Hoofdpijn
Hoofdpijn
Vandaag gaan we het hebben over hoofdpijn:

  • We gaan het hebben over hoofdpijn en het belang van vet.

 

Lees je mee?

 

Pijn

Alle cellen in je lijf (dus ook je hersencellen) worden beschermd door een flexibele celwand.

Deze celwand bestaat grotendeels uit vetten:

  • Voornamelijk flexibele, onverzadigde vetzuren.

 

Deze vetzuren zijn heel gevoelig en instabiel en kunnen zeer makkelijk beschadigd raken:

  • Een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel kan deze vetzuren beschadigen.
  • Een opstapeling van verzurende afvalstoffen in je hersenweefsel kan deze vetzuren beschadigen.
  • Een hoge productie van vrije radicalen in je hersenweefsel kan deze vetzuren beschadigen.

 

Zodra het vetzuur arachidonzuur (aanwezig in je celwanden) beschadigd raakt, zullen weefselhormonen geproduceerd worden:

  • Weefselhormonen waaronder prostaglandines.

 

Deze lokaal werkende prostaglandines beïnvloeden aan aantal processen in het weefsel waar ze worden aangemaakt:

  • Vaatverwijding en vaatvernauwing.
  • Het bevorderen of remmen van ontstekingsreacties.
  • Het ervaren van pijn.

 

Conclusie:

  • Hoofdpijn is het gevolg van een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel in combinatie met een opstapeling van verzurende afvalstoffen en vrije radicalen in je hersenweefsel.
  • Hoofdpijn is het gevolg van schade aan de wanden van je hersencellen.
  • Hoofdpijn is het gevolg van schade aan je hersenweefsel.

 

Drinken, drinken, drinken

Dat hoofdpijn te maken heeft met te weinig vocht en teveel afvalstoffen in je hersenen, dat weet menigeen.

Het advies om veel water te drinken om hoofdpijn zoveel mogelijk te voorkomen probeert menigeen dan ook goed op te volgen.

Toch kampen veel mensen (ondanks het feit dat ze de hele dag flesjes water meesjouwen) regelmatig met hoofdpijn.

Hoe kan dit?

  • Dit kan, omdat vocht de verzurende afvalstoffen in je hersenen enkel verdunt, maar de schade (welke veroorzaakt is door de verzurende en belastende brandstoffen en verzurende en belastende afvalstoffen) niet kan herstellen!

 

Conclusie:

  • Het drinken van veel water kan hoofdpijnklachten doen afnemen, maar de oorzaak van de hoofdpijn niet wegnemen.

 

Schade-herstel

Wanneer de vetzuren in de celwanden van je hersencellen beschadigd zijn geraakt (en daar hoofdpijn uit voortkomt), dan moeten de beschadigde celwanden in je hersenen hersteld worden.

Worden beschadigde celwanden in je hersenen niet hersteld, dan:

  • Zal de stofwisseling in je hersenen beperkt worden tot stofwisseling in onbeschadigde hersencellen.
  • Zal een verhoogde bloedsuikerspiegel blijven bestaan.
  • Zullen ook andere celwanden in je hersenen makkelijk beschadigen.
  • Zullen uiteindelijk ook de vaatwanden in je hersenen beschadigen.
  • Zullen hoofdpijnklachten terug blijven komen.

 

Conclusie:

  • Je hersenen kunnen pas weer optimaal benut worden, wanneer schade in je hersenen hersteld is.

 

Vetrijk weefsel

Niet alleen de celwanden van je hersencellen bestaan uit vet, maar ook de vaatwanden in je hersenen en de omhulsels van je zenuwbanen bestaan uit vet.

Kortom:

  • Een zeer groot deel van je hersenweefsel bestaat uit vet!

 

Om je hersenweefsel te kunnen herstellen (nadat dit beschadigd is geraakt), moet je lever:

  • Schade-herstel-stoffen naar je hersenen zenden.

 

Vervolgens moet je lever ook nog:

  • Opruim-stoffen naar je hersenen zenden om de schade-herstel-stoffen inclusief de beschadigde delen terug te halen.

 

Klaar is je lever dan nog niet, want vervolgens moet je lever zelf ook nog van deze terug-gehaalde stoffen af:

  • Je lever moet deze terug-gehaalde beschadigde stoffen met wat gal meesturen richting je darmen, zodat jij ze uit kan poepen en ze je lichaam niet meer kunnen belasten!

 

Conclusie:

  • Wanneer je lever niet in staat is om stoffen naar je hersenen te sturen om schade te herstellen en de beschadigde delen je lijf uit te werken, dan zullen hoofdpijnklachten herhaaldelijk terug blijven komen.

 

Essentiële vetzuren

Cholesterol is een stofje wat je lever zelf kan maken.

  • Cholesterol is een schade-herstel-stof.

 

Ook verzadigde vetzuren kan je lever zelf maken.

  • Verzadigde vetzuren kunnen ook gebruikt worden als schade-herstelstof, maar zijn niet ideaal om flexibele cel- of vaatwanden mee te herstellen.

 

Kortom:

  • Met enkel cholesterol en verzadigde vetzuren ter beschikking kan je lever geen ideaal samengestelde schade-herstel-stoffen vormen.

 

Om ideaal samengestelde schade-herstel-stoffen en opruim-stoffen te kunnen vormen (en beschadigd weefselmateriaal je lijf uit te kunnen werken), moet je lever kunnen beschikken over essentiële aminozuren, maar ook over een tweetal vetzuren welke enkel jij met je voeding kan aanleveren:

  • De essentiële vetzuren.

 

Essentiële vetzuren zijn vetzuren uit de zogenaamde “omega-3-groep” en de “omega-6-groep”.

Deze vetzuren zitten met name in:

  • Vette vis, rauwe noten, rauwe zaden en rauwe pitten (en hun koud geperste oliën).

 

Maar ook in:

  • Groene bladgroenten, wieren en algen.

 

Conclusie:

  • Enkel wanneer je voeding regelmatig bronnen van omega-3 en omega-6-vetzuren bevat, kan de oorzaak van je hoofdpijn aangepakt worden en schade aan je hersenweefsel hersteld worden.

 

Instabiele vetzuren

Omega-3 en omega-6 vetzuren zijn zeer instabiele vetzuren:

  • Ze kunnen makkelijk beschadigd raken.
  • Ze kunnen makkelijk hun waarde verliezen.
  • Ze kunnen makkelijk oxideren.

 

Wanneer kunnen deze vetzuren hun waarde al verliezen en beschadigd raken?

  • Bij blootstelling aan licht en lucht.

 

Wanneer zullen deze vetzuren dusdanig beschadigd zijn dat ze absoluut niet geschikt meer zijn om schade aan je hersenweefsel te herstellen?

  • Wanneer ze sterk verhit worden voordat jij ze inneemt.

 

Conclusie:

  • Wanneer je wilt dat je hoofdpijnklachten afnemen, verdienen de vetten in je voeding aandacht.
  • Gebruik bronnen van omega-3 en omega-6-vetzuren regelmatig, maar gebruik deze zoveel mogelijk in rauwe, onverhitte toestand.
  • Stel bronnen van omega-3 en omega-6-vetzuren zo min mogelijk bloot aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen.

 

Vraag:

  • Heb jij regelmatig last van hoofdpijn?
  • Bevat jouw voeding wel voldoende vet?
  • Gebruik jij de vetten in je voeding wel op een verstandige manier?
  • Hebben de vetten in jouw voeding nog wel voldoende waarde?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!