Vandaag een antwoord op de vraag van Heleen:

  • Ik heb al een hele tijd een pijnlijke rechtervoet. Onlangs ben ik hiervoor naar de huisarts gegaan. Ik bleek jicht te hebben. De huisarts adviseerde me de consumptie van dierlijke voeding te verminderen. Ik heb mijn kaas- en vlees- consumptie inmiddels flink verminderd, maar mijn klachten zijn er niet minder op geworden. Hoe kan dit?

Purines

Wanneer dierlijke eiwitten  (in je spijsverteringskanaal of in je weefsels) afgebroken worden, dan komen daar purines bij vrij.

Deze purines verhogen het urinezuur-gehalte in je bloedbaan, waardoor de zuurtegraad in je bloedbaan stijgt.

Wanneer je nieren niet in staat zijn dit overschot aan urinezuur tijdig af te voeren, dan zal overmatig urinezuur verplaatst worden richting je weefsels, zodat de optimale zuurtegraad in je bloedbaan snel weer hersteld kan worden.

Dit betekent dat wanneer het urinezuur-gehalte in je bloed regelmatig verhoogd raakt, urinezuur op kan stapelen in je weefsels.

Gevolg:

  • Een grote kans op het ontstaan van urinezuur-kristallen in je weefsels.
  • Een grote kans op het ontstaan van jicht.

Wanneer je (net als Heleen) jicht hebt, dan wordt vaak geadviseerd om meer waterhoudende dranken te gaan drinken en de consumptie van dierlijke voeding te verminderen.

De redenering achter het advies om meer waterhoudende dranken te gaan drinken:

  • Wanneer er meer vocht in je lijf belandt, dan zal de vorming van urinezuur-kristallen in je weefsels voor een groot deel voorkomen kunnen worden.

De redenering achter het advies om de consumptie van dierlijke voeding te verminderen:

  • Wanneer de afbraak van dierlijke voedings-eiwitten beperkt blijft, dan zal een verhoogd urinezuur-gehalte in je lijf voor een groot deel voorkomen kunnen worden.

Proteolyse

Wanneer er weinig dierlijke voedings-eiwitten afgebroken worden in je lijf, doordat je (net als Heleen) de consumptie van dierlijke voeding hebt verminderd, dan kan de afbraak van de eiwitten in je weefsels alsnog plaatsvinden.

Sterker nog:

  • Wanneer je als gevolg van de verminderde consumptie van dierlijke voeding een aminozuren-tekort in je lijf veroorzaakt, dan zal de afbraak van lichaamseigen eiwitten (proteolyse) toenemen (onder invloed van het stress-hormoon cortisol).

De afbraak van eiwitten in het lijf van Heleen

Heleen eet (nu ze haar kaas- en vlees-consumptie heeft verminderd) helemaal geen voeding meer met dierlijke eiwitten.

Heleen heeft namelijk ook de dierlijke melkproducten in haar eetpatroon vervangen door plantaardige melkproducten sinds ze weet dat dierlijke eiwitten een nadelig effect hebben op het ontstaan en de verergering van jicht.

Dit betekent dat de huidige voeding van Heleen enkel plantaardige eiwitten bevat.

De plantaardige eiwitten (voornamelijk graan-eiwitten) in de huidige voeding van Heleen schieten helaas tekort in enkele essentiële aminozuren.

Dit betekent dat de huidige voeding van Heleen de afbraak van lichaamseigen eiwitten doet veroorzaken.

Conclusie en antwoord op de vraag van Heleen:

  • Een verminderde consumptie van dierlijke voeding doet de afbraak van voedings-eiwitten in je lijf verlagen, maar wanneer deze verminderde consumptie van dierlijke voeding een tekort in essentiële aminozuren veroorzaakt, dan zal tegelijkertijd de afbraak van lichaamseigen eiwitten toenemen en zal de zuurtegraad in je lijf alsnog niet dalen. Wanneer de zuurtegraad in je lijf niet daalt, dan kunnen jicht-klachten niet verminderen.

Lees en leer meer

Morgen zal ik nog een vraag beantwoorden over eiwitrijke voeding.

Deze vraag zal gaan over nierstenen.

Overmorgen zal ik bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om zo gunstig mogelijk bij te kunnen dragen aan het behoud van een optimale zuurtegraad in je lijf.

Lees je de komende dagen ook weer mee, wanneer jij (net als Heleen) een pijnlijke voet hebt als gevolg van jicht?

Wil jij weten hoe jouw voeding van invloed is op het ontstaan van jicht?

Vraag een voedings-analyse aan!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!