Ik kan die darmen wel begrijpen; daar zou ik ook prikkelbaar door worden!
prikkkelbare darm
In onze darmen zitten bacteriegroepen.
Wist je dat niet?
Nou, dan weet je het nu.

Die verschillende types bacteriƫn, daarvan is het maar goed ook dat die daar zitten.
Althans, de goede bacteriegroepen, want die slechte, nee, die leveren ons niet zoveel goeds.
Die slechte bacteriegroepen echter laten ons best met rust wanneer wij hen maar met rust laten!

Hen (die slechte darmbacteriƫn) met rust laten is echter iets wat we helaas niet doen met ons pesterige eetgedrag van tegenwoordig.
Want ja, pesten dat doen we volop helaas.

We zijn tegenwoordig de bacteriƫn in onze darmen regelmatig aan het pesten, al worden wijzelf daar de dupe van.
Hoezo worden wij daar zelf de dupe van?
Nou, wanneer je darmbacteriĆ«n gaat pesten, krijg je geĆÆrriteerde en prikkelbare darmen!
En geloof me, dat wil je niet!

Logisch eigenlijk dat darmbacteriĆ«n geĆÆrriteerd en prikkelbaar raken wanneer ze herhaaldelijk gepest worden.
Zou jij namelijk niet ook prikkelbaar worden en vervolgens ook echt niet zo leuk en aardig meer doen tegen een ander die je constant en voortdurend aan het pesten en treiteren is?!

Een knap persoon vind ik het (ik ken ze niet) die NIET op den duur prikkelbaar wordt als reactie op pestgedrag namelijk!

Waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat die bacteriƫn daar zitten in onze darmen?

Nou, omdat WIJZELF voeding niet zo goed kunnen onderscheiden en NIET zo goed kunnen indelen in “geschikt of ongeschikt” (om het lijf in te mogen).
Wijzelf zijn tevens NIET zo goed in staat voeding en de stoffen dit bevat te beoordelen als “voedzaam of niet-voedzaam genoeg” (om het lijf in te mogen).
Ook zijn wijzelf helemaal niet zo goed in staat voeding en de stoffen dit bevat goed in te schatten m.b.t. “gevaarlijk of veilig genoeg” (om in het lijf te mogen verblijven of zo snel mogelijk het lijf weer te moeten verlaten).

Deze darmbacteriƫn die kunnen DAT onderscheid (in tegenstelling tot wijzelf die daar niks van bakken en snappen) als de beste maken en die doen dat eigenlijk voor ons; die helpen ons daar gelukkig bij!
Hoe fijn is dat!

  • Geschikte, veilige en voedzame voeding die kunnen onze bacteriĆ«n WEL goed van de slechte voeding onderscheiden. Goede, veilige en voedzame voeding helpen de goede darmbacteriĆ«n dan ook fijn ons lijf in. Dit doen ze door onze darmwandcellen goed te voeden (dat kunnen enkel deze goede bacteriĆ«n) en ontstekingsvrij te houden. Deze goed gevoede, gezonde darmwand kan deze voedzame voeding dan vervolgens opnemen en door laten. Zonder goede voeding voor die fijne darmbacteriĆ«n van ons echter, kan en zal onze darmwand dat opnemen van voedzame voedingsstoffen niet goed en ook niet snel doen aangezien de darmwandcellen zelf dan niet goed gevoed worden en “geĆÆrriteerd” en ontstoken kunnen raken.

Dit kunnen deze goede darmbacteriƫn echter ENKEL goed wanneer deze goede darmbacteriƫn NIET overmeesterd worden door de slechte darmbacteriƫn (wat wij dan ook moeten helpen voorkomen (die overmeestering door slechte darmbacteriƫn), maar doen we dat wel?)

  • De gevaarlijke, niet-voedzame en dus ongeschikte OF onverteerde (waardoor het ook ongeschikt is geworden) voeding die wij eten wordt gelukkig ook goed herkend door onze darmbacteriĆ«n. Die slechte, gevaarlijke stoffen gaan die goede darmbacteriĆ«n (welke deze voeding uit duizenden kunnen herkennen als zijnde SLECHT) dus ECHT NIET ons lijf in helpen (zelfs al zouden wij die WEL eten; en ja helaas, dat doen we)! De goede darmbacteriĆ«n zullen er (gelukkig maar) voor zorgen dat deze onveilige stoffen NIET onze darmwand door kunnen en tevens zorgen dat deze belastende stoffen zo snel mogelijk ons lijf kunnen verlaten.

Ook dit kunnen ze echter ENKEL goed (onze goede darmbacteriƫn) wanneer ze NIET overmeesterd worden door de slechte darmbacteriƫn (wat wij dan ook moeten helpen voorkomen (die overmeestering door slechte darmbacteriƫn), maar doen we dat wel?)

  • Gevaarlijke, niet-voedzame, verzurende en dus “ongeschikte” stoffen (metabole afvalstoffen) welke niet eerder in onze darmen zijn geweest, maar in ons lijf zijn ontstaan vanuit de vele verbrandingsprocessen welke in ons lijf plaatsvinden en daardoor alsnog WEL in ons lijf aanwezig zijn (maar er snel weer uit moeten), ook DIE helpen de goede darmbacteriĆ«n SNEL ons lijf uit en helpen ze afvoeren naar “buiten”!

Maar ook dit kunnen de goede darmbacteriƫn ENKEL ook weer goed wanneer deze NIET overmeesterd worden door de slechte darmbacteriƫn (wat wij dan ook moeten helpen voorkomen (die overmeestering door slechte darmbacteriƫn), maar doen we dat wel?)

De overmeestering der goede darmbacteriƫn door de slechte darmbacteriƫn door ONS pestgedrag.

Onze goede darmbacteriĆ«n die moeten door ons gevoed worden en door die voeding dan ook wat “geholpen” worden om de taken die zij voor ons kunnen uitvoeren (mooie stoffen van minder mooie onderscheiden en wel of niet ons lijf in laten gaan OF snel ons lijf weer uit werken) goed uit te kunnen voeren en om zelf goed opgewassen te zijn tegen de slechte darmbacteriĆ«n.

Ook deze slechte bacteriƫn echter kunnen door ons gevoed en dus krachtiger gemaakt worden waardoor deze (wanneer wij ze allebei (beide groepen bacteriƫn) zouden voeden), alsnog de goede bacteriƫn kunnen gaan overmeesteren.

Aangezien wijzelfĀ  GROTE nadelen zullen ondervinden qua gezondheid met ver strekkende gevolgen wanneer de goede darmbacteriĆ«n WEL overmeesterd zouden worden door de slechte bacteriĆ«n en daardoor goede en slechte voeding NIET MEER goed van elkaar onderscheiden kan worden door onze bacteriĆ«n en deze bacteriĆ«n ook NIET MEER goed kunnen zorgen voor het WEL het lijf in komen van goede stoffen en ook NIET MEER goed kunnen zorgen voor het NIET het lijf in komen van de slechte stoffen en tevens NIET MEER goed kunnen zorgen voor het tijdig uitvoeren van de slechte stoffen uit ons lijf, is het aan ons de goede darmbacteriĆ«n (die je met recht tot je grootste vrienden mag en moet rekenen wanneer je geestelijk EN lichamelijk een beetje lekker in je vel wilt blijven zitten) optimaal te voeden en te bekrachtigen en dit voeden en bekrachtigen trachten absoluut NIET te doen met de slechte darmbacteriĆ«n die ook altijd wel aanwezig zijn in onze darmen!

Wanneer wij onze vrienden (de goede darmbacteriƫn) dan ook NIET optimaal voeden, maar hen gaan bemoeilijken in het uitvoeren van hun taken (welke ze prima kunnen en willen uitvoeren, maar waar ze wel HUN voeding voor nodig hebben van ons) en hen dus eigenlijk door hetgeen wijzelf eten flink gaan pesten, tegenwerken en irriteren, tja, dan kan je prikkelbare darmen ontwikkelen!

DAT VIND IK DAN NIET ZO GEK: JIJ WEL?!

Wanneer je dan ook in het bezit bent van prikkelbare darmen, dan kan je al op je klompen aanvoelen dat bij jou de goede darmbacteriƫn NIET optimaal gevoed zijn door jou en de slechte darmbacteriƫn flink terrein aan het winnen zijn in je darmen en ook steeds krachtiger worden, doordat je HEN WEL aan het voeden bent en deze stilletjes aan goede darmbacteriƫn aan het overmeesteren zijn.

En nee, dat wil je echt niet!!

Overgewicht, verzuring, stress, ontstekingen, infecties, verlaagde weerstand, verslechtering van je afweersysteem, intoleranties, allergieƫn, auto-immuunziektes, maar vooral en als eerste GEESTESPROBLEMEN (wat bij een verstoorde darmflora en prikkelbare darm als eerste tot uiting komt en ook al heel snel tot uiting kan komen) en nog HEEL VEEL MEER klachten zullen en kunnen daar namelijk op den duur uit voortkomen, wanneer de slechte darmbacteriƫn niet alleen maar overmeesteren, maar ook overwinnen, wanneer je keer op keer maar het voeden van de goede bacteriƫn vergeet of na laat.

Wat moet ALLES WAT WIJ ETEN altijd SOWIESO bevatten, willen wij daarmee de goede darmbacteriƫn optimaal voeden?

Vocht, plantaardige vezels en ontstekingsremmende vetten en vitamines en mineralen moet onze voeding en dus alles wat wij eten SOWIESO bevatten.
In onbewerkte, onverhitte, rauwe, natuurlijke en plantaardige voeding zijn al deze stoffen NOG WEL aanwezig.
In dit soort voeding zijn deze stoffen namelijk nog NIET doorĀ  bewerkingsprocessen of bereidingsmethodes verloren gegaan.

Eten we dan ook dit soort minimaal bewerkte, natuurlijke, overwegend plantaardige voeding en stoppen we dit soort stoffen in ELKE maaltijd van ons (en dus ook in elke “spijsbrij” die aankomt in onze darmen), dan zullen als gevolg deze ” goede darmbacterie-voedende” stoffen SOWIESO en ALTIJD WEL aanwezig zijn in onze darmen om onze goede darmbacteriĆ«n goed van HUN voeding te voorzien.

Alle voeding die dat soort stoffen (vocht, vezels, ontstekingsremmende vetten, vitamines en mineralen) NIET (meer) bezit bevat SOWIESO NIET voldoende voeding voor de goede bacteriƫn om sterk en krachtig te blijven, de darmwand goed te voeden en ons te helpen (goede stoffen op te nemen en slechte stoffen klachten-loos en tijdig af te drijven), maar zal OOK betekenen dat de goede darmbacteriƫn NIET GOED opgewassen zullen zijn tegen de slechte bacteriƫn.

Voeding welke sterk bewerkt is en daardoor nauwelijks nog vocht, vezels, vitamines, mineralen en ontstekingsremmende vetzuren meer bevat is TEVENS (doordat dit NIET goed verteerbare en NIET-voedzame voeding betreft) voer voor onze slechte darmbacteriĆ«n waardoor het HEN (door het eten van dit soort voeding) makkelijker wordt gemaakt het te “winnen” van de goede darmbacteriĆ«n (die door een gebrek aan “hun voeding” verzwakt zijn geraakt).

Bevat JOUW voeding dit?
Bevat jouw voeding het “voer” voor GOEDE bacteriĆ«n WEL en het “voer” voor slechte bacteriĆ«n NIET?
Dan zullen je darmen niet zo snel geĆÆrriteerd raken.

Zo niet, dan ben je je darmen dus flink aan het pesten!
Dan ben je je grootste vrienden (de goede darmbacteriĆ«n) flink aanĀ  het pesten!
Daar kunnen ze wel eens prikkelbaar van worden met alle gevolgen van dien!

Wat is vaak onze aanpakĀ  wanneer iemand al prikkelbare darmen bezit?

Wanneer iemand al prikkelbare darmen bezit, betekent dit dat de goede darmbacteriƫn al een poosje het onderspit delven in je darmen en NIET goed gevoed worden en de slechte darmbacteriƫn van ons helaas WEL voeding hebben gekregen waardoor deze de goede bacteriƫn beginnen te overmeesteren.

Belangrijk is dan SNEL SNEL de goede bacteriƫn WEL optimaal te gaan voeden en de slechte trachten NIET te voeden!

De aanpak m.b.t. het “prikkelbare darmsyndroom” is echter vaak het elimineren van bekende “darm-prikkelende voedingsstoffen” zoals gluten, lactose, maar ook de FODMAPS (fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen)Ā  tegenwoordig, dus specifieke koolhydraat-types.

Heel leuk, want daar zitten vaak varianten tussen welke de goede darmbacteriƫn NIET optimaal voeden en de slechte WEL, dus die weglaten zal onze darmen al minder prikkelbaar maken (vandaar dat het ook altijd wel ENIG effect heeft).

  • Garandeert het weglaten van stoffen echter wel de aanwezigheid van de voeding voor de goede bacteriĆ«n?
  • Garandeert het elimineren van prikkelende stoffen wel dat de overige voeding welke we dan alsnog WEL eten de optimale voeding van de GOEDE darmbacteriĆ«n WEL biedt?!
  • Wanneer je gluten, lactose en de FODMAPS schrapt, betekent dit dan dat je vanzelfsprekend natuurlijke, overwegend plantaardige, onbewerkte, nog vocht-, vezel-, vitamine en mineraalrijke voeding met daarnaast ook nog bronnen van ontstekingsremmende (omega-3) vetzuren zal gaan eten of aan het eten bent (wat de OPTIMALE voeding van de goede bacteriĆ«n betreft)?

Al die stoffen hebben ze toch echt wel nodig hoor (onze grote vrienden de GOEDE bacteriƫn) om hun taken OM JOU GEZOND TE HOUDEN vervolgens weer goed te kunnen uitvoeren!

Je red het dan niet met hen enkel MINDER te pesten en MINDER te treiteren door bepaalde stoffen weg te laten en elimineren!
Je pest hen dan namelijk alsnog wel wat door hen (die goede darmbacteriƫn) alsnog niet goed zou voeden namelijk!
Wanneer jij niet gevoed wordt, word je toch OOK alsnog prikkelbaar, of niet soms?!
Dan is het toch ook logisch dat ZIJ (de goede darmbacteriƫn) prikkelbaar worden en prikkelbaar blijven wanneer ZIJ niet goed gevoed worden!

Heb jij dan ook last van prikkelbare darmen of ben jij gediagnosticeerd met het “prikkelbare darmsyndroom” is de vraag dan ook:
Ben jijzelf wellicht je darmbacteriƫn aan het treiteren en pesten en DAARDOOR prikkelbaar aan het maken en houden?

Wil jij je voeding eens laten beoordelen op basis van “pestende voedingsstoffen” daarin aanwezig welke je darmbacteriĆ«n pesten waardoor ze geĆÆrriteerd en prikkelbaar kunnen raken, mail je me dan of kom je een keer langs?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diƫtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!