Vandaag een antwoord op de vraag van Marlies:

  • Onlangs is bij mijn vriendin ontdekt dat haar bloedsuikerspiegel wat aan de hoge kant is. Trots vertelde deze vriendin (spoedig na deze diagnose) dat ze alle suikers uit haar voeding had verbannen, omdat ze absoluut wil voorkomen dat ze medicatie moet gaan gebruiken op den duur. Toen ik vervolgens zag dat ze iets van ahorn- of agavesiroop door haar yoghurt, haar thee en ook de dressing van haar salade verwerkte, heb ik die dag maar niks daarover opgemerkt. Ik ben van plan dit binnenkort nog wel te doen, want dergelijke stropen zijn toch ook gewoon bronnen van suikers?

Suiker

Suiker (ook wel sacharose genoemd) is een disacharide.

Het is een molecuulverbinding bestaand uit twee verschillende suiker moleculen genaamd glucose en fructose.

Kristalsuiker (suiker zoals we die kennen uit de suikerpot) en ook glucose-fructosestroop (de vloeibare, stroperige variant van suiker welke veel wordt gebruikt in snoepgoed) zijn de meest bekende bronnen van suiker.

Deze beide bronnen bevatten de bovengenoemde suiker moleculen glucose en fructose.

Voeding zonder suiker

Wanneer mensen (zoals de vriendin van Marlies) suiker uit hun eetpatroon gaan verbannen, dan gaan ze over het algemeen zeer resoluut voedingsmiddelen met bovengenoemde suikerbronnen weglaten uit hun eetpatroon.

Van deze suikerbronnen weten we namelijk dat ze geen voedende waarde bezitten en dat ze je bloedsuikerspiegel verhogen.

Ze doen dit door geen kristalsuiker meer in hun koffie en thee te doen, door enkel nog maar yoghurt zonder toegevoegd suiker of glucose-fructosestroop te kopen en geen kant-en-klare dressings (waar suiker of glucose-fructosestroop in verwerkt is) meer te kopen bijvoorbeeld.

Hierdoor daalt het suikergehalte in hun voeding en wordt hun voeding opeens heel wat minder zoet.

Vervanging van suiker

Wanneer de smaak van suiker (een zoete smaak) van de ene op de andere dag ontbreekt in je voeding, dan kan je deze smaak gaan missen.

Wat veel mensen vervolgens gaan doen is een vervanging zoeken.

Ze gaan iets zoeken wat ze aan hun voeding toe kunnen voegen waardoor het weer wat zoeter gaat smaken.

Iets wat uiteraard geen kristalsuiker of glucose-fructosestroop meer mag bevatten.

Velen (waaronder de vriendin van Marlies klaarblijkelijk) komen op zo’n moment uit op suikerstropen zoals agavestroop en ahornstroop.

Dit soort suikerstropen zijn behoorlijk populair onder mensen die suiker uit hun eetpatroon trachten te schrappen.

Agave- en ahornstroop

Agave- en ahornstroop bezitten (in tegenstelling tot glucose-fructosestroop) in sommige gevallen nog een aantal vitamines en mineralen.

Dit komt omdat het (in sommige gevallen) ongeraffineerde (onbewerkte) suikerstropen betreffen.

Door het bezitten van vitamines en mineralen hebben dergelijke stropen (onder andere) een gezond imago gekregen.

Dit betekent echter niet dat dergelijke stropen (na vertering en opname in je lijf) geen nadelige invloed zullen hebben op je bloedsuikerspiegel.

Je bloedsuikerspiegel zal na consumptie van dergelijke stropen namelijk ook gewoon stijgen (hetzij iets minder acuut).

Dit komt omdat deze stropen (net als glucose-fructosestroop) zeer hoge gehaltes aan geconcentreerde suikers bevatten.

Ze bevatten precies dezelfde moleculen als kristalsuiker en glucose-fructosestroop beide bezitten namelijk:

  • Glucose.
  • Fructose.

De verhoudingen tussen deze suiker moleculen variëren en zijn wat anders dan de verhoudingen aanwezig in kristalsuiker en glucose-fructosestroop, maar geconcentreerde suikers bevatten ze net zo goed!

Dit betekent dat vrouwen welke claimen geen suikers meer in hun voeding aanwezig te hebben (maar wel regelmatig dergelijke stropen gebruiken), ongemerkt en onbewust nog steeds heel wat suikers in hun voeding hebben zitten.

Conclusie en antwoord op de vraag van Marlies:

  • Ja, dat klopt Marlies. Ondanks het gezonde imago welke dergelijke stropen hebben verkregen (i.t.t. stropen zoals glucose-fructosestroop), bevatten ze (net als glucose-fructosestroop) zeer hoge doseringen suikers en dezelfde moleculen als aanwezig zijn in de wat bekendere bronnen van suiker (de moleculen glucose en fructose), waardoor ook deze stropen van invloed zijn op je bloedsuikerspiegel.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!