In dit artikel gaan we het hebben over psychosomatische klachten (lichamelijk beleefde klachten waar geen lichamelijke oorzaak voor te vinden valt):
- We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om het ontstaan van psychosomatische klachten zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.
Lees je mee?
Periferie
De weefsels en organen in je lijf (welke je lichamelijke functioneren bepalen) bevinden zich in de periferie van je lijf.
De periferie is het deel van je lijf welke buiten je centrale zenuwstelsel (welke bestaat uit je hersenen en ruggenmerg) valt.
Wanneer jij lichamelijke klachten ervaart, dan duidt dit op een verslechterde stofwisseling in de weefsels en organen welke onderdeel uitmaken van de periferie van je lijf.
Deze verslechterde stofwisseling kan zomaar het gevolg zijn van voedingsstoffen-tekorten in je hersenen.
De weefsels en organen in je lijf (in de periferie) worden namelijk allen beïnvloed door je centrale zenuwstelsel:
- Heerst er een voedingsstoffen-tekort in je hersenen, dan kan je centrale zenuwstelsel niet goed functioneren, kunnen de stofwisselingsprocessen in de periferie (de weefsels en organen in je lijf) niet goed op elkaar afgestemd worden (niet goed gereguleerd worden) vanuit je hersenen en kan hieruit een slecht verlopende stofwisseling aldaar (in de periferie) ontstaan.
Gevolg:
- Psychosomatische klachten.
Conclusie:
- Wanneer voedingsstoffen-tekorten in de hersenen voorkomen worden, dan kunnen psychosomatische klachten (in veel gevallen) ook voorkomen worden.
Het zit tussen je oren
Wanneer jij psychosomatische klachten ervaart (lichamelijke klachten waar geen lichamelijke oorzaak aan ten grondslag ligt), dan wordt veelal gezegd:
- “Het zit tussen je oren”.
Men duidt in dat geval stress (een overmatige hersen-activiteit) aan als oorzaak van de lichamelijke klachten en als oorzaak van de voedingsstoffen-tekorten in de hersenen (welke aan de lichamelijke klachten ten grondslag liggen).
Het advies welke dan veelal volgt:
- Neem rust.
- Werk aan stress-reductie.
- Tracht te ontspannen.
- Tracht niet zoveel hooi op je vork te nemen.
- Etc.
Deze adviezen kunnen wellicht voor een verminderde uitputting van voedingsstoffen in je hersenen zorgen, maar kunnen niet voor een aanvulling van voedingsstoffen in je hersenen zorgen.
Deze adviezen kunnen dus ook niet voor het herstel van je psychosomatische klachten zorgen, hooguit voor een verminderde last van deze klachten.
Conclusie:
- Wanneer je je rust regelmatig pakt en regelmatig ontspant en daardoor minimale stress (uitputting van je hersencellen) ervaart (maar daarbij geen aandacht besteed aan je voeding), dan kunnen psychosomatische klachten (voortkomend uit voedingsstoffen-tekorten in je hersenen) alsnog niet voorkomen worden.
Je bloed-hersenbarrière
Je hersenen voorzien in voedingsstoffen is een heel stuk ingewikkelder dan de weefsels en organen in je lijf voorzien in voedingsstoffen:
- Om de weefsels en organen in je lijf te kunnen voorzien in voedingsstoffen is enkel het transport van voedingsstoffen doorheen je darmwand (een dubbele laag van fosfo-lipiden) nodig.
- Om je hersenen te kunnen voorzien in voedingsstoffen is ook nog het transport van voedingsstoffen doorheen de endotheelcellen van je bloed-hersenbarrière (een dubbele laag van fosfo-lipiden) nodig.
Wanneer je voeding tekortschiet in stoffen welke het transport van voedingsstoffen doorheen je bloed-hersenbarrière mogelijk helpen maken.
Dan:
- Kunnen voedingsstoffen-tekorten in je hersenen niet voorkomen worden.
- Kunnen de stofwisselingsprocessen in je lijf niet goed gereguleerd worden vanuit je hersenen.
- Kunnen psychosomatische klachten ontstaan.
Conclusie:
- Psychosomatische klachten kunnen enkel voorkomen worden, wanneer je voeding optimaal voorziet in stoffen welke je bloed-hersenbarrière intact helpen houden en het transport van voedingsstoffen doorheen je bloed-hersenbarrière mogelijk helpen maken.
De celmembranen van je bloed-hersenbarrière
De celmembranen van je bloed-hersenbarrière (een aaneengesloten laag endotheelcellen) zijn opgebouwd uit verschillende proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden.
Glyco-proteïnes en glyco-lipiden zijn membraan-eiwitten en membraan-vetten welke een suiker-antenne (een keten van essentiële suikers) bezitten welke uitsteekt in het extra-cellulaire milieu van de cel.
Wanneer de celmembranen van je bloed-hersenbarrière beschadigd raken, dan kan de opname van vocht en voedingsstoffen in je hersenen niet goed verlopen en kunnen psychomotorische klachten ontstaan.
Helaas beschadigen celmembranen zeer makkelijk en kunnen psychomotorische klachten (als gevolg van deze schade) ook best makkelijk ontstaan.
Je voeding moet (om die reden) optimaal voorzien in stoffen welke de celmembranen van je bloed-hersenbarrière na schade helpen herstellen om psychosomatische klachten te kunnen voorkomen.
Conclusie:
- Psychosomatische klachten kunnen enkel voorkomen worden, wanneer je voeding optimaal voorziet in bouwstoffen waaruit nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
Verse groenten
Om glyco-proteïnes en glyco-lipiden te kunnen vormen zijn onder andere alle acht essentiële suikers in de endotheelcellen van je bloed-hersenbarrière nodig.
Het is belangrijk dat je voeding deze essentiële suikers levert.
Verse groenten bevatten vele verschillende essentiële suikers.
- De regelmatige consumptie van verse groenten draagt hierdoor bij aan het intact houden van je bloed-hersenbarrière en de opname van voedingsstoffen in je hersenen.
Granen en zuivel (welke de meeste Nederlanders doorheen hun dag volop consumeren) bevatten enkel de suikers glucose en galactose.
- De regelmatige consumptie van zetmeel en zuivel draagt hierdoor onvoldoende bij aan het intact houden van je bloed-hersenbarrière en de opname van voedingsstoffen in je hersenen.
Kortom:
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de celmembranen van je bloed-hersenbarrière intact helpen houden en zal de opname van voedingsstoffen in je hersenen verslechteren.
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de regulatie van stofwisselingsprocessen in je lijf vanuit je hersenen mogelijk helpen maken.
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke het ontstaan van psychosomatische helpen voorkomen.
Bronnen van dierlijke eiwitten
Om proteïnes en glyco-proteïnes te kunnen vormen zijn onder andere alle essentiële aminozuren in de endotheelcellen van je bloed-hersenbarrière nodig.
Het is belangrijk dat je voeding al deze essentiële aminozuren levert.
Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.
- De regelmatige consumptie van bronnen van dierlijke eiwitten draagt hierdoor bij aan het intact houden van je bloed-hersenbarrière en de opname van voedingsstoffen in je hersenen.
Bronnen van plantaardige graan-eiwitten (welke de meeste Nederlanders doorheen hun dag volop binnen-krijgen door de consumptie van graanproducten) bevatten niet alle essentiële aminozuren.
- De regelmatige consumptie van graanproducten draagt hierdoor onvoldoende bij aan het intact houden van je bloed-hersenbarrière en de opname van voedingsstoffen in je hersenen.
Kortom:
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig bronnen van dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de celmembranen van je bloed-hersenbarrière intact helpen houden en zal de opname van voedingsstoffen in je hersenen verslechteren.
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig bronnen van dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de regulatie van stofwisselingsprocessen in je lijf vanuit je hersenen mogelijk helpen maken.
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig bronnen van dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke het ontstaan van psychosomatische helpen voorkomen.
De regelmatige consumptie van bronnen van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in je voeding niet meer intact zijn.
Bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor zij alsnog voedingsstoffen-tekorten in hun hersenen en het ontstaan van psychosomatische klachten niet kunnen voorkomen.
Bronnen van essentiële vetzuren
Om nieuwe lipiden en glyco-lipiden te kunnen vormen zijn onder andere de essentiële vetzuren omega 3 en 6 in de endotheelcellen van je bloed-hersenbarrière nodig.
Het is belangrijk dat je voeding deze essentiële vetzuren levert.
De essentiële vetzuren omega 3 en 6 zijn (in intacte toestand) aanwezig in:
- Rauwe, verse vette vis.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Lucht.
- Licht.
- Hoge temperaturen.
- Chemicaliën.
Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren (zoals zonnebloemolie) vaak verhit (of geraffineerd), waardoor zij alsnog voedingsstoffen-tekorten in hun hersenen en het ontstaan van psychosomatische klachten niet kunnen voorkomen.
Kortom:
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de celmembranen van je bloed-hersenbarrière intact helpen houden en zal de opname van voedingsstoffen in je hersenen verslechteren.
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de regulatie van stofwisselingsprocessen in je lijf vanuit je hersenen mogelijk helpen maken.
- Wanneer je voeding niet heel regelmatig bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke het ontstaan van psychosomatische helpen voorkomen.
Conclusie:
- Wanneer je psychosomatische klachten (lichamelijke klachten zonder lichamelijke oorzaak) zoveel mogelijk wilt voorkomen, dan moet je voeding met regelmaat (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en intacte omega 3 en 6 vetzuren bevatten.
Vraag:
- Heb jij regelmatig lichamelijke klachten, maar kan een lichamelijke oorzaak niet worden gevonden?
- Kennelijk heersen er voedingsstoffen-tekorten in je hersenen!
- Ben je bereid regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren, zodat voedingsstoffen-tekorten in je hersenen voorkomen kunnen worden en je psychosomatische klachten kunnen afnemen?
Add comment