Ik heb er genoeg van!
genoeg
Dat is wat een lichaam met overgewicht vaak uit schreeuwt en je duidelijk probeert te maken wanneer jij je calorieƫn zit te tellen (en daardoor voor iets vet-arms qua voeding aan het kiezen bent waarschijnlijk wat dan helaas wel bol staat van de koolhydraten (niet-essentiƫle voedingsstoffen voor het lichaam)), aangezien JIJ denkt dat je lichaam genoeg heeft van vet en calorieƫn, maar niks is minder waar!

Vaak (hoe gek dat ook klinkt en hoe moeilijk het ook is om te begrijpen), heeft een lichaam met overgewicht (welke je ziet en ervaart als een vet lichaam en dus een lichaam met toch duidelijk vetoverschot?) zelfs een tekort in vet!

Een tekort in de essentiĆ«le vetzuren (met name ontstekingsremmende en daardoor “ontlastende” omega-3-varianten ervan) namelijk die bijdragen aan vet verbranding.
Ja, bepaalde vetten zijn nodig om vetopslag te voorkomen en overtollig vet weer te kunnen verbranden: apart hĆØ!

Dit snappen we allemaal niet en vinden we ZO tegenstrijdig en kunnen we met ons verstand niet goed bij, waardoor we vetten veelal toch echt heel eng vinden en blijven vinden, wanneer wij onszelf “vet” vinden, waardoor we dan toch maar “veilig” (denken we) voor mager gaan kiezen.

Nee, van vet, althans, de mooie en ESSENTIƋLE omega 3 en omega 6 vetzuren, wanneer deze koud en rauw in mooie verhoudingen tot elkaar genuttigd worden, DAAR heeft je lichaam helemaal niet genoeg van!

Van koolhydraten DAAR heeft je lichaam genoeg van!

Nee, oeps, ook DAT is niet het geval, want DAT is een misvatting, welke heden ten dage OOK tot veel valkuilen leidt.
Van koolhydraten heeft je lichaam in brede zin ook niet zozeer altijd meer dan genoeg van (althans niet van ALLE delen die voortkomen uit koolhydraten, want naar sommige delen SNAKT het lichaam zelfs bij overgewicht), maar de brandstof uit koolhydraten, het deel glucose, dus de macro-nutriƫnten voortkomend uit koolhydraten: DAT deel daar heeft je lichaam wel genoeg van!

Dat vetlaagje wat je hebt ontwikkeld namelijk hĆØ en wat wel vet is hoor, weet je hoe dat vaak is ontstaan?

Door in te geconcentreerde vorm glucose keer op keer te verwerken te hebben gekregen in onvoldoende aanwezigheid van vezels en bouwstoffen uit vitamines en mineralen en ook onvoldoende bouwstoffen uitĀ  bepaalde delen van eiwitten en vetten (door tekorten in de essentiĆ«le bouwstoffen uit alle voedingsstoffen daarbij dus eigenlijk).

Huh, maar het stofje glucose, dus een deel van koolhydraten, is toch helemaal niet vet?!
Hoe kan ik dan DAARDOOR vetten zijn gaan opslaan en hoe kan daardoor mijn lichaam nou meer vetten hebben ontwikkeld?!

Dat heeft het hormoon insuline voor je gedaan en aan meegeholpen in samenwerking met je lever: Fijn hĆØ!

Elke hap koolhydraten (welke een redelijke hoeveelheid glucose vaak wel “in bezit” heeft (naast andere voedingsstoffen)) die JIJ namelijk hebt gegeten op een moment jij hier behoefte aan had, maar wat wellicht TEVENS wel een moment betrof waar je lichaam zelf niet zozeer brandstof extra nodig had (aangezien het lichaam altijd wel wat brandstof zelf bezit en kan vormen) en je lichaam dan ook niet zozeer druk en actief aan het verbranden was (MET NAME wanneer die koolhydraten die jij hebt gekozen zonder vitamines en mineralen, zonder vezels EN zonder eiwitten en vetten daarbij werden gegeten), daar kan je lichaam dan ZEER weinig mee en heeft het ook niet nodig en kan het dan ook NIET goed benutten.
Die happen koolhydraten zijn danĀ  eigenlijk teveel geweest en waren onnodig: je lichaam had er namelijk genoeg van!

TEVEEL en onnodige koolhydraten met onnodig veel glucose die vervolgens in je bloedbaan aan zal belanden, deze doet het hormoon insuline vaak zo snel mogelijk opslaan en ieder geval wegstoppen: WEG uit die bloedbaan, want je bloedsuikerspiegel moet niet verhoogd raken of blijven.

Eerst wordt dit dan opgeslagen in voorraden in lever en spieren, maar wanneer je behoorlijk regelmatig koolhydraten eet welke flink wat glucose bezit (meer en vaker dan nodig is en dan ook nog eens de varianten zonder vitamines, mineralen en vezels) en deze dan OOK nog eens NIET aanvult met eiwit en vet (en daardoor tekort schiet in het aanbieden van alle essentiƫle bouwstoffen uiteindelijk welke het lichaam nodig heeft om in balans te kunnen blijven), dan raken die voorraden in lever en spieren, welke zeker niet eindeloos zijn, al snel vol.

Wat kan en doet dit leuke hormoon dan vervolgens denk je?

Deze kan en zal een teveel aan glucose uit koolhydraten dan eerst omzetten tot vet en dit vet vervolgens opslaan in je vetweefsel met behulp van je lever die glucose om kan vormen tot vet!

Eerst in en rond je organen in de buikholte zal het vet worden opgeslagen (aangezien de glucose uit je voeding via je poortader je lijf in komt, dichtbij de lever en daar in de lever wordt omgezet tot vet, dus daar lekker tussen je organen in je buikholte is het het meest makkelijk en dichtbij om de gevormde vetten dan te “parkeren”).
Wanneer het lichaam het DAAR vervolgens niet meer kwijt kan (maar jij wel GEWOON doorgaat met mager eten en als gevolg behoorlijk vaak teveel koolhydraten met glucose eten) dan zal uiteindelijk dit extra vetweefsel OOK breder verspreid over je lichaam verdeeld raken.

Wanneer namelijk dat laagje vet is ontstaan, daar in je buikholte in en rondom organen, dan ontstaat er vaak namelijk een bijkomend probleem.

Teveel brandstof uit koolhydraten is namelijk voor niemand goed of nodig; jong, oud, dik of dun en al helemaal niet, wanneer dit de “eenzame” variant betreft (met de “eenzame variant” bedoel ik dus de glucose zonder dat daar verder ook maar enige bouwstoffen ook maar bij aanwezig zijn of bij gegeten wordt).

Brandstof heeft wel ELK lichaam nodig hoor en zal ELK LICHAAM ook constant moeten en willen verbranden, maar brandstoffen heeft ons lichaam (ELK LICHAAM) altijd wel voorradig en kan het ook zelf vormen!

Dat verbranden dan die brandstof echter (bij iedereen gedurende de hele dag met de brandstoffen die elk lichaam dus al wel in bezit heeft en zelf kan vormen) vindt echter pas plaats wanneer de glucose uit de bloedbaan (wat bij iedereen in de bloedbaan zit) is opgenomen in de cellen van organen waar deze verbrandingsprocessen kunnen en moeten plaatsvinden (met name onze spiercellen).

De meest actieve verbrandingsprocessen vinden plaats in spieren, lever en hersenen, maar ook in al je andere lichaamscellen vinden verbrandingsprocessen NAAST (of eigenlijk voorafgaand aan) herstellende en opbouwende processen plaats.

Het hormoon insuline (naast dat het dus een overschot aan glucose kan en zal wegwerken wanneer die heerst en kan doen opslaan als vet, zoals je net hebt gelezen) is OOK het hormoon welke de gewone, normale hoeveelheid brandstof welke je lichaam verbruikt en nodig heeft in verbrandingsprocessen, je cellen in moet loodsen.

DAN niet zozeer om als reserve op te slaan (aangezien DAN geen overschot heerst en er WEL behoefte is aan energie en er WEL voldoende verbranding plaats kan en moet vinden), maar om aldaar om te kunnen worden gezet in (of eigenlijk te kunnen worden verbrand tot) ATP (energie), welke vervolgens (die energie uit ATP) weer benut kan worden voor de overige opbouwende en herstellende reacties in je cellen (waar dan natuurlijk wel ook weer bouwstoffen voor nodig zijn om DIE goed uit te kunnen voeren)!

DAT (dus het naar de cel “brengen” van glucose om aldaar energie te kunnen leveren voor dagelijkse, noodzakelijke stofwisselingsprocessen) is iets noodzakelijks en belangrijks voor je lichaam om te doen en kunnen doen en uit te kunnen voeren, want anders kan je lichaam de koolhydraten welke (het al heeft, maar welke we vaak ook nog wel eten), niet eens benutten als brandstof, wanneer het DAT niet kan!

Dat het hormoon insuline overmatige koolhydraten wegstopt als reservebrandstof of vet, dat wil je dus niet, maar je wil WEL dat dit hormoon in staat is en in staat blijft de reguliere mate glucose welke je al in je lijf en bloedbaan hebt (en welke vanuit je voeding wordt aangevuld uit HOPELIJK “normale porties” van vocht- en vezelrijke koolhydraatbronnen welke ZOVEEL MOGELIJK bouwstoffen daarbij leveren (vooral groenten en daarna fruit), je cellen in te loodsen.

Helaas, wanneer je zo vaak en zo veelvuldig overschotten hebt gegeten van veel te geconcentreerde koolhydraat-vormen ZONDER of met MINIMALE bouwstoffen daarin of daarbij nog aanwezig, kan je als gevolg een dermate grote hoeveelheid vet hebben opgeslagen in je buikholte dat insuline DAAR de daarna nog gegeten koolhydraten (of dit nu de uitgeklede, eenzame variant zonder bouwstoffen of de volledige, normale portie voedzame, vezelrijke variant met bouwstoffen betreft) op den duur NIET EENS MEER de cellen in kan loodsen!
Deze cellen kunnen door het opgeslagen vet (welke makkelijk kan ontsteken) rond je organen namelijk inmiddels bedolven liggen onder dit (ontstekingsgevoelige) vetweefsel, waardoor de receptoren in de celwand van deze cellen “verstopt” en/of ontstoken kunnen zijn geraakt als gevolg van het voortdurende en aanhoudende het hoge gehalte glucose EN vetzuren in de bloedbaan.

En dit alles door JOUW “magere” voeding die daardoor naar verhouding teveel glucose bezit en te weinig essentiĆ«le, ontstekingsremmende bouwstoffen, waaronder ontstekingsremmende vetzuren.

Dit proces en dit gevolg heet insuline-resistentie en is helaas bij veel mensen met vetopslag in de buikholte in meer of mindere mate van toepassing en aan de orde.

Dat is dus ABSOLUUT het punt dat je lichaam schreeuwt: IK HEB ER GENOEG VAN!

Het lichaam heeft dan genoeg van het feit dat jij maar door blijft gaan met het eten van onnodige koolhydraten, terwijl deze eigenlijk ladingen glucose op voorraad heeft in lever en spieren EN als vet heeft moeten opslaan (welke deze prima kan en wil aanspreken, wanneer jij potverdorie eens ophoudt met het steeds maar aanvullen van deze voorraad!)
Zo komt het lichaam toch nooit eens toe aan het verbranden van vet en moet het elke hap koolhydraten extra toch net zo goed OOK op gaan slaan als vet: zo blijft je lichaam bezig met niet hetgeen het lichaam mee bezig wil zijn en wat jij uiteindelijk toch ook helemaal niet wil dat je lichaam mee bezig is, het opslaan van vet?!

Sterker nog..
In het geval van eerder genoemde insulineresistentie (wanneer deze uit dit alles ontstaan is, wanneer jij maar door en door gaat op deze manier), heeft het lichaam er niet eens zozeer genoeg van (van nog meer geconcentreerde koolhydraten met teveel glucose en te weinig bouwstoffen) en zegt het niet enkel dat je er FLINK kalm mee aan moet doen en dit moet beperken tot ENKEL de gelijkmatige, vochtrijke, vezelrijke, voedzame varianten INCLUSIEF bouwstoffen (groenten met name en op de tweede plaats eventueel een beetje fruit), maar DAN zegt het zelfs dat het er op dat moment letterlijk niet eens meer mee om kan gaan (met ELKE extra hap glucose) en dat je er als de wiedeweerga mee op moet houden DAT nog meer in je lijf te stoppen (het wil dan enkel nog de vitamines en mineralen (bouwstoffen) uit koolhydraten wel, dus ENKEL de koolhydraatvormen welke veel bouwstoffen bieden met minimale brandstoffen, dus GROENTE)!

DAN heeft het er dus pas ECHT genoeg van, wanneer er insulineresistentie heerst!

Ja, dus van glucose hĆØ!

Pas op; het betreft dus ENKEL de brandstof (dus de macro-nutriƫnten) uit koolhydraten waar het lichaam dan genoeg van heeft)!

De valkuil vormt namelijk dat als we eenmaal en eindelijk begrijpen dat aankomst niet zozeer ontstaan is uit te vet eten, gaan we namelijk vaak proberen ALLE koolhydraten te schrappen en gaan we dus ook de bouwstoffen uit koolhydraten schrappen en niet meer binnen krijgen!

Ons lichaam is dan (wanneer we dat doen) namelijk in staat om de vetten, welke daar ruimschoots liggen opgestapeld in ons lichaam af te breken om DAAR dan maar de brandstoffen voor de dagelijkse stofwisselingsreacties uit te halen, dus koolhydraten weg laten is dan niet zo’n ramp, want brandstof heb en houd je dan wel: DAAR heeft je lichaam meer dan genoeg van, schreeuwde het al uit en besef je je nu.

ECHTER, dat is dus de BRANDSTOF uit koolhydraten waar het lichaam meer dan genoeg van heeft; het heeft meer dan genoeg brandstof, maar NIET meer dan genoeg bouwstoffen!

Ons lichaam moet echter niet enkel verbrandingsreacties uitvoeren in diens cellen, maar toch ook nog herstellende en opbouwende reacties!
Bij deze BEIDE reacties zijn de BOUWSTOFFEN welke koolhydraten normaal gesproken OOK leveren (dus een hele reeks aan vitamines en mineralen welke enkel koolhydraten kunnen leveren en NIET of minimaal in eiwitten en vetten voorkomen) dan ook WEL en JUIST nodig en DAAR heeft je lichaam dus echt NIET genoeg van!

Het lichaam schreeuwt dus niet uit dat het genoeg heeft van koolhydraten, dus ALLES van en uit koolhydraten, nee, het heeft meer dan genoeg van glucose: ENKEL dat deel!

Vitamines en mineralen en alle andere waardevolle bio-actieve stoffen welke koolhydraten normaal leveren namelijk (zo ook voedingsvezels) zijn zelfs NOODZAKELIJK om de spijsvertering EN stofwisseling goed te kunnen blijven uitvoeren en om alle noodzakelijke stoffen hiervoor te verteren, verwerken en benutten in stofwisselingsreacties!

Ga dus als je de boodschap hebt begrepen van je lichaam dat deze ECHT NIET vet is gaan opslaan door teveel vet eten, maar vet is gaan vormen EN opslaan door teveel geconcentreerde glucose ZONDER voldoende aanwezige bouwstoffen te eten, vooral NIET zomaar al je koolhydraten INCLUSIEF die met mooie bouwstoffen schrappen!

Echter, aangezien je WEL vet wil verbranden en sommige mensen al in behoorlijke mate insuline-resistent zijn KAN je lichaam soms koolhydraten (zelfs DIE met bouwstoffen (vitamines en mineralen) daarin aanwezig) niet altijd meer verwerken of de cellen goed in krijgen en is elke hap koolhydraten uit voedzame bron (welke soms nog best wat glucose met zich mee kan brengen) dan OOK een reden om toch weer vetten op te slaan i.p.v. vetten te verbranden.

DAAROM (omdat je vetten wil verbranden, maar je lichaam WEL de bouwstoffen uit koolhydraten daarvoor nodig heeft inclusief alle andere essentiĆ«le bouwstoffen uit eiwitten en vetten), kan je het best NAAST deze mooie bouwstoffen uit eiwitten en vetten kiezen voor bronnen van koolhydraten die naar verhouding ZEER weinig glucose bevatten, maar WEL een ladingĀ  aan gevarieerde vitamines en mineralen en andere bio-actieve stoffen uit koolhydraten bezit: GROENTE!

Zo kan je lichaam EN vet gaan verbranden EN houd je rekening met de insulineresistentie ZONDER dat je daarbij tekorten oploopt of hoeft te lopen aan bouwstoffen!

Van glucose heeft je lichaam dus schoon genoegĀ  en meer dan genoeg van wanneer je al overgewicht hebt (maar daarbuiten, dus bij een normaal gewicht bij niet al te veel activiteit ook), maar van groente nooit en te nimmer!

Hoe vaak en hoeveel groente eet jij?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diƫtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!