Hoeveel geld geef jij uit aan gemoedsrust en hetgeen je (oef gelukkig!) NIET binnenkrijgt?
Ja, we trappen er in.
Angst heerst er m.b.t. bepaalde stoffen in bepaalde voedingsmiddelen, vervolgens worden nieuwe voedingsmiddelen ontwikkeld, waar deze stoffen UITERAARD niet in zitten en prompt kopen wij deze uiteraard MASSAAL!
Duur zijn ze, ok, maar dan is ons hoofd tenminste rustig en kunnen we zeggen dat we DAT en DIE STOF toch maar mooi niet meer hebben binnen gekregen!
DAT in onze kastjes hebben liggen en DAT in onze koelkast zien staan is dan een geruststellende gedachte EN geeft een beeld naar je omgeving, mochten mensen uit je omgeving je kastjes en koelkast open trekken, dat JIJ toch ECHT iemand bent die HEEL BEWUST bezig is!
DAT geeft een goed gevoel!
Haha, maarruh…wat eet of drink je nou eigenlijk WEL?!
Oeps..vergeten naar te kijken!
Vroeger, toen we nog naast een boer woonden, welke z’n koeien rustig liet grazen, waarvan je wist dat ze goed gevoed werden en behandeld werden, kon je nog wel eens daar langs gaan en om wat rauwe melk vragen en deze drinken.
Dit was dan niet zozeer een dorstlesser, maar een bron van voedingsstoffen!
Het was een bron van eiwit, vet, vetoplosbare vitamines A en D en calcium, welke door de aanwezigheid van vit. D dan ook nog eens goed benut en opgenomen kon worden.
Toen bevatte de melk uiteraard ook wel lactose, want dat doet melk; het bevat het melksuiker lactose, maar daar hoorde je toen niemand over en heb je ook nooit klachten van of bij ervaren.
HOOGSTWAARSCHIJNLIJK kwam dat ook, doordat je in die tijd verder ook veel puurder at, ECHTE voeding at en als gevolg je hele darmen nog niet van slag waren en je darmflora nog prima in balans was en als gevolg de enzymen prima gewoon hun werk konden doen, welke de lactose klachtenloos voor je konden verteren!
Vroeger, toen we nog gepassioneerde, eerlijke bakkers hadden of een molen om de hoek waar je zelf je graan haalde van de hele korrel.
TOEN was je brood nog ENKEL of HOOFDZAKELIJK van dit volkorengraan gemaakt, was het glutengehalte nog niet zo hoog, werd er enkel zout, water en gist of desem aan toegevoegd.
TOEN kon dit LANGZAAM rijzen en werd dit niet al te snel, maar zorgvuldig langzaam op niet onder TE heftige temperaturen gebakken tot een wel heel stevig brood, waar je dan af en toe een sneetje van nam en wel snel op moest, want lang blijven liggen moest je DIE broden niet; dan werd deze NOG steviger en ook een beetje groen soms 🙂
Ook dit brood vormde dan een bron van voedingsstoffen waar je lichaam iets mee kan en aan heeft: een bron van energie uit koolhydraten, vezels, vitamines van met name de B-categorie, welke je goed je dag liet starten en waar lichaam en met name ook geest een poosje qua energie van kon profiteren.
Waarom konden zowel lichaam als geest hiervan profiteren?
Omdat deze voedingsstoffen prima verteerd je darmen in kwamen en rustig en geleidelijk in je bloedbaan werd opgenomen, aangezien enzymen deze toch voor sommigen best zwaar te verwerken stoffen, prima aan konden en de graaneiwitten (gluten) hoewel wel wat heftiger voor de darmen en darmwand, prima ontvangen werden en verwerkt konden worden.
HOOGSTWAARSCHIJNLIJK kwam dat ook, doordat je in die tijd verder ook nog veel puurder at, ECHTE voeding at en als gevolg je hele darmen nog niet van slag waren, je darmwand onaangetast en gezond was en wel bestand tegen een stootje van gluten en dit dan ook klachtenloos WEL verwerkt kon worden aldaar!
Tegenwoordig echter kopen we melk in de supermarkt.
De vetten zijn eruit gehaald.
Vetoplosbare vitamines A en D zitten er daardoor niet meer in.
Eiwitten levert deze melk nog wel, maar dan hoor je van alles over kwaliteit van eiwitten van koeien welke tegenwoordig NIET meer zo’n mooi en fijn leven leiden EN hoor of lees je dat pasteurisatie (wat tegenwoordig gebeurt en moet) ook al niet de voedingswaarde ten goede komt.
Staat er op dat calcium er wel in zit, maar hoor en lees je dat dat behoorlijk nutteloos is zonder aanwezig vitamine D EN tja, dan heb je die stof lactose die er vroeger al in zat en nu nog steeds, maar waar steeds meer mensen “last” van hebben. \
Steeds meer mensen kunnen dit niet goed meer afbreken/verteren.
Hoe komt dit?!
Tja, helaas eten we tegenwoordig los van deze bewerkte melk, grotendeels bewerkte voeding en is onze darmwerking verslechterd en wordt de enzymwerking minder, waaronder lactose onder andere te leiden krijgt en niet goed kan worden afgebroken/verteerd bij velen met allerlei nare darmklachten als gevolg.
DIE stof willen we niet meer!
Met z’n allen af van de lactose!
Lactose is slecht!
Jij, die echter nooit zo over is gestapt op bewerkte voeding, altijd heel bewust en vers hebt gegeten en eigenlijk nooit darmklachten ervaart of heeft ervaren, ook niet bij zuivel en dus helemaal niet weet of ook jij lactose-intolerant bent, is hier ERG gevoelig voor.
Niet voor lactose, althans, dat heb je dus nooit zo ervaren, maar wel gevoelig voor al het nieuws om je heen, welke ZEGT dat lactose ook voor JOU slecht is.
Een stof welke slecht zou zijn: die wil je niet!
Nee, geen melk of andere zuivel meer voor jou.
Sowieso omwille van die lactose, maar mede ook omdat de voedingswaarde toch al niet meer geweest is wat deze was EN met al die perikelen in de bio/dier/vlees-industrie, je liever voor plantaardig kiest; dan hebben dieren niet hoeven leiden voor JOUW voeding.
Tegenwoordig kopen we ook ons brood in de supermarkt en niet meer bij de bakker om de hoek.
En nee, dat brood bestaat AL LANG niet meer uit enkel graan, gist, water en zout.
De ingrediëntenlijst is eindeloos geworden!
Vaak ook niet eens meer volkorenmeel als hoofdbestanddeel, maar ook wanneer je wel volkorenbrood vindt op basis van volkorenmeel, dan zitten er altijd eindeloos veel onnodige, belastende stoffen EXTRA bij, waaronder broodverbeteraars (omdat harde/stevige van de vroegere broden en dat snelle groen worden van die vroegere broden te voorkomen), maar ook suiker om onder andere de korst te laten glimmen, welke ook de voedingswaarde van brood erg doet dalen t.o.v. het vroegere brood.
DAT nam je echter tot voor kort nog voor lief DAT dacht je dat niet zo erg was, een paar conserveermiddelen en een beetje suiker.
De vezels en vitamines zaten er namelijk nog wel in dan: toch?!!
Nee, maar nu, nu hoor je over gluten en ja, gluten zit in je brood, want je at altijd tarwebrood.
Gluten is echt uit den boze nu, nu je het nieuws hebt gehoord en DAAR dus erg gevoelig voor bent, al hebben JOUW darmen nooit een gevoeligheid hiervoor vertoond.
Darmen en als gevolg ook geest kunnen een flinke oplawaai krijgen van gluten lees je.
Ze kunnen je darmwand kapot maken!
Gluten zijn dus ECHT niet meer aan te raden en daardoor je brood van glutenhoudend graan ook niet.
Dat onze darmen dit inderdaad tegenwoordig niet meer aan kunnen kan trouwens HEEL goed te maken hebben met het feit dat dit bewerkte brood ECHT niet meer het enige bewerklijke is wat we eten, waardoor de darmflora vaak al verstoord is en darmwand vaak al niet zo gezond en stevig is en al zwak en aangetast is.
Tja en zo’n, al verzwakte darm, is inderdaad niet zo goed bestand tegen het heftige stofje gluten en is inderdaad in die gevallen totaal niet aan te raden.
Ook DIE stof willen we dus niet meer!
Met z’n allen af van de gluten en het glutenhoudende graan!
Gluten zijn slecht!
Jij echter hebt ook daarbij zelf nooit zozeer klachten ervaren net als bij lactose niet; jij hebt wellicht ook nog best wel gezonde darmen door een mooi bewust en grotendeels onbewerkt eetpatroon, waardoor jij wellicht (ook al is en blijft het wel een heftige stof en is het zeker voor velen aan te raden deze te mijden of in ieder geval in je eetpatroon niet op te stapelen en in de hoofdmoot op te baseren, wat ook prima kan) gluten prima kan verdragen, toch ben je ook hier, door alleen het idee al dat het zo schadelijk is of zou kunnen zijn ERG gevoelig voor.
Een stof welke schadelijk KAN zijn: die wil je niet!
Nee dus ook maar geen glutenhoudende granen of graanproducten meer.
Nu is het niet erg om tot doel te hebben lactose te mijden hoor en ook zeker niet om tot doel te hebben gluten te mijden.
Belangrijk is echter wel dat je hierbij niet onnodig ver verwijderd raakt van wat nou eigenlijk voeding is?!
Wat doen we namelijk?
De stoffen welke melk normaal levert zoals eiwit, vitamine A en D en calcium.
Deze kan je ook prima halen en binnen krijgen, wanneer je het liefst geen dierlijke producten of zuivel meer eet of neemt, uit noten en zaden en groene bladgroenten, althans, de eiwitten en calcium, vitamines A en D zijn een ander verhaal.
Wanneer je deze dan ook gewoon zo met regelmaat in je eetpatroon zou verwerken, krijg je die gewoon binnen EN ook nog een lading vezels en andere mooie vetten!
Maar nee, we zijn melk gewend, een drankje dus willen we WEL weer een drankje!
DAAR heeft de voedingsmiddelenindustrie natuurlijk met de ophef over zowel dierlijke producten ALS de ophef over lactose EN ook nog eens de ophef over toegevoegd suiker op in gespeeld!
Ze hebben drankjes ontwikkeld met eiwitten uit (uiteraard ook wel glutenvrije!) dan bijvoorbeeld granen i.p.v. koeien “gemolken/geknepen”, zoals rijst en havermelk en ook melk van noten, zoals hazelnoot en amandelmelk en ach, ze hebben nu zelfs combinaties van die beide!
Drankjes waar ze dan UITERAARD groot op kunnen vermelden dat het 100% plantaardig is, lactose-vrij EN uiteraard geen normale suiker toegevoegd heeft maar een natuurlijke zoetstof, zoals agavestroop o.i.d..
DIE koop je dan natuurlijk wel!
DIE bevatten NIKS van wat je NIET wil hebben namelijk?!
Wat vergeten we echter?
Is het niet heel belangrijk (en anders totaal nutteloos) dat alles wat we eten en drinken ons lichaam voedingsstoffen verschaft?
Wel drankjes en voeding in ieder geval welke ter vervanging dient van iets wat we eerder ook aten en dronken om de voedzaamheid en waarvan we denken dat voedzaam is?
Aangezien je leest, weet of hebt gehoord dat noten en granen ook eiwitten kunnen leveren en noten ook calcium, ga je daar ook ZOMAAR vanuit bij het kopen en drinken van dit drankje dat dit mooie voedingsstoffen bevat, zoals eiwit.
Echter, zoals altijd, raad ik je aan WEL even ingrediënten na te gaan.
Ingrediënten waar je dan ziet dat het hoofdbestanddeel water is, vervolgens echt maar een paar procent van het uitgeknepen graan of de fijngemalen noot en naar verhouding nog de meeste suikers bevat t.o.v. de andere voedingsstoffen vet en eiwit.
Dit drankje is dus eigenlijk gewoon water met een smaakje!
Hoeveel eiwitten en vetten levert namelijk een paar procent graan of noten!
Als je water met een smaakje had willen drinken, had je toch wel gewoon water gedronken en had je toch ook gewoon die noten zo kunnen eten en dan nog meer voedingsstoffen EN vezels daaruit binnen kunnen krijgen?!
Wij echter drinken dit, denkend dat we zo weer een voedzaam drankje hebben gedronken boordevol eiwitten en calcium, maar helaas is dit niet het geval en geef je met name grof geld uit aan je gemoedsrust en het door dit te drinken NIET binnen krijgen van lactose!
Ook wanneer we glutenvrij willen gaan eten kan je dit prima doen door de B-vitamines en vezels, welke brood anders zou kunnen leveren en welke je dus wil vervangen, binnen te krijgen uit losse granen, dan wel glutenvrij, zoals havermout of zilvervliesrijst of door gewoon erg goed en gevarieerd te eten, want ook voedzame dingen als noten en groenten, net ook genoemd, kunnen hier mooi in bijdragen.
Je hoeft dan toch zeker niet een PRODUCT te gaan kopen, welke glutenvrij is!
Maar nee, eerder aten we het sneetje brood, welke een gemaksproduct is, dus willen we iets wat DAAR op lijkt, want het is een vervanging DAARVAN, dan ga je toch niet opeens havermoutpap eten of groenten en noten!
Zo koop je bijvoorbeeld glutenvrije cracottes/crackers.
Zo, dat geeft je een goed gevoel.
Je bent goed bezig.
Ze bestaan uit maisbloem, rijstebloem en wat zout, verder niks en dat zijn beide glutenvrije granen, dus ben je goed bezig!
Oh ja?
Dit is overigens nog een uitzondering op de regel, aangezien heel veel glutenvrije producten wellicht wel van glutenvrij graan zijn gemaakt, maar daarnaast ook veel suikers en conserveermiddelen bevatten!
Wat we ook hier echter weer uit het oog zijn verloren is de voedzaamheid!
Hoeveel voedingsstoffen denk je dat maisBLOEM en ook rijsteBLOEM levert?
Dit is helemaal fijngemalen en vervolgens verhit tot een cracker; hoeveel vezels kunnen en zullen hier nog in zitten als ook vitamines en mineralen?
Jij die dus niet eens weet of je wel gluten- of lactose-intolerant bent en die behoorlijk voedzaam at altijd, gaat er door deze keuzes en veranderingen omwille van je gemoedsrust, qua voedzaamheid dus duidelijk op achteruit!
En je porte-monnaie wordt er alleen maar leger op!
Maar…wanneer mensen nu bij jou je koelkast en kastjes open zouden trekken, zouden ze wel de lactosevrije drank zien staan en glutenvrije crackers en kunnen zeggen en denken: wat ben jij bewust of goed met voeding bezig!
Oh ja?!
Hoeveel geld geef jij uit aan gemoedsrust en hetgeen je (oef gelukkig!) NIET binnenkrijgt?
Ben jij gevoelig voor alles wat je om je heen hoort?
Mocht je dit willen mijden, wat in sommige gevallen ook zeker aan te raden is hoor, wil je dan alsjeblieft wel bij me informeren waarmee dit te vervangen en wil je open blijven staan om dit in te vullen met onbewerkte voeding en misschien wel iets heel anders dan je gewend bent en als je dan TOCH een (voor)bereid/verpakt product geneigd bent te gaan kopen, welke dit allemaal promoot, op z’n minst kijken naar de ingrediënten en te kijken naar wat er WEL in zit en of dit wel een meerwaarde heeft qua voedzaamheid en anders lekker in de schappen laten liggen?
Add comment