In dit artikel gaan we het hebben over de verbranding van vet:

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om de verbranding van vet in je lijf mogelijk te kunnen maken.

Een brandstoftekort

Veel mensen denken dat wanneer je een brandstoftekort in je lichaam veroorzaakt, je lichaam vanzelf vet (reserve-brandstof) gaat verbranden.

Helaas is dit niet het geval.

Wanneer je een brandstoftekort in je lichaam veroorzaakt, dan gaat je lichaam vetten (tri-glyceriden) splitsen in een los molecuul glycerol en drie losse vetzuren.

Lipolyse heet dit proces.

Uit het molecuul glycerol zal vervolgens nieuwe glucose (nieuwe brandstof) gevormd worden.

Deze glucose zal in je bloedbaan terecht komen en verbrand worden in je hersen- en spiercellen.

Vetzuur verbranding

Vetzuur verbranding is iets anders dan vet-afbraak (lipolyse).

Vetzuur verbranding is een stofwisselingsproces welke ook wel bèta oxidatie wordt genoemd.

Vetzuur verbranding vindt niet plaats in je vetcellen, maar in de mitochondriën van andere lichaamscellen.

De verbranding van vetzuren in de mitochondriën van je lichaamscellen zal niet uitgevoerd worden wanneer:

  • Vetzuren niet goed getransporteerd kunnen worden doorheen je bloedbaan en doorheen de membranen van je lichaamscellen.
  • Zuurstof niet goed getransporteerd kan worden doorheen je bloedbaan en doorheen de membranen van je lichaamscellen.

Het transport door membranen

Het transport van stoffen doorheen de membranen van je cellen (en vervolgens doorheen de membranen van de mitochondriën in je cellen) kan niet goed uitgevoerd worden wanneer de zuurtegraad in je weefsels verhoogd is geraakt en je membranen beschadigd zijn geraakt.

Helaas moet ik je melden dat schade aan je membranen (als gevolg van een verhoogde zuurtegraad in je weefsels) regelmatig plaatsvindt en gedurende de dag niet te voorkomen valt.

Gedurende de dag vinden namelijk voortdurend afbraakprocessen plaats in je lijf.

Uit deze afbraakprocessen komen constant zure afvalstoffen vrij welke de zuurtegraad in je weefsels gedurende de dag beetje bij beetje verhogen.

Dit betekent dat:

  • Het transport van vetzuren doorheen membranen niet meer mogelijk is zodra je membranen beschadigd zijn geraakt.
  • Het transport van zuurstof doorheen membranen niet meer mogelijk is zodra je membranen beschadigd zijn geraakt.
  • De verbranding van vetzuren in je lichaamscellen niet meer mogelijk is zodra je membranen beschadigd zijn geraakt.

Het herstel van beschadigde celmembranen

Je celmembranen bestaan uit:

  • Proteïnes.
  • Glyco-proteïnes.
  • Lipiden.
  • Glyco-lipiden.

Deze bestanddelen van je celmembranen betreffen allemaal stoffen welke zijn opgebouwd uit essentiële bouwstoffen.

Essentiële bouwstoffen betreffen bouwstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen.

Dit betekent dat:

  • Het herstel van je celmembranen enkel gegarandeerd kan worden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • Het transport van vetzuren doorheen membranen enkel plaats kan vinden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • Het transport van zuurstof doorheen membranen enkel plaats kan vinden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
  • De verbranding van vetzuren enkel plaats zal vinden in je lijf wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.

Groenten

Acht verschillende essentiële suikers moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-proteïnes en glyco-lipiden te kunnen vormen in je cellen.

Dit wil zeggen dat:

  • Acht verschillende essentiële suikers regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om je celmembranen in een goede conditie te kunnen houden, het transport van vetzuren en zuurstof doorheen je celmembranen goed mogelijk te kunnen maken en de verbranding van vetzuren in je cellen goed mogelijk te kunnen maken.

Verse groenten bevatten verschillende essentiële suikers.

Granen en zuivel (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten enkel de essentiële suikers glucose en galactose.

Dit wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van granen en zuivel niet bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen en daardoor ook niet bijdraagt aan de verbranding van vet in je lijf.

Dit wil tevens zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van verse groenten noodzakelijk is om het herstel van je celmembranen mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om de verbranding van vet in je lijf mogelijk te kunnen maken.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen.
  • Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke het transport van vetzuren en zuurstof doorheen je celmembranen mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de verbranding van vet in je lijf mogelijk helpen maken.

Eiwitten

Alle essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-proteïnes en nieuwe proteïnes te kunnen vormen in je cellen.

Dit wil zeggen dat:

  • Alle essentiële aminozuren regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om je celmembranen in een goede conditie te kunnen houden, het transport van vetzuren en zuurstof doorheen je celmembranen goed mogelijk te kunnen maken en de verbranding van vetzuren in je cellen goed mogelijk te kunnen maken.

Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.

Granen (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten plantaardige eiwitten welke niet alle essentiële aminozuren bezitten.

Dit wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van granen niet bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen en daardoor ook niet bijdraagt aan de verbranding van vet in je lijf.

Dit wil tevens zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten noodzakelijk is om het herstel van je celmembranen mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om de verbranding van vet in je lijf mogelijk te kunnen maken.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke het transport van vetzuren en zuurstof doorheen je celmembranen mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de verbranding van vet in je lijf mogelijk helpen maken.

De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.

Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor het herstel van beschadigde celmembranen alsnog niet plaats kan vinden in hun lijf en de verbranding van vet (als gevolg daarvan) ook regelmatig niet plaats kan vinden in hun lijf.

Vetten

De essentiële vetzuren omega 3 en 6 moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-lipiden en nieuwe lipiden te kunnen vormen in je cellen.

Dit wil zeggen dat:

  • De essentiële vetzuren omega 3 en 6 regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om je celmembranen in een goede conditie te kunnen houden, het transport van vetzuren en zuurstof doorheen je celmembranen goed mogelijk te kunnen maken en de verbranding van vetzuren in je cellen goed mogelijk te kunnen maken.

De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn (in intacte toestand) aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof voor nieuwe lipiden dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor het herstel van beschadigde celmembranen alsnog niet plaats kan vinden in hun lijf en de verbranding van vet (als gevolg daarvan) ook regelmatig niet plaats kan vinden in hun lijf.

Kortom:

  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke het transport van vetzuren en zuurstof doorheen je celmembranen mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de verbranding van vet in je lijf mogelijk helpen maken.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding structureel (liefst elk moment dat je iets eet) voorziet in verse groenten, intacte dierlijke eiwitten en intacte omega 3 en 6 vetzuren, dan kan vet verbranding plaatsvinden in je lijf.

Vraag:

  • Bevat jouw voeding zeer weinig brandstoffen, maar wil je vetpercentage maar niet dalen?
  • Kennelijk verloopt het transport van vetzuren en zuurstof doorheen je celmembranen niet goed.
  • Kennelijk heerst er schade aan je celmembranen.
  • Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, voeding met intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren om je celmembranen te kunnen herstellen en vetten te kunnen verbranden in je lijf?

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!