JAAAA jij gaat deelnemen aan expeditie Robinson!
Althans, we gaan ons even een deelnemer aan Expeditie Robinson wanen; ECHT aan dit programma deelnemen, daarbij kan ik je niet helpen.
Voor degenen die dit programma niet kennen:
Het is een programma waarbij deelnemers op een onbewoond eiland worden gedropt (net als de overlever Robinson Crusoe (vandaar de naam van het programma)) en daar onder primitieve omstandigheden moeten zien te overleven en zich moeten zien te redden.
Spannend hè..dat kennen we namelijk niet tegenwoordig, dergelijke omstandigheden!
Jezelf even een aap wanen DAT mag ook, wanneer je DIE variant leuker zou vinden, want beide zou op hetzelfde neer komen namelijk, wanneer je er achter wil komen met welk soort, maar niet enkel soort, maar ook vormen, verhoudingen en bereidingswijzen van voeding ons lichaam het best om kan gaan en diens stofwisselingsprocessen goed mee uit kan voeren.
Waarom zou je daar achter willen komen?
Nou, omdat een optimale stofwisseling nogal belangrijk is om een goede gezondheid te kunnen ervaren!
DAAROM!
We gaan dan ook niet aan de expeditie meedoen in een warm, ver, wakkie-takkie-land op een eiland en je gaat ook niet je een aap wanen in de rimboe, nee we doen dat in onze oer-eigen omgeving en natuur!
Wanneer je er namelijk achter wil komen met welke soort voeding en voedingsstoffen en in welke hoedanigheid ons lichaam goed om kan gaan, zul je het namelijk moeten zoeken in eerste instantie al in de natuur.
De natuur levert ons namelijk voedingsstoffen, welke bestaan uit koolhydraten, eiwitten en vetten EN welke dan OOK NOG EENS, wanneer de natuurlijke vorm intact is gebleven, ALLEMAAL eigen gevarieerde vitamines en mineralen bevatten en ook “hulpstoffen” als vocht en vezels.
DAT zijn de stoffen, waar ons lichaam mee om kan gaan en wil je die bemachtigen, moet je toch echt in de natuur zijn, want DAAR zijn ze te vinden.
Daar zijn we tegenwoordig ook wel achter, want daar waar we een poosje terug nog allemaal geloofden dat kunstmatig bewerkte voeding, dieetproducten, light-producten, zoetstoffen etc. bijdroegen aan gewichtsverlies en geloofden dat deze voeding met zulke gekke onnatuurlijke stoffen in de tussentijd NIET een nadelige invloed op de stofwisseling zouden hebben, zijn we daar inmiddels van terug aan het komen en beseffen we dat ons lichaam toch echt herkenbare stoffen te verwerken moet krijgen, zoals de natuur ons die biedt, wil onze stofwisseling goed blijven verlopen en willen onze organen niet beschadigd en uitgeput raken.
Wat zien we nu echter, nu we dat gelukkig beetje bij beetje beseffen?
We STORTEN ons nu op de natuurlijke voeding en proberen daar dan weer hele gekke uitersten in te zoeken, alsof er een vergrotende trap zou zijn m.b.t. die natuurlijke voedingsstoffen; hoe meer (en geconcentreerder) hoe beter!
We kopen blenders en de gekste inheemse zaden, graansoorten, planten, besjes etc. en geven hier bakken geld aan uit en gooien het allemaal maar bij elkaar en maken er baksels van en zijn supertrots op hoeveel anti-oxidanten we DAN wel niet naar binnen hebben geslurpt!
We moeten oppassen dat we daar niet OOK een beetje de balans in kwijt raken, want we hebben het dus over stofwisseling en bij stofwisseling draait alles om BALANS!
Dat moeten we niet vergeten, die balans.
Die kan namelijk de ene, maar ook de andere kant uitslaan.
Je hebt namelijk als je kijkt naar stofwisselingsprocessen, zowel verbrandingsreacties, maar OOK opbouwende reacties.
BEIDE moeten in BALANS zijn tot elkaar, wil je stofwisseling optimaal kunnen verlopen en blijven verlopen; bij meer verbranding dan opbouw en tevens herstel vindt er namelijk TEVEEL oxidatieve stress en verzuring plaats, welke onvoldoende hersteld kan worden en zal je lichaam stapje voor stapje uitputten en beschadigen en afbreken als gevolg.
Met al die leuke ingrediënten uit verre oorden en die ladingen anti-oxidanten; letten we dan wel voldoende op DIE balans?
Ondersteunen we daarmee wel zowel verbrandings- als OOK opbouwende reacties in gunstige verhoudingen tot elkaar?
Zitten er wel goede verhoudingen tussen de brand- en bouwstoffen bijvoorbeeld in de leuke shakes en baksels welke we allemaal super-hip aan het maken zijn?
Zitten er ook wel goede verhoudingen tussen macro- en micro-nutriënten?
We moeten niet vergeten namelijk, middels hetgeen we eten, OOK WEL rekening te houden met de belastbaarheid van ons lichaam met diens organen m.b.t. het überhaupt kunnen verwerken van bepaalde hoeveelheden en concentraties van bepaalde stoffen per tijdseenheid!
Het is namelijk zo dat onze stofwisseling uitgevoerd moet worden door meerdere organen in ons lichaam, welke allemaal wel een beetje actief kunnen en moeten zijn, maar waarbij het natuurlijk niet zo moet zijn dat bepaalde organen OVERACTIEF moeten worden gemaakt, dus overbelast gaan worden als gevolg van bepaalde hoeveelheden en concentraties aan voedingsstoffen, want ook DAN is de balans zoek!
Met al die leuke ingrediënten uit verre oorden en die ladingen anti-oxidanten; letten we dan wel op DIE balans?
Worden niet bepaalde organen met deze EXTRA geconcentreerde hoeveelheden aan SUPERgezonde SUPERfoods misschien overbelast?
Om eerst eens te kijken naar de verhoudingen brand- en bouwstoffen.
Wat zie je tegenwoordig veel; een hype op superfoods.
Supergranen, superzaden, superbesjes, superpoeder, superbonen.
SUPER!
Maar wel tegelijkertijd ongemerkt allemaal hoofdzakelijk koolhydraat- en vetbronnen, dus tel de brandstoffen in die voeding dan maar op!
Als we dan kijken naar organen die zich bezighouden met deze ZEER GECONCENTREERDE (vochtarme) voedingsstoffen in deze SUPERfoods dan zijn dit met name de lever en is het de alvleesklier, maar zijn het ook onze hersen- en zenuwcellen die zich hiermee bezig moeten en zullen houden.
Het SOORT stoffen is voor deze organen HEERLIJK, want ontlastende en ontgiftende eigenschappen kunnen bepaalde van deze SUPER natuurlijke stoffen hebben, maar in de concentraties, waarin wij ze nuttigen; zou dit dan niet juist naar belastend en giftig over kunnen slaan (wegens te weinig vocht en daardoor te weinig verdunning) en zijn er in de natuur niet OOK giftige stoffen en planten, vooral bij bepaalde concentraties?
Expeditie Robinson deelnemers bijvoorbeeld krijgen voorafgaand aan dat ze de rimboe in worden gestuurd ECHT WEL een lesje in welke planten ze wel en niet kunnen eten hoor en apen bijvoorbeeld blijven van giftige planten en beestjes vanuit hun instinct vaak al wel vanaf!
Heb namelijk alsjeblieft niet de illusie dat natuurlijk altijd en alleen maar goed is hè of enkel gunstige uitwerkingen heeft!
Dat lijken we namelijk wel te denken, wanneer we besjes en zaden METEEN allemaal willen kopen en proberen, vanwege hun gezonde eigenschappen, maar welke we eigenlijk niet eens kennen en de naam niet eens van uit kunnen spreken!
De concentratie en hoeveelheden maken namelijk een wereld van verschil OF de natuur onze stofwisseling en onze organen wel zo gunstig gezind is en de optimale stofwisseling en optimale orgaanwerking wel optimaal ondersteunt!
Voorbeelden van overbelasting zijn dan bijvoorbeeld drugs gemaakt van paddenstoelenconcentraat, welke onze geestesprocessen FLINK kunnen beïnvloeden, geconcentreerde zoet-smakende delen van planten in zo’n hoge dosering (stropen uit een plant onttrokken met een hoge mate aan fructose) dat de lever hiervan kan vervetten, schimmels/mycotoxines in peulvruchten, noten en zaden, welke bij veelvuldig gebruik en hoge doseringen lekker opstapelen en welke onze lever toch maar allemaal moet gaan ontgiften, wanneer we opeens honderden grammen nieuwe noten en zaden gaan toevoegen aan ons eetpatroon, vooral in vermalen en verhitte toestand in baksels (nog geconcentreerder en vocht-armer), maar ook onze alvleesklier die wel met heel wat glucose in één keer te maken kan krijgen, welke de bloedbaan in komt en deze als reactie dan ook wel HEEL VEEL hormonen in één keer voor moet gaan produceren, kan flink uitgeput raken hiervan, wanneer we EN 4 stuks fruit EN nog een paar eetlepels gedroogde besjes in één klap in vloeibare vorm, flink fijngemalen, naar binnen slurpen, welke we allemaal bij elkaar in onze blender gooien!
Ik kan je dus aanraden, wanneer JIJ je voeding gaat inkopen EN wanneer je je gaat bedenken hoe je dit wil verwerken en bereiden en hoeveel je hiervan wilt gaan eten, je je even OF een deelnemer aan expeditie Robinson OF een aap waant!
Zo zul je namelijk MINDER snel TE geconcentreerde stoffen en TE scheve verhoudingen binnen gaan krijgen en je voeding ook minder snel op zo’n manier gaan bereiden dat er schadelijke bijproducten uit die bereidingsvorm zullen ontstaan, want ja, dat had ik nog niet genoemd namelijk.
Wanneer je van allerlei noten en zaden (onverzadigde vetten die niet zo stabiel blijven bij hoge verhitting) maar ook fruit en granen allerlei baksels zou maken en deze TE sterk zou verhitten, kunnen er schadelijke bijproducten ontstaan en gaat de voedingswaarde ervan FLINK omlaag en gaat deze voeding haast meer belastende stoffen leveren dan dat deze dan nog ontlastende stoffen kan leveren!
Dat willen we toch niet!
Weet je wel hoeveel moeite het is voor een aap of een deelnemer aan Expeditie Robinson om zomaar meerdere stuks fruit te bemachtigen EN legio besjes EN noten en zaden voor je de ingrediënten van een smoothie bij elkaar hebt kunnen verkrijgen, welke wij er doodleuk in stoppen (in ons lijf en keelgat), aangezien we DAAR niet bij stilstaan dat het ook wel eens te snel en teveel in één keer kan zijn?
DAT IS NIET TE DOEN!
Zou DAT je denk je in één dag lukken, wanneer je dat zelf bij elkaar zou moeten zoeken die ingrediënten allemaal?
En ALS je dat al zou lukken, zou je dat de volgende dag en ochtend dan net zo goed weer kunnen bemachtigen diezelfde hoeveelheden?
Zijn dan alle bomen dicht om je heen niet al leeg geplukt door je zoektocht de vorige dag namelijk?
DAT zou je iets moeten zeggen over de hoeveelheden hiervan en of dit wel gunstige hoeveelheden vormen voor ons lichaam (voor ons zelfs nog veel MINDER actieve lichaam (aangezien wij niet eerst door de rimboe hebben hoeven ploeteren) om te moeten verwerken, zomaar in een paar seconden welke het ons kost om zo’n smoothie weg slurpen!
Agavesiroop zelf onttrekken uit een agaveplant; denk je dat je daar aan toe zou komen en DIE moeite ervoor over zou hebben, wanneer je dit zelf moest doen ENKEL om toe te voegen aan een baksel, wanneer je zou overleven in de natuur?
Ook DAT zou je vast veel te veel tijd en moeite kosten…toch?
Weet je wel hoe noten en zaden groeien en hoe je die bij elkaar zou moeten rapen, wanneer je in de natuur zou leven?
Weet je hoe lang je erover zou doen om de hoeveelheden van een brood of baksel op basis van amandelmeel te kunnen verkrijgen, wanneer je zelf de amandelen hiervoor bij elkaar zou moeten rapen?
Dan zou je dit vervolgens ook nog zelf moeten malen…
Laat je dit dan blootgesteld aan de lucht (en dus blootgesteld aan zuurstof) liggen tot het moment je aan bakken toe komt, kunnen de schimmels al lekker hebben vermenigvuldigd en kunnen anti-oxidanten al wat verloren zijn gegaan, want buiten kan je dit niet makkelijk vochtvrij en luchtdicht houden.
En denk je dat je na al dat werk nog zin hebt om OOK NOG EENS cacaobonen fijn te gaan malen voor daar doorheen en om een oven te gaan bouwen om dit alles in te bakken?
De stoffen die uit vermalingsprocessen en het blootstellen aan lucht en licht en verhitting zijn ontstaan; denk je dat je lichaam DAT prettig vindt?
Dat is OOK allemaal gebeurd en EXTRA ontstaan namelijk, wanneer jij dit meel niet zelf zou malen, maar zo al gemalen koopt en dit bakt of wanneer dit al voor je gebakken is hoor, maar waar je je enkel niet van bewust bent, want JIJ hebt dit proces ZELF niet uitgevoerd, maar je lichaam heeft het er uiteindelijk wel maar mee te doen met die concentraties!
Nee, als expeditie-deelnemer zou je hooguit een paar keer in een fruitboom klimmen per dag, hooguit een paar besjes plukken en hooguit een paar noten bij elkaar kunnen rapen en plukken en kraken en veel verder zou je wellicht niet komen qua tijd EN zin.
Deze dan nog helemaal verwerken ergens in, in een baksel bijvoorbeeld, zou je ook al niet aan toekomen of zin in hebben waarschijnlijk, wanneer je in de natuur zou leven, nee, je zou ze na al die moeite waarschijnlijk gewoon zo eten, zoals ze bedoeld zijn en je lichaam er mee om kan gaan:
RAUW, onbewerkt, ongemalen en onverhit!
Heb je ooit wel eens een aap een cacao-kokos-noten-browie of -muffin of -koekje zien bakken?!
Apen zouden waarschijnlijk, wanneer ze een oven zouden hebben dit best kunnen hoor, want het zijn slimme dieren, dus qua handeling zouden ze het kunnen, maar denk je dat ze dat dan zouden doen?
Nee, want daar zijn ZIJ dan weer slim genoeg voor om dat SLIM niet te doen, al die extra moeite en bewerking, welke ten koste gaat EN van nuttige energie EN van voedingswaarde uiteindelijk!
Stel, jij bent iemand die zich heeft gestort op de smoothies en de baksels en allerlei creatieve invullingen van en met superfoods; denk je dan ook wel aan hetgeen (de verhoudingen en hoeveelheden en concentraties) je had kunnen bemachtigen en bereiden, wanneer je dit niet had kunnen kopen in de supermarkt, lekker makkelijk, maar zelf had moeten zoeken?
Denk je er ook aan dat wanneer je VEEL MEER dan dat wat je zelf had kunnen zoeken en vinden in de natuur TOCH eet en bij elkaar stopt en TOCH van alles mee doet, wat je in de natuur vast niet had gekund OF had gedaan, dat je lichaam, ook al zit dit alles boordevol anti-oxidanten, dit helemaal niet zo leuk en prettig zou hoeven vinden in de verwerking hiervan en van deze overdosissen SUPERfoods, dan ook niet SUPERblij hoeft te worden of een SUPERstofwisseling mee uit kan voeren, aangezien stofwisseling te maken heeft met balans en dit nogal uit balans en verband getrokken is?
Add comment