De komende dagen gaan we het hebben over hoofdpijn:
- We gaan bespreken welke stoffen je voeding moet bevatten om hoofdpijnklachten te kunnen verminderen.
Vandaag gaan we het hebben over groenten:
- We gaan bespreken hoe de stoffen aanwezig in groenten hoofdpijnklachten helpen verminderen.
Lees je mee?
Pijn
Wanneer ergens in je lijf weefselschade optreedt, dan zullen in de beschadigde cellen van dit weefsel enzymen geactiveerd worden welke tot de productie van prostaglandines (weefselhormonen) zullen leiden.
Deze prostaglandines zullen vervolgens pijn-receptoren in je hersenen prikkelen.
Na prikkeling van de pijn-receptoren in je hersenen zal jij pijn ervaren.
Wanneer jij hoofdpijn ervaart, dan wil dat dus eigenlijk zeggen dat:
- Er schade op is getreden aan je hersenweefsel.
- Dat prostaglandines in je hersenen zijn geproduceerd.
Conclusie:
- Voeding welke hersenweefselschade zoveel mogelijk helpt voorkomen, helpt hoofdpijn zoveel mogelijk voorkomen.
Kwetsbaar weefsel
Hersenweefsel is zeer kwetsbaar weefsel.
Hersenweefsel raakt zeer snel beschadigd.
Wanneer alle stoffen welke aanwezig zijn in je voeding zomaar terecht zouden komen in je hersenen, dan zou je de hele dag door hoofdpijn hebben:
- Je voeding bevat namelijk vele stoffen welke je hersenweefsel kunnen beschadigen.
Gelukkig wordt je kwetsbare hersenweefsel beschermd:
- De belastende stoffen welke aanwezig zijn in je voeding kunnen hierdoor niet zomaar in je hersenen belanden.
De belastende stoffen welke aanwezig zijn in je voeding worden namelijk zoveel mogelijk tegengehouden al bij je darmwand:
- Wanneer de dubbeldikke laag fosfolipiden (waaruit je darmwand is opgebouwd) met diens ondoordringbare verbindingen (tight junctions) intact is, dan zullen de belastende stoffen aanwezig in je spijsverteringskanaal niet in je bloedbaan belanden en zullen deze ook niet in je hersenen belanden.
Mocht je darmwand echter geschaad raken en niet tijdig hersteld kunnen worden, dan kunnen belastende stoffen aanwezig in je spijsverteringskanaal wel in je bloedbaan belanden.
Wanneer belastende stoffen in je bloedbaan belanden, dan kunnen deze gelukkig alsnog niet in je hersenen belanden.
Je hersenweefsel wordt namelijk van de stoffen aanwezig in je bloedbaan afgeschermd door je bloed-hersenbarrière:
- Wanneer de dubbeldikke laag fosfolipiden (waaruit ook je bloed-hersenbarrière (net als je darmwand) is opgebouwd) met diens ondoordringbare verbindingen (tight-junctions) intact is, dan zullen belastende stoffen (wanneer deze in je bloedbaan aanwezig zijn) alsnog niet in je hersenen belanden.
Mocht je bloed-hersenbarrière echter geschaad raken en niet tijdig herstel kunnen worden, dan kunnen de belastende stoffen welke aanwezig zijn in je bloedbaan wel in je hersenen belanden en zal hoofdpijn helaas niet voorkomen kunnen worden.
Conclusie:
- Voeding welke voldoende regelmatig stoffen bevat waarmee je schade aan je darmwand en bloed-hersenbarrière helpt voorkomen, helpt hoofdpijn voorkomen.
- Voeding welke voldoende regelmatig stoffen bevat waarmee beschadigde fosfolipiden inclusief tight-junctions (waaruit je darmwand en bloed-hersenbarrière zijn opgebouwd) hersteld kunnen worden, helpt hoofdpijn voorkomen.
Actief weefsel
Behalve dat je hersenweefsel zeer kwetsbaar weefsel is, is het ook zeer actief weefsel:
- Je hersenweefsel ontvangt de hele dag door prikkels vanuit je lijf en omgeving welke verwerkt moeten worden.
- Je hersenweefsel stuurt de hele dag door signaalstoffen (hormonen en neurotransmitters) je lijf in.
Om al deze hersenprocessen mogelijk te kunnen maken is continue energie-productie in je hersencellen vereist.
Bij deze energieproductie komen zure afvalstoffen vrij (waaronder een aantal zeer radicale afvalstoffen) welke veel schade kunnen aanrichten aan je kwetsbare hersenweefsel.
Deze afvalstoffen kunnen (wanneer ze niet tijdig verdund, geneutraliseerd en afgedreven worden) je hersenweefsel beschadigen en hoofdpijn veroorzaken.
Conclusie:
- Voeding welke voldoende regelmatig stoffen bevat waarmee afvalstoffen verdund, geneutraliseerd en afgedreven kunnen worden, helpt hoofdpijn voorkomen.
Groenten
Groenten bevatten fermenteerbare vezels:
- Je goede darmbacteriën kunnen deze vezels fermenteren en daaruit stoffen vormen (zoals B-vitamines en korte-keten vetzuren) welke je darmwandcellen gezond helpen houden.
Kortom:
- Groenten bevatten stoffen welke helpen voorkomen dat de belastende stoffen aanwezig in je spijsverteringskanaal in je hersenen terecht kunnen komen en hoofdpijn kunnen veroorzaken.
Groenten bevatten tevens veel:
- Vocht.
- Basische mineralen (kalium, natrium, calcium en magnesium).
- Water-oplosbare vitamines.
- Anti-oxidanten.
Al deze stoffen helpen afvalstoffen te verdunnen, neutraliseren en af te drijven.
Kortom:
- Groenten bevatten veel stoffen welke de belastende stoffen (welke continue geproduceerd worden in je hersenen) tijdig onschadelijk helpen maken en hoofdpijn helpen voorkomen.
Groenten bevatten weinig:
- Stoffen welke je darmwandcellen doen beschadigen.
- Stoffen welke de cellen van je bloed-hersenbarrière doen beschadigen.
- Stoffen welke je hersenweefsel doen beschadigen.
Kortom:
- De consumptie van groenten kan helpen hoofdpijnklachten te verminderen.
- Het ontbreken van groenten in je eetpatroon kan hoofdpijnklachten doen verergeren.
Conclusie:
- Wanneer je zo min mogelijk hoofdpijnklachten wilt ervaren, dan is het verstandig om (liefst elke keer dat je iets eet) verse groenten te consumeren.
Er is nog meer wat je kan doen
De regelmatige consumptie van groenten helpt hoofdpijnklachten te verminderen, maar levert niet alle stoffen welke nodig zijn om schade aan je darmwand, bloed-hersenbarrière en hersenweefsel te kunnen voorkomen.
Dat is dan ook de reden dat ik de komende twee dagen nog door zal gaan over voeding welke bijdraagt aan het verminderen van je hoofdpijnklachten.
Lees je dan ook weer mee?
Vraag:
- Ervaar jij regelmatig hoofdpijnklachten?
- Bevat jouw voeding wel voldoende stoffen welke schade aan je darmwand, bloed-hersenbarrière en hersenweefsel helpt voorkomen?
- Eet jij (elk moment dat je iets eet) verse groenten?
Add comment