Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over hoge bloeddruk:
- We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten helpen een verhoogde druk op je bloedvatwand te laten afnemen.
Vandaag gaan we hier nog op door en gaan we het hebben over eiwitten:
- We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde eiwitten helpen een verhoogde druk op je bloedvatwand te laten afnemen.
Lees je mee?
Stress
Wanneer je veel drukte ervaart in je dag en je je dagelijks gespannen en gestrest voelt, dan ervaren je spieren (net als jijzelf) dagelijks overmatige spanning en druk:
- Energieverbruik (het verbruik van vocht en brandstoffen) vindt gedurende al die spanning in je lijf in verhoogde mate plaats in je spiercellen.
Hierbij worden vele afvalstoffen gevormd.
Deze afvalstoffen hebben verzurende eigenschappen en verhogen de zuurtegraad in je cellen.
Wanneer de zuurtegraad in je cellen verhoogd raakt (na dergelijke spanningen), dan is opname van nieuwe voedingsstoffen in je cellen niet goed mogelijk.
De opname van nieuwe voedingsstoffen in je cellen is pas weer mogelijk, wanneer:
- De optimale zuurtegraad in je cellen weer hersteld is (afvalstoffen verdund, geneutraliseerd en afgedreven zijn).
- Schade aan je cellen hersteld is.
Dit betekent dat gedurende en na stress je bloeddruk altijd hoger zal zijn dan daarvoor:
- De stoffen aanwezig in je bloedbaan kunnen na stress niet goed je cellen in!
- Drukte in je bloedbaan (een overschot aan stoffen aanwezig in je bloedbaan welke je cellen niet in kunnen) zal na stress ontstaan!
Conclusie:
- Een verhoogde bloeddruk is het gevolg van stress en spanning.
- Een verhoogde bloeddruk is het gevolg van een verhoogde zuurtegraad in je cellen.
- Een verhoogde bloeddruk is het gevolg van opgestapelde afvalstoffen in je cellen.
- Een verhoogde bloeddruk is het gevolg van beschadigde cellen.
- Een verhoogde bloeddruk is het gevolg van een verslechterde opname van voedingsstoffen in je cellen.
Jij hebt geen stress, ervaart geen druk en bent ook niet gespannen
Wanneer jij je niet gespannen voelt, geen stress ervaart en niet echt onder druk staat gedurende je dag, dan denk en verwacht je hoogstwaarschijnlijk dat je bloeddruk niet verhoogd kan en zal zijn:
- Het zal je verbazen, wanneer je bloeddruk alsnog verhoogd blijkt te zijn.
Helaas bezitten vele mensen tegenwoordig een verhoogde bloeddruk en treft dit tevens mensen welke zich niet gespannen en gestrest voelen en welke niet echt onder druk staan.
Wellicht ben jij wel één van hen.
Deze mensen ervaren zelf geen stress, druk en spanning, maar hun lijf overduidelijk wel:
- Ook in hun cellen heerst regelmatig een verhoogde zuurtegraad.
- Ook in hun cellen stapelen afvalstoffen regelmatig op.
- Ook hun cellen raken regelmatig beschadigd.
- Ook de opname van voedingsstoffen in hun cellen verloopt niet goed.
Deze stress (welke zijzelf niet ervaren, maar hun lijf wel degelijk ervaart) is veelal het gevolg van hun voeding:
- Hun voeding veroorzaakt een verhoogd energieverbruik (een hoog verbruik van vocht en brandstoffen) in hun spieren.
- Hun voeding veroorzaakt een verhoogde zuurtegraad in hun cellen.
- Hun voeding veroorzaakt een opstapeling van afvalstoffen in hun cellen.
- Hun voeding veroorzaakt beschadigingen aan hun cellen.
Kennelijk bevat hun voeding onvoldoende stoffen welke:
- Afvalstoffen tijdig helpen verdunnen, neutraliseren en afvoeren.
- Schade aan hun cellen tijdig helpen herstellen.
- De opname van voedingsstoffen in hun cellen mogelijk helpen maken.
Conclusie:
- Je voeding moet regelmatig stoffen bevatten welke de afvoer van afvalstoffen en herstel van je cellen mogelijk helpen maken om je bloeddruk na verhoging weer te kunnen verlagen.
Voedingsadviezen
Wanneer bij jou een verhoogde bloeddruk wordt geconstateerd, dan zal de consumptie van zout worden afgeraden en de consumptie van groenten en fruit worden aangeraden:
- Zout bevat namelijk veel natrium welke vocht vasthoudt in je bloedbaan en de druk op je bloedvatwand doet verhogen.
- Groenten en fruit bevatten veel vocht en kalium welke de zuurtegraad in je cellen helpen verlagen en afvalstoffen in je cellen helpen afdrijven.
Deze adviezen schieten echter tekort, aangezien deze adviezen niet kunnen zorgen voor het herstel van schade in je lijf:
- Zolang schade aan je cellen niet hersteld is, dan kunnen voedingsstoffen alsnog niet goed opgenomen worden in je cellen en zal de druk op je bloedvatwand alsnog verhoogd blijven door de stoffen welke in je bloedbaan aanwezig zijn en geen kant op kunnen.
- Zolang schade aan je cellen niet hersteld is, dan zal je bloeddruk alsnog niet goed dalen.
Gevolg:
- Je krijgt bloeddruk-medicatie voorgeschreven, aangezien voedingsadviezen onvoldoende aanslaan.
Conclusie:
- De voedingsadviezen welke bij een verhoogde bloeddruk verschaft worden kunnen de oorzaak van een verhoogde bloeddruk (schade aan je cellen en daardoor een verslechterde opname van voedingsstoffen in je cellen) onvoldoende oplossen.
Bloeddruk-medicatie
Bloeddruk-medicatie zorgt voor het verwijden van je bloedvaten.
Vaak wordt naast deze vaat-verwijdende middelen ook plas-medicatie voorgeschreven, welke overmatig vocht en elektrolyten uit je bloedbaan helpt afdrijven.
Hierdoor zal je bloeddruk (de druk op je bloedvatwand) afnemen.
Bloeddruk-medicatie en plas-medicatie kan echter de schade aan je cellen (welke ten grondslag ligt aan je hoge bloeddruk) niet helpen herstellen en kan dus ook niet zorgen voor een verbeterde opname van voedingsstoffen in je cellen.
Gevolg:
- Met behulp van je medicatie daalt je bloeddruk en zal je je geruster voelen over je gezondheid, maar in de tussentijd zal je gezondheid alsnog verslechteren, doordat je stofwisseling (met geschade cellen in je lijf) niet goed zal kunnen verlopen.
Conclusie:
- De medicijnen welke bij een verhoogde bloeddruk verschaft worden kunnen de oorzaak van een verhoogde bloeddruk (schade aan je cellen en daardoor een verslechterde opname van voedingsstoffen in je cellen) niet oplossen.
Schadeherstel
Na stress (na een opstapeling van afvalstoffen in je cellen) zullen de organellen in je cellen, maar vooral ook je celmembranen beschadigd raken.
Deze organellen als ook je celmembranen zijn opgebouwd uit:
- Glyco-proteïnes.
- Glyco-lipiden.
Je voeding zal met regelmaat stoffen moeten bevatten waarmee deze glyco-proteïnes en glyco-lipiden in je cellen gevormd kunnen worden om schade aan je cellen (aan je cel-organellen en celmembranen) te kunnen herstellen en de opname van voedingsstoffen in je cellen weer goed mogelijk te kunnen maken.
Bevat je voeding deze stoffen niet of niet heel regelmatig, dan zal je gezondheid verslechteren en zal ook je bloeddruk na verloop van tijd weer verhoogd kunnen raken ondanks het gebruik van bloeddruk-verlagende medicatie.
Bevat je voeding deze stoffen niet of niet heel regelmatig, dan zal je de dosering van je bloeddruk-medicatie (welke voor vaat-verwijding zorgt) na verloop van tijd moeten verhogen om de druk op je bloedvatwand (door de stoffen aanwezig in je bloedbaan welke alsnog geen kant uit kunnen) wederom niet te hoog te laten worden.
Conclusie:
- Wanneer je de druk op je bloedvatwand af wilt laten nemen, je bloeddruk wilt laten dalen en de opname van voedingsstoffen in je cellen weer goed mogelijk wilt helpen maken, dan moet je voeding zeer regelmatig stoffen bevatten waarmee de beschadigde cellen in je lijf hersteld kunnen worden.
- Wanneer je de druk op je bloedvatwand af wilt laten nemen, je bloeddruk wilt laten dalen en de opname van voedingsstoffen in je cellen weer goed mogelijk wilt helpen maken, dan moet je voeding zeer regelmatig stoffen bevatten waarmee glyco-proteïnes en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
Eiwitten
Glyco-proteïnes kunnen enkel gevormd worden, wanneer je cellen regelmatig (bij naast alle essentiële suikers) over alle essentiële aminozuren kunnen beschikken.
Dierlijke eiwitten bevatten:
- Alle essentiële aminozuren.
Plantaardige eiwitten bevatten onvoldoende essentiële aminozuren.
Kortom:
- Wanneer je voeding doorheen de dag onvoldoende dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke je cellen helpen herstellen.
- Wanneer je voeding doorheen de dag onvoldoende dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen, welke een betere opname van voedingsstoffen in je cellen mogelijk helpen maken.
- Wanneer je voeding doorheen de dag onvoldoende dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de druk op je bloedvatwand kunnen helpen afnemen.
De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.
Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact (en kunnen enkel dienen als bouwstof van glyco-proteïnes), wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor schade in hun lijf niet goed hersteld kan worden en de druk op hun bloedvatwand niet goed af kan nemen.
Conclusie:
- Je bloeddruk verlagen en ook op een gezond niveau houden met behulp van je voeding kan enkel, wanneer je voeding bijdraagt aan schadeherstel in je lijf.
- Je bloeddruk verlagen en ook op een gezond niveau houden met behulp van je voeding kan enkel, wanneer je voeding regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) groenten (zie de mail van gisteren) en dierlijke eiwitten (in intacte toestand) bevat.
Er is nog meer
De regelmatige consumptie van groenten en dierlijke eiwitten (in intacte toestand) helpt je cellen na schade te herstellen, de opname van voedingstoffen in je cellen te verbeteren en je bloeddruk op lange termijn op een gezond niveau te houden.
Groenten en intacte dierlijke eiwitten bevatten gezamenlijk echter alsnog niet alle stoffen welke nodig zijn om de druk op je bloedvatwand te laten dalen.
Dat is dan ook de reden dat ik morgen nog een laatste mail zal besteden aan voeding welke bijdraagt aan het verlagen van je bloeddruk en welke het ontstaan van een hoge bloeddruk zoveel mogelijk helpt voorkomen.
Lees je dan ook weer mee?
Vraag:
- Heb jij een verhoogde bloeddruk, terwijl je helemaal geen stress ervaart?
- Tracht jij weinig zout te gebruiken en gezond te eten, maar blijft je bloeddruk aan de hoge kant?
- Gebruik jij bloeddruk-medicatie maar moet de dosering hiervan herhaaldelijk verhoogd worden?
- Kennelijk schiet je voeding tekort in stoffen welke het herstel van je cellen mogelijk helpen maken!
- Ben je bereid met regelmaat (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten en dierlijke eiwitten (in intacte toestand) te gaan eten om je bloeddruk lager te krijgen met behulp van je voeding?
Add comment