In dit artikel gaan we het hebben over het transport van watervrezende (hydrofobe) voedingsstoffen:
- We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om het transport van hydrofobe voedingsstoffen mogelijk te kunnen maken.
Lees je mee?
Je vetpercentage daalt niet
Jij bent je calorie-inname de laatste tijd flink aan het beperken.
Je bent sindsdien al een aantal kilo afgevallen, maar de daling van je vetpercentage stagneert nogal.
Je begrijpt dit niet.
Waarom doet je lichaam niet wat deze zou moeten doen wanneer je je calorie-inname beperkt (vraag je je af)?!
Waarom verbrandt je lichaam geen vet?!
De vetten in je vetweefsel hebben watervrees
Wist jij dat de vetten in je vetweefsel watervrees hebben?
Vetten zijn hydrofobe stoffen namelijk.
Dit betekent dat ze niet zo dol zijn op water en zich liever niet in een waterige, vochtrijke omgeving willen begeven.
Weet je waar de verbranding van vetzuren plaats moet vinden?
In je lichaamscellen.
Weet je hoe de vetzuren afkomstig uit je vetweefsel je lichaamscellen moeten bereiken?
Via je bloedbaan.
Wist je dat je bloedbaan een zeer waterige, vochtrijke omgeving is en de vetten in je vetweefsel liever niet in deze waterige omgeving belanden?
Angst overwinnen
Wist je dat jij de watervrezende vetzuren in je vetweefsel kan helpen hun angst voor water te overwinnen en in je waterige bloedbaan kan laten belanden?
Jij kan de vetzuren afkomstig uit je vetweefsel namelijk helpen verpakken in een veilig transportmiddel welke hen vervoert door je vochtrijke bloedbaan richting je lichaamscellen, zodat ze daar (in de mitochondriën van je lichaamscellen) verbrand kunnen worden.
Zorg jij echter niet voor de aanwezigheid van dit veilige transportmiddel in je bloedbaan, dan zullen de vetzuren in je vetweefsel (welke jij graag wil verbranden in je lichaamscellen) echt niet uit eigen beweging de tocht door je bloedbaan richting je cellen gaan afleggen en zal je vetpercentage niet dalen ook al beperk jij de calorieën in je voeding.
Conclusie:
- Kennelijk zorg jij (sinds de beperking in je calorie-inname) onvoldoende voor dit veilige transportmiddel in je bloedbaan, aangezien je vetpercentage niet daalt.
Transport-eiwitten
Je lever kan transport-eiwitten vormen welke vetten, vetzuren en vet-achtige stoffen doorheen je bloedbaan helpen vervoeren, zodat deze watervrezende stoffen niet in aanraking hoeven komen met de waterige omgeving in je bloedbaan gedurende dit vervoer.
Voorbeelden van transport-eiwitten welke vetten, vetzuren en vet-achtige stoffen kunnen transporteren zijn:
- Albumine.
- Lipo-proteïnes.
Albumine zorgt ondere andere voor het transport van vrije vetzuren.
Lipo-proteïnes zorgen onder andere voor het transport van vetten (triglyceriden) en cholesterol.
Je lever is echter niet goed in staat om deze transport-eiwitten te vormen wanneer:
- De zuurtegraad in je weefsels niet optimaal is en (als reactie daarop) stress-hormonen geproduceerd worden in je lijf.
- Je lever niet kan beschikken over alle essentiële aminozuren.
Conclusie:
- Kennelijk bevat je huidige (calorie-beperkte) voeding onvoldoende stoffen welke de afvalstoffen in je lijf helpen afvoeren, schiet je huidige voeding tekort in essentiële aminozuren of bevat je huidige voeding onvoldoende stoffen welke de vertering van eiwitten en opname van aminozuren in je lijf goed mogelijk helpen maken, aangezien je vetpercentage niet daalt.
Verse groenten
Verse groenten bevatten fermenteerbare vezels.
Deze vezels kunnen gefermenteerd worden door je goede darmbacteriën.
Je goede darmbacteriën zullen na de fermentatie van deze vezels stoffen vormen welke bijdragen aan:
- Een optimale zuurtegraad in je darmen.
- Een verbeterde opname van vocht, elektrolyten en aminozuren in je lijf.
- Een verbeterde afgifte van gal in je darmen (een verbeterde afvoer van afvalstoffen uit je lijf).
Dit betekent dat wanneer je calorie-beperkte voeding weinig verse groenten bevat, de vetten in je vetweefsel je bloedbaan niet in durven, omdat ze het water in je bloedbaan vrezen en ze geen veilig transportmiddel ter beschikking hebben welke hen helpt de tocht naar je lichaamscellen (zonder in aanraking te hoeven komen met het vocht in je bloedbaan) af te leggen.
Eiwitten
De eiwitten in je voeding bevatten aminozuren.
Je voeding bevat echter twee soorten eiwitten:
- Plantaardige eiwitten.
- Dierlijke eiwitten.
Enkel de dierlijke eiwitten in je voeding bezitten alle essentiële aminozuren welke je lever nodig heeft om transport-eiwitten te kunnen vormen.
Dit betekent dat wanneer je calorie-beperkte voeding weinig dierlijke eiwitten bevat, de vetten in je vetweefsel je bloedbaan niet in durven, omdat ze het water in je bloedbaan vrezen en ze geen veilig transportmiddel ter beschikking hebben welke hen helpt de tocht naar je lichaamscellen (zonder in aanraking te hoeven komen met het vocht in je bloedbaan) af te leggen.
De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor de vorming van transport-eiwitten in je lijf zorgen, wanneer de aminozuren in je dierlijke voeding niet meer intact zijn.
Dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze voeding blijven enkel intact wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor de vorming van transport-eiwitten in hun lijf alsnog niet goed mogelijk is en hun vetpercentage niet zal dalen.
Vetten
De vetten welke aanwezig zijn in je voeding bevatten vetzuren.
Dit zijn vetten welke verschillende soorten vetzuren bevatten:
- Verzadigde vetzuren.
- Enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
- Meervoudig onverzadigde vetzuren.
Enkel wanneer je voeding regelmatig vetten met de essentiële (meervoudig onverzadigde) vetzuren omega 3 en 6 in intacte toestand bevat, dan draagt je voeding bij aan:
- Het in stand houden van een beschermende laag van slijmstoffen in je darmen.
- Het in stand houden van een goede prikkelverwerking in de CCK-receptoren in je darmen.
- Een goede vertering van je voeding.
- Een goed transport van vocht, elektrolyten en voedingsstoffen (zoals aminozuren) doorheen je darmwand.
- Een goed verlopende gal-afgifte richting je darmen.
- Een goed verlopende afvoer van afvalstoffen uit je lijf richting je darmen.
De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn (in intacte toestand) aanwezig in:
- Â Â Â Rauwe, verse vette vis.
- Â Â Â Rauwe noten, zaden en pitten.
-    Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Â Â Â Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De vetzuren in deze voeding zullen niet intact blijven wanneer deze flink blootgesteld worden aan:
- Â Â Â Lucht.
- Â Â Â Licht.
- Â Â Â Hoge temperaturen.
-    Chemicaliën.
Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor de vorming van transport-eiwitten in hun lijf alsnog niet goed mogelijk is en hun vetpercentage niet zal dalen.
Conclusie:
- Wanneer je je vetpercentage wilt laten dalen, dan moet je calorie-beperkte voeding regelmatig verse groenten, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en vetten met intacte omega 3 en 6 vetzuren bevatten, want anders kunnen de watervrezende vetten in je vetweefsel niet in je cellen verbrand worden.
Vraag:
- Ben jij ook je calorie-inname aan het beperken, maar merk je dat ook jouw vetpercentage niet daalt?
- Kennelijk maak jij de vorming van transport-eiwitten door je lever onvoldoende mogelijk.
- Bevat je calorie-beperkte voeding wel regelmatig groente, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en intacte omega 3 en 6 vetzuren?
Add comment