Je bent op en je energie is LETTERLIJK ver te zoeken
Wanneer je een willekeurig persoon, jong of oud, dik of dun, ZOMAAR van de straat zou plukken en open zou snijden (doe maar niet hoor, maar stel, je zou DAT doen).
Dan zou IEDER persoon BOORDEVOL stoffen zitten en ook boordevol weefsels waaruit MOGELIJK energie geput kan worden.
ELK lijf bezit namelijk OOK zonder dat je ook maar iets hebt gegeten een voorraad MOGELIJK energie-leverend weefsel met MOGELIJK energie-leverende stoffen daarin.
Ons spier- en vetweefsel (waar ons lichaam uit is opgebouwd), bevat namelijk aminozuren en vetzuren en glycerol en dat zijn voedingsstoffen en “mogelijke brandstoffen” voor je lijf.
Dit vormen naast de koolhydraten in onze bloedbaan aanwezig voedingsstoffen welke we (wanneer we die uit die weefsels “vrij kunnen maken” ofwel “eruit kunnen breken”), tevens zouden KUNNEN omzetten in glucose (in de lever) en ook tevens zouden kunnen verbranden in onze spiercellen.
We zouden dus ook met de voedingsstoffen aanwezig in ons waardevolle, vaste lichaamsweefsel energie in ons lijf kunnen produceren.
Althans; in optimale condities en onder bepaalde voorwaarden die ik uiteraard zo zal benoemen.
Vaak hebben wij mensen (dus de willekeurige persoon op straat in Nederland zeg maar) LOS van deze natuurlijke voorraad “mogelijke brandstoffen” in spier- en vetweefsel OOK echt wel een extra voorraad (dus EXTRA voedingsstoffen en EXTRA mogelijke brandstoffen) aanwezig in hun lijf, nog naast of bij bovenop de voedingsstoffen welke “ingebouwd” zitten in ons waardevolle weefsel, doordat wij in Nederland voldoende over voeding kunnen beschikken en deze ook rijkelijk tot ons nemen.
De voedingsstoffen en dus de MOGELIJKE energiebronnen in onze “vaste weefsels” leveren ons in Nederland dan ook niet ZOMAAR energie; die blijven daar lekker zitten over het algemeen.
De energie uit die weefsels is dus niet ZOMAAR beschikbaar en kan je dus ook niet ZOMAAR ervaren, wanneer het NIET uit dat weefsel wordt vrijgemaakt of daar uit wordt gebroken of wordt verbrand en omgezet tot energie in onze cellen.
Die energiebronnen in je vaste, bestaande weefsels moet je lichaam dus wel eerst aan kunnen spreken, wil je DAAR energie uit kunnen halen, wil je daar energiebronnen uit kunnen vormen en uiteindelijk ook energie hieruit kunnen ervaren.
Dat wil zeggen dat een willekeurig persoon op straat in Nederland altijd wel “mogelijke energiebronnen” voorradig heeft, maar dan niet vanzelfsprekend ook meteen over de energie hieruit kan beschikken.
Je kan en zal dan ook PRIMA moeheid en uitputting kunnen ervaren, terwijl je tegelijkertijd WEL gewoon “mogelijk energiebronnen” in je lijf hebt.
Je lichaam kan er in dat geval echter niet over beschikken en deze dus niet omzetten in energie, welke jij vervolgens kan ervaren of benutten.
De EXTRA voedingsstoffen (naast die in onze vaste waardevolle weefsels welke standaard al aanwezig zijn ons lijf), welke wij Nederlanders vaak wel in ons lijf hebben, welke wij middels onze voeding zomaar lukraak in ons lijf stoppen zijn TEVENS “mogelijke energieleveranciers” die we allemaal samen in ons lijf hebben.
Dit zijn glucose, aminozuren en vetzuren welke in onze bloedbaan terecht zijn gekomen na vertering uit de voedingsstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten welke we hebben gegeten.
Wanneer we daar VEEL van hebben gegeten worden overschotten aan glucose opgeslagen als voorraad in lever en spieren in de vorm van glycogeen of als voorraad in ons (in Nederland veel voorkomende) overtollige vetweefsel.
Deze door onze voeding EXTRA aanwezige voedingsstoffen en tevens extra aanwezige brandstoffen (met name de varianten LOS in onze bloedbaan), die zijn MAKKELIJKER beschikbaar dan de voedingsstoffen welke ingebouwd zitten in onze waardevolle weefsels, want DIE losse varianten in de bloedbaan hoeven niet EERST nog “uitgebroken” te worden uit weefsel.
DIE zijn dus altijd OOK wel “voorradig” en tevens makkelijk “te benutten” in het Nederlandse lijf.
Dit verklaart waarom vetweefsel dan ook niet snel of vaak hoeft worden “aangesproken” in het Nederlandse lijf om “mogelijke brandstoffen” uit te verkrijgen.
Betekent dit echter dat na het eten van voeding welke koolhydraten, eiwitten en/of vetten bevat (welke afgebroken kan worden tot glucose, aminozuren en vetzuren, welke vervolgens dus als “losse” en “beschikbare” energie-leveranciers in onze bloedbaan KUNNEN belanden) ons WEL en ook DIRECT en ALTIJD en ZOMAAR energie kunnen en zullen verschaffen?
NEE; ook DAT is weer afhankelijk van heel veel voorwaarden en condities die OOK nog moeten heersen in je lijf.
Dat daar NIET zomaar energie uit te putten valt, ook al zijn ze WEL overduidelijk in het lijf aanwezig, deze mogelijke brandstoffen, dat ervaren we vaak ook wel met z’n allen.
Ga maar eens na!
We hebben vaak WELÂ net iets gegeten met koolhydraten, eiwitten en/of vetten namelijk (dus iets gegeten met MOGELIJKE brandstoffen en dus MOGELIJKE energieleveranciers), maar ervaren daarna GEEN energie of LANG NIET ALTIJD energie , laat staan langdurige energie.
Die mensen op straat namelijk (welke ik net noemde en wilde gaan opensnijden), deze hebben sowieso allemaal wel “mogelijke energiebronnen” voorradig in spier en vetweefsel EN zelfs ook vaak wel al gegeten die dag (dus daarbij OOK nog eens allerlei voedingsstoffen en dus ook “mogelijke energiebronnen” LOS en dus BESCHIKBAAR in hun bloedbaan), maar TOCH ervaart menigeen van die mensen tegenwoordig op straat GEEN energie!
Hoe komt dit?
Dit komt omdat het enkel “ronddolen” en dus enkel het aanwezig zijn en het in je lijf en bloedbaan “hebben” van MOGELIJKE energie-leveranciers (waarvan glucose de meest makkelijke en snelle energieleverancier is, daarna de vetzuren en daarna de aminozuren in ons lijf) ons op dat moment dat ze in onze bloedbaan ronddolen nog TOTAALÂ geen energie kunnen of zullen verschaffen!
Deze “mogelijke energieleveranciers” (zoals de glucose ALTIJD wel aanwezig in onze bloedbaan), zijn dan ook op dat moment enkel maar aanwezig daar in die bloedbaan, maar verschaffen DAAR echt geen energie.
Die energie zit bij wijze van spreken wel “verpakt” en “beschikbaar” in die voedingsstoffen, maar die moet EERST nog beschikbaar gemaakt worden en eruit “gehaald” worden die “verpakte energie”, middels verbrandingsprocessen namelijk!
Verbrandingsprocessen vinden NIET plaats in onze bloedbaan en dat verklaart dat nadat je iets hebt gegeten waar ECHT WEL “mogelijke brandstoffen” in zitten (en je vervolgens hoopt en denkt en verwacht dat je dan ZOMAAR daarna energie zult moeten hebben en ervaren), je dit nog niet hebt en hoeft te hebben of zal verkrijgen daarna, zolang die gegeten voedingsstoffen nog los in je bloedbaan ronddolen en de “energie” er nog in verstopt en verpakt zit!
Om die energie ook uit die voedingsstoffen (en het lichaam gebruikt hiervoor het liefst en altijd het eerst glucose, wanneer dit aanwezig is) te kunnen halen, moeten de voedingsstoffen (welke dus MOGELIJK energie zouden KUNNEN leveren) toch ECHT eerst je cellen in namelijk!
In je cellen zitten namelijk de “energiefabriekjes” (dus de verbrandingsmachines), welke de energie pas uit die stoffen kunnen halen.
Zolang je voedingsstoffen dus nog NIET in je cellen zitten, zul jij ECHT nog geen energie kunnen ervaren (hooguit TIJDELIJKE geestelijke energie door een “prikkeling” van je zenuwcellen, welke je echter geen fysieke of langdurige energie verschaft), maar zul je enkel nog maar onrustgevoelens ervaren en zal en kan moeheid zeker (nog) aan de orde zijn.
Om de voedingsstoffen (met name glucose) echter uit je bloedbaan je cellen in te kunnen krijgen heb je onder andere hormonen nodig.
Het hormoon insuline helpt glucose (de voedingsstof waaruit het makkelijkst energie geput kan worden) namelijk onze cellen in.
Maar ook dit gaat en kan enkel maar middels “actief transport” door onze celwand.
Kalium en vocht (en dan komt zuurstof ook vanzelf mee) zijn dan OOK eerst nodig om de cel EERST in te gaan, zodat de natrium-kalium-pomp in de celwand in werking kan treden en glucose vervolgens daarna OOK “meegenomen” kan worden de cel in.
Echter, eenmaal in onze cellen aanwezig van glucose, hebben en ervaren we dus ook ECHT nog niet meteen de energie welke we willen, want EERST moet de glucose dus nog omgezet of eigenlijk verbrand worden tot energie en er moet dan ook nog wel een mogelijkheid en moment komen om die energie nuttig te kunnen benutten.
Om dit te kunnen doen zijn twee dingen nodig:
- Essentiële vitamines en mineralen zijn nodig in de cellen welke dienst doen als zogenaamde “co-enzymen” om het verbrandingsproces te vergemakkelijken en op te starten en dit te “bespoedigen” (om bij wijze van spreken de “verbrandingsmachines in je cel mee “aan” te zetten). Dit las je twee dagen geleden ook al in mijn “gebruiksaanwijzing van het lichaam”.
- Een daarna constante (en dus niet wederom verhoogde of schommelende) bloedsuikerspiegel is nodig, zodat het lichaam vervolgens ook toe kan komen aan het “benutten” van de energie die gevormd is NA het verbrandingsproces, zodat er een opbouwende stofwisselingsreactie uitgevoerd kan voeren.
Zijn essentiële vitamines en mineralen in je voeding afwezig EN zijn de bouwstoffen van de hormonen (essentiële aminozuren en essentiële vetzuren) tevens afwezig OF heerst er stress (hoge mate fysieke OF geestelijke inspanning) in je lijf OF blijf je daarna maar door en door eten (iets wat VEEL bij ons Nederlanders aan de orde is).
DAN zal het een HELE poos kunnen duren alvorens JIJ na iets te hebben gegeten (waarin toch echt wel MOGELIJKE energie-leveranciers in zitten), deze energie ook langer dan EVEN zal kunnen ervaren, want dan BLIJFT je lichaam maar aan het verbranden en komt het niet toe aan rustige opbouw of rustig herstel en komt het lichaam dan ook NIET toe aan het benutten en ervaren van de gevormde energie.
Ontbreekt het namelijk aan essentiële bouwstoffen (en met name de vitamines en mineralen) in je voeding, dan zullen brandstoffen sowieso al niet makkelijk in alle cellen belanden (hooguit onder druk en onder invloed van stresshormonen in je spiercellen), maar zal het omzetten van de eenmaal in de cel belande glucose tevens TERGEND langzaam en bepaald NIET efficiënt verlopen EN zullen andere mogelijk energie-leverende voedingsstoffen ook niet goed aan komen in de cellen, door zowel (door die missende vitamines en mineralen) een minder optimaal verlopende spijsvertering (waardoor de voedingsstoffen al niet eens goed in je bloed belanden), maar ook doordat het actief transport vanuit de bloedbaan de cel in (van deze “mogelijke brandstoffen”) dan niet optimaal plaats zal vinden.
Bij een tekort aan met name ontzurende vitamines en mineralen is je cel namelijk te zuur en moeten er eerst zure stoffen uit de cel, voor er weer nieuwe voedingsstoffen (dus ook de mogelijke brandstoffen) weer in kunnen!
OOK wanneer tijdens of na het eten het koolhydraatgehalte in je bloedbaan sterk verhoogd wordt of sterk verhoogd blijft (door ofwel aanwezige stressfactoren (hoge mate van geestelijke OF lichamelijk inspanning) ofwel een aanhoudende koolhydraatrijke voeding OF het hebben van een vetlaagje op en rondom je “energie-omzettende-organen” (waardoor insuline niet goed “contact” zal kunnen maken met de cellen waar de brandstoffen in moeten en de brandstoffen in de bloedbaan zullen blijven ronddolen), zal door een BLIJVENDE en CONTINUE verhoogde bloedsuikerspiegel het hormoon insuline veelal in je bloed aanwezig zijn en blijven en BLIJFT je lichaam als gevolg al die tijd gericht op het “herbergen” van de brandstoffen (VOLOP aanwezig in de bloedbaan) in de cellen (wat maar moeizaam kan en zal verlopen) waardoor deze brandstoffen gewoon in de bloedbaan moeten en zullen blijven ronddolen OF omgezet worden tot glycogeen of vet en dus NIET efficiënt energie kunnen en zullen verschaffen aan het lijf.
Je lichaam zal dan ook al die tijd (alle tijd er sprake is en blijft van stress en je bloedsuikerspiegel maar blijft schommelen als gevolg van stress of non-stop-eten) (nog) NIET optimaal toe kunnen komen aan het verbranden van alle “mogelijke energiebronnen” in je bloedbaan tot efficiënt te benutten en ervaren energie (wat pas in de cellen plaatsvindt)!
Om toe te komen aan het verbranden van glucose in de cellen en daarna ook het RUSTIG benutten van de daaruit verkregen energie, zal je dus een “rustige” bloedsuikerspiegel moeten hebben en dus NIET een verhoogde OF constant schommelende bloedsuikerspiegel.
Wat is heden ten dage bij de mensen (welke je dus van straat zou kunnen plukken in Nederland), echter aan de orde wanneer je naar hun lichaamsvetpercentage EN naar hun eetpatroon en eetgedrag kijkt?
Vaak hebben ze JUIST WEL heel veel “brandstofleveranciers” (met name koolhydraten) in hun voeding aanwezig, maar ook al WEL overmatig veel “mogelijke brandstofleveranciers” in de vorm van (vet)reserves in hun lijf al aanwezig, maar schieten HELAAS de daarbij benodigde vitamines en mineralen in hun voeding constant tekort!
Vaak is hun bloedsuikerspiegel (als gevolg van zowel veel koolhydraten in de voeding EN tevens ook als gevolg van het ervaren van veel stress) verhoogd OF is deze flink aan het fluctueren EN is er OOK vaak al wel sprake van een al ontstaan vetlaagje om de organen in de buikregio, waardoor de mogelijke energieleveranciers (dus de brandstoffen (glucose) in de bloedbaan; die er echt wel en vaak ook volop zitten en aanwezig zijn) HELAAS maar moeizaam de cellen in geloodst kan worden en de bloedsuikerspiegel helaas ook DAARDOOR langdurig verhoogd blijft!
Als gevolg daarvan belanden de ECHT WEL aanwezige “mogelijke brandstofleveranciers” in de voeding van deze gemiddelde Nederlander EN de ECHT WEL aanwezige “mogelijke brandstofleveranciers” in hun bloedbaan, helaas maar moeizaam ook daadwerkelijk in de cellen van deze gemiddelde Nederlander EN worden deze brandstoffen aldaar OOK maar moeizaam OMGEZET in te benutten en te ervaren energie door veelal tekorten in vocht en vitamines en mineralen in hun voeding en bloedbaan.
DAT speelt dus onder andere allemaal mee in het “op” en uitgeput voelen en het ver te zoeken zijn van energie (wat velen heden ten dage ervaren) van de gemiddelde Nederlander.
Dit “op” voelen en deze uitputting die ervaren wordt is dus NIET letterlijk een gebrek aan energie-leverende stoffen (brandstoffen) in het lijf (want deze zijn er juist en zelfs in een overdaad!), maar juist een gebrek aan stoffen EN gebrek aan omstandigheden in het lijf en in de bloedbaan, welke het VRIJMAKEN van deze energie bevorderen en teweeg moeten brengen: rustige omstandigheden en ESSENTIËLE BOUWSTOFFEN!
De naam zegt het al: ESSENTIEEL!
Essentieel betekent namelijk: “noodzakelijk”.
DIE HEBBEN WE NODIG: DIE ZIJN EEN NOODZAAK!
Hebben we “noodzakelijke” stoffen NIET in onze voeding aanwezig en dus ook NIET in ons lijf aanwezig, dan verlopen processen in ons lijf NIET optimaal en kunnen en zullen we (ondanks dat we WEL brandstoffen in ons lijf hebben zitten), alsnog GEEN energie daaruit putten en tevens ook GEEN fitheid en optimale energie ervaren!
Wil jij dan ook graag MEER energie krijgen, MEER energie vrij kunnen maken uit de voeding die je eet en MEER energie kunnen ervaren uit de energie-leverende stoffen (welke ook jij echt wel ruimschoots in je lijf EN voeding hebt zitten)?
- Zorg dan voor een zo stabiel mogelijke bloedsuikerspiegel (zorg voor goede verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en vetten in je voeding en goede verhoudingen tussen essentiële en niet-essentiële stoffen in je voeding; mail me voor advies!)
- Eet ENKEL voeding, welke diens ESSENTIËLE bouwstoffen, dus diens vitamines en mineralen, nog WEL bevat (en welke dan ook minimale bewerkingsprocessen moeten hebben doorgemaakt)!
- Zorg voor ontspannen dagen EN ontspannen eetmomenten gedurende die dagen, gevuld met kleine voedzame porties voeding welke sowieso wel ALLE essentiële bouwstoffen leveren!
- Zorg voor voldoende ontspanning voor jou; ontspanning van lichaam EN geest
Conclusie van vandaag:
We hebben in Nederland echt wel brandstoffen in ons lijf (dat heeft iedereen sowieso) EN we hebben in Nederland ook zelfs vaak wel overschotten hiervan in ons lijf (overgewicht), maar ervaren veelal GEEN energie hier in Nederland, doordat wij WEL van alles eten, maar ons NIET met de juiste (essentiële) voedingsstoffen voeden die ons lichaam nodig heeft om het lichaam van energie te voorzien en waarmee het lichaam ENKEL de stofwisseling in ons lijf maar optimaal uit kan voeren!
Jaja, slimme eters zijn wij Nederlanders (samen met veel meer westerse landen waar veelal door bewerking de essentiële voedingsstoffen tekort schieten in de voeding).
Add comment