In deze blog gaan we het hebben over het ontstaan van ontstekingen in je lijf:
- We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om het ontstaan van ontstekingen in je lijf zo goed mogelijk te kunnen voorkomen.
Lees je mee?
Schade
Een ontstekingsreactie is een reactie op schade:
- Zodra schade in je lijf is opgetreden, zullen signaalstoffen geproduceerd worden door het beschadigde weefsel welke een cascade van ontstekingsreacties in gang zetten.
Het doel van deze cascade van ontstekingsreacties:
- Bestrijding en verwijdering van hetgeen schade heeft aangebracht in je lijf.
- Het herstel van de schade in je lijf.
Opgestapelde afvalstoffen als oorzaak van schade in je lijf
Schade in je lijf kan veroorzaakt worden door pathogenen (zoals bacteriën), door toxische stoffen (zoals nicotine), maar kan ook veroorzaakt worden door afvalstoffen (afbraakproducten van de stofwisseling in je lijf).
Dat betekent dat schade in je lijf ook zomaar het gevolg kan zijn van de processen welke dagelijks plaatsvinden in je lijf (waar afvalstoffen nou eenmaal uit voortkomen).
Wanneer deze afvalstoffen (welke de hele dag door gevormd worden in je lijf) niet tijdig verdund, geneutraliseerd en afgevoerd worden, dan zal het weefsel waarin deze afvalstoffen gevormd zijn beschadigd raken.
Dit betekent dat als gevolg van afvalstoffen welke niet tijdig verdund, geneutraliseerd en afgevoerd kunnen worden in je lijf, ontstekingen in je lijf kunnen ontstaan.
De invloed van voeding
Je voeding kan bijdragen aan:
- Een verhoogde vorming van afvalstoffen in je lijf en (daardoor) een verslechterde verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen in je lijf.
Gelukkig kan je voeding ook zorgen voor een tijdige verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen in je lijf.
Dit betekent dat je voeding bij kan dragen aan twee dingen:
- Het ontstaan van schade in je lijf en het aanwakkeren van ontstekingsreacties in je lijf.
Of:
- Het zoveel mogelijk voorkomen van schade in je lijf en het zoveel mogelijk voorkomen van ontstekingsreacties in je lijf.
Je voeding zorgt voor een verhoogde vorming van afvalstoffen in je lijf en (daardoor) een verslechterde afvoer van afvalstoffen in je lijf wanneer het regelmatig niet-essentiële voedingstoffen bevat en wanneer het regelmatig tekortschiet in essentiële voedingsstoffen.
Je voeding zorgt voor een tijdige verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen wanneer het structureel alle essentiële voedingsstoffen bevat en nauwelijks niet-essentiële voedingsstoffen bevat.
Conclusie:
- Je voeding draagt bij aan het voorkomen van ontstekingen in je lijf wanneer het structureel alle essentiële voedingsstoffen bevat en nauwelijks niet-essentiële voedingsstoffen bevat.
Essentiële voedingsstoffen
Essentiële voedingsstoffen zijn:
- Alle vitamines.
- Alle mineralen
- Acht essentiële suikers.
- Acht essentiële aminozuren.
- Twee essentiële vetzuren.
Om deze essentiële voedingsstoffen aan te laten komen in je lijf, een overmatige productie van afvalstoffen in je lijf zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, gevormde afvalstoffen in je lijf zo goed mogelijk te kunnen verdunnen, neutraliseren en af te voeren uit je lijf en schade in je lijf zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, moeten ze goed verteerd kunnen worden en na vertering ook goed getransporteerd kunnen worden door je darmwand.
Dit is enkel mogelijk wanneer je voeding bij naast deze essentiële voedingsstoffen ook voorziet in:
- Vocht.
- Fermenteerbare voedingsvezels.
Verse groenten
Verse groenten bevatten veel:
- Vocht.
- Vitamines.
- Mineralen.
- Essentiële suikers.
- Fermenteerbare vezels.
Zonder deze stoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:
- Zal de balans in je lijf verstoord raken.
- Zal een verhoogde productie van afvalstoffen in je lijf ontstaan.
- Zal de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen in je lijf verslechteren.
- Kan schade in je lijf niet voorkomen worden.
- Kunnen ontstekingsreacties in je lijf niet voorkomen worden.
Bronnen van dierlijke eiwitten
Eiwitrijke voeding bevat veel:
- Vitamines.
- Mineralen.
- Essentiële aminozuren.
Enkel eiwitrijke voeding van dierlijke oorsprong bevat alle essentiële aminozuren.
Zonder deze essentiële voedingsstoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:
- Zal de balans in je lijf verstoord raken.
- Zal een verhoogde productie van afvalstoffen in je lijf ontstaan.
- Zal de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen in je lijf verslechteren.
- Kan schade in je lijf niet voorkomen worden.
- Kunnen ontstekingsreacties in je lijf niet voorkomen worden.
Bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van dierlijke eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Bronnen van omega 3 en 6 vetzuren
Vetrijke voeding bevat veel:
- Vet-oplosbare vitamines.
- Mineralen.
- Vetzuren.
Enkel plantaardige bronnen van vet en vette vis bevatten de essentiële vetzuren omega 3 en 6.
Zonder de essentiële vetzuren omega 3 en 6 zeer regelmatig aanwezig in je voeding:
- Zal de balans in je lijf verstoord raken.
- Zal een verhoogde productie van afvalstoffen in je lijf ontstaan.
- Zal de verdunning, neutralisatie en afvoer van afvalstoffen in je lijf verslechteren.
- Kan schade in je lijf niet voorkomen worden.
- Kunnen ontstekingsreacties in je lijf niet voorkomen worden.
Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:
- Â Â Â Rauwe, verse vette vis.
- Â Â Â Rauwe noten, zaden en pitten.
-    Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Â Â Â Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact , wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Â Â Â Lucht.
- Â Â Â Licht.
- Â Â Â Hoge temperaturen.
-    Chemicaliën.
Conclusie:
- Wanneer je zo goed mogelijk het ontstaan van ontstekingsreacties in je lijf wilt voorkomen, dan moet je eetpatroon met regelmaat verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren bevatten en moet je voeding niet al te veel andere voeding (met niet-essentiële voedingsstoffen) bevatten.
Vraag:
- Heb jij regelmatig pijn?
- Heerst er regelmatig schade in je lijf?
- Heb jij regelmatig ontstekingen in je lijf?
- Hoogstwaarschijnlijk vertoont je voeding tekorten in essentiële voedingsstoffen.
- Hoogstwaarschijnlijk levert je voeding teveel niet-essentiële voedingsstoffen.
- Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elke moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren en de consumptie van anders-soortige voeding minimaal te houden om het ontstaan van ontstekingsreacties in je lijf zo goed mogelijk te kunnen voorkomen?
Add comment