In goed overleg met je werknemers blijkt veel wel mogelijk en te regelen
De afgelopen dagen heb ik jou, als bezitter van je lijf als werkgever van een bedrijf geschetst.
Ook vandaag zal ik nog doorgaan met deze vergelijking om zo misschien op een “andere manier” bewust te worden van hetgeen er gebeurt in ons lijf (in je eigen bedrijf) en welke rol wij als werkgever (bezitter van dit lijf) hebben en wat de invloed is van de omgang met de werknemers (de voeding welke wij onze lichamen/organen bieden) op de uiteindelijke werking en gezondheid binnen ons bedrijf en van ons bedrijf (ofwel ons lijf).
Hierin zijn de werknemers alle organen, welke ons lijf/bedrijf VOOR ons draaiende moeten houden.
De voeding welke wij eten, zijn de materialen, welke wij als werkgever aanleveren en ter beschikking stellen om binnen dit bedrijf mee te kunnen werken en al dan niet mee tot een mooi eindproduct te kunnen komen.
Gisteren las je al dat wanneer je een directieve werkgever gaat uithangen, welke NIET naar de wensen van de werknemers luistert, deze zelfs in de wind slaat, welke gevoelig is voor invloeden van buitenaf (anderen en de maatschappij en dus de omgeving), welke gericht is op groter, meer en beter en makkelijker, welke hierbij NIET overlegt met diens werkgevers, hen vervolgens uitput en laat overwerken en HEN de schuld geeft van onvoldoende inzet en kwaliteit, waar JIJZELF wanneer je de materiaal-aanvoer niet op orde hebt en DIE kwaliteit al tekortschiet hier eigenlijk de schuldige in bent, dat je dan eigenhandig je bedrijf te gronde kan richten en werknemers kan gaan verliezen.
Betekent dit dat je ENKEL een gezond en stabiel en goed functionerend bedrijf kan creëren en behouden, wanneer je je als werkgever HELEMAAL schikt naar de wensen van je werknemers en hen de dienst laat uitmaken?
Is het zo zwart-wit?
Nee…een gulden middenweg is mogelijk.
Een goede samenwerking en goed contact en communicatie MET je werknemers is echter WEL noodzakelijk.
Je kan nooit zomaar zelf iets beslissen zonder te overleggen en dan vervolgens maar verwachten dat je werknemers dit allemaal accepteren en blijven accepteren.
Maak jij keuzes echter in goed overleg en luister je naar je werknemers en is het een geven en nemen, dan is er echter heel veel mogelijk zul je merken!
Wat wil dit als bezitter van je lijf zeggen?
Zomaar zelf besluiten wat je wanneer gaat eten, zonder hierbij na te denken en na te gaan of dit alles wel voor je organen en door je lijf te behappen is; daarmee houd je je organen niet te vriend en je lijf niet lang gezond.
Tevens kun je, als je WEL klakkeloos en ondoordacht en onbewust je eten kiest, zonder hierbij rekening te houden met je lijf en organen en of die voeding hen doet belasten, niet verwachten dat deze voeding of dit eten dan zomaar goed verwerkt wordt of verwerkt kan worden zonder dat daar klachten uit voort gaan komen.
Betekent dit dat je dan altijd PERFECT moet eten, dat wat ons lichaam en onze organen nodig hebben en allemaal optimaal kunnen verwerken en NOOIT eens zelf iets kan kiezen wat wellicht niet PRECIES op de wensen van je lijf aansluit?
Nee..
Tuurlijk is dat het ultieme en het meest fijne voor je lijf en alle organen en cellen in je lijf, maar zo zwart-wit is het nou ook weer niet en KAN het ook al niet eens meer zijn, want met en in en door voeding (maar ook je huid, via medicatie etc.) krijg je sowieso ALTIJD wel enige mate van belastende stoffen binnen tegenwoordig, hoe hard je ook maar probeert dit niet binnen te krijgen.
WEL zal er altijd een wisselwerking moeten zijn.
Je zult altijd bewust moeten zijn van wanneer je lichaam en organen iets als belastends kunnen hebben ervaren van de voedingskeuzes welke jij hebt gemaakt en vervolgens ALTIJD ook wel weer iets tegenover moeten zetten wat je organen/lichaam/cellen vervolgens weer ontlast, wil je niet dat dit blijvende schade, klachten of protest van je organen doet opleveren.
OOK moet je je altijd beseffen dat ook al maak je een (even wat belastende) voedingskeuze bewust en niet al te vaak en ook al plaats je daar iets ontlastends tegenover, je lijf, cellen en organen ALSNOG wel protest kunnen uiten en je klachten kan ervaren a.d.h.v. dat belastende; dat is logische en moet je niet van opkijken.
Zo kan je namelijk meer of minder schappelijke/geduldige werknemers hebben, welke meer of minder snel zullen protesteren aan de hand van jouw (mogelijk belastende) voedingskeuzes.
Hoe vaak jij als werkgever hen “pest” met belastende, niet-voedzame en niet-essentiële stoffen of onredelijke dingen van hen (je organen en je lijf) vraagt om te doen, zal onder andere meespelen in hoe geduldig zij op den duur zijn en blijven bijvoorbeeld.
Dit wil zeggen:
Hoe heftig je lichaam reageert op een wat belastende voedingskeus, verschilt per persoon en per lijf.
Dat kan je niet tussen personen vergelijken.
Wat onder andere mee speelt in het wel/geen klachten ervaren van je lijf en organen a.d.h.v. een belastende voedingskeus is de mate en frequentie waarin jij bijvoorbeeld deze belastende voedingskeus maakt en al hebt gemaakt en OF jij hier dan wel of niet TIJDIG weer iets ontlastends en dus goede en niet belastende voedingskeuzes tegenover zet en in het verleden tegenover hebt gezet.
Het ideaal plaatje voor werknemers is NATUURLIJK (je werknemers werken sowieso altijd in ploegen, want je hebt een 24-uur-lopend bedrijf), wanneer ze altijd in een vaste ploeg werken op vaste tijden, vaste dagen in de week, ze NOOIT over hoeven te werken en ALTIJD kwalitatief hoogwaardig materiaal voorradig hebben om mee te werken en DAT werk mee uit te kunnen voeren, welke zij kunnen, voor zijn opgeleid, voor zijn aangenomen en ook leuk vinden om te doen.
Wat wil dit voor je organen zeggen?
Dat voor hen, aangezien je lijf CONSTANT in bedrijf en dus “bezig” is en hierin CONSTANT processen plaatsvinden, het een ideale situatie is, wanneer ze zich enkel met hun eigen processen hoeven bezig te houden op sommige momenten van de dag en ze op die momenten PRECIES op tijd DIE voedingsstoffen van en door jou krijgen aangeleverd, kwalitatief hoogwaardige en essentiële voedingsstoffen, welke ze voor hun eigen processen nodig hebben, welke ze dan ook prima kunnen en willen uitvoeren en “op tijd” mee “klaar” zijn EN dat ze op andere delen van de dag daar buiten dan ook ECHT kunnen ontspannen en dan dus niet nog weer of alsnog allerlei (andere of onnodige) processen moeten gaan uitvoeren of met belastende stoffen en niet-essentiële stoffen opgescheept zitten.
Dit ideale plaatje is echter niet totaal haalbaar EN niet nodig.
Dit zou namelijk betekenen dat wij een constante aanvoer van “schone” voedingsstoffen via een slangetje zouden moeten hebben in ons lijf, aangezien processen OOK constant uitgevoerd worden IN je lijf om PRECIES aan de behoefte tegemoet te komen.
Dit hebben we echter niet.
Als werkgever ben je ook niet constant op je bedrijf en hoef je ook niet constant in je bedrijf aanwezig te zijn, wil je dat deze goed kan blijven draaien.
Fijn is echter wel dat je het als werkgever ZO regelt dat op momenten dat er wel overleg plaatsvindt en je dus wel “contact legt met je werknemers”, alle wensen aangegeven kunnen worden en besproken worden van en met de werknemers en dat je als werkgever daar dan ook naar luistert en aan tegemoet komt.
Ook is het om je werknemers te vriend te houden belangrijk dat je als werkgever ook altijd je best doet de noodzakelijke en essentiële materialen aan te leveren en/of op voorraad te hebben, anders KUNNEN de werknemers simpelweg niet eens werken!
Sommige materialen kan je op voorraad leggen in het magazijn en tijdig aanvullen en die aanvulling kunnen werknemers ook zelf regelen zul je merken.
Andere materialen echter, kunnen ENKEL via de werkgever geregeld worden en kunnen niet op voorraad gehouden worden en kunnen werknemers bij een tekort dan ook niet zelf regelen.
Hiervoor zul je dus altijd zelf als werkgever zorg moeten dragen, wil je dat werknemers KUNNEN werken binnen je bedrijf.
Met betrekking tot jou en je lijf wil dit zeggen dat het belangrijk is elke keer je WEL iets eet, rekening te houden met de behoeftes van je lichaam en zal moeten trachten hierop aan te sluiten en dus die voedingsstoffen zal moeten bieden, welke je lichaam nodig heeft om jouw lichaam goed te kunnen laten functioneren; de essentiële voedingsstoffen.
Bij behoefte aan meer of minder, wanneer je lichaam dit aangeeft, zul je hier ook op moeten reageren, wil je dat alles goed blijft verlopen.
Brandstoffen uit koolhydraten kan je lichaam wat op voorraad hebben, dus zul je als lichaamsbezitter niet altijd of heel veel hoeven leveren via je voeding en zou deze voorraad toch leeg raken, dan kunnen je organen het bemachtigen van nieuwe brandstoffen/koolhydraten zelf ook nog wel regelen binnen je lichaam; dat maakt koolhydraten dan ook een niet-essentiële stof.
Voor bouwstoffen (vitamines, mineralen, bepaalde eiwitten en bepaalde vetten) gaat dit echter NIET op: deze kunnen je organen niet binnen je lichaam zelf regelen of op voorraad houden, hiervan zijn ze toch echt afhankelijk van jou als lichaamsbezitter en zul je, wil je je organen te vriend houden, zelf tijdig moeten leveren en kan je dan ook het best ELK moment je iets eet maar doen!
Deze stoffen worden dan ook “essentieel” genoemd.
Wat werknemers NOOIT lang zullen accepteren, waar ze simpelweg niet mee KUNNEN werken en hun werk simpelweg niet mee uit KUNNEN voeren, al zouden ze het willen zijn materialen met een slechte kwaliteit, waarmee ze niet kunnen of willen werken en ze niet voor zijn opgeleid om mee te werken of welke hun gezondheid schaadt, wanneer ze met deze materialen zouden moeten werken.
Wanneer je als werkgever dan ook NIET zorgt voor tijdige aanvoer van essentiële materialen en vervolgens, wanneer je WEL materialen levert deze van een slechte kwaliteit laat zijn, welke je werknemers ziek maakt OF waar ze simpelweg niet mee kunnen werken of voor opgeleid zijn, dan kan je ziekteverzuim, stakingen, protesten en ontslagen verwachten.
Met betrekking tot je lijf en organen wil dit zeggen dat organen het nooit lang zullen accepteren of volhouden, wanneer jij op de momenten dat je iets eet stoffen biedt, welke geen voedingsstoffen meer bevatten en dus enkel stoffen biedt, welke voor je lijf niet-essentieel zijn, waar je organen simpelweg niet mee KUNNEN werken en hun processen niet mee KUNNEN uitvoeren, al zouden ze willen EN/OF wanneer jij op die momenten belastende stoffen eet/drinkt/tot je neemt, welke je organen beschadigen, belasten, uitputten en verhinderen in het uitvoeren van hun processen en taken.
Wat is in goed overleg met je werknemers echter best wel af en toe mogelijk?
Wanneer je hen vriendelijk vraagt af en toe over te werken, maar dan ook wel aangeeft dat ze daarna een extra dag vrij krijgen EN dat je organen, wanneer ze merken dat ze wat uitgeput raken van het overwerken en toch echt even vrij moeten hebben en vrij willen nemen, dat ze dit dan ook kunnen aangeven en dit meteen ingewilligd kan worden.
Wanneer je dit overwerken echter vereist EN dit veelvuldig voor komt EN daar geen extra vrije dagen tegenover staan EN/OF werknemers niet of niet meteen vrij kunnen krijgen, wanneer ze merken overspannen te raken van het overwerken, ook DAN kan het zijn dat er ziekteverzuim gaat plaatsvinden, ontslagen, protesten en stakingen etc.
Met betrekking tot je lijf en organen wil dit zeggen dat AF EN TOE wat meer voedingsstoffen en ook wat niet-essentiële voedingsstoffen eten dan eigenlijk nodig is, dus wat meer koolhydraten eten dan nodig is, maar ook wel wat meer essentiële vitamines en mineralen, eiwitten en/of vetten eten dan je organen nodig hebben voor de reguliere processen, welke ze dagelijks uitvoeren, waardoor ze meer en langer bezig zijn en moeten zijn met het verwerken van deze stoffen dan anders, best kan.
Althans, zolang en wanneer daar dan ook maar wel weer voldoende momenten tegenover staan, dat ze NIET extra en teveel (niet-essentiële) voedingsstoffen hoeven te verwerken en even EXTRA kunnen rusten van het daarvoor MEER te hebben moeten doen EN, wanneer specifieke organen aan zouden geven dat ze wat moe zijn van het moeten verwerken van deze extra stoffen, deze ook tijdig even ontlast worden en jij voorzichtig aan doet met de stoffen welke die organen extra doet belasten en DEZE organen dan daarna ook echt even niet meer laat overwerken en tijdig en voldoende rust biedt.
Wanneer jij echter behoorlijk frequent teveel (niet-essentiële) voedingsstoffen eet; meer dan je organen nodig hebben voor diens processen en welke hen overbelast EN vervolgens hen NIET daarna rust biedt met dan ook weer voldoende momenten of een periode ZONDER dit teveel aan stoffen EN wanneer specifieke organen klachten vertonen hen GEEN rust biedt en door blijft belasten met TE vaak en TE veel die niet-essentiële voedingsstoffen te blijven nuttigen, waardoor deze organen moeten blijven overwerken en overbelast raken en blijven, ook DAN kunnen klachten blijvend zijn en worden, je organen minder goed gaan functioneren en je gezondheid achteruit hollen.
De vraag is nu:
“In hoeverre overleg jij voldoende met je werknemers en luister je naar hun wensen en lever jij de juiste ESSENTIËLE materialen EN luister je naar ze wanneer ze vrij willen?”
“Vraag jij hen wel eens over te werken en zo ja; geef jij daar tegenover je werknemers ook wel weer op tijd en voldoende vrij-af en dagen vrij?”
“Wanneer een werknemer aangeeft moe te zijn; reageer je hier dan op en ontlast je deze dan ook wel tijdig?”
Oftewel met betrekking tot je lijf, je gezondheid, de belasting hiervan en de signalen, welke je lijf je hierover doet geven:
“Ben jij op de momenten je wat eet, voldoende bezig met het goed voeden van je lijf en je organen en tegemoet aan het komen aan hun behoeftes aan essentiële voedingsstoffen en belast je hen niet of niet al te vaak met teveel niet-essentiële voedingsstoffen EN/OF stoffen welke geen voedingsstoffen leveren en organen kunnen schaden en uitputten?”
“Wanneer je wat teveel niet-essentiële voedingsstoffen hebt geboden en/of toch wat belastende stoffen in je voeding had zitten OF tekort bent geschoten in het aanbieden van essentiële voedingsstoffen, trek jij dit dan voldoende weer recht en geef je spoedig daarna je organen rust en hetgeen ze WEL nodig hebben, dus de essentiële stoffen wel weer?”
“Luister je naar je lichaam en ga je niet door met het bieden van belastende en niet-essentiële voedingsstoffen aan organen, welke klachten vertonen?”
Ben jij je eigenlijk totaal niet bewust van ESSENTIEEL t.o.v. NIET-ESSENTIEEL en wil je hierover meer weten en leren en je leren richten op de ESSENTIËLE stoffen in je eetpatroon om een goede communicatie met je lijf te blijven behouden en bewerkstelligen, mail je me dan of kom je een keer langs?
Add comment