Intoleranties
Je hebt je eten nog maar net achter je kiezen en je lijf staat al helemaal op z’n kop:
- Je buik zwelt op
- Je buik doet pijn
- Gasvorming en krampvorming ervaar je in je darmen
Je weet niet waar je het zoeken moet en hoe je dit nare gevoel weer (liefst net zo snel als het kwam opzetten) kwijt kan raken.
Bij velen blijven deze nare klachten echter nog wel een poosje “hangen” en zijn ze dus helaas NIET net zo snel verdwenen als ze kwamen.
Je gaat naar het toilet om te kijken of dat helpt.
Soms helpt dit, maar niet altijd.
Hetgeen je daar ziet en ruikt is niet altijd (vaak niet) een pretje.
Je lijf voelt verkrampt en gespannen (en is dit ook).
Je lijf protesteert.
Je tracht een houding te vinden om te gaan zitten of liggen, zodat je maar zo min mogelijk last ervaart, maar die houding lijkt niet te bestaan.
Je lijf schreeuwt duidelijk:
DIT TOLEREER IK NIET!
Wat dit lijf niet tolereert is niet altijd even duidelijk en wordt ook niet altijd duidelijk (wanneer je de herkomst van je klachten laat onderzoeken).
Sommige mensen komen er WEL achter wat (welke voedingsstof) hun lijf (opeens) NIET tolereert.
Sommige mensen komen er bijvoorbeeld achter lactose- of gluten-intolerant te zijn.
Dit wil zeggen dat het lijf dan ZEER heftig reageert op voedingsstoffen (in dit geval lactose en gluten) welke normaal gesproken door het menselijk lijf prima verwerkt en verteerd zouden moeten worden (en welke het lijf van vele anderen (en misschien je eigen lijf vroeger ook wel) ook BEST prima kan verwerken), maar JOUW lijf nu OVERDUIDELIJK niet (meer) en zeker niet in hoge mate en doseringen meer kan verdragen.
De enzymwerking van de enzymen welke deze stoffen zouden moeten verteren, verloopt overduidelijk NIET optimaal.
Hierdoor belanden deze voedingsstoffen onverteerd of slecht verteerd in de darmen, waardoor ze daar nadelige reacties (zoals gistingsreacties) kunnen gaan vertonen, waaruit de zojuist benoemde klachten bijvoorbeeld voort kunnen komen.
Heel naar ervaren mensen dit.
Zowel mensen die er WEL achter zijn gekomen wat hun lijf niet tolereert ervaren dit alles als zeer naar en vervelend (en ook lastig), maar vooral ook mensen die DUIDELIJK merken dat hun lief IETS niet tolereert, maar welke NIET weten WAT hun lijf niet tolereert.
Vandaag gaan we het over intoleranties hebben.
We gaan het hebben over het lijf dat overduidelijk schreeuwt:
IK TOLEREER DIT NIET!
We gaan het ook hebben over WAT dit lijf veelal NIET tolereert tegenwoordig.
Steeds meer mensen vertonen namelijk intolerantie-klachten.
Niet altijd wordt dan ook een duidelijke intolerantie aangetoond (zoals wanneer blijkt dat bepaalde enzymen ontbreken bij diegene).
TOCH rijzen klachten welke duiden op intoleranties de pan FLINK uit!
Menig lijf schreeuwt dan ook uit:
DIT TOLEREER IK NIET!
Hoe kan dat toch zo opeens?
Waarom hadden we vroeger dergelijke klachten niet?
Of hadden we die ook vroeger wel, maar werd er toen minder aandacht aan besteed?
Vroeger waren we toch ook al een enorm graan-etend en melk-drinkend landje.
Dat is toch niet iets van de laatste jaren sinds we steeds meer van deze intolerantie-klachten ervaren?
Jaren geleden hoorde je echter (ondanks dat we toen ook net zo goed wel volop granen en melkproducten aten en dronken) toch ook niet over dergelijke klachten?
Althans, niet in de mate je daar nu over hoort!
Hoe kan dit?
Wat is er aan de hand?
Hoe kan het dat onze lichamen nu OPEENS de enzymen niet meer lijken te produceren of lijken te bezitten welke deze voedingsstoffen moeten verteren?
Onze lichamen kunnen toch helemaal niet zo plotsklaps massaal gestopt zijn deze enzymen te produceren?!
Is er misschien iets anders aan de hand?
Ja, er is iets anders aan de hand!
Iets anders waardoor het eigenlijk HEEL logisch is dat onze lijven tegenwoordig schreeuwen:
IK TOLEREER DIT NIET!
Dit wil ik vandaag gaan bespreken en ook aan de hand van twee voorbeelden verduidelijken.
Ik wil middels deze voorbeelden duidelijk maken dat het gaan mijden van de stof waar je intolerant voor lijkt te zijn eigenlijk een beetje “dweilen met de kraan open” is, aangezien dit geen “oplossing” vormt voor het eigenlijk veel grotere “probleem” welke tegenwoordig is ontstaan en heerst en waar deze intolerantie-klachten uit voort lijken te komen!
Lees je mee?
Een ander voorbeeld van een intolerantie welke ook zomaar kan ontstaan.
Je bent een moeder van een puberende dochter.
Deze is inmiddels op zo’n leeftijd dat je vindt dat ze zelf best wat kan en moet doen in het huishouden.
Sowieso het opruimen van haar eigen kamer en haar eigen was en het verschonen van haar eigen bed etc.
Dit doet je dochter dan ook al een aantal jaar inmiddels.
Dat dit vervolgens NIET aan je eigen maatstaven van fatsoenlijk opruimen voldoet (haar manier van opruimen en schoon houden) en je als moeder zijnde de afgelopen jaren alsnog ook zelf nog achter haar kont EXTRA op hebt moeten ruimen, dat tolereer je.
Dat vind je ook niks meer dan normaal eigenlijk.
Dat past wel bij puberende kinderen en als moeder zijnde achter de kont van die puberende kinderen opruimen (al behoren ze dit zelf te kunnen), is eigenlijk ook wel passend en gebruikelijk.
Nee, geen intoleranties wat dat betreft.
Dit tolereer je allemaal en uit dat gedrag en de houding van je dochter komt echt niet al te vaak stress uit voort tussen moeder en dochter.
Dit jaar zit je dochter in haar examenjaar.
Ze staat er niet zo goed voor en moet dus echt alles op alles gaan zetten wil ze dit jaar halen.
Tegelijkertijd zit ze ook nog eens in een selectie-team van haar sportcluppie en zou ze dit jaar “hogerop” kunnen komen met haar team.
Ook dit legt dit jaar EXTRA druk op je dochter en ook hieraan (aan haar sport) is ze dit jaar (t.o.v. eerdere jaren) EXTRA tijd kwijt.
Aangezien je deze beide dingen (school en sport) toch ook wel erg belangrijk vindt voor je dochter mats je als moeder zijnde je dochter dit jaar een beetje m.b.t. het opruimen van haar kamer (waar ze nu beduidend minder tijd voor heeft).
Je hebt dan ook voorgesteld dat jij dat dit jaar wel voor haar zal doen.
Wat merk je echter (vanaf het moment je dochter heeft begrepen dat ze zelf haar kamer niet hoeft op te ruimen dit jaar)?
Je dochter maakt van haar kamer een regelrechte zwijnenstal!
- Ze gaat met schoenen aan, zelfs vieze schoenen, op bed zitten.
- Ze eet in bed, waardoor er voedingsresten en voedingsvlekken OOK in het beddengoed terecht komen.
- Wanneer ze iets kapot heeft laten vallen, ruimt ze dit NIET op, veegt ze dit NIET bij elkaar en meldt ze dit ook NIET.
- Scherpe verpakkingsmaterialen, zoals lipjes van blikjes van frisdrank, laat ze slingeren.
- Ze gooit alles wat ze heeft gebruikt en gedragen gewoon letterlijk van zich af waardoor echt alles op en door elkaar ligt.
- Ze schrijft met waterproof make-up teksten op haar spiegel en bureau.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
“Gewoon” opruimwerk zou moeder hebben getolereerd en zou ze alsnog wel tolereren, dus het GEWOON verschonen van beddegoed welke op een gebruikelijke manier wat viezig is geworden bijvoorbeeld.
Ook het “gewone” schoonmaakwerk, zoals het leegruimen en stofzuigen van de vloer welke met een “normale” dosis kleren bestrooid ligt, zou moeder hebben getolereerd en zou ze alsnog wel tolereren.
Deze zwijnenstal tolereert ze echter niet!
Ze schreeuwt dan ook tegen haar dochter op een gegeven moment:
DIT TOLEREER IK NIET!
Nee, de “overtreffende trap” en de “optelsom” van ONNODIGE en EXTRA troep accepteert en tolereert moeder niet.
Dit heeft moeder zelfs doen bezeren (ze heeft zich bezeerd aan kapot gevallen glas welke ze niet zag liggen tussen allerlei kleren en tevens bezeerd aan lipjes van blikjes die ze over het hoofd heeft gezien doordat deze tussen de lakens lagen) en is (in het geval van de waterproof make-up) ook nog eens tegen een onhaalbaar karwij gestuit, aangezien ze dit daadwerkelijk niet schoon KAN maken, want het wel er niet af!
Nee, met name DAT (de onnodige optelsom van troep) tolereert moeder dus NIET!
En met name DAAROP protesteert moeder nu dan ook!
Moeder noemt naar haar dochter echter met name haar intolerantie t.o.v. de gevaarlijke, scherpe voorwerpen ze zich aan heeft bezeerd.
Denk je dat wanneer haar dochter als reactie DAAROP enkel en alleen maar op zal gaan letten op het NIET MEER laten slingeren daarvan, maar de rest van de zwijnenstal net zo goed blijft creëren, haar moeder op den duur niet WEER zal gaan schreeuwen:
DIT TOLEREER IK NIET?
En ditzelfde is dus eigenlijk ook het geval in ons spijsverteringskanaal.
Ook wij maken er een zwijnenstal van namelijk in ons spijsverteringskanaal over het algemeen.
Ook wij creëren een EXTRA en ONNODIGE en tevens BELASTENDE optelsom en opstapeling van stoffen aldaar.
Met name DAT (deze ONNODIGE optelsom) tolereert het lichaam niet.
Dit vind ik niet zo gek eigenlijk dat het lichaam dat niet tolereert!
Lees je mee hoe wij dit doen?
De zwijnenstal wij creëren in ons spijsverteringskanaal.
Het menselijk lichaam bezit in principe de capaciteit en het vermogen ALLE enzymen te produceren welke ALLE voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten en vetten) moeten kunnen verteren, zolang dit INTACTE, natuurlijke voedingsstoffen betreffen.
De enzymwerking van deze enzymen is echter afhankelijk van de omstandigheden aanwezig in het spijsverteringskanaal:
- De zuurtegraad
- De temperatuur
- De aanwezigheid van voldoende onbewerkte, intacte voedingsstoffen en dus goede “substraten”, zoals intacte koolhydraat-, eiwit- en vet-moleculen
- De afwezigheid van enzym-remmende stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen en bepaalde kunstmatige additieven
- De afwezigheid van schade aan het orgaan of de wand van dit orgaan waar de vertering plaatsvindt (maag of darm)
Wanneer je lichaam intolerantie-klachten vertoont als reactie op bepaalde voedingsstoffen zoals lactose en gluten (stoffen waar het menselijk lichaam in principe WEL enzymen voor heeft en ook WEL enzymen voor kan produceren) OF op voedingsstoffen welke je nog NIET hebt kunnen achterhalen, betekent dit NIET dat je lichaam zozeer of enkel maar DIE stoffen niet tolereert tegenwoordig, maar betekent het veelal en vaak dat je lichaam de zwijnenstal welke is gecreëerd en ontstaan in maag en darmen en eigenlijk de OPTELSOM van belastende stoffen en omstandigheden niet tolereert en aan kan.
Wanneer je dan ook klachten ervaart (zoals deze beschreven worden aan het begin van dit stuk) en je lichaam daarmee uit schreeuwt:
DIT TOLEREER IK NIET!
Betekent dit dan dat er sprake is van een lactose- of gluten-intolerantie en je “DE OPLOSSING” hebt gevonden (en je klachten als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen) wanneer je enkel DIE stoffen (waar je lichaam intolerant voor is gebleken) weg laat uit je voeding?
Nee, vaak en veelal niet!
Althans niet, wanneer er nog steeds een zwijnenstal in de darmen resteert en blijft bestaan aangebracht door hetgeen je alsnog WEL eet daar nog naast!
Wat creëert namelijk deze zwijnenstal in je darmen waardoor de enzymwerking NIET goed verloopt bij velen en waardoor dan ook HEEL VEEL mensen met intolerantie-klachten rondlopen tegenwoordig?
Dit creëert de sterk bewerkte voeding we tegenwoordig eten!
- Deze voeding benadeelt namelijk de zuurtegraad
- Deze voeding doet OOK de aanwezigheid van intacte, voedende stoffen (welke de goede darmbacteriën voeden) afnemen
- Deze voeding bezit TEVENS erg veel enzym-remmende stoffen
- En deze voeding doet ook nog eens maag- en darmwand schaden (en ontstekingen creëren) door het bezitten van een overschot aan verzurende en ontstekingsbevorderende stoffen, het bezitten van stoffen welke de slechte darmbacteriën voeden en het bezitten van stoffen welke niet intact zijn en daardoor niet goed verteerd kunnen worden.
Wist je dat onze speekselklieren enzymen produceren, de cellen van de maagwand ook enzymen produceert, onze alvleesklier dit doet, maar ook onze darmwand enzymen levert?
Deze laatste (de darmwand) levert met name de enzymen die lactose en gluten moeten verteren.
Wanneer je klachten ervaart na het eten van voeding met lactose en gluten, betekent dit dan altijd dat je lichaam de enzymen die deze stoffen moeten verteren niet bezit of deze enzymen niet kan produceren?
Nee, dat hoeft helemaal niet het geval te zijn!
Het kan namelijk tegenwoordig heel makkelijk zo zijn dat je darmwand deze enzymen ECHT WEL kan en wil laten produceren door de darmwand of dat de darmwand deze zelfs ook wel bezit, maar dat de enzymwerking alsnog NIET goed verloopt of niet goed KAN verlopen door schade aan de darmwand (welke is ontstaan uit de sterk bewerkte voeding we eten en de belastende stoffen daarin aanwezig) en/of door de aanwezigheid van andere verstorende omstandigheden in de darmen aanwezig (welke OOK zijn ontstaan als gevolg van het herhaaldelijk eten van sterk bewerkte voeding en alle belastende stoffen dit bezit)!
Wanneer je dan ook zorgvuldig lactose en gluten zou gaan mijden, maar je alsnog je overige voeding blijft baseren op sterk bewerkte voeding (welke de darmwand doet schaden en de omstandigheden in je spijsverteringskanaal doet benadelen), zullen je klachten wellicht wel even en iets afnemen, maar kan en zal je lijf toch ook al snel weer op het niveau kunnen komen waarop deze WEER moet uitschreeuwen:
DIT TOLEREER IK NIET!
Vraag:
- Ervaar jij bovengenoemde klachten wel eens?
- Weet jij wat je lichaam niet tolereert?
- Kijkend naar je voeding, kan je dan snappen en begrijpen wat je lichaam wellicht niet tolereert en kan verteren of kan verwerken daar aan?
Ervaar jij bovengenoemde klachten en wil je feedback op de door jou gegeten voeding en de mate deze “darmbelastende stoffen” bezit, mail je me dan?
Add comment