Vandaag een antwoord op de vraag van Elisabeth:
- Ik heb tot nu toe dadels altijd gezien als gezonde, voedzame snack (mits je de portie-hoeveelheid goed bewaakt). Onlangs werden (in een televisie uitzending welke ik zag) dadels echter benoemd als ware suikerbommen. Van suiker weet ik (net als menigeen) dat dit niet gezond is. Kan je me meer duidelijkheid verschaffen over de consumptie van dadels?
Essentieel versus niet-essentieel
Voeding bestaat uit essentiële stoffen en niet-essentiële stoffen.
Om een goede gezondheid te kunnen verkrijgen en behouden moet je lichaam voortdurend voorzien worden in alle essentiële stoffen en zo min mogelijk niet-essentiële stoffen.
Essentiële voedingsstoffen zijn:
- Alle vitamines.
- Alle mineralen.
- Acht essentiële aminozuren.
- Twee essentiële vetzuren.
Voorbeelden van niet-essentiële voedingsstoffen zijn:
- Glucose.
- Fructose.
- Sacharose.
Om essentiële voedingsstoffen regelmatig in je lichaam op te kunnen nemen, moet je voeding (bij naast deze essentiële stoffen) ook regelmatig vocht en fermenteerbare vezels bevatten.
De voedingsstoffen aanwezig in dadels
Dadels bevatten (mits ze niet met additieven bewerkt zijn geweest en niet verhit zijn geweest):
- Vele vitamines (allen essentieel)
- Vele mineralen (allen essentieel).
- Vele vezels (oplosbare, fermenteerbare).
- Vele suikers (niet-essentieel).
Dit betekent dat zowel essentiële als niet-essentiële stoffen aanwezig zijn in je lijf, nadat je dadels hebt gegeten.
Om de suikers (de niet-essentiële stoffen) aanwezig in dadels te kunnen verwerken in je lijf (zonder dat hier een flinke disbalans in je lijf uit ontstaat), moeten dadels (wanneer je deze eet) aangevuld worden met zoveel mogelijk essentiële voedingsstoffen welke dadels zelf niet leveren:
- Vitamines welke dadels niet leveren.
- Mineralen welke dadels niet leveren.
- Alle acht essentiële aminozuren.
- Alle twee essentiële vetzuren.
- Vochtrijke voeding.
Voorbeeld:
- Enkele dadels aangevuld met vers fruit, kaas (zonder onnodige additieven zoals kleurstoffen en conserveringsmiddelen) en noten (rauw).
Op die manier (met deze aanvulling in een flink aantal essentiële stoffen welke dadels zelf niet leveren) ondersteun je de balans in je lijf beter dan wanneer je dadels niet aanvult met deze essentiële stoffen en kunnen de niet-essentiële stoffen (suikers) aanwezig in dadels beter in je lijf en cellen opgenomen worden dan wanneer je dadels niet aanvult met deze essentiële stoffen.
Ben je echter diabeet, dan kunnen de suikers aanwezig in dadels (ook wanneer je deze aanvult met essentiële voedingsstoffen welke dadels zelf niet leveren) alsnog niet goed verwerkt worden in je lijf en zullen ze de balans in je lijf alsnog flink verstoren (je bloedsuikerspiegel flink verhogen).
Conclusie en antwoord op de vraag van Elisabeth:
Dadels zijn inderdaad bronnen van suikers.
Deze suikers zullen flinke disbalans (een flinke bloedsuikerspiegelschommeling) in je lijf veroorzaken (en je lichaam belasten) wanneer je dadels onbeperkt eet en niet aanvult met essentiële stoffen welke dadels zelf niet leveren.
Deze suikers zullen sowieso een flinke belasting voor je lijf vormen wanneer je diabeet bent.
Wanneer je echter geen diabeet bent, kiest voor onbewerkte en onverhitte varianten van dadels, de hoeveelheid dadels beperkt houdt en de dadels goed aanvult met essentiële stoffen welke dadels zelf niet leveren, dan zal de disbalans in je lijf (welke ontstaat door de suikers aanwezig in de dadels) minder en van korte duur zijn.
Lees en leer meer
Morgen zal ik een vraag beantwoorden over bananenbrood-recepten (waarin ook dadels verwerkt zijn).
Recepten welke door menigeen gezond en suikervrij worden genoemd.
Overmorgen ga ik het nog wat uitgebreider hebben over baksels gemaakt van fruit of gedroogd fruit.
We gaan de voedende waarde van deze baksels bespreken.
Lees je de komende dagen ook weer mee wanneer je een liefhebber bent van fruit, gedroogd fruit en baksels gemaakt van fruit en gedroogd fruit?
Wil jij weten of de snacks die jij eet de balans in je lijf ondersteunen of juist verstoren?
Vraag een voedings-analyse aan!
Add comment