In dit artikel gaan we het hebben over vetten:

  • We gaan bespreken welke invloed vetten hebben op je spijsvertering.
  • We gaan bespreken welke invloed vetten hebben op je stofwisseling.
  • We gaan bespreken welke invloed vetten hebben op je vetpercentage.

Lees je mee?

Allerlei soorten en maten

Vetten zijn molecuul-verbindingen welke bestaan uit:

  • Een molecuul glycerol.
  • Drie vetzuurmoleculen.

Vetzuurmoleculen heb je in verschillende ketensoorten:

  • Verzadigde vetzuurketens.
  • Enkelvoudig onverzadigde vetzuurketens.
  • Meervoudig onverzadigde vetzuurketens.

Vetzuurmoleculen heb je tevens in verschillende ketenlengtes:

  • Korte keten vetzuren.
  • Middellange keten vetzuren
  • Lange keten vetzuren.

Twee soorten van al deze soorten vetzuurketens kan je lichaam niet zelf vormen.

Deze vetzuurketens worden essentiële vetzuren genoemd.

De essentiële vetzuren betreffen:

  • Omega 3 vetzuren.
  • Omega 6 vetzuren.

Omega 3 en omega 6 vetzuren zijn beide meervoudig onverzadigde vetzuren.

Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn zeer kwetsbaar.

Meervoudig onverzadigde vetzuren raken al snel beschadigd (hun biochemische structuur zal wijzigen) wanneer ze blootgesteld worden aan:

  • Lucht.
  • Licht.
  • Hoge temperaturen.
  • Chemicaliën.

Conclusie:

  • Het is best heel lastig om je lichaam te voorzien in intacte omega 3 en 6 vetzuren, aangezien deze vetzuren heel kwetsbaar zijn en na bewerking of verhitting al niet meer intact zijn (gewijzigd zijn qua structuur).

Voeding

De essentiële vetzuren omega 3 en 6 zijn aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste (extra vergine) oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Je lichaam kan de vetzuren omega 3 en 6 niet zelf vormen, dus moet je voeding bovenstaande bronnen van omega 3 en 6 vetzuren absoluut zeer regelmatig (structureel) bevatten om tekorten in omega 3 en 6 vetzuren te kunnen voorkomen.

De voeding van menig Nederlander bevat deze bronnen van omega 3 en 6 vetzuren echter niet of nauwelijks.

De Nederlanders welke bovenstaande bronnen van omega 3 en 6 vetzuren wel regelmatig consumeren, consumeren deze helaas vaak in geroosterde, gerookte of gebakken toestand, waardoor de omega 3 en 6 vetzuren in hun voeding al niet meer intact zijn (gewijzigd zijn qua structuur) op het moment dat deze vetzuren in hun lijf belanden.

Conclusie:

  • Intacte omega 3 en 6 vetzuren schieten in het lijf van vele Nederlanders tekort.

Spijsvertering

In je spijsverteringskanaal moet je voeding gesplitst worden in kleine moleculen.

Dit proces wordt spijsvertering genoemd.

Wanneer je spijsvertering niet goed verloopt, dan zal je gezondheid verslechteren.

Je spijsvertering kan enkel goed verlopen wanneer er spijsverteringssappen geproduceerd worden in je spijsverteringskanaal nadat je iets hebt gegeten.

De productie van spijsverteringssappen zal uverslechteren wanneer de celmembranen van je maag- en darmwandcellen beschadigd zijn geraakt.

De celmembranen van je maag- en darmwandcellen kunnen na schade enkel hersteld worden m.b.v. intacte omega 3 en 6 vetzuren.

Stofwisseling

In je cellen moeten de hele dag door stofwisselingsprocessen plaatsvinden:

  • Afbraakprocessen.
  • Opbouwende processen.

Wanneer de stofwisselingsprocessen in je cellen niet goed verlopen, dan zal je gezondheid verslechteren.

Je stofwisseling kan enkel goed verlopen wanneer er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn in je cellen om afbrekende en opbouwende stofwisselingsprocessen mee uit te kunnen voeren en wanneer er een licht basische zuurtegraad heerst in je cellen.

De aanwezigheid van voldoende voedingsstoffen in je cellen kan niet meer gegarandeerd worden wanneer de celmembranen van je cellen beschadigd zijn geraakt.

Ook een optimale zuurtegraad (een licht basische zuurtegraad) in je cellen kan niet meer gegarandeerd worden wanneer de
celmembranen van je cellen beschadigd zijn geraakt.

Het ontstaan van schade aan je celmembranen kan je helaas niet voorkomen.

De celmembranen van je cellen kunnen na schade enkel hersteld worden m.b.v. intacte omega 3 en 6 vetzuren.

Vetpercentage

Je vetpercentage zal dalen wanneer regelmatig vetzuurverbranding (bèta oxidatie) i.p.v. glucoseverbranding plaatsvindt in je cellen.

Vetzuurverbranding zal niet plaatsvinden in je cellen, wanneer de zuurtegraad in je weefsels niet optimaal is.

De zuurtegraad in je weefsels zal niet optimaal zijn, wanneer de afvoer van afvalstoffen uit je weefsels slecht verloopt.

De afvoer van afvalstoffen uit je weefsels zal slecht verlopen, wanneer vele celmembranen in je weefsels beschadigd zijn geraakt en niet hersteld kunnen worden.

Het ontstaan van schade aan je celmembranen kan je niet voorkomen.

Wel kunnen je celmembranen na schade hersteld worden.

Dit herstel kan enkel plaatsvinden m.b.v. intacte omega 3 en 6 vetzuren.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan kunnen je celmembranen na schade niet hersteld worden.
  • Wanneer je voeding geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan zal de opname van voedingsstoffen in je lijf vanuit je darmen en de opname van voedingsstoffen in je cellen verslechteren.
  • Wanneer je voeding geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan zal de afvoer van afvalstoffen uit je cellen en richting je darmen verslechteren.
  • Wanneer je voeding geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan zal de optimale zuurtegraad in je cellen (een licht basische zuurtegraad) verloren gaan.
  • Wanneer je voeding geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan zal de verbranding van vetzuren in je cellen verslechteren.
  • Wanneer je voeding geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan zal je spijsvertering verslechteren.
  • Wanneer je voeding geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan zal je stofwisseling verslechteren.
  • Wanneer je voeding geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan zal je stofwisseling verslechteren.
  • Wanneer je voeding geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan zal er van een daling van je vetpercentage geen sprake zijn.
  • Wanneer je voeding geen intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan zal je gezondheid verslechteren.

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!