Eeristeren zijn we begonnen met een reeks van mails over hoofdpijn:
- We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten en de stoffen aanwezig in dierlijke eiwitten (mits intact) hoofdpijnklachten helpen verminderen.
Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:
- We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde vetten hoofdpijnklachten helpen verminderen.
Lees je mee?
Pijn
Wanneer ergens in je lijf weefselschade optreedt, dan worden in de beschadigde cellen van dit weefsel enzymen geactiveerd welke tot de productie van prostaglandines (weefselhormonen) zullen leiden.
Deze prostaglandines prikkelen vervolgens je pijn-receptoren.
Na ontvangst van dit signaal (afkomstig van je geprikkelde pijn-receptoren) in je hersenen zal jij pijn ervaren.
Wanneer jij hoofdpijn (pijn in je hoofd) ervaart, dan wil dat zeggen dat:
- Er schade op is getreden aan je hersenweefsel.
- Dat prostaglandines in je hersenen zijn geproduceerd.
Conclusie:
- Voeding welke hersenweefselschade zoveel mogelijk helpt voorkomen, helpt hoofdpijn zoveel mogelijk voorkomen.
Kwetsbaar weefsel
Hersenweefsel is zeer kwetsbaar weefsel.
Hersenweefsel raakt zeer snel beschadigd.
Wanneer alle stoffen welke aanwezig zijn in je voeding zomaar terecht zouden komen in je hersenen, dan zou je de hele dag door hoofdpijn hebben:
- Je voeding bevat namelijk vele belastende stoffen welke je hersenweefsel kunnen beschadigen.
Gelukkig wordt je kwetsbare hersenweefsel beschermd:
- De belastende stoffen welke aanwezig zijn in je voeding kunnen hierdoor niet zomaar in je hersenen belanden.
De belastende stoffen welke aanwezig zijn in je voeding worden namelijk zoveel mogelijk tegengehouden bij je darmwand:
- Wanneer de dubbeldikke laag fosfolipiden (waaruit je darmwand is opgebouwd) met diens ondoordringbare verbindingen (tight junctions) intact is, dan zullen de belastende stoffen aanwezig in je spijsverteringskanaal niet in je bloedbaan belanden en zullen deze ook niet in je hersenen belanden.
Mocht je darmwand echter geschaad raken en niet tijdig hersteld kunnen worden, dan kunnen de belastende stoffen aanwezig in je spijsverteringskanaal helaas wel in je bloedbaan belanden.
Wanneer belastende stoffen in je bloedbaan belanden, dan kunnen deze gelukkig alsnog niet zomaar in je hersenen belanden.
Je hersenweefsel wordt namelijk van de stoffen aanwezig in je bloedbaan afgeschermd door je bloed-hersen-barrière:
- Wanneer de dubbeldikke laag fosfolipiden (waaruit ook je bloed-hersenbarrière (net als je darmwand) is opgebouwd) met diens ondoordringbare verbindingen (tight-junctions) intact is, dan zullen de belastende stoffen aanwezig in je bloedbaan alsnog niet in je hersenen belanden.
Mocht je bloed-hersenbarrière echter geschaad raken en niet tijdig hersteld kunnen worden, dan kunnen de belastende stoffen welke aanwezig zijn in je bloedbaan helaas wel in je hersenen belanden en zal hoofdpijn helaas niet voorkomen kunnen worden.
Conclusie:
- Voeding welke voldoende regelmatig stoffen bevat waarmee schade aan je darmwand en bloed-hersenbarrière voorkomen kan worden, helpt hoofdpijn voorkomen.
- Voeding welke voldoende regelmatig stoffen bevat waarmee beschadigde fosfolipiden inclusief tight-junctions (waaruit je darmwand en bloed-hersenbarrière zijn opgebouwd) hersteld kunnen worden, helpt hoofdpijn voorkomen.
Actief weefsel
Behalve dat je hersenweefsel zeer kwetbaar weefsel is, is het ook zeer actief weefsel:
- Je hersenweefsel ontvangt de hele dag door prikkels vanuit je lijf en omgeving welke verwerkt moeten worden.
- Je hersenweefsel stuurt de hele dag door signaalstoffen (hormonen en neurotransmitters) je lijf in.
Om al deze hersenprocessen mogelijk te kunnen maken is continue energie-productie in je hersencellen vereist.
Bij deze energieproductie komen zure afvalstoffen vrij (waaronder een aantal zeer radicale afvalstoffen) welke veel schade kunnen aanrichten aan je kwetsbare hersenweefsel.
Deze afvalstoffen kunnen (wanneer ze niet tijdig verdund, geneutraliseerd en afgedreven worden) je hersenweefsel beschadigen en hoofdpijn veroorzaken.
Conclusie:
- Voeding welke voldoende regelmatig stoffen bevat waarmee afvalstoffen verdund, geneutraliseerd en afgedreven kunnen worden, helpt hoofdpijn voorkomen.
Vetten
Vetten bevatten:
- Vetzuren.
- Vet-oplosbare vitamines.
- Anti-oxidanten.
Niet alle vetten bevatten echter de essentiële vetzuren omega 3 en 6.
Voeding welke de essentiële vetzuren omega 3 en 6 in intacte toestand bevat, betreft:
- Rauwe, verse vette vis.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De omega 3 en 6 vetzuren hierin blijven echter niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Lucht.
- Licht.
- Hoge temperaturen.
- Chemicaliën.
De essentiële vetzuren omega 3 en 6 zijn (in intacte toestand) nodig om:
- Schade aan je darmwand te kunnen herstellen.
- Schade aan je bloed-hersenbarrière te kunnen herstellen.
- Schade aan je hersenweefsel te kunnen herstellen.
- Vet-oplosbare afvalstoffen af te kunnen voeren.
Intacte omega 3 vetzuren en het anti-oxidant vitamine E zijn nodig om:
- Schade en ontstekingen aan je darmwand zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.
- Schade en ontstekingen aan je bloed-hersenbarrière zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.
- Schade en ontstekingen aan je hersenweefsel zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.
Kortom:
- Voeding welke omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) bezit, bezit veel stoffen welke de belastende stoffen (welke in je voeding aanwezig zijn) al in je darmen helpen tegenhouden.
- Voeding welke omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) bezit, bezit veel stoffen welke schade aan je darmwand, bloed-hersenbarrière en hersenweefsel helpen voorkomen en herstellen.
- De consumptie van voeding welke omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) bezit kan helpen hoofdpijnklachten te voorkomen verminderen.
- Het ontbreken van intacte omega 3 en 6 vetzuren in je eetpatroon kan hoofdpijnklachten doen verergeren.
Conclusie:
- Wanneer je zo min mogelijk hoofdpijnklachten wilt ervaren, dan is het verstandig om (liefst elke keer dat je iets eet) verse groenten, voeding met intacte dierlijke eiwitten (zie de mails van de afgelopen dagen) en voeding met omega 3 en 6 vetzuren (in intacte toestand) te consumeren.
Vraag:
- Ervaar jij regelmatig hoofdpijnklachten?
- Bevat jouw voeding wel voldoende stoffen welke schade aan je darmwand, bloed-hersen-barrière en hersenweefsel helpt voorkomen?
- Eet jij (elk moment dat je iets eet) verse groenten, voeding met intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren?
Add comment