In dit artikel gaan we het hebben over de invloed van voeding op de ontwikkeling van kankercellen in je lijf:

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om de ontwikkeling van kankercellen in je lijf zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

Lees je mee?

Hoe een gezonde cel kan ontwikkelen tot zieke cel

In je lijf kunnen twee soorten processen uitgevoerd worden:

  • Afbraakprocessen.
  • Groeiprocessen.

Al deze processen vinden plaats in je cellen.

Wanneer je cellen voortdurend kunnen beschikken over alle stoffen waarmee ze beide processen uit kunnen voeren, dan kan na afbraak in je cellen alle schade welke hieruit ontstaat tijdig hersteld worden en kunnen je cellen gezonde cellen blijven.

Helaas kunnen je cellen niet voortdurend beschikken over de stoffen waarmee beide processen uitgevoerd kunnen worden:

  • Je cellen kunnen wel voortdurend beschikken over voedingsstoffen welke nodig zijn om afbraakprocessen (hetzij onvolledig) uit te kunnen voeren (waarbij helaas ook afvalstoffen vrij komen).
  • Je cellen kunnen niet voortdurend beschikken over voedingsstoffen welke nodig zijn om groei- en herstelprocessen uit te kunnen voeren (en schade welke voortkomt uit de afbraakprocessen te kunnen herstellen).

Essentiële voedingsstoffen zijn namelijk nodig om groei- en herstelprocessen in je cellen uit te kunnen voeren.

Essentiële voedingsstoffen zijn stoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen en welke dus ook niet altijd voorradig zijn in je lijf.

Essentiële voedingsstoffen zijn stoffen die enkel jij (wanneer je iets eet) aan kan leveren.

Pas nadat jij deze hebt aangeleverd, kunnen je cellen hierover beschikken, maar dat is dus niet op elk moment van de dag.

Dit betekent dat de organellen van je cellen altijd wel iets beschadigd raken tussendoor de momenten dat jij je lijf voedt met essentiële voedingsstoffen en dat je niet in staat bent het ontstaan van zieke cellen in je lijf te voorkomen.

Een zieke cel ontstaat namelijk in je lijf, wanneer (als gevolg van schade aan de organellen in je cel) je cel niet goed meer kan functioneren.

Uiteraard kan je wel beïnvloeden of je cellen (nadat er schade aan hun organellen is ontstaan) in staat zijn deze schade te herstellen.

Dit kan je doen door op elk moment dat jij iets eet je lichaam te voorzien in zoveel mogelijk essentiële voedingsstoffen (welke nodig zijn om herstelprocessen aan cel-organellen uit te kunnen voeren) en zo min mogelijk te voorzien in niet-essentiële voedingsstoffen (welke onnodig extra schade aan je cel-organellen doen veroorzaken).

Hoe een zieke cel kan ontwikkelen tot kankercel

Wanneer een cel in je lijf een zieke cel is geworden (wanneer diens organellen beschadigd zijn geraakt en (nog) niet hersteld zijn), dan zal deze cel niet vanzelfsprekend hoeven ontwikkelen tot een kankercel.

Wanneer een zieke cel namelijk in contact staat met diens omgeving, dan kan de omgeving van de zieke cel de zieke cel aanzetten tot apoptose (gecontroleerde celdood).

Apoptose houdt in dat een zieke cel diens eigen cel-organellen op een gecontroleerde manier gaat afbreken en op een gecontroleerde manier vernietigd wordt en dat deze cel niet zal ontwikkelen tot kankercel.

Wanneer een zieke cel het contact met diens omgeving heeft verloren, dan kan deze niet door diens omgeving aangezet worden tot apoptose (gecontroleerde celdood).

Dit betekent dat wanneer een zieke cel het contact met diens omgeving heeft verloren, deze kan blijven voortbestaan en deze zich kan gaan ontwikkelen tot een kankercel.

Een cel verliest het contact met diens omgeving, wanneer diens membraan-eiwitten (welke het contact met diens omgeving verzorgen) beschadigd raken en niet tijdig hersteld worden.

Voorkomen dat de membraan-eiwitten van je cellen beschadigd raken, je cellen het contact met hun omgeving (daardoor) verliezen en je cellen (daardoor) kunnen ontwikkelen tot kankercel kan je nooit, maar beïnvloeden kan je dit wel.

Dit kan je doen door op elk moment dat jij iets eet je lichaam te voorzien in zoveel mogelijk essentiële voedingsstoffen (welke nodig zijn om herstelprocessen aan membraan-eiwitten uit te kunnen voeren) en zo min mogelijk te voorzien in niet-essentiële voedingsstoffen (welke onnodig extra schade aan membraan-eiwitten doen veroorzaken).

Hoe een kankercel kan ontwikkelen tot kankergezwel

Wanneer een zieke cel niet (of niet tijdig) door diens omgeving gestimuleerd wordt tot apoptose en een kankercel is geworden, dan kan deze kankercel overgaan tot celdeling en kan deze kankercel zich gaan vermenigvuldigen.

Wanneer een kankercel zich gaat vermenigvuldigen en hierin niet geremd wordt, dan kan een kankergezwel ontstaan.

Dit (de ongeremde celdeling van kankercellen) moet absoluut voorkomen worden (zul je begrijpen).

Gelukkig kunnen celdelingsprocessen gereguleerd worden en kan ongeremde celdeling verhinderd worden door omliggende cellen.

Althans, wanneer kankercellen (m.b.v. membraan-eiwitten) nog in verbinding staan met hun omliggende cellen.

Maar ja, deze verbinding met omliggende cellen (las je zojuist al) kan verloren gaan, wanneer membraan-eiwitten beschadigd raken en niet hersteld worden.

Wanneer deze verbinding tussen je cellen verloren gaat, dan kan helaas de deling van kankercellen niet meer gereguleerd worden door omliggende cellen,  kan deze ongeremd gaan plaatsvinden en kan een kankergezwel ontstaan.

Voorkomen dat de membraan-eiwitten van kankercellen beschadigd raken, kankercellen het contact met hun omgeving (daardoor) verliezen en kankercellen (daardoor) ongeremd kunnen gaan delen kan je nooit, maar beïnvloeden kan je dit wel.

Dit kan je doen door op elk moment dat jij iets eet je lichaam te voorzien in zoveel mogelijk essentiële voedingsstoffen (welke nodig zijn om herstelprocessen aan membraan-eiwitten uit te kunnen voeren) en zo min mogelijk te voorzien in niet-essentiële voedingsstoffen (welke onnodig extra schade aanmembraan-eiwitten doen veroorzaken).

Conclusie:

  • Wanneer je de ontwikkeling van kankercellen in je lijf zoveel mogelijk wil voorkomen, dan is het van belang dat je je voeding optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen en zo min mogelijk stoffen bevat die niet-essentieel zijn.

Verse groenten

Verse groenten bevatten veel:

  • Vocht.
  • Essentiële vitamines.
  • Essentiële mineralen.
  • Essentiële suikers.
  • Fermenteerbare vezels.

Zonder deze stoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:

  • Zullen onnodig veel cellen in je lijf na schade niet kunnen herstellen en kunnen onnodig veel cellen in je lijf ontwikkelen tot zieke cellen.
  • Zullen onnodig veel zieke cellen in je lijf het contact met hun omgeving verliezen.
  • Blijft apoptose van de zieke cellen in je lijf onnodig vaak uit, zullen onnodig veel zieke cellen in je lijf blijven leven en kunnen onnodig veel cellen in je lijf ontwikkelen tot kankercel.
  • Zullen onnodig veel kankercellen remmeloos gaan delen en kunnen onnodig veel kankercellen in je lijf ontwikkelen tot kankergezwellen.

Bronnen van dierlijke eiwitten

Eiwitrijke voeding bevat veel:

  • Essentiële vitamines.
  • Essentiële mineralen.
  • Aminozuren.

Enkel eiwitrijke voeding van dierlijke oorsprong bevat alle essentiële aminozuren.

Zonder deze essentiële voedingsstoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:

  • Zullen onnodig veel cellen in je lijf na schade niet kunnen herstellen en kunnen onnodig veel cellen in je lijf ontwikkelen tot zieke cellen.
  • Zullen onnodig veel zieke cellen in je lijf het contact met hun omgeving verliezen.
  • Blijft apoptose van de zieke cellen in je lijf onnodig vaak uit, zullen onnodig veel zieke cellen in je lijf blijven leven en kunnen onnodig veel cellen in je lijf ontwikkelen tot kankercel.
  • Zullen onnodig veel kankercellen remmeloos gaan delen en kunnen onnodig veel kankercellen in je lijf ontwikkelen tot kankergezwellen.

Bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van dierlijke eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Bronnen van omega 3 en 6 vetzuren

Vetrijke voeding bevat veel:

  • Essentiële vet-oplosbare vitamines.
  • Essentiële mineralen.
  • Vetzuren.

Enkel plantaardige bronnen van vet en vette vis bevatten de essentiële vetzuren omega 3 en 6.

Zonder de essentiële vetzuren omega 3 en 6  zeer regelmatig aanwezig in je voeding:

  • Zullen onnodig veel cellen in je lijf na schade niet kunnen herstellen en kunnen onnodig veel cellen in je lijf ontwikkelen tot zieke cellen.
  • Zullen onnodig veel zieke cellen in je lijf het contact met hun omgeving verliezen.
  • Blijft apoptose van de zieke cellen in je lijf onnodig vaak uit, zullen onnodig veel zieke cellen in je lijf blijven leven en kunnen onnodig veel cellen in je lijf ontwikkelen tot kankercel.
  • Zullen onnodig veel kankercellen remmeloos gaan delen en kunnen onnodig veel kankercellen in je lijf ontwikkelen tot kankergezwellen.

Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Omega 3 en 6 vetzuren  zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact , wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Conclusie:

  • Wanneer je het ontstaan en de ontwikkeling van kankercellen in je lijf zoveel mogelijk wil voorkomen, dan is het van belang dat je voeding optimaal (liefst elk moment dat je iets eet) voorziet in verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren en dat je voeding zo min mogelijk anders-soortige voeding (met niet-essentiële voedingsstoffen) bevat.

Vraag:

  • Heb jij kanker (gehad)?
  • Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elke moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren en de consumptie van anders-soortige voeding (met niet-essentiële stoffen) te beperken om de verdere en nieuwe ontwikkeling van kankercellen in je lijf zoveel mogelijk te kunnen voorkomen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!