In dit artikel gaan we het hebben over lipogenese:
- We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om lipogenese (de vorming van vetten uit glucose) te kunnen voorkomen.
Je eet helemaal niet veel en toch heb je een te hoog vetpercentage
Veel mensen eten helemaal niet veel, maar hebben toch een verhoogd vetpercentage.
Hun vetpercentage is hoog, doordat het proces lipogenese regelmatig uitgevoerd wordt in hun lijf.
Dit betekent dat hun lever regelmatig vetten vormt uit glucose.
Een verhoogde bloedsuikerspiegel
Je lichaam tracht dag in dag uit een evenwicht genaamd homeostase te bewaken.
Homeostase heerst in je lijf wanneer:
- Je bloedsuikerspiegel binnen de normaalwaarden valt.
- Je bloeddruk binnen de normaalwaarden valt.
- Het vochtgehalte in je bloedbaan optimaal is.
- Het zuurstofgehalte in je bloedbaan optimaal is.
- De zuurtegraad in je bloedbaan optimaal (licht basisch) is.
Het bewaken van dit evenwicht tracht je lichaam te doen met behulp van hormonen.
De hormonen insuline en glucagon zijn twee voorbeelden van hormonen waarmee je lichaam dit evenwicht tracht te bewaken.
Insuline
Wanneer het gehalte aan glucose in je bloedbaan verhoogd raakt (boven de normaalwaarden uit stijgt), dan wordt het hormoon insuline geproduceerd.
Dit hormoon prikkelt de insuline-receptoren op je cellen en stimuleert je insuline-afhankelijke cellen om het teveel aan glucose in je bloedbaan op te nemen.
Deze opname van glucose in je cellen kan enkel geschieden met behulp van glucose-transporters.
Glucose-transporters zijn transport-eiwitten welke het transport van glucose doorheen je vettige celmembranen mogelijk maken.
Insuline-resistentie
Wanneer er insuline-resistentie heerst in je lijf, dan reageren je insuline-afhankelijke cellen niet goed op het signaal van het hormoon insuline en zal een teveel aan glucose in je bloedbaan niet opgenomen worden in je insuline-afhankelijke cellen.
Aangezien een flink aantal cellen in je lijf afhankelijk is van het hormoon insuline om glucose op te kunnen nemen, zal je bloedsuikerspiegel (nadat deze verhoogd is geraakt) verhoogd blijven wanneer er insuline-resistentie heerst in je lijf.
Deze verhoogde bloedsuikerspiegel heeft tot gevolg dat een teveel aan glucose in je bloedbaan enkel nog maar opgenomen kan worden in cellen met glucose-transporters welke niet afhankelijk zijn van het hormoon insuline.
GLUT 2
Je levercellen bezitten glucose-transporters welke niet afhankelijk zijn van het hormoon insuline.
GLUT 2 worden deze glucose-transporters genoemd.
Deze glucose-transporters zullen (wanneer het gehalte aan glucose in je bloedbaan hoog is) voortdurend een beetje glucose vanuit je bloedbaan transporteren doorheen de celmembranen van je levercellen zonder dat het hormoon insuline daar aan te pas hoeft te komen.
Je levercellen kunnen daardoor (wanneer er sprake is van insuline-resistentie in je lijf en heel veel cellen in je lijf de glucose in je bloedbaan niet kunnen opnemen) je verhoogde bloedsuikerspiegel alsnog een beetje laten dalen.
Je levercellen zullen vervolgens het proces lipogenese gaan uitvoeren:
- Je levercellen zullen uit glucose vetten gaan vormen.
Hierdoor zal je lichaamsvetpercentage stijgen.
Het ontstaan van insuline-resistentie
Insuline-resistentie in je lijf zal ontstaan, wanneer je celmembranen na schade niet hersteld worden:
- Wanneer je celmembranen na schade niet hersteld worden, dan zullen de insuline-receptoren op je cellen ongevoelig worden voor het hormoon insuline en zullen de glucose-transporters in de celmembranen van de insuline-afhankelijke cellen in je lijf afnemen.
Dit betekent dat wanneer je voeding structureel tekortschiet in bouwstoffen welke je celmembranen helpen herstellen na schade, insuline-resistentie in je lijf zal ontstaan, je bloedsuikerspiegel niet goed kan dalen en je vetpercentage op den duur zal stijgen ook al eet je helemaal niet veel.
Het herstel van beschadigde celmembranen
Je celmembranen bestaan uit:
- Proteïnes.
- Glyco-proteïnes.
- Lipiden.
- Glyco-lipiden.
Deze bestanddelen van je celmembranen kunnen enkel hersteld worden met behulp van essentiële bouwstoffen.
Essentiële bouwstoffen betreffen bouwstoffen welke je lichaam niet zelf kan vormen.
Dit betekent dat:
- Het herstel van je celmembranen enkel gegarandeerd kan worden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
- Insuline-resistentie in je lijf enkel voorkomen kan worden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
- Lipogenese in je lijf enkel voorkomen kan worden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
- De stijging van je vetpercentage enkel voorkomen kan worden wanneer je voeding structureel de bouwstoffen bevat waaruit in je cellen nieuwe proteïnes, glyco-proteïnes, lipiden en glyco-lipiden gevormd kunnen worden.
Groenten
Acht verschillende essentiële suikers moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-proteïnes en glyco-lipiden te kunnen vormen in je cellen.
Dit wil zeggen dat:
- Acht verschillende essentiële suikers regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om je celmembranen in een goede conditie te kunnen houden en insuline-resistentie in je lijf te kunnen voorkomen.
Verse groenten bevatten verschillende essentiële suikers.
Granen en zuivel (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten enkel de essentiële suikers glucose en galactose.
Dit wil zeggen dat:
- De regelmatige consumptie van granen en zuivel niet bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen en daardoor ook niet bijdraagt aan het voorkomen van insuline-resistentie en lipogenese in je lijf.
Dit wil tevens zeggen dat:
- De regelmatige consumptie van verse groenten noodzakelijk is om het herstel van je celmembranen mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om insuline-resistentie en lipogenese in je lijf te kunnen voorkomen.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen.
- Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke insuline-resistentie in je lijf helpen voorkomen.
- Wanneer je voeding nauwelijks verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de stijging van je vetpercentage helpen voorkomen.
Eiwitten
Alle essentiële aminozuren moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-proteïnes en nieuwe proteïnes te kunnen vormen in je cellen.
Dit wil zeggen dat:
- Alle essentiële aminozuren regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om je celmembranen in een goede conditie te kunnen houden en lipogenese in je lijf te kunnen voorkomen.
Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.
Granen (volop aanwezig in de voeding van menig Nederlander) bevatten plantaardige eiwitten welke niet alle essentiële aminozuren bezitten.
Dit wil zeggen dat:
- De regelmatige consumptie van granen niet bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen en daardoor ook niet bijdraagt aan het voorkomen van insuline-resistentie in je lijf.
Dit wil tevens zeggen dat:
- De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten noodzakelijk is om het herstel van je celmembranen mogelijk te kunnen maken en tevens noodzakelijk is om insuline-resistentie in je lijf te kunnen voorkomen.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen.
- Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke insuline-resistentie in je lijf helpen voorkomen.
- Wanneer je voeding nauwelijks dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de stijging van je vetpercentage helpen voorkomen.
De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.
Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor het herstel van beschadigde celmembranen alsnog niet plaats kan vinden in hun lijf en lipogenese regelmatig plaats zal vinden in hun lijf.
Vetten
De essentiële vetzuren omega 3 en 6 moeten regelmatig aanwezig zijn in je voeding om nieuwe glyco-lipiden en nieuwe lipiden te kunnen vormen in je cellen.
Dit wil zeggen dat:
- De essentiële vetzuren omega 3 en 6 regelmatig aanwezig moeten zijn in je voeding om je celmembranen in een goede conditie te kunnen houden en lipogenese in je lijf te kunnen voorkomen.
De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn (in intacte toestand) aanwezig in:
- Â Â Â Rauwe, verse vette vis.
- Â Â Â Rauwe noten, zaden en pitten.
-    Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Â Â Â Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof voor nieuwe lipiden dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Â Â Â Lucht.
- Â Â Â Licht.
- Â Â Â Hoge temperaturen.
-    Chemicaliën.
Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor het herstel van beschadigde celmembranen alsnog niet plaats kan vinden in hun lijf en lipogenese regelmatig uitgevoerd zal moeten worden in hun lijf.
Kortom:
- Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke bijdragen aan het herstel van beschadigde celmembranen.
- Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke insuline-resistentie in je lijf helpen voorkomen.
- Wanneer je voeding nauwelijks intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de stijging van je vetpercentage helpen voorkomen.
Conclusie:
- Wanneer je voeding structureel (liefst elk moment dat je iets eet) voorziet in verse groenten, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en vetten met intacte omega 3 en 6 vetzuren, dan kan lipogenese in je lijf voorkomen worden en kan tevens de stijging van je vetpercentage voorkomen worden.
Vraag:
- Eet jij helemaal niet veel, maar heb je toch een verhoogd vetpercentage?
- Kennelijk kan de glucose in je bloedbaan regelmatig niet goed opgenomen worden in je cellen.
- Kennelijk moet regelmatig het proces lipogenese uitgevoerd worden in je lijf.
- Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en vetten met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren om lipogenese in je lijf te kunnen voorkomen?
Add comment