Je darmbacteriënje-darmbacterien

Vandaag gaan we het hebben over je darmbacteriën:

  • We gaan bespreken hoe je je darmbacteriën te vriend kan houden!

 

Lees je mee?

 

Goede en slechte

Iedereen heeft darmbacteriën:

  • Goede darmbacteriën.
  • Slechte darmbacteriën.

 

De slechte varianten wil je niet, maar ook met hun aanwezigheid in je darmen heb je het maar te doen:

  • Ook slechte darmbacteriën zitten nou eenmaal in je darmen en moet je maar mee leren leven.

 

Wel kan je je darmflora (de samenstelling van bacteriën in je darmen) beïnvloeden:

  • Je kan de groei van goede darmbacteriën met je voeding stimuleren.
  • Je kan de groei van slechte darmbacteriën met je voeding remmen.

 

Op die manier houd je de bacteriën in je darmen te vriend!

En geloof me:

  • Je darmbacteriën te vriend houden, dat wil je echt wel en kan ik een ieder aanraden!

 

Je zult de bacteriën in je darmen als je grootste vijand gaan ervaren, wanneer je met je voeding:

  • De groei van goede darmbacteriën onvoldoende stimuleert.
  • De groei van slechte darmbacteriën flink stimuleert.

 

Raad eens wat het eten van hedendaagse (voor)bewerkte voedingsmiddelen (door de voedingsmiddelenindustrie gevormd) met zich meebrengt?

  • Een verstoring van je darmflora!

 

En geloof me:

  • Je darmflora verstoren wil je echt niet, want dan zijn de bacteriën in je darmen je grootste vijand en zullen zij je gezondheid doen aftakelen en je energie doen ontnemen!

 

Spijsvertering

Dacht jij dat alles wat jij je mond in stopt, zomaar:

  • Goed verteerd wordt?
  • Goed in je lijf opgenomen wordt?

 

Helaas moet ik je teleurstellen.

Je voeding wordt niet zomaar:

  • Goed verteerd.
  • Goed opgenomen in je lijf.

 

Je voeding kan dus ook niet zomaar je lijf van voeding voorzien!

Wat is daar voor nodig namelijk?

  • Een gezonde, intacte darmwand.
  • Een optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal.

 

Heersen die twee factoren niet (is je darmwand niet intact en is de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal niet optimaal), dan wordt je voeding:

  • Niet goed verteerd.
  • Niet goed opgenomen.

 

Heersen die twee factoren niet, dan kan je voeding je lijf dus helemaal niet voeden!

Heb jij enig idee wat jijzelf moet verzorgen en in stand moet zien te houden om bovenstaande factoren te laten heersen (een gezonde darmwand en optimale zuurtegraad)?

  • Een gezonde darmflora!

 

Wanneer jij namelijk een gezonde darmflora in stand houdt (met een ideale verhouding tussen goede en slechte bacteriën), dan:

  • Verzorgen je goede darmbacteriën een gezonde darmwand.
  • Verzorgen je goede darmbacteriën een optimale zuurtegraad in je darmen.
  • Verzorgen je goede darmbacteriën de onderdrukking van je slechte darmbacteriën.
  • Verzorgen je goede darmbacteriën een goede vertering en opname van je voeding.
  • Verzorgen je goede darmbacteriën een goede afvoer van belastende stoffen.

 

Ideaal toch!

Houd dus vooral een goede darmflora in stand met behulp van hetgeen je eet, want dan doen de goede bacteriën in je darmen de rest:

  • Dan zijn zij je grootste vriend en helpen zij je lijf te voeden, je lijf gezond te houden en jou van energie te voorzien!

 

Je darmbacteriën te vriend

Wat moet je voeding (het liefst elk eetmoment) bevatten om je darmbacteriën te vriend te houden?

  • Vocht.
  • Fermenteerbare vezels.
  • Intacte (omega-3) vetzuren.
  • Vitamines en mineralen.

 

Om je voeding dit allemaal te laten bevatten, moet je voeding zo min mogelijk bewerkt zijn en zo min mogelijk blootgesteld worden aan:

  • Licht.
  • Lucht.
  • Hoge temperaturen.
  • Chemicaliën.

 

Bovengenoemde invloeden veroorzaken namelijk:

  • Vochtverlies.
  • Vitamineverlies.
  • Beschadigde voedings-stoffen (koolhydraten, eiwitten, vetten).

 

Welke voeding levert fermenteerbare voedingsvezels en heel wat vocht, vitamines en mineralen?

  • Groenten.
  • Fruit.

 

Welke voeding levert intacte omega-3-vetzuren en heel wat (vet-oplosbare) vitamines?

  • Rauwe, vette vis.
  • Rauwe noten, zaden en pitten.
  • Koud geperste olie van noten, zaden en pitten (in een donkere fles).
  • Verse groene bladgroenten, wieren en algen (ongesneden).

 

Conclusie:

  • Wanneer je bij elke maaltijd voldoende verse groenten of wat vers fruit en wat verse, vette vis of wat rauwe noten, zaden of pitten eet, dan houd je je goede darmbacteriën zoveel mogelijk te vriend.

 

Vijandige darmbacteriën

Wanneer je voeding:

  • Geen of weinig vocht bevat.
  • Geen of weinig fermenteerbare vezels bevat.
  • Geen of weinig vitamines bevat.
  • Geen of weinig omega-3-vetzuren bevat.
  • Flink bloot heeft gestaan aan lucht, licht en hoge temperaturen.
  • Sterk (voor)bewerkt is door de voedingsmiddelen-industrie en allemaal additieven en chemicaliën bevat.

 

Dan:

  • Kan je voeding niet goed verteerd worden.
  • Kan je voeding je darmwand schaden.
  • Kan je voeding de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal verstoren.
  • Kan je voeding je darmflora verstoren.
  • Kan je voeding de groei van je goede darmbacteriën onvoldoende stimuleren.
  • Kan je voeding de groei van slechte darmbacteriën flink stimuleren.

 

Wanneer slechte darmbacteriën gestimuleerd worden in hun groei (en je goede darmbacteriën beginnen te verdringen in je darmen), dan:

  • Zal de beschermende slijmvlieslaag in je darmen sterk verdunnen en zal je darmwand beschadigd en ontstoken raken.
  • Zal je voeding niet goed opgenomen worden in je lijf.
  • Zullen allergenen, belastende stoffen en toxines in je lijf belanden.
  • Zal je vetmassa toenemen.
  • Zal je spiermassa afnemen.
  • Zal je (geestelijke en lichamelijke) gezondheid afnemen.
  • Zal je ziek worden.

 

Conclusie:

  • Wanneer je bij elke maaltijd (voor)bewerkte voedingsmiddelen eet, dan zullen je darmbacteriën je grootste vijand worden!

 

Vraag:

  • Kijkend naar de voeding welke jij eet, houd jij de bacteriën in je darmen dan wel voldoende te vriend?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!