraad van je bloedbaan verlagen.
En een lage zuurtegraad in je lijf is NIET goed en zeker al NIET gewenst.
Natrium is dan ook ABSOLUUT bij in die bloedbaan nodig om die verzurende stoffen (welke vanuit je vetweefsel in de bloedbaan terecht komen) SNEL te kunnen verdunnen (aangezien natrium vocht in de bloedbaan vasthoudt), maar kalium is vervolgens toch ook wel HEEL ERG nodig om de stofwisseling in je cellen (het verbranden van vet in dit geval) ook WEL gewoon goed en optimaal door te laten gaan.
Beperk jij je calorieën ten tijde van de periode je wil afvallen (of maak je simpelweg de porties welke je eet wat kleiner en kies je je voeding bewuster), maar zout je je eten vervolgens ten tijde van dit afvallen WEL flink met geraffineerd zout (of koop je alsnog WEL voeding waaraan dit zout is toegevoegd), dan zal HELAAS de stofwisseling IN je cellen (vet verbranding in dit geval) NIET zo snel en ook NIET zo optimaal plaatsvinden dan wanneer je dit zout NIET zou hebben toegevoegd aan je eten en de mineralen natrium en kalium (welke beide ALTIJD wel in natuurlijke voeding aanwezig zijn) MEER in balans zouden zijn (in zowel je eten als je lijf) en de stofwisseling in je cellen (vet verbranding in dit geval) vervolgens ook WEL beter had kunnen verlopen.
Groenten bevatten over het algemeen hele mooie hoeveelheden kalium en ook nog eens heel wat vocht.
Groenten bevorderen en optimaliseren (onder andere DAARDOOR) dan ook de stofwisselingsreacties in je cellen, waaronder vet verbranding.
Groenten bevorderen en optimaliseren (onder andere DAARDOOR) ook een veel prettigere prikkelgeleiding doorheen je zenuwcellen.
Groenten RUIMSCHOOTS bij en door ALLES wat je eet gaan integreren in je eetpatroon, is dan ook STERK aan te raden.
Eet deze groenten echter het liefst rauw of stoom deze, maar kook groenten niet HEEL lang en ook NIET in een HELE grote hoeveelheid water, want dan gaat het kalium met dit kookvocht grotendeels verloren (wanneer je dat kookvocht NIET zou gebruiken en af zou gieten).
Weet dan ook dat wanneer je wil afvallen (maar je hetgeen je eet WEL regelmatig met een korreltje zout neemt) en daarbij minimale hoeveelheden groenten eet, je lichaam de voeding welke jij eet vervolgens OOK “met een korreltje zout” zal nemen, en deze voeding NIET optimaal in stofwisselingsreacties in je cellen kan en zal benutten en dit het afvallen (wat jij zo graag wil) DUIDELIJK zal kunnen vertragen!
Vraag:
- Neem jij je voeding regelmatig met een korreltje zout en zo ja, welk soort zout betreft dit dan?
- Was jij je bewust van het feit dat iets als het toevoegen van zout invloed kan hebben op het afvallen?
Add comment